Program pengajian ini mempunyai dua tradisi akademik di pusat pendekatan akademiknya. Pertama, teologi, difahami sebagai kajian sejarah Alkitab dan tradisi Kristian, digabungkan dengan pendekatan kontekstual terhadap bagaimana iman dan amalan agama hidup di dalam dan luar negara hari ini. Kedua, kajian keagamaan, yang memperluas skopnya juga terhadap tradisi agama lain dan teks agama lain. Biasa untuk pendekatan ini adalah kepentingan metodologi yang lazim untuk kajian teks dan konteks, minat untuk pertemuan agama, dan tumpuan kepada agama kontekstual dan hidup.

Keperluan Kandungan dan Kemasukan

Sarjana teologi dan pengajian agama, pengkhususan dalam teologi

Program ini berdasarkan kepada Ijazah Sarjana Muda teologi dengan Greek (20 ECTS) dan kajian Perjanjian Baru berdasarkan bahasa Yunani. Semester pengenalan menumpukan kepada teologi kontekstual dan pertemuan agama, metodologi dan falsafah sains. Semester kedua dan ketiga membolehkan pelajar untuk lebih mendalam dalam kajian alkitabiah atau subjek teologi lain melalui kursus wajib dan elektif. Bahasa Ibrani (20 ECTS) diperlukan untuk salah satu pilihan OT dalam semester ketiga. Kursus elektif disediakan untuk tesis Sarjana dalam semester keempat.

Sarjana teologi dan pengajian agama, pengkhususan dalam kajian keagamaan

Program ini berdasarkan kepada Ijazah Sarjana Muda Teologi, Sarjana Muda pengajian agama, atau Sarjana Muda Sastera, di mana teologi / kajian keagamaan membentuk sebahagian darjah ijazah. Semester pengenalan menumpukan kepada teologi kontekstual dan pertemuan agama, metodologi dan falsafah sains. Semester kedua dan ketiga membolehkan pelajar untuk masuk ke dalam bidang pengajian agama akademik melalui kursus-kursus wajib dan elektif, dengan itu bersiap untuk tesis Sarjana dalam semester keempat.

Sarjana teologi dan pengajian agama, pengkhususan dalam terjemahan Alkitab

Program ini berdasarkan kepada Ijazah Sarjana Muda teologi dengan bahasa Yunani (20 ECTS) dan / atau Ibrani (20 ECTS), dan kajian eksegetikal berdasarkan bahasa-bahasa alkitabiah, atau Sarjana Muda Seni yang lebih umum yang termasuk-atau yang ditambah kecekapan bahasa dan tafsiran. Selepas semester pengenalan dengan teologi kontekstual (termasuk kajian alkitabiah) dan falsafah sains, semester kedua membolehkan pelajar untuk mengkhusus dalam terjemahan Alkitab dari perspektif sejarah, teoretikal, hermeneutikal dan penerapan. Semester ketiga memberi tumpuan kepada linguistik yang berkaitan dengan terjemahan Alkitab, biasanya melalui pertukaran dengan institusi rakan di Eropah atau Amerika Utara. Tiga semester pertama akhirnya menyiapkan tesis Master dalam semester keempat.

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 1 lagi program yang ditawarkan oleh VID Specialized University »

Kursus ini Lokasi Kampus, Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Start Date
Duration
Sepenuh masa
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
End Date
Jun 14, 2021
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
End Date
Jun 14, 2021
Tarikh tutup permohonan
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Jun 14, 2021
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Jun 14, 2021