Singapura

Kajian di Singapura

Pengajian Tinggi di Singapura

Dicirikan sebagai yang terkemuka di dunia dan dipilih untuk pujian oleh Britian 's Menteri Pelajaran, Singapura ' sistem pendidikan yang lebih tinggi s telah berkembang menjadi satu kuasa utama yang membantu dalam menggalakkan reputasinya sebagai salah satu pusat utama dunia 's untuk pertumbuhan kewangan dan kemajuan teknologi. Enam universiti kebangsaan di Singapura berada dalam golongan 50 teratas di dunia: Universiti Teknologi Nanyang, Universiti Singapura Teknologi dan Rekabentuk, Universiti Kebangsaan Singapura, Singapura Institute of Technology, Universiti Pengurusan Singapura dan Universiti SIM. Universiti ini menawarkan program sarjana muda dan ijazah lanjutan dalam bidang Perakaunan, Pengurusan Sistem Maklumat, Pengurusan Perniagaan, Ekonomi, Sains Sosial, Undang-Undang dan Sains Komputer.

Singapura juga mempunyai kolej politeknik yang direka untuk melatih pelajar untuk pekerjaan yang menyokong pembangunan ekonomi dan teknologi negara. Pada masa ini, Singapura menawarkan lima politeknik bagi pelajar yang ingin memperoleh ijazah bukan akademik yang membolehkan mereka untuk memasuki tenaga kerja sebaik sahaja menamatkan program. Ijazah yang diperolehi di politeknik adalah sama dengan sebuah syarikat bersekutu ijazah atau sijil vokasional 's dan mengambil masa kurang daripada dua tahun untuk disiapkan.

Pelajar antarabangsa dibenarkan bekerja 16 jam setiap minggu semasa mendaftar sepenuh masa di sebuah universiti Singapura. Pelajar yang memohon untuk keperluan visa kajian untuk membuktikan mereka yang fasih dalam Bahasa Inggeris dengan menyediakan keputusan Ujian Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Asing (TOEFL); Sijil Am Pelajaran Menengah (GCSE); atau Bahasa Inggeris Antarabangsa Sistem Ujian (IELTS).Mereka juga mesti telah menerima surat penerimaan dari sebuah universiti atau politeknik serta gambar pasport dan dokumentasi membuktikan kelayakan mereka untuk memasuki program ijazah universiti (diploma sekolah tinggi, sebagai contoh).

Di samping itu, pelajar antarabangsa perlu mendapatkan penaja tempatan yang menjadi warganegara Singapura sebelum mereka boleh memohon untuk visa pelajar. Beberapa universiti dan politeknik boleh tidak memerlukan penajaan, jadi pelajar perlu menyemak dengan sekolah bertujuan pilihan mereka untuk menentukan sama ada penajaan diperlukan. Pemprosesan visa boleh mengambil satu hingga dua bulan, bergantung kepada kesahihan kertas kerja pelajar 's dan jumlah dokumentasi. Semua permohonan hendaklah dikemukakan dalam talian kepada Pihak Berkuasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan Singapura (SOLAR), yang menyediakan semua maklumat yang diperlukan untuk memudahkan 's kemasukan ke Singapura ' seorang pelajar sistem pendidikan yang lebih tinggi s.

 

Mengapa Belajar di Singapura?

Pelajar menamatkan pengajian di universiti Singapura 's secara konsisten menduduki tempat yang sangat tinggi kepada penilaian mengenai sains dan pengetahuan matematik. Malah, pelajar Singapura di kedudukan nombor satu menurut kajian statistik yang dijalankan oleh Persatuan Antarabangsa bagi Penilaian organisasi Pencapaian Pendidikan. Selain itu, Universiti Teknologi Nanyang dan Universiti Nasional Singapura dianggap antara 50 institusi pendidikan di dunia. Selain itu, pelajar juga akan menikmati sistem penjagaan kesihatan yang sangat baik Singapura 's yang Pertubuhan Kesihatan Sedunia kedudukan sebagai yang keenam terbaik di dunia.

Perihal Singapura

Republik Singapura terdiri daripada pulau utama Singapura, di hujung selatan Semenanjung Tanah Melayu antara Laut China Selatan dan Lautan Hindi, dan 58 pulau-pulau berhampiran. Singapura ialah pusat kewangan keempat terkemuka di dunia 's, dan pelabuhan adalah salah satu daripada lima pelabuhan paling sibuk di dunia. Ekonominya amat bergantung pada eksport dan perhalusan barang import, terutamanya dalam sektor perkilangan, yang membentuk 26% daripada KDNK Singapura 's pada tahun 2005. Dari segi pariti kuasa beli, Singapura mempunyai pertiga tertinggi pendapatan per kapita di dunia.

Sebuah pulau bandar raya yang terletak di luar hujung selatan Semenanjung Tanah Melayu, Singapura sering disalah anggap sebagai hanya menjadi sebuah bandar dan bukannya sebuah negara sebenar yang terdiri daripada 63 pulau-pulau dan enam juta orang.Sejak 20 tahun yang lalu, Singapura telah berkembang menjadi, ekonomi yang sangat perbandaran yang berkembang maju didorong oleh beribu-ribu pendatang mengambil menetap di Singapura untuk mendapatkan pekerjaan. Hutan hujan digunakan untuk menutup sebahagian besar daripada Singapura tetapi biodiversiti sedikit kekal disebabkan pembangunan pesat dan agresif di seluruh negara. Sebagai salah satu daripada pusat-pusat kewangan utama di dunia 's, Singapura mempunyai salah satu daripada lima pelabuhan paling sibuk yang aktif menguruskan import dan eksport barangan perkilangan dan juga sumber semula jadi. Sedar bahawa Singapura mempunyai tertinggi ketiga pendapatan per kapita, beribu-ribu warga asing berduyun-duyun ke pulau bandar raya ini untuk mengambil kesempatan daripada kadar pengangguran yang rendah dan ekonomi berasaskan pasaran.

Dari segi politik, Singapura ialah sebuah republik berparlimen banyak dipengaruhi oleh Parti Tindakan Rakyat 's, yang telah memenangi semua pilihan raya yang diadakan di negara ini sejak 1959.Perlembagaan Singapura 's mengesahkan demokrasi berperwakilan sebagai entiti politik utamanya disokong oleh sistem Westminster kerajaan. Di samping itu, Singapura telah secara konsisten dinilai sebagai mempunyai kerajaan yang telus dan paling rosak di dunia. Kuasa eksekutif dipegang oleh Kabinet diperintah oleh Presiden dan Perdana Menteri. Walaupun presiden dipilih oleh majoriti undi awam 's, Perdana Menteri dipilih oleh ahli-ahli Kabinet.

Warganegara Singapura 's mewakili penduduk yang sangat pelbagai. Hampir 75 peratus daripada penduduk ini adalah Cina, dengan India dan Melayu terdiri daripada baki 25 peratus. Tamil, Inggeris, Melayu dan Mandarin diakui sebagai empat bahasa rasmi tetapi kerana kemasukan kira-kira 11 juta tertakluk orang fana setiap tahun, ia adalah mungkin untuk menghadapi berpuluh-puluh bahasa yang berbeza ketika belajar di Singapura.

Fakta Penting Tentang Singapura

  • Singapura dianggap mempunyai salah satu yang paling berpatutan, percuma dan inovatif, ekonomi mesra perniagaan di dunia. Lebih daripada 7000 organisasi multinasional pada masa ini wujud di Singapura yang berasal dari Jepun, Eropah dan Amerika Syarikat
  • Hampir separuh daripada tenaga kerja Singapura 's adalah bukan rakyat Singapura.
  • Ekonomi negara banyak dipromosikan oleh industri pelancongan, dengan anggaran 11 juta pelancong yang melawat Singapura setiap tahun.
  • Sejak tahun 2009, 25 peratus pelajar yang mendaftar di institusi pendidikan tinggi Singapura adalah pelajar antarabangsa terutamanya dari India, China dan negara-negara Asia.
  • Tentera Singapura, yang terdiri daripada Tentera Udara, Tentera Darat dan Tentera Laut, mungkin teknologi yang paling maju di Asia Tenggara. Walau bagaimanapun, negara ini 's memandangkan pertahanan adalah satu pencegahan dan diplomasi dan melihat ketenteraan sebagai jaminan Singapura ' kemerdekaan.
  • Kerana tanah yang terhad di Singapura, kerajaan telah menubuhkan Lembaga Pembangunan Perumahan untuk menyediakan perumahan untuk hampir empat per lima daripada bandar-negeri penduduk 's dalam bentuk perumahan awam subsidi. Secara alternatif, pemilikan rumah berjumlah 85 peratus dan kira-kira satu dalam setiap sepuluh rakyat Singapura memiliki kenderaan.

Singapura 's iklim
Sama seperti kebanyakan Asia Tenggara 'iklim tropika s, Singapura ' s cuaca tetap panas dan lembap sepanjang tahun. Pelajar menghadiri sekolah di Singapura boleh menjangkakan suhu untuk terus kekal di atas 70 darjah (21 Celsius) dengan kelembapan yang berlegar sekitar 75 peratus atau lebih tinggi. Penduduk melihat hujan lebat pada bulan November dan Disember, yang meningkatkan tahap kelembapan. Mujurlah, kebanyakan bangunan Singapura 's adalah berhawa dingin dan kerajaan telah mengambil langkah untuk memastikan tahap keselesaan kepada pelancong dan pelawat masih boleh diterima.

Singapura 's Mata Wang
Dolar Singapura adalah negara kota mata wang 's, yang boleh ditukar ganti dengan dolar Brunei. Terdiri daripada 100 sen, atau "unit ", SGD itu ditetapkan dengan "$ " atau "S $ ". Perak dan emas syiling yang dikeluarkan dalam denominasi lima, sepuluh, 20 dan 50 sen, dengan menggunakan duit syiling satu dolar juga disediakan.Banyak tempat di Singapura menerima mata wang asing tetapi pelajar boleh bertukar-tukar wang mereka untuk SGDS di bank-bank atau gerai pertukaran mata wang yang boleh didapati di pusat membeli-belah yang paling.

Agama Singapura 's
Tiga puluh lima peratus daripada Singapura 's amalan penduduk Buddha, diikuti oleh agama Kristian, Tao, Hindu atau Islam. Hampir 20 peratus tidak bergabung dengan mana-mana agama. Singapura menyediakan pusat Dharma dan biara yang mewakili tiga tradisi Buddha - Vajrayana, Theravada dan Mahayana. Majoriti rakyat Singapura Buddha Cina yang mengamalkan tradisi Mahayan itu.