Sweden

Kajian di Sweden

Pengajian Tinggi di Sweden

Sweden adalah sebuah pemimpin dunia dalam pendidikan tinggi, dengan tiga buah sekolah di atas 100 di seluruh dunia pada tahun 2010, seperti yang disenaraikan oleh Ranking Akademik Universiti-universiti Dunia . Terdapat tiga tahap program pendidikan tinggi - Ijazah Sarjana Muda, Sarjana, PhD dan atau penyelidikan. Kerajaan Sweden membiayai kira-kira 80 peratus daripada kos pengajian tinggi.

 

Mengapa Belajar di Sweden?

Kira-kira 600 program sarjana diajar dalam bahasa Inggeris dan sekitar 30,000 pelajar antarabangsa yang belajar di Sweden.

Universiti Sweden menggalakkan kreativiti, inisiatif peribadi dan pemikiran bebas. Persekitaran akademik adalah santai, dengan hubungan tidak rasmi antara pelajar dan pengajar. Pelajar sering bekerja dalam kumpulan kecil dan menghabiskan masa kurang dengan pengajar.Di samping itu, banyak program-program ijazah sarjana bekerjasama dengan industri untuk memberikan pengalaman dunia sebenar yang menambahkan kajian akademik.

 

Universiti

Sweden mempunyai 14 universiti awam dan 20 kolej universiti awam, dan juga beberapa institusi bebas seperti Sekolah Stockholm Ekonomi. Terdapat banyak sekolah khusus, seperti Royal Institut Seni dan Royal Institute of Technology.

 

Yuran Pengajian dan Tempoh Program

Sweden, Switzerland, EU / EEA dan pertukaran pelajar tidak membayar tuisyen. Pada tahun 2011, universiti mula mengenakan bayaran tuisyen kepada pelajar-pelajar dari negara-negara lain. Setiap institusi menetapkan tuisyen sendiri, kira-kira 80,000 hingga SEK 140,000 setahun. Ijazah Sarjana dalam bidang seni boleh menjadi lebih tinggi.

Kerajaan Sweden telah dimulakan dua program biasiswa untuk pelajar yang memerlukan bantuan kewangan.Satu program adalah untuk pelajar-pelajar dari negara-negara membangun dan meliputi kedua-dua tuisyen dan perbelanjaan hidup. Program lain adalah untuk pelajar-pelajar lain bukan EU / EEA dan hanya meliputi tuisyen.

Satu tahun pengajian sepenuh masa adalah bersamaan dengan 60 jam kredit serasi dengan Sistem Pemindahan Kredit Eropah (ek). Terdapat dua pilihan untuk ijazah sarjana:

 

1. "Masterexamen," yang memerlukan 2 tahun dan 120 ek; ijazah yang hanya boleh dianugerahkan oleh universiti dan institusi penyelidikan.
2. "Magisterexamen," yang hanya memerlukan 1 tahun dan 60 ek; ijazah boleh dianugerahkan oleh semua institusi pendidikan tinggi.

 

Program panjang bergantung kepada disiplin akademik dan institusi yang menawarkan ijazah.

 

Tahun Akademik

Tahun akademik terdiri daripada dua semester, setiap kira-kira 20 minggu panjang.Semester musim luruh berlangsung dari akhir Ogos melalui pertengahan Januari dan berjalan spring semester dari pertengahan bulan Januari hingga Jun.

 

Pasca Siswazah Peluang

Perniagaan menghargai pemikiran yang inovatif, pengalaman praktikal dan kemahiran kerja berpasukan yang graduan institusi Sweden miliki. Pelajar antarabangsa adalah dialu-alukan untuk kekal di Sweden selepas mereka menamatkan pengajian jika mereka dapat mencari kerja, terutamanya di kawasan yang menghadapi kekurangan tenaga kerja wujud seperti kejuruteraan dan perakaunan.

 

Keperluan Visa

Kebanyakan pelajar bukan-EU / EEA yang merancang untuk tinggal selama lebih daripada tiga bulan perlu mendapatkan permit kediaman sebelum mereka tiba di Sweden. Permit kediaman kos SEK 1,000 dan tidak akan dikembalikan; di samping itu, pelajar tidak perlu memohon permit itu sehingga ia telah diterima untuk pengajian sepenuh masa dan dibayar selama tempoh pertama mereka.Pelajar merancang penginapan yang kurang daripada tiga bulan hanya memerlukan visa. Keperluan khusus berbeza-beza mengikut negara.

Tidak Nordic pelajar EU / EEA boleh tinggal di Sweden selama lebih daripada tiga bulan tanpa permit pemastautin, tetapi mesti mendaftar dengan Lembaga Migrasi dalam tempoh tiga bulan tiba dan menunjukkan bukti kajian yang lebih tinggi pendidikan, insurans kesihatan, dan perbelanjaan sara hidup.

 

Insurans Kesihatan

Nordic, EU / EEA dan pelajar Swiss perlu mendaftar untuk insurans kesihatan di negara asal mereka dan mendapatkan kad Eropah Insurans Kesihatan. Sweden juga mempunyai faedah perubatan bersaling dengan sesetengah negara, jadi pelajar perlu menyemak untuk melihat jika mereka layak untuk manfaat ini sebelum mendapatkan insurans lain.

Pelajar-pelajar dari negara-negara lain yang layak untuk manfaat kesihatan Sweden jika mereka tinggal di Sweden untuk lebih daripada satu tahun untuk kajian.Manfaat ini tidak automatik; pelajar perlu mendaftar di pejabat cukai tempatan dan manfaat yang boleh mengambil masa beberapa bulan untuk menubuhkan. Pelajar-pelajar yang tinggal kurang daripada satu tahun perlu mendapatkan insurans kesihatan mereka sendiri; Walau bagaimanapun, kebanyakan universiti mempunyai program kos rendah untuk pelajar.

 

Tips

Pelajar antarabangsa yang memerlukan permit kediaman perlu merancang penginapan mereka lebih awal, kerana proses ini boleh menjadi sangat panjang.

Walaupun Sweden adalah ahli Kesatuan Eropah, negara ini masih menggunakan yang Krona (SEK) untuk mata wang. Kad kredit seperti Visa, MasterCard dan Eurocard diterima secara meluas di seluruh negara.

Mengenai Sweden

Sweden, yang menduduki bahagian timur Semenanjung Scandinavia, adalah negara keempat terbesar di Eropah. Negara ini cerun ke arah timur dan ke arah selatan dari Pergunungan Kjölen sepanjang sempadan Norway, di mana ketinggian puncak adalah Kebnekaise di 6.965 kaki (2,123 m) di Lapland. Hari ini, Sweden ialah sebuah negara raja berperlembagaan dengan satu bentuk demokrasi parlimen kerajaan dan ekonomi yang sangat maju. Sweden mempunyai pendapatan kelapan tertinggi di dunia 's per kapita.

Sweden terletak di Eropah Utara dan bersempadan dengan Finland, Norway dan Baltik dan Laut Utara. Sweden terkenal dengan sastera, filem, fesyen, dan sistem penjagaan kesihatan sejagat. Purata jangka hayat wanita adalah 83.5 tahun untuk lelaki 79.5 tahun, yang merupakan antara yang paling lama di dunia. Industri utama termasuk kayu, bijih besi, telekomunikasi, kereta, dan farmaseutikal.

Iklim di Sweden
Sweden mempunyai iklim yang agak sederhana.Di Stockholm, suhu Januari ialah tentang -3 darjah C dan suhu Julai ialah 17 darjah sejuk C. Walaupun Stockholm menerima hanya kira-kira 6 jam siang hari pada bulan Januari, 18 jam sehari adalah normal di musim panas.

Kebudayaan
Budaya Sweden berkisar musim. Sweden mempunyai gaya hidup yang sangat aktif dan menghabiskan waktu siang pada musim panas yang mengambil bahagian dalam sukan luar, teater terbuka dan festival muzik. Malam gelap musim sejuk menarik orang ramai untuk aktiviti dalaman seperti filem. Sweden juga terkenal dengan menggalakkan gaya hidup yang mampan, dengan penekanan kepada makanan organik, pakaian organik, kitar semula, pengurusan sisa, dan pemuliharaan tenaga.

Kos sara hidup
Perbelanjaan bulanan minimum untuk pelajar (tidak termasuk tuisyen dan yuran) akan kira-kira SEK 7,000 (kira-kira 700 euro), kebanyakannya untuk makanan dan tempat tinggal.Pelajar dikehendaki untuk menunjukkan kepada Migrasi Lembaga Sweden bahawa mereka mempunyai dana yang mencukupi untuk tinggal di Sweden. Jumlah semasa setiap bulan selama sepuluh bulan setiap tahun adalah SEK 7,300 untuk pelajar, SEK 3,500 untuk pasangan, dan SEK 2,100 untuk setiap anak. Jumlah ini boleh dikurangkan untuk pelajar yang boleh menunjukkan bahawa mereka mempunyai tempat tinggal secara percuma. Pelajar juga dibenarkan untuk bekerja sambil belajar di sekolah.

Pusat Pengajian

Pusat Pengajian & Universiti di Sweden

Pusat Pengajian & Universiti Dalam Talian di Sweden