Sarjana dalam kesusasteraan Inggeris

Umum

Penerangan Program

Program Sarjana dalam Kesusasteraan Bahasa Inggeris menyediakan kajian menyeluruh kesusasteraan dari seluruh dunia Anglophone. Kursus menonjolkan bagaimana bentuk kesusasteraan dan dibentuk oleh sejarah, kaitannya dengan isu kontemporari seperti perubahan iklim dan resolusi konflik, dan keupayaannya untuk mencabar dan memperbaiki cara pemikiran pembaca. Membina kepelbagaian pendekatan kritikal, program ini membantu pelajar memperbaiki kebolehan mereka untuk berfikir secara analitik dan kreatif.

Penerangan program

Program tuan dalam kesusasteraan bahasa Inggeris memberi para pelajar kesempatan untuk mempelajari berbagai macam teks sastera dan kultural dalam bahasa Inggeris sambil mengkhususkan diri dalam bidang pilihan mereka di bawah kepemimpinan seorang peneliti di bidang itu. Bahagian Bahasa Inggeris boleh menawarkan penyeliaan dalam bahasa Inggeris, Ireland, Amerika dan pasca kolonial, dan sangat kuat dalam bidang romantisisme, modernisme, dan kesusasteraan kontemporer.

Setiap tahun, para pelajar ditawarkan kursus-kursus yang dianjurkan di sekitar tema-tema yang berkaitan dengan sosial, tempoh dan genre sastera utama, dan / atau pengarang yang terkenal. Semua kursus peringkat induk termasuk latihan dalam penyelidikan menengah dan teori sastra, praktik dalam analisis dekat, dan maklum balas mengenai kerja bertulis pelajar.

Dalam bergerak dari kursus ke tesis tuan, pelajar bergerak ke arah fokus yang lebih khusus dan penyelidikan yang lebih bebas. Penyelidikan ini disokong oleh penyelia setiap pelajar dan oleh satu siri seminar kerja yang sedang dijalankan yang mensasarkan kemahiran yang diperlukan untuk penyelidikan peringkat tuan.

Program ini terdiri daripada:

 • 60 kredit kursus dalam kesusasteraan Inggeris (tahap ENG-3000)
 • 60 kredit Tesis Sarjana (ENG-3992)

Kerja kursus wajib termasuk:

 • ENG-3192 Teori Sastera dan Budaya; dan

Satu kursus dari setiap kategori berikut:

 • Pengajian Berasaskan Tahap 3000 (seperti Modernisme, Pengarang Utama atau Puisi Kontemporari)
 • Pengajian Tahap 3000 dalam Genre (seperti Fiksyen Pendek atau Pembangunan Novel)
 • Kursus Sastera dan Masyarakat 3000 (seperti Sastera dan Keadilan; atau Sastera dan Alam Sekitar)

Kursus Teori Sastera dan Kebudayaan dan Kursus Tempoh ditawarkan pada musim gugur. Pengajian dalam kursus Genre dan Sastera dan Masyarakat ditawarkan pada musim bunga. Baki 20 kredit kursus boleh dipenuhi dengan memilih dari mana-mana kursus ENG-3000 yang ditawarkan dalam kesusasteraan / budaya. Kursus khusus ditawarkan berbeza dan akan dinyatakan dalam katalog kursus untuk semester semasa.

Pelajar yang ingin menggantikan kursus dari bidang lain yang berkaitan (biasanya dipilih untuk menyokong penyelidikan untuk tesis tuan atau semasa pertukaran) mungkin memohon untuk menggantikan substitusi ini secara individu (sehingga 20 kredit).

Tesis tuan adalah secara teoritis-maklumat kajian bebas mengenai topik yang terbatas dalam kesusasteraan bahasa Inggeris. Tesis adalah 70-100 halaman panjang (1.5 jarak, Times New Roman 12).

Pelajar diberikan penyelia yang sesuai untuk topik mereka. Topik penyelidikan akan diputuskan dengan kerjasama seorang ahli bahagian Bahasa Inggeris.

Struktur program

Terma

Kajian Tempoh (Tahap ENG-3000)

Autumn 2018: ENG-3153 Sejarah Sastera

Kursus Elektif dalam Sastera / Kebudayaan (tahap ENG-3000)

Autumn 2018: ENG-3130 Sastera dan Alam Sekitar

Semester 2 (musim bunga)

Pengajian Sastera dan Masyarakat (tahap ENG-3000)

Spring 2019: ENG-3196 Literature and Justice

atau pertukaran

Kajian dalam Genre (tahap ENG-3000)

Spring 2019: ENG-3195 Puisi: Inovasi dalam Genre

atau pertukaran

Kursus Elektif dalam Sastera / Kebudayaan (tahap ENG-3000)

Spring 2019: Fiksyen Kontemporari ENG-3194

atau pertukaran

Semester ke-3 (musim luruh) ENG-3992 Tesis Sarjana dalam Sastera Bahasa Inggeris Semester 4 (musim bunga) ENG-3992 Tesis Sarjana dalam Sastera Bahasa Inggeris

Hasil pembelajaran

Setelah melengkapkan sarjana dalam kesusasteraan Bahasa Inggeris, calon akan memperoleh hasil pembelajaran berikut:

Pengetahuan

Calon:

 • telah memperoleh pengetahuan terkini tentang kesusasteraan bahasa Inggeris dari kepelbagaian konteks dan tempoh kebangsaan, dengan pengetahuan khusus di kawasan yang dipilih untuk tesis
 • memahami dan boleh melibatkan diri dengan pelbagai pendekatan teoritis kepada teks sastera dan budaya
 • boleh menggunakan pengetahuan dari satu sub-bidang sastera dalam sub-bidang baru
 • boleh menganalisis dan mentafsir teks sastera berhubung dengan perdebatan sejarah, genre, dan sosial-budaya

Kemahiran

Calon boleh:

 • menilai dan melibatkan diri dengan kritikan sastera yang menyatakan perspektif yang pelbagai dan menggunakannya untuk struktur dan merumuskan hujah-hujah ilmiah
 • menganalisis teori sastera dan tafsiran yang sedia ada dan bekerja secara bebas dalam masalah teori atau tafsiran
 • menggunakan kaedah penyelidikan sejarah dan sastera yang relevan dan pemikiran kreatif untuk mengembangkan idea dengan cara yang bebas
 • merumuskan soalan penyelidikan dan menjalankan sebuah projek penyelidikan bebas tentang kesusasteraan bahasa Inggeris dalam bentuk tesis tuan dan persembahan terkait dengan dukungan pengawasan dan sesuai dengan norma-norma etika penelitian

Kecekapan Am

Calon dapat:

 • berkomunikasi kandungan yang canggih kepada pakar dan orang awam menggunakan terminologi kritis sastera yang sesuai
 • menggunakan pengetahuan dan kemahirannya di kawasan baru untuk melaksanakan tugasan dan projek lanjutan
 • menyumbang kepada pemikiran baru dalam bidang kesusasteraan Inggeris

Keperluan kemasukan

Kemasukan ke program induk dalam kesusasteraan Inggeris memerlukan gelaran sarjana muda (180 ECTS), atau kelayakan yang setara, dalam kesusasteraan Inggeris, atau gelar yang menggabungkan kesusasteraan bahasa Inggeris dan disiplin yang berkaitan dengannya (minimum 80 ECTS dalam bahasa Inggeris). Pemohon yang memegang ijazah sarjana muda atau setaraf yang dikeluarkan di Eropah, Kanada, AS, Australia dan New Zealand: Sederhana gred setara dengan C atau lebih baik (dalam sistem penggredan Norway) dalam kursus Bahasa Inggeris (80 ECTS) diperlukan. Pemohon yang memegang ijazah sarjana atau setaraf yang dikeluarkan di negara-negara selain daripada kawasan / negara yang disebutkan di atas: Sederhana gred bersamaan dengan B atau lebih baik (dalam sistem penilaian Norway) dalam kursus bahasa Inggeris (80 ECTS) diperlukan.

Pemohon mesti menyertakan satu esei permohonan (Penyata tujuan) yang ditulis dalam bahasa Inggeris (maksimum dua muka surat) mengenai motivasi mereka untuk mengikuti ijazah dalam literatur bahasa Inggeris, pilihan UiT mereka, dan idea mereka untuk topik tesis tuan.

Pemohon dari Norway atau negara Nordik:

Tarikh akhir permohonan untuk pemohon Norway dan Nordic lain adalah 15 April.

Pemohon dari luar negara-negara Nordic:

Tarikh akhir permohonan untuk pemohon antarabangsa adalah 1 Disember.

Pengajaran dan penilaian

Untuk mencapai matlamat pembelajaran, pelajar harus mengharapkan untuk bekerja 40 jam seminggu untuk menghadiri dan ceramah, seminar dan belajar secara bebas.

Tesis tuan memerlukan penyelidikan dan penulisan secara bebas mengenai topik khusus yang dipilih oleh pelajar dengan kerjasama seorang penyelia. Pelajar dijangka menjangka dan menganjurkan tugas penyelidikan dan menulis serta menghasilkan kerja untuk dibincangkan pada mesyuarat tetap dengan penyelia mereka.

Kebanyakan kursus termasuk tugasan bertulis atau persembahan lisan yang mesti diluluskan untuk mengambil peperiksaan.

Bentuk peperiksaan yang paling biasa adalah peperiksaan rumah yang ditulis pada topik yang diberikan dalam tempoh satu dua minggu atau kertas panjang mengenai topik yang dipilih oleh para pelajar dalam kerjasama dengan pengajar kursus. Gred berkisar dari AF, di mana A adalah gred tertinggi dan F gagal.

Untuk maklumat lanjut mengenai keperluan kerja, format ujian dan kriteria penilaian, lihat huraian kursus individu.

Bahasa arahan

Bahasa semua pengajaran dan peperiksaan adalah bahasa Inggeris.

Prospek pekerjaan

Calon induk bahasa Inggeris mempunyai kemahiran pemikiran analitik dan kreatif yang dicari-cari dan dihormati atas kemahiran mereka dalam komunikasi lisan dan tulisan. Ijazah sarjana dalam kesusasteraan Inggeris menyiapkan pelajar untuk bekerja dalam industri sastera dan budaya melalui jawatan dalam penerbitan, kewartawanan, muzium, perpustakaan, dan kedai buku. Ia juga menyediakan graduan untuk pelbagai pekerjaan yang memerlukan komunikasi antarabangsa yang sensitif terhadap budaya. Kerja bebas tesis tuan menyediakan pengalaman yang relevan untuk kedudukan yang lebih tinggi dalam kerajaan dan dalam perniagaan.

Akhirnya, program ini memenuhi syarat untuk pelajar masuk ke program doktoral dalam kesusasteraan, sehingga memberikan kemungkinan untuk kerjaya penyelidikan selanjutnya.

Kemungkinan pertukaran

Pelajar yang mengambil Sarjana dalam Kesusasteraan Inggeris digalakkan menggunakan salah satu perjanjian pertukaran kami pada semester kedua dan / atau ketiga. Untuk maklumat lanjut mengenai kemungkinan pertukaran, sila rujuk penyelaras antarabangsa di Fakulti Kemanusiaan, Sains Sosial dan Pendidikan.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

UIT The Arctic University of Norway is the northernmost university of the world. Its location on the edge of the Arctic implies a mission. The Arctic is of increasing global importance. Climate change ... Baca lebih lanjut

UIT The Arctic University of Norway is the northernmost university of the world. Its location on the edge of the Arctic implies a mission. The Arctic is of increasing global importance. Climate change, the exploitation of Arctic resources and environmental threats are topics of great public concern, and which the University of Tromsø takes special interest in. At UiT The Arctic University of Norway you can explore global issues from a close-up perspective. Baca Ringkas
Tromsø , Alta , Narvik + 2 Lagi Kurang