Sarjana dalam Pengurusan Pengangkutan Maritim dan Udara

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Adakah anda ingin melanjutkan kerjaya dalam penyelidikan atau pengurusan pengangkutan? Maka program ini sangat bernilai. Ini menyediakan kemahiran teori dan praktikal untuk membuat anda berjaya dalam dunia pengangkutan dan logistik yang sentiasa berubah. Program ini, kolaborasi dengan C-MAT , dirancang khusus dengan mempertimbangkan khalayak internasional dan bertujuan untuk lulusan baru-baru ini dengan latar belakang ekonomi atau pengurusan yang memfokuskan pada hal-hal yang berkaitan dengan pengangkutan.

Kenapa

Antwerp menjadi bandar pelabuhan yang besar adalah tempat yang tepat untuk belajar mengenai pengurusan pengangkutan laut dan udara. Program ini adalah pengalaman antarabangsa dengan lawatan dan lawatan syarikat untuk mempersiapkan anda menghadapi cabaran yang dihadapi oleh sektor pengangkutan sekarang.

Program ini adalah kerjasama antara Antwerp Management School (AMS) dan Pusat Pengangkutan Maritim dan Udara (C-MAT) Fakulti Perniagaan dan Ekonomi Universiti Antwerp.

Industri pengangkutan dan logistik berada di bawah tekanan yang semakin meningkat untuk memberikan penyelesaian lestari terhadap cabaran global seperti perubahan iklim. Untuk memenuhi permintaan ini, industri kini dapat bergantung pada Pusat Kecemerlangan AMS bersama dan Fakulti Perniagaan dan Ekonomi Universiti Antwerp. Lebih dari sebelumnya, Antwerp akan menjadi pusat penyelidikan akademik terkemuka dan program induk bukti masa depan mengenai rantaian bekalan, pengangkutan, dan logistik.

AMS dan C-MAT saling melengkapi dengan sempurna, dari segi topik, pendekatan, dan rangkaian.

Objektif Pembelajaran

Selepas menghadiri program ini:

 • Anda memiliki pengetahuan luas dan menyeluruh dan wawasan mengenai isu-isu kontemporari dan saling bergantung antara perniagaan yang berkaitan dengan pengangkutan, berdasarkan hasil penyelidikan dan pengalaman antarabangsa yang diambil dari industri pengangkutan.
 • Anda mempunyai pengetahuan dan pengetahuan khusus mengenai kerumitan rantai pengangkutan, pelbagai mod pengangkutan, antara muka dan pelaku, dan interaksi masing-masing dengan pengurusan logistik.
 • Anda mempunyai pengetahuan dan pengetahuan khusus mengenai kerumitan pengurusan logistik, terutama yang berkaitan dengan pengurusan eksport-import, pergudangan dan pengedaran barang, dan perundangan dan peraturan yang berkaitan.
 • Anda akan dapat merumuskan pertanyaan penyelidikan, menyusun rancangan penyelidikan, dan menilai hasil penyelidikan secara kritis dalam domain pengurusan pengangkutan.
 • Anda akan dapat menggunakan pengetahuan dan kemahiran saintifik yang diperoleh untuk mengembangkan penyelesaian yang berkesan untuk masalah perniagaan kehidupan sebenar.
 • Anda akan dapat menerapkan pengetahuan dan kemahiran saintifik yang diperoleh untuk menyiapkan keputusan dasar berkaitan ekonomi perniagaan mengenai pengangkutan, melaksanakannya, dan menindaklanjutinya dalam rantai pengangkutan.
 • Anda akan dapat secara kritis memikirkan perkembangan sosial, seperti kesinambungan, dan kesannya terhadap industri pengangkutan dari perspektif nasional.
 • Anda akan dapat menganalisis dan mensintesis penyelidikan dan / atau penyelesaiannya sendiri untuk kajian kes yang rumit dengan metodologi yang saintifik dan dapat memaparkannya dengan jelas dan ringkas.

Siapa yang kita cari?

 • Anda berminat untuk mempelajari semua fungsi sektor pengangkutan, termasuk pengangkutan maritim, inovasi baru, dan ekonomi industri maju, dll.
 • Anda berfikiran terbuka dan bersemangat untuk berada dalam suasana yang benar-benar antarabangsa dan pelbagai budaya.
 • Anda mempunyai ijazah sarjana atau lima tahun sarjana dalam subjek yang berkaitan, dengan hasil kajian yang baik atau ijazah sarjana muda selama empat tahun sekiranya berlaku persamaan dengan gelar sarjana (contohnya berdasarkan kurikulum program, kehadiran yang berjaya kursus / latihan akademik tambahan yang relevan dan / atau pengalaman profesional yang berkaitan).

Ijazah

Setelah berjaya menyelesaikan Master ini, anda akan mendapat ijazah berikut: 'Sarjana Sains dalam Pengurusan Pengangkutan Laut dan Udara'.

Kurikulum

Pada semester pertama, anda akan mengambil bahagian dalam kursus wajib (9 ECTS-kredit) dan memilih antara pilihan Asas Pengurusan dan Asas Penyelidikan (33 ECTS-kredit).

Asas Pengurusan

Asas Pengurusan pilihan direka untuk pelajar yang ingin meningkatkan pengetahuan dan kebolehan mereka dalam perniagaan pengangkutan dan ekonomi. Ini terutama mempersiapkan anda untuk kerjaya pengurusan di sektor pengangkutan maritim atau udara.

Kursus Teras:

 • Ekonomi dan Dasar Perniagaan Pengangkutan
 • Teknologi dan Inovasi
 • Kemahiran Kepimpinan Global
 • Ekonomi Pengurusan Lanjutan
 • Persekitaran Perniagaan
 • Belanjawan dan Pembiayaan Modal
 • Metodologi Projek
 • Disertasi Sarjana dalam Pengurusan Pengangkutan

Asas Penyelidikan

Pilihan Fundamental Penyelidikan menawarkan anda latihan yang lebih metodologi dan kuantitatif. Anda akan mendapat persiapan yang sangat baik untuk kerjaya seperti perundingan, dasar, atau penyelidikan di sektor pengangkutan maritim atau udara. Lebih-lebih lagi, pilihan ini dapat meletakkan asas untuk melanjutkan akademik seperti Ph.D.

Kursus Teras:

 • Ekonomi dan Dasar Perniagaan Pengangkutan
 • Kemahiran Kepimpinan Global
 • Kaedah Kajian
 • Ekonomi Perindustrian Lanjutan
 • Ekonomi Kebajikan
 • Pemodelan Pengangkutan
 • Disertasi Sarjana dalam Penyelidikan Pengangkutan

Pada semester kedua, anda akan membuat pilihan antara jurusan Pengangkutan Udara atau Pengangkutan Maritim. Dengan cara ini, anda dapat, lebih-lebih lagi, menyesuaikan program anda dengan minat dan latar belakang khusus anda. Lihat pilihan untuk melihat kursus mana yang menjadi sebahagian daripada setiap jurusan.

Pengangkutan Maritim Utama Pengangkutan Udara Utama
 • Ekonomi dan Perniagaan Pelabuhan
 • Ekonomi dan Perniagaan Maritim
 • Rantaian Bekalan Maritim
 • Ekonomi dan Perniagaan Pengangkutan Udara
 • Pengurusan Lapangan Terbang
 • Strategi Penentuan Harga Pengangkutan Udara

Kemahiran Kepimpinan Global

Di AMS, anda memulakan perjalanan pengembangan peribadi di mana anda akan berkembang sebagai seorang dan pemimpin masa depan. Dengan jejak Kemahiran Kepimpinan Global, kami mencabar dan melatih anda untuk lebih mengetahui siapa diri anda, bagaimana anda bekerjasama dengan orang lain, dan jenis kerjaya yang ingin anda lalui.

Sepanjang perjalanan ini, kami akan menumpukan pada tiga tahap pembelajaran ini dengan bekerja dengan campuran latihan, instrumen analisis diri, momen refleksi, tindak lanjut individu, sesi kolektif, dan bimbingan rakan sebaya. Kami akan menawarkan kerangka kerja yang relevan yang membantu anda memahami siapa diri anda dan bagaimana anda berhubungan dengan orang lain. Kami akan menyokong anda dalam memahami kekuatan dan keperluan anda, dan menentukan bidang anda untuk pertumbuhan. Kami akan mencabar anda dalam mengembangkan tuntutan kepemimpinan peribadi yang merangkumi perspektif global dan lestari.

Pembangunan Kemahiran Kepemimpinan Global lebih daripada sekadar 'senang dimiliki', ini adalah prasyarat asas untuk kejayaan kerjaya dan perekrut akan menilai ini semasa anda melamar pekerjaan. Majikan hari ini mencari kemahiran insaniah yang mengagumkan ketika memilih graduan muda. Ini termasuk kesedaran diri, kemampuan untuk bekerja secara kolaboratif dengan orang lain, kemahiran kepemimpinan, kemampuan untuk menyesuaikan diri dengan situasi baru dan mengembangkan kemahiran baru, keterbukaan dan penghormatan terhadap perspektif yang berbeza, kesedaran multikultural, dan pemikiran jangka panjang dan sistem, untuk sebilangan sahaja. Kursus ini bertujuan untuk menyokong anda dalam mengembangkan kemahiran ini dan mencari padanan antara siapa anda dan apa yang diperlukan oleh dunia pekerjaan; antara cita-cita kerjaya anda dan apa yang dicari oleh majikan.

Bootcamp AMS

Setelah anda mendaftar untuk program ini, anda boleh mendaftar untuk bootcamp AMS kami, yang akan diatur seminggu sebelum permulaan program anda. Anda boleh mengharapkan kursus dalam penulisan akademik, bahasa Inggeris profesional, kaedah penyelidikan perniagaan, dan pengurusan kewangan. Sekolah musim panas ini tidak wajib tetapi sangat digalakkan. Kami bukan sahaja menawarkan kursus ketelitian akademik kepada anda, tetapi kami juga menawarkan anda perjalanan ke salah satu bandar tertua di Belgium, Bruges, dan tentu saja ia merupakan peluang yang ideal untuk mengenali rakan-rakan pelajar anda.

Kemasukan

Latar belakang akademik

Program ini dianjurkan dengan kerjasama C-MAT. Anda boleh membuat permohonan melalui C-MAT.

Syarat kemasukan asas untuk program ini adalah ijazah universiti (merangkumi program sepenuh masa minimum 4 tahun) dalam subjek yang berkaitan dan pengetahuan Inggeris yang menyeluruh.

Kemasukan akan diberikan oleh lembaga kemasukan dengan mengambil kira fail permohonan pelajar, latar belakang akademik, motivasi, kemahiran bahasa, dan jika ada pengalaman profesional. Salah satu syarat kemasukan asas untuk program ini adalah ijazah universiti:

 • Pemohon mesti memiliki ijazah sarjana atau lima tahun sarjana dalam subjek yang berkaitan, dengan hasil kajian yang baik.
 • Pemohon dengan ijazah sarjana muda empat tahun pengajian boleh diterima sekiranya kesetaraan yang dapat ditunjukkan dengan gelar sarjana (contohnya berdasarkan kurikulum program, keberhasilan menghadiri kursus / latihan akademik tambahan yang relevan, dan / atau pengalaman profesional yang relevan).
 • Pemohon dengan hanya ijazah sarjana muda tiga tahun pengajian tidak akan diterima masuk dalam program Master Lanjutan. Pelbagai peringkat sarjana tiga tahun tidak setaraf dengan ijazah sarjana.
 • Pemohon yang memperoleh ijazah universiti mereka di bawah sistem Bologna Eropah (lihat http://www.ehea.info/members.aspx) mesti memiliki ijazah yang setanding dengan tahap 7 Kerangka Kelayakan Eropah.
 • Pengalaman kerja yang relevan (lebih baik minimum 2 tahun) boleh menjadi kelebihan pilihan tambahan.
Penguasaan Bahasa Inggeris

Oleh kerana program ini diajar dalam bahasa Inggeris, semua pemohon mesti dapat membaca, mengikuti kuliah, dan meluahkan pemikiran mereka dalam bahasa Inggeris bertulis dan lisan yang fasih. Bagi pelajar yang bahasa pertamanya bukan bahasa Inggeris, kelayakan berikut diperlukan:

 • TOEFL (Ujian Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Asing). Skor minimum 550 untuk ujian berasaskan kertas (PBT) diperlukan atau 213 untuk ujian berasaskan komputer (CBT), atau 80 untuk skor berasaskan internet (iBT) TOEFL;
 • British Council IELTS (Perkhidmatan Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa dengan skor minimum 6.5);
 • Standard yang memuaskan dalam bahagian lisan Princeton Test ( GMAT , Graduate Management Admission Test).
 • Ujian yang setara dari organisasi pengujian bahasa yang diakreditasi dengan hasil yang membuktikan kecekapan anda dalam bahasa Inggeris;
 • Ijazah pertama dari universiti / kolej Eropah atau institusi luar negara yang memberikan bukti yang mencukupi mengenai penguasaan bahasa Inggeris;
 • Bukti lain yang membuktikan kecekapan anda dalam bahasa Inggeris dan yang memuaskan Lembaga Kemasukan.

Pemohon yang menganggap pengetahuan mereka tentang Bahasa Inggeris tidak mencukupi, oleh itu sangat dinasihatkan untuk mengikuti kursus bahasa Inggeris, sama ada di negara asal mereka sebelum pergi, atau semasa mereka tinggal di Antwerp. Sepanjang setiap tahun akademik, University of Antwerp mengadakan kursus bahasa Inggeris intensif untuk orang asing.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Antwerp Management School, the autonomous management school of the University of Antwerp (Belgium), offers 8 accredited Advanced Masters in a truly international context with study options in: Belgium ... Baca lebih lanjut

Antwerp Management School, the autonomous management school of the University of Antwerp (Belgium), offers 8 accredited Advanced Masters in a truly international context with study options in: Belgium, China, Brazil, Italy and the USA. Moreover, we are ranked #37 in the Financial Times for our Master in Management (2019). Baca Ringkas