Sarjana dalam Teater

Umum

Penerangan Program

97829_97801_Master_Theater_1400x400Coverphoto.jpg

Adakah anda seorang pengarah teater atau pereka teater mencari konteks di mana untuk memeriksa proses artistik anda dan / atau meneroka laluan artistik yang baru?

Sarjana dalam Teater di Toneelacademie Maastricht menawarkan program inspirasi yang menggabungkan fokus pada Penyelidikan Artistik dengan bimbingan yang luas Projek Artistik anda.

Mengenai pendidikan

Master terdiri daripada

 • Program teratur yang intensif dengan seminar, bengkel, mesyuarat dan mentorings. Anda mendapat input yang mencabar dan bervariasi untuk membantu anda membangunkan Projek Artistik anda dan Penyelidikan bersama.
 • Jadual perjalanan individu yang anda pilih mentor khusus anda sendiri relevan untuk Projek dan Penyelidikan Artistik anda.
 • Perbincangan kritikal yang berterusan dengan rakan-rakan, pensyarah tetamu, pembuat teater dan penganjur, dan profesional dan pelajar tuan dari disiplin lain. Melalui pertukaran ini, anda membina wacana dan perbendaharaan kata anda.
 • Latihan tangan di mana amalan seni anda adalah pusat. Anda menyelesaikan Master dengan Projek Artistik yang akan dibentangkan dalam bidang profesional.
 • Program terdiri daripada 4 blok bangunan: pertemuan antara pemandangan dan pengarah, penyelidikan artistik, transdisciplinarity dan rangkaian (keusahawanan budaya).

Sesi kolektif

3 semester ini tersebar lebih 2 tahun. Semua mesyuarat dijadualkan pada hari Isnin dan Selasa di Maastricht atau di lokasi. Majoriti sesi kolektif diadakan pada semester pertama (September-Disember 2018) yang membolehkan anda menggabungkan Master in Theatre dengan aktiviti-aktiviti lain.97832_97800_Master_Theater_acteurs_800x800.jpg

Maklumat Praktikal

3 semester ini tersebar lebih 2 tahun (85 kredit ECTS). Semua mesyuarat dijadualkan pada hari Isnin dan Selasa di Maastricht atau di lokasi. Majoriti sesi kolektif diadakan pada semester pertama yang membolehkan anda menggabungkan Master in Theatre dengan aktiviti lain. Bahasa program adalah Bahasa Inggeris.

Misi

The Master in Theatre menawarkan konteks pendidikan untuk para seniman, pengarah dan artis lain dengan identiti artistik yang diperoleh dan minat yang tinggi dalam persembahan teater dan scenography. Dalam Sarjana dalam Teater, para seniman boleh meneroka amalan seni baru dan / atau mengembangkan kualiti mereka sebagai penyelidik artistik. Sarjana dalam Teater memupuk potensi inovatif dan kepelbagaian amalan teater dan penyelidikan artistik.

Keperluan penting

 • Sarjana dalam Teater percaya dalam menyokong kepakaran dan penyusunan diri artis. Program Master difahami sebagai lintasan individu yang direka oleh pelajar.
 • Sang Guru bergantung pada kekuatan kreatif pertemuan antara pakar-pakar berdasarkan kesamaan. Ia bertujuan untuk mewujudkan komuniti reflektif yang terdiri daripada semua peserta (pelajar dan mentor).
 • The Master in Theatre percaya bahawa penyelidikan artistik merupakan sumbangan besar kepada perkembangan artis.
 • The Master in Theatre menganjurkan pertemuan antara para seniman dan pengarah dalam konteks penyelidikan sebagai pengayaan untuk kedua-dua disiplin teater.
 • Prestasi adalah berdasarkan definisi bentuk seni disiplin. The Master in Theatre mengambil langkah ini lebih jauh dan memberi tumpuan kepada transdisciplinarity: eksplorasi alien, tidak artistik, metodologi dalam domain prestasi.

Projek Artistik97830_97799_Master_Theater_voorstelling_800x800.jpg

Anda memohon Master in Theatre dengan konsep untuk persembahan teater atau pemasangan teater. Projek Artistik ini adalah teras trajektori anda. Program bengkel dan seminar, tutor oleh mentor dan perbincangan rakan sebaya akan banyak mengambil amalan seni anda dan Projek Artistik anda sebagai kemasukan khusus untuk perbincangan dan tindakan.

Selain program dan mentor yang teratur, anda mempunyai belanjawan mentor peribadi yang anda perlukan untuk mengatur pertemuan dengan pakar bimbingan dan jurulatih yang anda perlukan untuk matlamat artistik khusus yang telah anda tetapkan untuk diri anda dalam Sarjana.

Semasa program ini, aspek-aspek berbeza dari proses pengeluaran anda sedang dipertimbangkan pada tahap yang sesuai dengan perkembangan peribadi anda. Anda memuktamadkan Master dengan pengeluaran Projek Artistik anda dalam bidang profesional. Pelan pengeluaran dan pengeluarannya adalah sebahagian daripada penilaian akhir anda terhadap Guru.

Penyelidikan Artistik97831_97798_Master_Theater_presentatie_800x800.jpg

Penyelidikan Artistik anda mempunyai hubungan langsung dengan Projek Artistik anda. Titik permulaan adalah soalan penyelidikan yang membolehkan anda meneliti tematik Projek Artistik anda dalam konteks artistik, budaya, sosial, politik, saintifik atau yang lain yang lebih luas. Penyelidikan Artistik membolehkan anda meletakkan kedudukan anda dalam konteks yang dipilih ini.

Di mana Projek Artistik menghasilkan pengeluaran teater yang konkrit, Penyelidikan Artistik merupakan eksplorasi berorientasikan hasil bukan bagaimana anda berfungsi sebagai seorang artis. Anda boleh mempertimbangkan metodologi dan strategi alternatif; anda boleh menggantikan model pemilihan biasa membuat keputusan dengan cara alternatif penemuan terbuka. Penyelidikan Artistik memberi tumpuan kepada kemungkinan dan potensi anda, membuka Pathways selain mengecilkan pilihan anda untuk datang ke produk.

Penyelidikan Artistik anda membawa kepada Refleksi Kritikal, komunikasi akhir penyelidikan. Refleksi Kritikal boleh menjadi esei, prestasi kuliah, portfolio, dokumentari, pameran, seminar, dan lain-lain. Anda memilih format yang sesuai dengan kandungan Penyelidikan anda dan yang memaksimumkan kualiti komunikasinya. Refleksi Kritikal adalah sebahagian daripada penilaian akhir anda.

Program97828_97797_Master_Theater_studenten_800x800.jpg

Program terorganisir Master of theatre tidak berniat untuk membentangkan pandangan monolitik mengenai amalan artistik dan Penyelidikan Artistik tetapi sebaliknya 'mosaik', menawarkan banyak kemungkinan hubungan dengan amalan individu anda. Melalui pertemuan-pertemuan ini, anda memperoleh alat-alat untuk menjumpainya Projek Artistik dan Penyelidikan Artistik.

Program ini dibahagikan kepada 3 semester, masing-masing dengan penekanan yang berbeza. Semester pertama adalah pertemuan yang paling padat (mesyuarat setiap hari Isnin dan Selasa), dengan tumpuan memperkenalkan prinsip-prinsip Penyelidikan Artistik. Pada semester kedua, terdapat gerakan dari organisasi yang dianjurkan untuk bengkel, bengkel artis dan mentor mengambil bahagian atas. Pada semester ketiga anda, selain menjadi tuan rumah para pelajar baru tahun pertama, sepenuhnya teratur diri. Anda menjaga mentoring anda dan melengkapkan pengeluaran anda dengan pelan pengeluaran (Projek Artistik). Anda menyelesaikan dan membentangkan Refleksi Kritikal anda (format komunikasi Penyelidikan Artistik anda).

Sebagai tambahan kepada seminar, bengkel dan mesyuarat, Master in Theatre menawarkan program mentoring yang luas: bimbingan umum dan jangka panjang oleh pengarah program dan lektor, mentoring yang berkaitan dengan Penyelidikan Artistik anda dan dengan Projek Artistik anda masing-masing, mentoring rakan sebaya, bimbingan pelan pengeluaran, dan lain-lain.

Selain itu, anda mempunyai belanjawan mentor peribadi yang anda perlukan. Anda menggunakan belanjawan ini untuk mengatur pertemuan dengan mentor pakar dan jurulatih yang memerlukan trajektori anda.

Memohon

Prosedur

Untuk mendaftar pemilihan, pemohon perlu memuat naik permohonan melalui borang dalam talian. Permohonan mengandungi:

 • satu cadangan konsep untuk pengeluaran teater profesional mereka dan penyelidikan seni yang berkaitan,
 • surat sampul dengan motivasi
 • transkrip diploma
 • portfolio termasuk CV
 • jika mungkin surat niat daripada organisasi menganjurkan projek teater pelajar untuk Guru.

Permohonan itu bertujuan memberi gambaran tentang latar belakang, motivasi dan matlamat calon-calon dan untuk menilai penyelidikan dan kebolehan kritikal mereka. Pemohon akan menerima pengesahan permohonan mereka setelah menerima cadangan mereka. Calon boleh diminta memberi lebih banyak maklumat atau menentukan unsur-unsur cadangan penyelidikan mereka. Untuk tujuan ini, mereka boleh dijemput untuk temubual.

Jawatankuasa pemilihan terdiri daripada sekurang-kurangnya tiga orang: penyelaras dan dua guru kursus Master.

Untuk memohon tuan bermula pada September 2019 terdapat tiga peluang pemilihan:

 • Pilihan pertama: Permohonan yang dijadualkan pada hari Jumaat 01-03-2019, hari pemilihan pada hari Isnin 18-03-2019.
 • Pilihan kedua: Permohonan yang dijadualkan pada hari Jumaat 07-06-2019, hari pemilihan pada hari Isnin 24-06-2019.
 • Pilihan Ketiga: Tarikh yang diumumkan.

Tolong jangan tunggu sehingga tarikh akhir aplikasi untuk menghubungi kami mengenai minat anda dalam Sarjana. Kami ingin mengenali idea anda mengenai projek artistik dan / penyelidikan sebelum aplikasi anda. Kami boleh menawarkan maklum balas mengenai permohonan anda terlebih dahulu kepada tarikh akhir untuk meningkatkan peluang anda untuk masuk.

Kriteria

 • pemohon mempunyai ijazah sarjana muda dalam bidang senario, reka bentuk kostum atau mengarahkan prestasi.
 • pemegang ijazah sarjana lain boleh diterima dengan syarat mereka mempunyai pengalaman artistik yang relevan dalam seni persembahan profesional.
 • sebaik-baiknya pemohon sudah mempunyai hubungan dengan organisasi teater profesional untuk projek yang mereka mahu membangunkan di Master.

Kredit

Jumlah beban belajar berjumlah 85 kredit ECTS, yang tersebar selama dua tahun.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Zuyd is a regional institution of higher education, which aims at the development and transfer of high-quality and practically-oriented knowledge, for the development of professions and our region. Th ... Baca lebih lanjut

Zuyd is a regional institution of higher education, which aims at the development and transfer of high-quality and practically-oriented knowledge, for the development of professions and our region. The employees of Zuyd contribute to the personal development of people during their entire professional careers. We believe that every individual has unique talents and we want to assist in the full development of these talents. In our method of working we connect education, research and the environment. Baca Ringkas