Tuan lanjutan dalam sistem pengurusan keselamatan dalam penerbangan - ms sms-a

Umum

Penerangan Program

KANDUNGAN DAN OBJEKTIF

ENAC Advanced Master SMS in Aviation direka bentuk untuk melatih pengurus SMS yang akan memimpin perubahan struktur dan pentadbiran dalam organisasi mereka, memindahkannya dari pemikiran reaktif kepada pemikiran ramalan.

Dalam usaha mencapai tahap keselamatan penerbangan seterusnya, pihak berkuasa penerbangan antarabangsa (ICAO, EASA, FAA) serta IATA memerlukan organisasi dan institusi untuk melaksanakan Sistem Pengurusan Keselamatan (SMS) untuk pengurusan risiko keselamatan. Bidang yang berkaitan termasuk: reka bentuk dan pengeluaran pesawat udara, operasi udara, penyelenggaraan penerbangan, perkhidmatan trafik udara, lapangan terbang dan organisasi latihan.

SMS mewakili langkah seterusnya dalam evolusi proses keselamatan dalam industri penerbangan di seluruh dunia, di peringkat organisasi. SMS melengkapkan keperluan dan peraturan dalam keselamatan manusia atau teknikal yang telah dilaksanakan dalam dekad yang lalu. SMS adalah pendekatan sistemik dan proaktif yang aktif untuk mengantisipasi dan menguruskan risiko keselamatan, serta memulakan dan mencapai transformasi struktur organisasi, akauntabiliti, dasar, prosedur, amalan dan peraturan piawai yang diperlukan.

SMS adalah proses berstruktur yang memerlukan organisasi untuk memahami isu-isu keselamatan yang mungkin dengan tahap keutamaan yang sama dengan topik perniagaan teras yang lain, dan terus menganalisisnya, bersempena dengan institusi negara dalam Program Keselamatan Negara (SSP) mereka, serta dengan rakan industri mereka.

Objektifnya adalah untuk menyediakan pengurus SMS masa hadapan dengan asas bagaimana memantau secara sistematik dan meningkatkan keselamatan penerbangan menggunakan Sistem Pengurusan Keselamatan yang diterangkan dalam LAMPIRAN 19 Konvensyen ICAO. Program ini membolehkan pemohon memperoleh kepakaran praktikal dalam pembangunan, pelaksanaan, penilaian dan peningkatan SMS dan SSP. Kursus meliputi semua aspek konsep, proses, kaedah dan pengurusan SMS, sama ada cross domain atau khusus kepada organisasi. Program ini direka khusus untuk menangani kedua-dua eksekutif dan tahap kerja, untuk mempertimbangkan keseluruhan organisasi penerbangan (pengendali pesawat, pengilang, organisasi penyelenggaraan, pengendali lapangan terbang, penyedia perkhidmatan navigasi udara, organisasi latihan) dan untuk menampung interaksi antara semua daripada organisasi-organisasi ini.

Pada tahap kemahiran lembut, program ini menekankan perlunya meningkatkan atau meningkatkan budaya keselamatan organisasi - kebudayaan yang adil, melalui transformasi sikap kepimpinan, pengurusan dan pekerja. Ia akan memberi kepada pelatih kemampuan untuk membangun, melaksanakan dan mengembangkan semua aspek yang disebutkan di atas dalam SMS di mana-mana organisasi penerbangan yang mereka kerjakan. Selain itu, mereka akan dapat membuat penilaian kritikal terhadap amalan pengurusan keselamatan profesional dan menangani masalah yang kompleks secara sistematik.

Prospek Profesional

Sistem Pengurusan Keselamatan ENAC Advanced Master dalam Penerbangan direka untuk pengurus SMS semasa atau masa depan yang bertanggungjawab untuk pembangunan, penggunaan, atau peningkatan SMS dalam organisasi yang mesti mematuhi keperluan keselamatan ICAO.

Peluang kerjaya

Pihak Berkuasa Penerbangan Awam:

 • Pengarah Keselamatan atau Pengurus
 • Pengurus prestasi keselamatan
 • Pengurus SSP (Program Keselamatan Negeri)
 • Bertanggungjawab untuk pensijilan dan kelulusan

Industri dan pengendali (Operator pesawat udara, Pengeluar pesawat, Organisasi MRO, Pengendali lapangan terbang, Pembekal perkhidmatan navigasi udara, Organisasi latihan):

 • Pengarah Keselamatan atau Pengurus
 • Pengurus Sistem Pengurusan Keselamatan (SMS)
 • Pengurus Penyiasatan Keselamatan
 • Pengurus keselamatan analisis

Syarat Kemasukan

 • Ijazah Sarjana atau ijazah yang setara dalam sains atau kejuruteraan, termasuk ijazah sarjana dalam risiko
 • pengurusan
 • Ijazah Sarjana Muda dalam bidang yang sama dengan sekurang-kurangnya 3 tahun pengalaman profesional
 • Penguasaan Bahasa Inggeris: TOEFL 550 atau setaraf
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

ENAC was founded in 1949 in Paris-Orly, and moved to Toulouse in 1968. The «Ecole Nationale de l’Aviation Civile» (ENAC)is a unique example: it is the only aviation-oriented university in France and i ... Baca lebih lanjut

ENAC was founded in 1949 in Paris-Orly, and moved to Toulouse in 1968. The «Ecole Nationale de l’Aviation Civile» (ENAC)is a unique example: it is the only aviation-oriented university in France and in Europeoffering a wide and complete panel of aeronautics-oriented training programs and activities, serving the aeronautical world, and particularly the air transport sector. Baca Ringkas