Program Ijazah Sarjana yang popular

Sarjana adalah ijazah lanjutan yang diberikan oleh universiti-universiti di seluruh dunia setelah menamatkan pengajian siswazah dalam disiplin tertentu. Program Ijazah Sarjana biasanya mengambil masa satu hingga dua tahun untuk ditamatkan dan melengkapkan graduan dengan persediaan bagi kerjaya dalam bidang pilihan mereka. Memperoleh Ijazah Sarjana menawarkan pelbagai faedah profesional, peribadi dan akademik kepada pelajar-pelajar yang telah lulus dari program Sarjana.

Ijazah Sarjana boleh didapati merentasi pelbagai bidang pengajian, termasuk Seni, Perniagaan, Kejuruteraan dan Teknologi, undang-undang, ilmu Kemanusiaan, Sains Sosial, Biologi dan Sains Hayat serta Sains Semulajadi. Dalam setiap bidang pengajian, pelbagai pengkhususan praktikal tersedia dalam bidang-bidang tertentu.

Pelbagai program Sarjana Sastera yang berbeza boleh didapati - Jangan lepaskan peluang anda! Mulakan carian anda dengan melihat Ijazah Sarjana popular yang disenaraikan di bawah.

Program-program Sarjana yang baru ditambah

Munich Business School

Master Pemasaran Antarabangsa dan Pengurusan Jenama

Januari 17, 2019
Program pengajian Master of International Marketing dan Brand Management menyediakan pengetahuan tentang perniagaan, pemasaran, dan pengurusan jenama yang maju, dan melengkapi anda dengan kemahiran dan alat yang tepat untuk berjaya menggunakan idea inovatif anda untuk berlatih. Di samping itu, format unik dan pendekatan holistik, interdisipliner dalam… [+] program pengajian ini membolehkan anda meneroka topik baru dan subjek yang sangat topikal yang menjadikan Master International Marketing and Brand Management pengalaman yang unik. Dengan cara ini, anda berkembang menjadi pakar pengurusan pemasaran dan jenama yang bertanggungjawab dengan pemahaman budaya yang luas dan personaliti yang kuat. [-]

Massey University

Sarjana Analisis (Perniagaan)

Januari 16, 2019
Memperolehi kelayakan yang unik, yang pertama di New Zealand diiktiraf oleh penyedia perisian analisis perniagaan terkemuka dunia SAS.

University of Luxembourg Faculty of Science, Technology and Communication

Sarjana dalam Matematik

Januari 15, 2019
Master dalam Matematik adalah kurikulum standard tinggi yang fleksibel yang hampir dengan keperluan sebenar para pelajar dan pasaran kerja. Didedikasikan untuk kecemerlangan, ia menawarkan pelbagai kursus lanjutan yang membolehkan anda memilih dari tiga pilihan yang dikendalikan oleh kerjaya.

Universiti di مليسيا

Ubah lokasi

Ijazah Sarjana

Sama ada anda sedang mencari untuk berkeras dengan kerjaya anda atau hanya ingin mengetahui lebih lanjut mengenai profesion anda, ijazah sarjana adalah satu pelaburan yang besar. Program Sarjana boleh didapati di hampir setiap disiplin akademik, dan dengan beribu-ribu program di seluruh dunia untuk dipilih, anda pasti untuk mencari satu program yang memenuhi matlamat pendidikan anda, bajet, dan jadual.

Jenis-jenis Ijazah Sarjana

Terdapat beberapa program khusus, seperti Master of Engineering (MEng) atau Master of Research (MRes), Master of Arts atau Master of Science. Sarjana Master of Arts (MA) biasanya diberikan untuk kajian dalam kemanusiaan, seni halus, falsafah, atau sains sosial. Ijazah Master of Science (MSc) memberi tumpuan kepada subjek kuantitatif seperti sains, teknologi, kejuruteraan dan disiplin matematik. Selain kursus, ijazah MSc biasanya mempunyai komponen penyelidikan penting seperti projek utama atau tesis yang boleh dilakukan secara individu atau dalam kumpulan, bergantung kepada program.

Faedah-faedah Ijazah Sarjana

Salah satu manfaat yang paling jelas pada ijazah sarjana adalah peningkatan dalam peluang pekerjaan. Sesetengah profesion memerlukan ijazah sarjana untuk kemasukan atau mengambil pekerja dengan hanya ijazah sarjana muda. Contoh profesion ini termasuk statistik, pembantu doktor dan kaunselor sekolah.

Faedah lain untuk mendapatkan ijazah sarjana termasuk:

  1. Peningkatan gaji dalam beberapa profesion. Sebagai contoh, Forbes melaporkan bahawa pekerja dengan Sarjana dalam Kejuruteraan Elektrik atau MBA memperoleh pendapatan lebih daripada $100,000 setahun pada pertengahan kerjaya mereka.
  2. Meningkatkan kemahiran dan pengetahuan yang menjadikan anda lebih berharga untuk majikan dan memberi laluan kepada pelbagai tugasan dalam profesion anda.
  3. Gambaran yang lebih luas mengenai kerjaya yang membolehkan anda untuk berkomunikasi dengan lebih mudah dengan kakitangan dalam organisasi yang lain.
  4. Rangkaian terbina yang profesional dari rakan-rakan sekelas, tenaga pengajar dan alumni anda.
  5. Demonstrasi komitmen pekerja terhadap profesyen anda.
  6. Pengetahuan yang anda peroleh untuk bidang yang anda minati.

Memilih program Master anda

Di seluruh dunia, terdapat beribu-ribu program sarjana untuk dipilih. Program sarjana biasanya memerlukan 1-2 tahun sepenuh masa kajian akademik di luar ijazah sarjana muda. Pelajar sambilan mungkin memerlukan lebih dari 2 tahun untuk melengkapkan pelajaran.

Sebelum membuat keputusan mengenai program sarjana, anda perlu menentukan apa disiplin anda ingin belajar dan apa-lain anda boleh mempertimbangkan juga. Pilihan pertama anda mungkin kelihatan jelas, tetapi tahap yang tertentu yang anda mahu tidak boleh ditawarkan dalam program yang sesuai dengan keperluan anda. Sebagai contoh, jika anda berminat dalam perniagaan, anda mungkin ingin mempertimbangkan program sarjana dalam kewangan, ekonomi, dan sumber manusia selain pengurusan perniagaan.

Apabila anda menyempitkan bidang yang anda kehendaki atau bidang pengajian, soalan seterusnya untuk menjawab ialah sama ada anda mahu menghadiri sekolah sepenuh masa atau separuh masa. Pengajian Sepenuh masa membolehkan anda memberi tumpuan kepada pendidikan dan memberikan anda pilihan, tetapi anda mungkin perlu berpindah dan berhenti bekerja sepenuh masa. Pengajian Sambilan menawarkan lebih banyak fleksibiliti, tetapi anda mungkin mendapati beberapa program adalah mustahil untuk dilengkapkan semasa bekerja sepenuh masa. Sebagai contoh, jika program pilihan anda menawarkan kelas-kelas hanya pada siang hari, anda akan memerlukan kerja yang membolehkan anda untuk mengambil cuti pada siang hari untuk menghadiri kelas. Pastikan untuk menimbang semua kebaikan dan keburukan sepenuh masa berbanding kajian separuh masa sebelum membuat keputusan, termasuk kehilangan pendapatan jika anda memilih pengajian sepenuh masa.

Ramai sarjana program sekarang juga menawarkan format selain daripada tetapan kelas. Program Online dan pendidikan jarak jauh adalah popular dan biasanya mengambil masa yang sama untuk dilengkapkan sebagai Ijazah sarjana. Walau bagaimanapun, program-program dalam talian bukan untuk semua orang. Mereka biasanya memerlukan lebih disiplin diri dan kurang manfaat rangkaian dan hubungan peribadi yang rapat yang anda dapat dari program tradisional.

Apakah yang dimaksudkan dengan panjang biasa dan kos ijazah sarjana?

Sementara beberapa program tuan boleh mengambil hanya dua semester untuk melengkapkan, panjang yang paling biasa daripada program sarjana adalah dua tahun, dan beberapa boleh memakan masa selama enam tahun. Ia semua bergantung kepada bidang pengajian anda dan berapa banyak anda mengambil kursus setiap semester.

Kos untuk mendapatkan ijazah sarjana amat berbeza dari negara ke negara. Di sesetengah negara seperti Norway dan Finland, pendidikan universiti biasanya percuma - termasuk ijazah sarjana. Kebanyakan program sarjana di Amerika Syarikat kos sekitar $ 20,000 kepada $ 30,000, tetapi program di sekolah-sekolah lebih berprestij boleh dua kali ganda kos itu. Jika anda sudah bekerja sepenuh masa, majikan anda mungkin bersedia untuk membantu membiayai kos ijazah jika ia berkaitan dengan kerja. Selain itu, sebagai tambahan kepada simpanan peribadi, jangan lupa tentang pinjaman, geran dan biasiswa. Beberapa geran dan biasiswa yang khusus diperuntukkan untuk pengajian siswazah.

Peluang Kerjaya dengan Ijazah Sarjana

Biro Statistik Buruh AS melaporkan bahawa pertumbuhan yang paling pesat dalam pekerjaan pada tahun 2020 diunjurkan dalam pekerjaan yang memerlukan ijazah sarjana, termasuk penjagaan kesihatan dan pekerjaan perkhidmatan sosial. Sebagai contoh, profesion terapi keluarga dan kaunseling kesihatan mental kedua-duanya memerlukan ijazah sarjana.

Walau bagaimanapun, walaupun profesion yang anda pilih tidak memerlukan ijazah sarjana, anda boleh mencari pilihan kerjaya anda terhad tanpa satu. Sebagai contoh, banyak profesion seperti sains komputer dan kejuruteraan memilih penyelia, pengurus dan pakar teknikal untuk mempunyai ijazah sarjana. Profesion lain yang memberikan layanan istimewa kepada calon yang mempunyai ijazah sarjana termasuk kejururawatan, pendidikan, ekonomi, muzik, dan seni.

Memperoleh ijazah sarjana adalah satu pengalaman yang sangat bermakna. Anda akan mendapat pengetahuan, meningkatkan keupayaan anda untuk membuat sumbangan kepada profesion anda, membuat rakan-rakan dan kenalan profesional, dan meningkatkan peluang kerjaya anda. Tidak kira apa minat anda, dengan beribu-ribu program sarjana di seluruh dunia, anda pasti mencari sesuatu yang sesuai dengan keperluan anda.