Sarjana dalam Mikrobiologi dan Fizikokimia untuk Proses Makanan dan Wain (MP2)

Umum

Penerangan Program

MP2 adalah 2 tahun, kursus berasaskan kursus, penyelidikan antarabangsa sepenuh masa Ijazah Sarjana yang memberi tumpuan kepada Mikrobiologi dan fizik-kimia yang digunakan untuk proses makanan dan wain. Tuan ini bertujuan untuk melatih penyelidik dan pengurus masa depan sains dan industri makanan dan wain.

Penerangan program

Anda akan mempunyai pergerakan antarabangsa yang kuat. Satu semester akan keluar dari Perancis pada tahun pertama dan satu lagi mungkin pada tahun kedua. Modul di bawah menunjukkan petunjuk yang ditawarkan dalam program ini. Senarai ini adalah berdasarkan kepada organisasi semasa dan boleh berubah dari tahun ke tahun sebagai tindak balas terhadap keperluan baru dalam industri makanan.

Kurikulum

112903_Micocurriculum.jpg

Prospek kerjaya masa depan

Ijazah Sarjana ini bertujuan menyediakan pelajar dengan kompetensi dan kemahiran yang berkaitan dengan pekerjaan untuk kerjaya sebagai pemimpin projek penyelidikan di makmal akademik, institut penyelidikan atau R

Syarat kemasukan

Pemohon mesti memegang Ijazah Sarjana Muda atau setaraf (180 ECTS) dalam bidang biologi, sains makanan, kimia, kimia fizikal atau sains kejuruteraan. Mereka yang mengikuti Ijazah Sarjana atau setara (240 ECTS) yang berkaitan dengan biologi, kimia atau kimia fizikal boleh memohon secara langsung pada tahun ke-2.

Calon-calon untuk siapa bahasa Inggeris bukan bahasa ibunda mereka atau yang belum menamatkan pengajian mereka dalam Bahasa Inggeris akan perlu memberi sijil untuk membuktikan tahap Bahasa Inggeris mereka. Ujian berikut akan diterima sebagai pengesahan tahap bahasa Inggeris yang diperlukan:

 • CECRL: tahap minimum B2
 • TOEFL: 87 mata minimum
 • TOEIC: 785 mata minimum
 • BULATS: 60 mata minimum
 • Sijil Pertama Bahasa Inggeris Cambridge
 • Ujian Bahasa Cerah: tahap minimum 3

Dokumen sedemikian tidak perlu bagi calon-calon yang bahasa Inggeris mereka adalah bahasa ibunda mereka, atau yang telah memvalidasi sekurang-kurangnya satu semester dalam bahasa Inggeris semasa Sarjana Muda Sains. Walau bagaimanapun, dalam kedua-dua kes, calon-calon mestilah menyebutnya dalam fail permohonan mereka.

Sebaik sahaja fail permohonan dianggap sebagai "lengkap", beberapa kriteria akan diambil kira untuk pemilihan:

 • Tahap universiti (gred).
 • Minat yang kuat dalam sektor ini menambah nilai ke fail anda. Kepentingan ini dapat ditunjukkan oleh pengalaman dalam bidang ini (magang, projek, dan pengalaman) dan / atau diterangkan dalam surat lamaran. Ini akan menjadi lebih penting jika anda merancang untuk mengambil pengajian semula atau mengubah bidang pengajian anda.
 • Projek profesional.

Prosedur permohonan

Pelajar yang mempunyai diploma Perancis harus memohon dari 21 April, 2019 hingga 21 Jun, 2019 melalui e-calon.

Calon yang mempunyai kewarganegaraan negara-negara Kesatuan Eropah, negara-negara kawasan Ekonomi Eropah atau Gabungan Swiss:

Sapukan melalui portal aplikasi UBFC.

 • Tarikh pembukaan: 14 Februari 2019
 • Tarikh akhir: 21hb Jun 2019

Calon yang mempunyai kewarganegaraan negara LUAR SELESAI Kesatuan Eropah, Kawasan Ekonomi Eropah dan Gabungan Swiss DAN yang tinggal di salah satu negara berikut dengan pejabat Kampus Perancis:

Djibouti, Mesir, Gabon, India, Indonesia, Iran, Pantai Gading, Jepun, Kuwait, Lubnan, Argentina, Benin, Brazil, Burkina Faso, Burundi, Cameroon, Chile, Madagascar, Mali, Mauritania, Mauritius, Mexico, Maghribi, Peru, Republik Congo, Republik Guinea (Conakry), Rusia, Senegal, Singapura, Korea Selatan, Syria, Taiwan, Togo, Tunisia, Turki, Amerika Syarikat, Vietnam .

Sapukan melalui portal aplikasi UBFC

 • Tarikh pembukaan: 14 Februari 2019
 • Tarikh akhir: 21hb Jun 2019

Sekiranya anda menerima pemberitahuan rasmi penerimaan, anda mesti membuat akaun di laman web kampus Perancis tempat tinggal anda dan lengkapkan failnya dari tab «Je suis accepté» atau «Saya diterima» dan memohon visa.

Calon dari semua negara lain:

Sapukan melalui portal aplikasi UBFC

 • Tarikh pembukaan: 14 Februari 2019
 • Tarikh akhir: 21hb Jun 2019

Geran

Pembaharuan baru-baru ini telah dilaksanakan di sistem pendidikan tinggi Perancis: bermula dari 2019, pelajar antarabangsa yang bukan warganegara di dalam kawasan ekonomi Eropah atau Switzerland yang mendaftar untuk kali pertama dalam kursus pendidikan tinggi Perancis perlu membayar yuran tertentu bersamaan dengan satu pertiga daripada kos sebenar pembentukan). Jumlah ini sama dengan € 3770 untuk Sarjana atau Ph.D.

Geran fellowship dianugerahkan setiap tahun kepada pelajar asing yang berkualiti tinggi, oleh Universiti Bourgogne-Franche-Comté (25 grants pada 2018). Mereka juga boleh mempunyai akses kepada pelbagai program pendanaan (Geran dari kedutaan Perancis, derma AUF, dll.).

Pelajar asing (di luar EU) perlu memberi alasan minimum sumber kewangan untuk mendapatkan VISA mereka: sekurang-kurangnya € 615 untuk setiap bulan yang dibelanjakan di Perancis (10 bulan).

Tarikh Akhir Kemaskini Ogo 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

Université Bourgogne Franche-Comté (UBFC) is a public university federating 7 Higher Education and Research (HER) Institutions operating in the Bourgogne - Franche-Comté (BFC) Region. Its strategic go ... Baca lebih lanjut

Université Bourgogne Franche-Comté (UBFC) is a public university federating 7 Higher Education and Research (HER) Institutions operating in the Bourgogne - Franche-Comté (BFC) Region. Its strategic goals are to foster Excellence and Internationalization of BFC Higher Education and Research; increase attractiveness for national & international Students, Professors & Researchers; develop Innovation, Transfer and socioeconomic Partnerships. Baca Ringkas
Besançon , Dijon + 1 Lagi Kurang