Sarjana dalam Profesional HSE

Umum

Penerangan Program

Maklumat untuk pemohon

Pemohon akan dimasukkan ke dalam program pengajian dalam kajian sepenuh masa di kajian susulan tuan. Tiada peperiksaan dalam prosedur kemasukan. Graduan program pengajian sarjana muda dengan pengkhususan yang serupa boleh diterima untuk belajar. Menilai isi kursus terdahulu dan membandingkannya dengan asas-asas yang diperlukan dilakukan oleh penjamin program berdasarkan perbandingan mata pelajaran kurikulum dan jajaran pengajaran. Keputusan kajian terdahulu akan diambil kira. Keputusan akhir akan dibuat oleh Dekan.

Pekerjaan siswazah

Tujuan kajian ini adalah untuk melengkapkan graduan dengan kecekapan yang membolehkannya berjaya menerapkan diri dalam pasaran buruh dalam bidang HSE (Kesihatan, Keselamatan, Alam Sekitar).

Profil

Tujuan program kajian adalah menyediakan profesional pengurusan risiko - dalam bidang keselamatan pekerjaan, kesihatan dan perlindungan alam sekitar, perlindungan kebakaran dalam konteks konsep keselamatan bersepadu, yang kini dipromosikan di syarikat-syarikat multinasional di seluruh dunia. Program kajian adalah pelbagai disiplin, termasuk: analisis risiko, pencegahan risiko, rawatan risiko residual (perancangan kecemasan dan krisis), lihat kitaran pengurusan risiko sepenuhnya mengikut ISO 31000, menggunakan OHSAS (ISO 45001), ISO 14000 dan ISO 22301.

Pengetahuan siswazah

Selepas menamatkan Program Pengajian Profesional HSE, pelajar akan disediakan dari segi pengetahuan berikut:

 • Menunjukkan pengetahuan mengenai dasar, kerangka, prinsip, piawaian dan peraturan HSE, dengan mengambil kira isu teknikal, etika dan masyarakat.
 • Menunjukkan pengetahuan berasaskan penyelidikan dan pemahaman yang komprehensif mengenai semua langkah-langkah pengurusan risiko (berdasarkan pengambilan keputusan berasaskan risiko).
 • Memahami kerumitan keadaan kerja, keselamatan proses, dan kesinambungan perniagaan, dan keupayaan untuk mengaitkan isu kesihatan, kelemahan sosio-ekonomi, politik, fizikal dan alam sekitar.

Kemahiran siswazah

Setelah selesai Program Profesional HSE, pelajar akan disediakan dari segi kemahiran berikut:

 • Memohon metodologi yang mencukupi kepada isu-isu teori dan praktikal pengurusan HSE berdasarkan pendekatan saintifik dan amalan terbaik.
 • Mengenal pasti, menganalisis dan menilai risiko dan kelemahan dan mencadangkan pencegahan berasaskan bukti dan pengurangan risiko yang mencukupi.
 • Melaksanakan dan memantau pengurangan risiko bersepadu, tindak balas risiko dan aktiviti pemulihan.
 • Lulus penemuan akademik kepada penonton disiplin.
 • Berkomunikasi dengan berkesan dengan pihak berkepentingan pengurusan HSE, perancangan dan operasi (termasuk pentadbiran awam dan kerajaan sendiri).
 • Menyiasat kejadian dan kemalangan dan melaksanakan pelajaran yang dipelajari.
 • Bekerjasama dengan sistem yang kompleks, termasuk ketidakpastian, mengenal pasti dan mengendalikan risiko yang timbul dan menggunakan prinsip pencegahan.
 • Memantau dan menilai petunjuk keselamatan dan kesihatan, membuat keputusan berdasarkan kepada mereka.

Kecekapan umum siswazah

Lulusan program pengajian ini dilengkapi dengan pelbagai jenis ilmu teknikal, sains semula jadi dan disiplin sosial, setakat yang mencukupi untuk menyelesaikan masalah keselamatan yang rumit dalam amalan. Semasa belajar, penekanan adalah untuk memperoleh kemahiran, terutama melalui latihan dan amalan berpandu. Graduan juga disediakan untuk penyelidikan saintifik, terutamanya dalam bidang keselamatan dan keselamatan.
Tarikh Akhir Kemaskini Jan 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

VSB-TUO is the top ranked university in Czech Republic, drawing on 160+ years of research and academic excellence to provide world class education to 19,000 students from six continents. according to ... Baca lebih lanjut

VSB-TUO is the top ranked university in Czech Republic, drawing on 160+ years of research and academic excellence to provide world class education to 19,000 students from six continents. according to Times Higher Education Ranking Baca Ringkas