Sarjana dalam Psikologi (2 Tahun)

Umum

Penerangan Program

Sarjana dalam Psikologi (2 Tahun)

Psikologi Klinikal mengintegrasikan sains, teori, dan amalan untuk memahami, meramalkan, dan mengurangkan ketidakselarasan, ketidakupayaan, dan kesusahan serta untuk menyokong perkembangan peribadi. Psikologi Klinikal adalah pendekatan yang luas kepada masalah manusia yang terdiri daripada diagnosis, penilaian, penilaian, perundingan, rawatan, pencegahan dan penyelidikan berkaitan dengan pelbagai populasi (kanak-kanak, orang dewasa, keluarga, pasangan, dan kumpulan).

Untuk siapa?

Program ini sesuai untuk pelajar yang telah memperoleh ijazah sarjana muda dalam Psikologi serta bagi mereka yang memegang Ijazah Sarjana Muda dalam bidang selain Psikologi dan dengan pendedahan terhad kepada bidang. Yang kedua adalah wajib untuk menyelesaikan dua modul psikologi sarjana tambahan pampasan (iaitu Psikologi Kepribadian, Psikologi emosi atau Psikologi Pembangunan) disesuaikan dengan pendidikan terdahulu yang khusus pelajar. Selepas kemasukan, setiap pelajar akan dimaklumkan mengenai modul tertentu yang perlu dihadiri. Modul ini adalah percuma dan perlu diselesaikan semasa tahun pertama kajian.

Kelebihan

  • Psikologi Klinikal adalah gabungan unik program latihan klinikal dan penyelidikan dengan aspek silang budaya yang kuat.
  • Belajar Psikologi Klinikal dalam bahasa Inggeris membawa anda up-to-date dengan buku teks terkini dan standard dalam amalan psikologi.

Penerangan Program Terperinci

Tahun pertama program menyediakan pendidikan teoretis intensif disertai dengan beberapa aplikasi klinikal dalam modul tertentu. Pelajar dijangka memperoleh pengetahuan yang luas tentang psikopatologi kanak-kanak dan dewasa dan mempunyai pemahaman asas dan kemahiran dalam bantuan psikologi, penilaian, dan penyelidikan klinikal. Pelajar memulakan tesis MA mereka pada semester kedua.

Pada tahun kedua, majoriti modul didedikasikan untuk mendapatkan pengetahuan tentang proses psikoterapeutikal dan membangunkan kemahiran amalan klinikal. Terdapat juga dua modul yang digunakan selama 90 jam, termasuk latihan klinikal. Pelajar menamatkan dan mempertahankan tesis MA mereka.

Pengkhususan

Program Psikologi Klinikal mematuhi model saintis-pengamal, menekankan kedua-dua latihan klinikal dan penyelidikan. Program ini dianggap secara integratif secara teoritis kerana kami bertujuan untuk mendedahkan pelajar kepada spektrum pendekatan teoritis dan empiris yang luas untuk penyelidikan dan amalan klinikal. Oleh kerana fakulti kami amat mematuhi amalan berasaskan bukti, program ini memberi penekanan lebih kepada pendekatan kognitif dan tingkah laku. Program ini memberikan penekanan kepada kecekapan yang dinyatakan dalam piawaian kelayakan Eropah untuk ahli psikologi.

Apa selepas ini?

Matlamat program ini adalah untuk menyediakan latihan di kedua-dua sains klinikal kontemporari dan penilaian klinikal dan campur tangan serta menyediakan ahli psikologi yang mampu berkhidmat dalam pelbagai konteks profesional dengan menyediakan perkhidmatan klinikal berasaskan bukti yang konsisten dengan standard etika dan profesional . Oleh itu, kita berdedikasi untuk latihan luas dan am sebagai teras kurikulum kami supaya pelajar memperoleh asas kemahiran klinikal dan penyelidikan yang luas dan memahami cara di mana penemuan empirikal memberitahu kerja klinikal mereka. Lebih-lebih lagi, kami mahu graduan kami bersedia untuk bekerja dengan orang-orang yang datang dari pelbagai budaya dan oleh itu kami memberi penekanan yang tinggi terhadap pembangunan kecekapan silang budaya di kalangan pelajar kami.

Graduan psikologi mempunyai banyak peluang profesional dan mereka boleh meneruskan banyak laluan kerjaya. Bergantung pada program yang dipilih dan selepas mereka memenuhi semua keperluan pekerjaan tertentu, mereka mungkin mencari pekerjaan sebagai psikologi klinikal dan psikoterapi; Pekerja sosial dan kaunselor; Penganalisis kelakuan (esp pada bidang terapi autisme); Ahli neuropsychologi; Psikologi pendidikan dan akademik; Perunding lintas budaya; jurulatih hidup.

Peluang Kerjaya

Modul terpakai diadakan di luar universiti di pelbagai pusat di mana perkhidmatan psikologi disediakan. SWPS mempunyai Pusat Terapi sendiri di mana biasanya satu modul berlaku. Modul lain mungkin berada dalam penempatan lain yang disediakan oleh Universiti atau ia boleh menjadi latihan individu, bahkan di negara yang berlainan (ada kemungkinan menggunakan Program Penempatan Erasmus untuk jenis latihan ini).

Keperluan Bahasa

  • IELTS 5.5;
  • CAE 47-51;
  • TOEFL iBT 69 - 70;
  • TOEFL Computer based 196;
  • Kertas TOEFL 525
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

We believe in people who value self-development and want to make their dreams come true. They give us motivation for continuous improvement so that we could offer education and research on the highest ... Baca lebih lanjut

We believe in people who value self-development and want to make their dreams come true. They give us motivation for continuous improvement so that we could offer education and research on the highest level. Baca Ringkas