Sarjana dalam Sistem Kualiti Makanan dan Pengurusan Gastronomi
University of Parma
Maklumat Utama
Lokasi kampus
Parma, Itali
Bahasa
Itali
Format kajian
diadun, Di kampus
Tempoh
2 tahun
laju
Sepenuh masa, Sambilan
Yuran tuisyen
Minta maklumat
Tarikh akhir permohonan
Minta maklumat
Tarikh mula paling awal
Minta maklumat
* Yuran pengajian berbeza-beza berdasarkan sistem yuran pengajian berkadar: https://en.unipr.it/studying/tuition-fees-and-scholarships-2020-2021
pengenalan
Master dalam Pengurusan Sistem Makanan Berkualiti dan Gastronomi (Kualiti Makanan) adalah sebahagian daripada proses peningkatan industri pertanian makanan Itali yang mengiktiraf Parma sebagai salah satu kelompok industri terpenting di Itali, yang dikenali sebagai "Lembah Makanan Itali" " Di Lembah Makanan, sekumpulan pengetahuan unik telah diciptakan dalam arena makanan pertanian nasional yang digabungkan dengan perhatian yang sewajarnya oleh para pelajar yang melihat kenyataan industri ini sebagai jalan keluar profesional yang konkrit.
Pengurusan pengeluaran makanan, dalam konteks persaingan antarabangsa semasa, memerlukan generasi pakar yang dilengkapi dengan kemahiran pengurusan dan komunikasi yang sesuai dengan kerangka ekonomi dan sosial baru di Itali dan luar negara dalam sektor pertanian makanan. Walaupun Itali adalah pengimport komoditi, ia juga merupakan pengeksport produk makanan olahan berkualiti yang mencerminkan budaya gastronomi Itali. Dunia perniagaan makanan pertanian Itali memerlukan tokoh yang, selain mengurus pengeluaran, dapat merancang dan mengurus kualiti makanan, serta menafsirkan keperluan pengguna dengan menyampaikan kepada mereka kelebihan kualitatif Itali.
Kurikulum
Program
Sarjana dalam "Kualiti Makanan" bertujuan untuk menawarkan kursus latihan yang khusus dan inovatif. Profil profesional berkaitan dengan pengurusan, pentadbiran, perancangan, dan kawalan firma makanan, menyediakan pembangunan profesional yang menggabungkan profil pengurusan ekonomi dengan sains dan budaya gastronomi. Kemahiran yang disampaikan menganggap topik sebagai pengurusan alam sekitar, sosial, ekonomi dan teknikal rantaian bekalan dengan tumpuan kepada kualiti produk dan perkhidmatan makanan. Tokoh profesional ini akan meliputi peranan bantuan dalam syarikat dan badan rujukan untuk sektor pertanian makanan dengan pelbagai fungsi berdasarkan ciri-ciri syarikat dan jenis produk. Konsep kualiti yang ingin dibangunkan dalam Master adalah multidimensi. Ia bermula daripada idea bahawa kualiti produk terhasil daripada kualiti tindakan tadbir urus syarikat dan rantaian bekalan makanan pertanian dalam aspek ekonomi, sosial, pengurusan dan pemasaran, komunikatif dan teknologi, tanpa mengabaikan aspek yang dikaitkan dengan kesan alam sekitar, inovasi dan hubungan pengguna.
Sarjana dalam Kualiti Makanan dipromosikan oleh Jabatan Ekonomi dan Sains Perniagaan dengan kerjasama Jabatan Sains Makanan dan Dadah Universiti Pengajian di Parma; ia adalah projek pelbagai disiplin yang dilahirkan sebagai platform kerjasama untuk menggalakkan dialog antara budaya pengurusan ekonomi dengan disiplin yang berkaitan dengan sains sosial gastronomi.
Sarjana dalam Kualiti Makanan bertujuan untuk melatih profesional dengan kemahiran antara disiplin yang menggabungkan pengetahuan teori dan empirikal sifat pengurusan sistem pertanian makanan, dengan kemahiran teknologi dan gastronomi yang berkaitan dengan peningkatan makanan dalam logik rapat kelestarian alam sekitar. Sarjana direka untuk pelajar yang datang dari Sarjana Muda dalam Ekonomi dan Pengurusan dan dari Sains Pertanian atau Sains Makanan. Kursus latihan memberi tumpuan kepada subjek bidang subjek yang berbeza, yang termasuk:
- disiplin ekonomi, pengurusan, dan sifat sosiologi: untuk memahami dan dapat mengaplikasikan teori ekonomi dan bentuk pengurusan syarikat pertanian makanan dalam perolehan, pengeluaran, pemprosesan, pemasaran, dan promosi pengeluaran makanan dan sistem alam sekitar.
- disiplin yang bersifat statistik: untuk memahami kedua-dua data yang diperlukan untuk pengurusan syarikat dan untuk pengurusan kualiti dan keselamatan makanan.
- disiplin undang-undang: untuk memahami peraturan kebangsaan, Eropah dan antarabangsa dalam bidang pengeluaran dan pemasaran makanan serta perlindungan pengguna.
- disiplin sejarah untuk memahami implikasi budaya yang berkaitan dengan pengeluaran, pemasaran, dan penggunaan makanan.
- disiplin teknologi: untuk menjamin keselamatan makanan tetapi di atas semua untuk memahami dan menjamin kualiti makanan, juga berkenaan dengan keperluan pemakanan pengguna.
Sarjana dalam Kualiti Makanan bertindak balas kepada keperluan untuk melatih seorang tokoh profesional moden, yang menambah kemahiran ahli bio-ekonomi kepada ahli bio-gastronomi, dapat memenuhi permintaan kuat untuk kemahiran antara disiplin yang diletakkan pada mereka yang beroperasi dalam konteks pengurusan syarikat makanan, sektor gastronomi dan pembangunan sosio-ekonomi kawasan dengan kerjaya makanan yang kukuh, selaras dengan strategi Eropah untuk pembangunan mampan yang digariskan dalam Komunikasi Suruhanjaya kepada Parlimen Eropah mengenai "Inovasi untuk pertumbuhan mampan: a bio-ekonomi untuk Eropah" - COM (2012) 60 akhir – dan Matlamat Pembangunan Lestari PBB.
Pelajar boleh menamatkan pengajian dengan memilih antara dua profil profesional yang berbeza:
- The Econo-gastronomist: profil graduan adalah ekonomi-pengurusan yang disepadukan dengan kemahiran gastronomi. Beliau ialah pengurus kualiti makanan pertanian, yang tahu cara mengiktiraf, mengurus, melindungi, berkomunikasi, mempromosi dan meningkatkan kualiti makanan di sepanjang rantaian nilai dan di wilayah itu.
- Pakar Gastro-Ekonom Profil graduan adalah pakar gastronomi bersepadu dengan kemahiran pengurusan ekonomi yang bertujuan untuk promosi dan peningkatan sosiobudaya makanan berkualiti. Beliau adalah pakar dalam budaya makanan yang dapat menggabungkannya dengan keperluan pemakanan dengan perhatian kepada kos dan persekitaran.
Akhir sekali, pelajar boleh mendapat manfaat daripada tempoh latihan di syarikat makanan Itali.
Maklumat lanjut DI SINI