Tuan dalam nanosains

Umum

Penerangan Program

Program Ijazah Sarjana dalam Nanoscience, Sarjana Sains (2 tahun)

MEMOHON

Pusingan permohonan dibuka pada 15 November 2017 dan tarikh tutup permohonan adalah 10 Januari 2018.

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web universiti.

objektif kajian

Sebagai pelajar Program Sarjana Nanosains, anda akan mengumpulkan ilmu pengetahuan multidisiplin dalam bidang fizik, kimia, dan biologi sel & molekul. Gabungan fizik dengan kimia dan biologi yang ditawarkan oleh program ini unik di Finland dan juga di luar negara, di mana biologi terutamanya sering hilang. Program ini sesuai untuk mereka yang berminat dalam sains semulajadi dalam erti kata yang luas dan mereka yang sanggup memahami fenomena alam dan fenomena dari pelbagai perspektif, dari tahap atom ke organisma. Ia memberikan kebolehan yang sangat baik untuk mengikuti perkembangan semasa sains dan teknologi dan menamatkan pengajian sebagai pakar dalam bidang nanosains dan nanoteknologi yang pesat berkembang.

Anda boleh mengkhususkan diri dalam Kimia (kimia fizikal atau kimia organik), Fizik atau Biologi (biologi sel dan molekul) mengikut minat anda sendiri dan kajian terdahulu anda.

Sebagai seorang Master lulus membentuk program yang anda akan

 • memahami kepentingan saiz dan bentuk dalam nanoscale
 • memahami sifat nano-objek dalam kimia, biologi dan fizik
 • tahu kaedah fabrikasi dan pencirian umum untuk nano-objek
 • menguasai kaedah eksperimen dan / atau teori dalam mata pelajaran utama anda untuk mengkaji nano-objek
 • dapat merancang dan menjalankan projek penyelidikan
 • dapat menulis laporan ilmiah dengan bahasa yang baik
 • dapat melakukan perbincangan saintifik dan menyampaikan hasil saintifik.

Kandungan kajian

Nanosains adalah bidang yang pesat berkembang dan pengajaran sangat berkaitan dengan penyelidikan:

 • spektroskopi, kimia pengkomputeran dan kimia supramolekul,
 • nanofizik dan fizik teori, dan
 • struktur sel dan dinamik, virologi dan bio pengimejan.

Kajian induk termasuk 120 kredit ECTS yang kira-kira 2/3 berada dalam bidang pengkhususan anda. Satu bahagian program te adalah projek penyelidikan yang membawa kepada tesis tuan tuan anda. Projek Tesis Master dilakukan dalam kumpulan penyelidikan sebagai sebahagian daripada projek penyelidikan yang sedang dijalankan. Matlamat tesis Master adalah untuk membangunkan dan mendemonstrasikan keupayaan untuk menggunakan strategi penyelidikan dan kaedah penyelidikan terpilih dalam pengenalpastian dan penyelesaian masalah kerja yang sahih. Tambahan pula, objektif tesis ini adalah untuk menjadikan pelajar berdaya saing dalam pasaran kerja global. Selalunya tesis Master adalah sebahagian daripada topik penyelidikan yang lebih besar dan tesis Master juga dapat dilakukan dengan kerjasama perusahaan atau lembaga penyelidikan lain.

58797_JYU_Nanoscience.JPG

Peluang kerjaya

Nanoscience and -technology adalah medan yang agak baru dengan tumpuan yang kuat terhadap peluang untuk aplikasi dan inovasi. Sebilangan besar syarikat yang sedia ada berminat dengan nanosains dan teknologi dan peningkatan jumlah mereka sudah menggunakan nanoteknologi dalam produk mereka. Ini mewujudkan keperluan pakar dalam nanosains, dengan itu mewujudkan potensi untuk pengambilan pekerja. Nanoscience juga merupakan platform yang baik untuk mewujudkan syarikat permulaan.

Ijazah Sarjana dalam nanosains juga menyediakan asas yang sangat baik untuk kajian pasca siswazah dalam Kimia, Fizik dan Biologi.

Pusat Nanosains

Pusat Nanoscience (NSC) adalah pusat penyelidikan rentas disiplin yang dikongsi oleh jabatan-jabatan fizik, kimia, dan sains biologi & persekitaran, dan merupakan persekitaran kerja antarabangsa: kira-kira seperempat staf bukan Finns. Semua kumpulan penyelidikan beroperasi di peringkat antarabangsa dan bahasa kerja semua kumpulan adalah bahasa Inggeris. Penyelidikan menumpukan kepada nanosystem molekul, di mana pendekatan disiplin disangka akan menghasilkan inovasi baru. Bidang penyelidikan utama ialah:

 • Nuklear struktur biologi
 • Nanokimia organik
 • Spektroskopi nano
 • Nanofisika eksperimen
 • Nanoscience komputasi.

Yuran tuisyen

Di universiti-universiti Finland, tidak ada yuran pengajian untuk warga EU / EEA. Yuran pengajian merangkumi hanya pelajar ijazah bukan EU / EEA yang memulakan pengajian mereka dalam program ijazah Sarjana Bahasa Inggeris yang diajar pada bulan Ogos 2017 atau selepas itu.

Yuran pengajian adalah 12 000 euro / tahun akademik.

Yuran tidak akan melibatkan pelajar-pelajar bukan EU / EEA yang

 • adalah EU / EEA rakyat atau ahli keluarga mereka (suami isteri / anak)
 • sudah tinggal di Finland atau beberapa negara Kesatuan Eropah yang lain secara kekal (iaitu bersamaan dengan rakyat EU *)

*) Berterusan (A) atau (P / P-EU) jenis permit tinggal tetap

Universiti Jyväskylä mempunyai biasiswa yang disediakan untuk pelajar yang diperlukan untuk membayar yuran pengajian. Beasiswa dikenakan apabila memohon kemasukan ke program.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The faculty was founded in 1965. It has four departments located in the Mattilanniemi and Ylistönrinne campuses. Roughly 2300 students are enrolled in the faculty. The number of staff is about 560.

The faculty was founded in 1965. It has four departments located in the Mattilanniemi and Ylistönrinne campuses. Roughly 2300 students are enrolled in the faculty. The number of staff is about 560. Baca Ringkas