Sarjana dalam Pengajian Bandar: Perniagaan dan Pembangunan Bandar - Harta Tanah dan Pengangkutan

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Pembangunan bandar yang pesat menimbulkan kemungkinan dan cabaran yang dapat dilihat di seluruh dunia. Pembangunan bandar didorong oleh sebilangan besar pemangku kepentingan dan kepentingan, tidak kurang dari sektor harta tanah dan pengangkutan, serta organisasi awam dan bukan kerajaan. Program ini secara khusus menangani peranan dan interaksi pihak berkepentingan yang berbeza serta perspektif institusi mengenai pembangunan bandar yang lestari dan dapat didiami. Pendidikan ini bersifat interdisipliner dengan dasar ekonomi, pentadbiran perniagaan, dan geografi ekonomi.

Program ini dibina di sekitar persekitaran penyelidikan antarabangsa di Jabatan Pengajian Bandar. Pendidikan, serta penyelidikan, dilakukan untuk memiliki relevansi kebijakan yang tinggi dan keduanya sering melibatkan para pemangku kepentingan dari sektor perniagaan atau awam secara aktif. Jabatan ini mempunyai kerjasama erat dengan pihak berkepentingan dalam sektor pengangkutan dan harta tanah, serta dengan pembuat dasar tempatan dan wilayah. Tenaga pengajar merangkumi penyelidik yang terlibat dalam projek penyelidikan dengan contohnya Pusat Pengetahuan Awam K2-Sweden untuk Pengangkutan Awam dan CFFF (Pusat Perniagaan Hartanah). Program ini juga merangkumi aspek dari penyelidikan mengenai Bandar Pintar dan Pengangkutan Pintar yang dijalankan di Jabatan Sains Komputer dan Teknologi Media Universiti.

Struktur program

Dua semester pertama program berlangsung di kampus, di mana kursus akan memberi pelajar pemahaman tentang perspektif pihak berkepentingan yang berbeza dan bagaimana cabaran bandar dan teknologi yang berbeza mempengaruhi pekerjaan mereka. Semasa semester kedua, anda boleh memilih untuk fokus pada salah satu pengkhususan berikut bergantung pada minat anda:

 • Pembangunan harta tanah dan perumahan
 • Pengangkutan dan infrastruktur
 • Penggunaan dan dasar tanah
 • Pembangunan serantau

Pada semester ketiga, anda boleh memilih antara belajar di luar negara di salah satu daripada 250 universiti rakan Malmö University , mengikuti kursus bebas di Malmö University , atau melakukan magang dalam projek penyelidikan. Tahun kedua diakhiri dengan tesis master (30 kredit).

Kerjaya masa depan anda

Pembangunan bandar memerlukan pengetahuan luas mengenai perspektif ekonomi mengenai cabaran masyarakat seperti pengangkutan dan pembangunan harta tanah, serta pemahaman mendalam mengenai proses inovatif. Perspektif ini penting untuk memahami kekuatan pendorong di sebalik pembandaran, dan untuk memahami perkembangan ruang di dalam dan antara bandar dan wilayah. Selepas tamat pengajian, anda akan mempunyai pemahaman yang unik tentang bagaimana cabaran tersebut mempengaruhi bandar dan wilayah, menjadikan anda layak untuk menangani masalah ini di semua sektor. Pelajar akan menarik minat sektor swasta di pelbagai syarikat perunding atau syarikat pembinaan yang lebih besar, serta di pihak berkuasa awam di peringkat tempatan, wilayah dan nasional. Program ini juga menyediakan asas yang kukuh untuk pengajian PhD.

Pemilihan

Setelah melengkapkan permohonan dengan kelayakan akademik dan penguasaan bahasa Inggeris anda, anda juga perlu mengemukakan dokumen sokongan.

Bagi pelajar yang mendaftar pada pusingan permohonan pertama, dokumen sokongan mesti dimuat naik ke universitiadmissions.se selewat-lewatnya pada 1 Februari.

Dokumen sokongan yang diserahkan selepas tarikh ini tidak akan diterima.

Untuk melengkapkan permohonan anda, ikut langkah berikut:

 • Buat akaun dan gunakan program ini melalui universitiadmissions.se/antagning.se.
 • Muat naik dokumentasi anda sebagai pdf di universitiadmissions.se/antagning.se atau hantar dokumen melalui pos. Anda perlu menunjukkan tahap sarjana dan kecekapan berbahasa Inggeris untuk dianggap layak untuk mengikuti program ini. Pemohon pada tahun terakhir mereka, yang akan menerima diploma sebelum program dimulakan, juga boleh memohon tetapi mesti mengikuti arahan khusus.
 • Dokumen sokongan mesti dimuat naik ke universitiadmissions.se/antagning.se pada tarikh akhir, 1 Februari untuk pelajar yang mendaftar pada pusingan kemasukan pertama.

Syarat kemasukan

Ijazah Sarjana Muda, yang terdiri daripada 180 kredit. Bersamaan dengan Bahasa Inggeris B / Bahasa Inggeris 6 di sekolah menengah Sweden.

Pertubuhan

Pengajian Bandar: Perniagaan dan Pembangunan Bandar - Harta Tanah dan Pengangkutan adalah program master untuk pelajar yang bercita-cita untuk kerjaya masa depan dalam membangun dan menguruskan bandar-bandar yang menarik dan lestari. Program ini multidisiplin dalam kandungannya tetapi mempunyai asas dalam Pentadbiran Perniagaan, Ekonomi dan Geografi Ekonomi. Perspektif ini penting untuk memahami kekuatan pendorong di sebalik pembandaran, dan untuk memahami perkembangan ruang di dalam dan antara bandar dan wilayah. Harta tanah dan pengangkutan serta perkhidmatan yang mereka hasilkan adalah faktor utama kepada penyatuan bandar dan wilayah yang dapat dilaksanakan.

Fungsi bandar berkembang melalui kolaborasi dan kerjasama pelbagai pihak berkepentingan, baik swasta maupun di sektor awam. Perspektif ekonomi dalam program ini memberikan pemahaman mengenai pelbagai insentif yang mendorong pembangunan bandar yang mampan. Ia merangkumi pengembangan perniagaan dan juga perkembangan sosial.

Program ini menyediakan pelajar dengan kecekapan dan alat analisis yang diperlukan untuk menganalisis dan menilai secara kritis objektif dalam pembangunan bandar, seperti model perniagaan baru dan projek pembangunan. Mereka boleh bekerja di organisasi swasta, awam dan bukan kerajaan yang mempunyai peranan yang berbeza dalam menyumbang kepada penyatuan dan pembangunan bandar dan wilayah. Pelajar juga dapat meneruskan kerjaya akademik dengan memasuki pendidikan penyelidikan ketika mereka menyelesaikan program ini.

Semester 1 dan 2 dikhaskan untuk kursus wajib dalam bidang utama Pengajian Bandar. Selama semester 3 pelajar boleh memilih untuk mengkhususkan diri dengan mengikuti kursus di universiti di luar negara (pertukaran pertukaran), kursus elektif di jabatan Pengajian Bandar atau memohon untuk magang penyelidikan. Kursus-kursus ini tidak perlu berada dalam bidang Pengajian Bandar.

Hasil pembelajaran

Pengetahuan dan pemahaman

Untuk Ijazah Sarjana (120 kredit) pelajar hendaklah:

 • menunjukkan pengetahuan dan pemahaman dalam bidang pengajian utama, termasuk pengetahuan luas tentang bidang dan tahap pengetahuan khusus yang cukup besar dalam bidang tertentu serta wawasan mengenai kerja penyelidikan dan pengembangan terkini, dan
 • menunjukkan pengetahuan metodologi khusus dalam bidang pengajian utama.
Kecekapan dan kemahiran

Untuk Ijazah Sarjana (120 kredit) pelajar hendaklah:

 • menunjukkan kemampuan untuk mengintegrasikan pengetahuan secara kritis dan sistematik dan menganalisis, menilai dan menangani fenomena, isu dan situasi yang kompleks walaupun dengan maklumat yang terhad
 • menunjukkan kemampuan untuk mengenal pasti dan merumuskan masalah secara kritis, autonomi dan kreatif serta merancang dan, dengan menggunakan kaedah yang sesuai, melakukan tugas lanjutan dalam jangka masa yang telah ditentukan dan seterusnya menyumbang kepada pembentukan pengetahuan serta kemampuan untuk menilai karya ini
 • menunjukkan kemampuan dalam pertuturan dan penulisan di peringkat nasional dan antarabangsa untuk melaporkan dan membincangkan kesimpulannya dengan jelas dan pengetahuan dan hujah yang berdasarkannya dalam dialog dengan khalayak yang berbeza, dan
 • menunjukkan kemahiran yang diperlukan untuk penyertaan dalam kerja penyelidikan dan pembangunan atau pekerjaan autonomi dalam beberapa kapasiti lain yang berkelayakan.
Penghakiman dan pendekatan

Untuk Ijazah Sarjana (120 kredit) pelajar hendaklah

 • menunjukkan keupayaan untuk membuat penilaian dalam bidang pengajian utama yang dimaklumkan oleh masalah disiplin, sosial dan etika yang relevan dan juga untuk menunjukkan kesedaran mengenai aspek etika kerja penyelidikan dan pembangunan
 • menunjukkan wawasan mengenai kemungkinan dan batasan penyelidikan, peranannya dalam masyarakat dan tanggungjawab individu untuk bagaimana ia digunakan, dan
 • menunjukkan keupayaan untuk mengenal pasti keperluan peribadi untuk pengetahuan lebih lanjut dan bertanggungjawab untuk pembelajarannya yang berterusan.
Tarikh Akhir Kemaskini Nov 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Malmö University strives to be part of society at every level. Whether that is regionally, nationally or globally, its focus is making the world a better and fairer place.

Malmö University strives to be part of society at every level. Whether that is regionally, nationally or globally, its focus is making the world a better and fairer place. Baca Ringkas