Sarjana dalam Sains Semula Jadi di Pakistan

Cari anda Ijazah Sarjanav dalam Sains Semula Jadi di Pakistan

Sains Semula Jadi

A induk ijazah 's adalah ijazah akademik siswazah. Satu mesti sudah mempunyai ijazah sarjana muda untuk memohon program sarjana 's. Kebanyakan tuan 'program ijazah s memerlukan pelajar menyelesaikan sarjana ' s tesis atau kertas penyelidikan.

program sains semula jadi boleh membenarkan pelajar meneroka kejadian dalam alam semula jadi melalui pemerhatian, ramalan dan eksperimen. Pelbagai topik yang disentuh, dan pelajar boleh mengkhusus dalam bidang seperti biologi, ekologi, astronomi, fizik, kimia dan sains bumi.

Pakistan adalah rumah kepada tamadun Lembah Indus, yang merupakan antara yang tertua di dunia. Bahasa Inggeris adalah bahasa rasmi yang digunakan dalam semua kerajaan dan paling entiti pendidikan dan perniagaan, dan juga difahami dan dituturkan di pelbagai peringkat kecekapan oleh ramai orang di seluruh Pakistan, terutama golongan atasan dan orang-orang yang telah melalui pendidikan yang lebih tinggi, dan orang-orang yang tinggal di bandar-bandar besar.

Sarjana dalam Sains Semula Jadi di Pakistan

Baca lebih lanjut

Master dalam matematik dan statistik (pengkomputeran saintifik)

Institute Of Business Management
Campus Sepenuh masa April 2019 Pakistan Karachi

Program MS dalam mata pelajaran Matematik & Scientific Computing dan Statistik & Scientific Computing menyediakan pelajar untuk kerjaya dalam penyelidikan, aplikasi, dan pengajaran. Pelajar memilih kursus dari dua kawasan tumpuan untuk kerja kursus mereka: Matematik dan pengiraan atau Statistik dan pengiraan. [+]

Yang program MS dalam mata pelajaran Matematik & Scientific Computing dan dalam Statistik & Scientific Computing menyediakan pelajar untuk kerjaya dalam penyelidikan, aplikasi, dan pengajaran. Pelajar memilih kursus dari dua kawasan tumpuan untuk kerja kursus mereka: Matematik dan pengiraan atau Statistik dan pengiraan.

Pelajar dikehendaki untuk berjaya layak lapan kursus (4 wajib dan 4 elektif) setiap jam 3 kredit jangka masa. Selepas berjaya pelajar kerja kursus MS akan dibenarkan untuk bekerja pada jam tesis 6 kredit pada subjek faedah dan kepada adanya fakulti. Pelajar dikehendaki untuk layak Final (Komprehensif) Peperiksaan, serta menulis dan mempertahankan tesis.

... [-]

Fizik MPhil

Forman Christian College
Campus Sepenuh masa April 2019 Pakistan Lahore

Fizik telah mengajar di Forman Kolej Kristian sejak ia menjadi sebuah kolej pada tahun 1864. Jabatan Fizik telah ditubuhkan pada tahun 1907 dengan Prof DJ Fleming sebagai Ketua pertamanya. Satu barisan yang panjang profesor dibezakan dan saintis terkemuka telah berkhidmat di jabatan ini, termasuk Nobel Laureate Dr Arthur Compton, Prof JM Benade dan Dr Piara Singh Gill. [+]

Fizik telah mengajar di Forman Kolej Kristian sejak ia menjadi sebuah kolej pada tahun 1864. Jabatan Fizik telah ditubuhkan pada tahun 1907 dengan Prof DJ Fleming sebagai Ketua pertamanya. Satu barisan yang panjang profesor dibezakan dan saintis terkemuka telah berkhidmat di jabatan ini, termasuk Nobel Laureate Dr Arthur Compton, Prof JM Benade dan Dr Piara Singh Gill. Dr Compton dijalankan kebanyakan penyelidikan mengenai sinar kosmik manakala ahli fakulti di FCC, yang menyebabkan beliau menerima Hadiah Nobel Fizik pada tahun 1927.

Prof JM Benade adalah salah satu yang paling lama berkhidmat profesor di jabatan, akhirnya bersara sebagai Ketua Bahagian pada tahun 1970. Beliau adalah penyelidik yang aktif dan wakil Asia dalam pasukan penyelidikan antarabangsa Dr Compton. Pelajar Dr Compton Dr Piara Singh Gill adalah seorang ahli fakulti di FCC 1940-1947 dan aktif dalam penyelidikan. Beliau dikaitkan dengan Universiti Chicago dan Georgia Institute of Technology. Semua ahli-ahli sains dan profesor telah membuat sumbangan besar kepada bidang ini.... [-]


Kimia MPhil

Forman Christian College
Campus Sepenuh masa February 2019 Pakistan Lahore

FC Kolej memulakan program MPhil Kimia pada tahun 2009 untuk menghasilkan ahli kimia yang sangat mahir dan berpendidikan. Ini adalah satu keperluan penting bagi Pakistan yang perlu untuk menaik taraf keadaan industri dan sektor-sektor lain dapat bersaing di dunia dan menghadapi cabaran baru. [+]

FC Kolej memulakan program MPhil Kimia pada tahun 2009 untuk menghasilkan ahli kimia yang sangat mahir dan berpendidikan. Ini adalah satu keperluan penting bagi Pakistan yang perlu untuk menaik taraf keadaan industri dan sektor-sektor lain dapat bersaing di dunia dan menghadapi cabaran baru.

Jabatan Kimia terletak di baru Sains Bangunan Armacost. Ia terdiri daripada / dewan, dua bilik seminar bilik kuliah besar moden dengan urusan audio-video dan empat makmal moden yang besar. Terdapat juga makmal instrumen dan enam makmal lepasan ijazah bagi pengajian sahaja.

Jabatan dilengkapi dengan model terbaru instrumen berikut:

spektrofotometer penyerapan atom penganalisis Termogravimetri CHNS / O penganalisis kromatografi-jisim gas spektrometer FT-IR spektrofotometer UV / VIS spektrofotometer peralatan elektrokimia gamray. ... [-]