Sarjana dalam PSRS - Fotonik untuk Keselamatan, Kebolehpercayaan dan Keselamatan

Umum

4 lokasi tersedia
Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Kami adalah konsortium akademik Eropah yang menawarkan Ijazah Sarjana PSRS (https://www.master-photonics4security.eu/), yang direka dan dikendalikan oleh kerjasama universiti-perniagaan terkemuka di dunia dari 4 universiti Eropah, 26 rakan akademik dan 24 perindustrian pemimpin di seluruh dunia.

Dua tahun (120 ECTS) Erasmus Mundus Bersama Ijazah Sarjana, bertujuan untuk melatih ahli-ahli yang berkemahiran tinggi dalam teknologi pengimejan lanjutan, pemprosesan imej canggih, pengimejan pengiraan, teknologi kecerdasan buatan, biometrik, pengenalan corak, analisis tingkah laku, metodologi spektrometri, sensor berasaskan fotonik, mikro-nano-teknologi, pemprosesan laser dan fungsian permukaan untuk menangani cabaran masyarakat dan masa depan yang berkaitan dengan keselamatan dan keselamatan orang, barangan dan alam sekitar.

Pelajar akan dididik melalui interaksi yang kuat dengan rakan-rakan industri untuk bidang permohonan seperti pelbagai: pengesanan barangan berbahaya dan / atau haram, pengesanan individu yang disyaki di sempadan, pengenalan tandatangan untuk pembayaran tanpa tunai, memerangi pemalsuan, forensik dan penanda keselamatan, analisis sistem biologi, pengesan pemandu mengantuk, sistem pengenalan jika berlaku kecemasan perubatan, pengukuran jarak antara kenderaan, aplikasi bioperubatan, diagnostik perubatan, kawalan pencemaran, peningkatan penglihatan pemandu, bantuan memandu (sistem penyingkiran tabrakan), kawalan pengeluaran perindustrian, bantuan untuk pertanian yang lebih cekap, keselamatan makanan, biosensor makmal, pengenalpastian bahan kimia dan bahan biologi atau bukan organik, fabrikasi ketepatan tinggi alat fotonik, penjanaan permukaan fungsional dan bahan canggih dalam industri.

Keperluan kemasukan / kriteria kelayakan

Berikut adalah keperluan minimum yang layak untuk program PSRS. Sila ambil perhatian bahawa keperluan kelayakan tambahan dikenakan bagi pemohon untuk dipertimbangkan untuk mendapatkan ijazah Sarjana Muda Sarjana Muda Erasmus Mundus (EMJMD), terutamanya kelayakan pemohon yang telah mendapat manfaat daripada biasiswa EMJMD atau yang telah memohon kepada lebih daripada 3 EMJMD.

Proses pentadbiran

 • Pematuhan dengan kalendar proses permohonan dan tarikh akhir;
 • Ketulenan, kesempurnaan, pensijilan (imbasan dokumen asal atau terjemahan bersertifikat), terjemahan (versi bahasa Inggeris sahaja) fail permohonan.

Prasyarat akademik

 • Pemohon mesti memegang ijazah sarjana sains (atau mana-mana ijazah kitaran pertama yang diiktiraf di peringkat kebangsaan bersamaan dengan 180 ECTS), sebaik-baiknya dalam bidang kejuruteraan, sains komputer atau fizik. (Walaupun keadaan ini semestinya terpenuhi pada masa pendaftaran, konsortium menerima permohonan daripada pelajar pada tahun terakhir ijazah pendidikan tinggi mereka);
 • Pemohon mesti mempunyai latar belakang akademik yang kukuh dalam bidang umum fizik, kejuruteraan atau sains komputer.

Keperluan bahasa

 • Bahasa tuisyen adalah bahasa Inggeris. Pelajar terutamanya dijangka menghasilkan Tesis Sarjana dalam bahasa Inggeris. Oleh itu, perintah Inggeris yang bertulis dan lisan diminta. Pemohon perlu menunjukkan semasa pengaplikasian penguasaan bahasa Inggeris bersamaan dengan tahap B2 dalam Rangka Kerja Rujukan Eropah Common (CEFR).
 • Tahap bahasa Inggeris akan dinilai atas dasar skor ujian yang disediakan oleh pemohon, surat lamaran dan wawancara.

Sumber kewangan yang mencukupi

 • Pemohon harus menyedari sepenuhnya kos kewangan program dan kos sara hidup di negara tuan rumah. Walaupun dasar biasiswa kami akan membolehkan kebanyakan pelajar membiayai keseluruhan tempoh pengajian, pelajar yang dibiayai sendiri yang tidak dianugerahkan geran beasiswa dikehendaki mengemukakan Jaminan sokongan penuh kewangan (yang dilampirkan kepada Perjanjian Pembelajaran dan sebelum mendaftar) . Ini adalah untuk memastikan anda mempunyai dana yang mencukupi untuk menampung keseluruhan tempoh pengajian. Anda perlu mendokumenkan sumber / s pendapatan anda untuk memohon visa pelajar. Sila rujuk simulasi bajet untuk menilai keupayaan kewangan anda.
 • Pemegang ijazah Sarjana Muda Erasmus Bersama dikecualikan daripada keperluan ini.

Untuk pengetahuan

 • Tiada diskriminasi berdasarkan kewarganegaraan, jantina, umur, agama, keadaan kesihatan;
 • Didedikasikan untuk mencapai ekuiti untuk wanita dalam sains, konsortium ini menyokong wanita yang menghadapi keadaan yang sukar atau halangan untuk penyertaan penuh mereka. Lebih terperinci mengenai khidmat yang disediakan untuk wanita yang merancang untuk mendaftar sementara perlu menjaga kanak-kanak boleh didapati di Perkhidmatan Akademik.
 • untuk maklumat lanjut mengenai master PSRS, pergi ke href = "https://www.master-photonics4security.eu/

Annie Spratt / Unsplash

Kriteria kemasukan

 • Pemohon perlu sedar bahawa menyertai PSRS adalah proses yang sangat kompetitif, yang memerlukan masa.
 • Hanya 25 pemohon terbaik yang akan dipilih. Hasil ranking akan menentukan pemberian biasiswa EMJMD dan biasiswa lain kepada pemohon yang terbaik.
 • Kaedah dan kriteria yang digunakan untuk menilai permohonan terperinci dalam proses pemilihan.

Hasil pembelajaran

Di akhir Program PSRS, pelajar harus dapat:

 1. Memohon pengetahuan fotonik, sains data, dan asas teknologi mikro nano.
 2. Reka bentuk dan menjalankan eksperimen yang melibatkan pengimejan, teknologi, teknologi mikro nano atau proses laser.
 3. Menganalisis dan mentafsir data dengan pemprosesan data atau kaedah perisikan buatan.
 4. Kenal pasti, merumuskan dan menyelesaikan masalah photonics atau digital photonics.
 5. Merancang sistem, komponen atau proses untuk memenuhi keperluan industri.
 6. Fungsi dalam pelbagai pasukan disiplin, pelbagai budaya dan geografi.
 7. Memahami tanggungjawab profesional dan etika.
 8. Berkomunikasi dengan berkesan dalam bentuk media lisan, tulisan dan lain-lain.
 9. Mempunyai pendidikan luas yang diperlukan untuk memahami kesan penyelesaian sains dalam konteks global dan masyarakat dan untuk memajukan kemampanan.
 10. Kenali keperluan untuk terlibat dalam pembelajaran sepanjang hayat dan keupayaan untuk melakukannya.

Takrif kualiti pembelajaran di atas adalah berubah kerana mereka adalah hasil daripada penglibatan rapat rakan industri kami dalam reka bentuk pembelajaran PSRS. Oleh itu, mereka mungkin berubah dari satu semester ke yang lain untuk memenuhi keperluan majikan.

Kos penyertaan

Program PSRS mendapat manfaat daripada sokongan kewangan program Darjah Ijazah Erasmus Bersama Uni Eropah yang dibiayai oleh Kesatuan Eropah. Sokongan ini membolehkan kami melaksanakan strategi biasiswa yang sangat menarik untuk menarik pelajar terbaik.

Kos penyertaan berbeza jika anda dari (iaitu memegang kewarganegaraan) sebuah "Negara program" (negara-negara ahli Kesatuan Eropah dan negara-negara Kesatuan Eropah yang terletak di Eropah) atau "Country Partner" (pada dasarnya seluruh dunia) . Perbezaan ini mencerminkan rasional instrumen kewangan tindakan luaran Kesatuan Eropah, penaja kewangan utama kami.

Kos penyertaan untuk pengambilan 2020/2022 ditetapkan seperti berikut:
- Program Negara Negara Rakan Kongsi
2020/2021 (2 semester) 4,500 € 9.000 €
2021/2022 (2 semester) 4,500 € 9.000 €
Jumlah kos penyertaan (keseluruhan program) 9.000 € 18,000 €

Pelajar yang dibiayai sendiri akan dapat membayar kos penyertaan dalam tiga ansuran.
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Sciences and Technology has about 30 different streams of study in its departments. Almost 2700 students study on the campus La Métare or Manufacture.

The Faculty of Sciences and Technology has about 30 different streams of study in its departments. Almost 2700 students study on the campus La Métare or Manufacture. Baca Ringkas
Saint-Étienne , Turin , Joensuu , Créteil + 3 Lagi Kurang