Sarjana dalam Matematik

Umum

Penerangan Program

Penerangan program

Pelajar boleh memilih antara tiga kepakaran; algebra, analisis / geometri perbezaan atau matematik yang digunakan. Beberapa bidang khusus termasuk kriptografi, teori nombor, lengkung elips, algebra, geometri perbezaan, analisis kompleks, gelombang tidak linear dan sistem dinamik. Dalam topik tesis matematik yang digunakan boleh dikaitkan dengan fisika plasma, optik, ekologi matematik dan bioinformatik. Program ijazah sarjana ini terdiri daripada tesis tuan 60 ECTS selain kursus mandatori dan kurikulum khas berjumlah 60 ECTS. Ini bergantung kepada kepakaran khusus yang dipilih.

Disiplin berikut ditawarkan:

 • Algebra
 • Analisis / Geometri Berbeza
 • Matematik Gunaan

Hasil pembelajaran

Bagi setiap program di University of Tromsø terdapat sasaran untuk pengetahuan, kemahiran dan kecekapan yang telah dicapai oleh pelajar pada akhir pengajian.

Setelah program selesai, graduan akan mempunyai atribut berikut:

Pengetahuan

 • mempunyai pengetahuan lanjutan dalam salah satu bidang matematik algebra, analisis / geometri perbezaan atau matematik yang digunakan.
 • mempunyai pengetahuan yang kukuh mengenai bidang yang berdekatan dengan kawasan utama yang dipilih.
 • mempunyai pengetahuan matematik yang mencukupi untuk mengajar di sekolah menengah kanan.

Kemahiran

 • boleh memasukkan masalah masalah rumit, mendedahkan struktur dan merumuskan masalah yang tepat, mencari penyelesaian penyelesaian analitis dan / atau berangka yang sesuai, dan mentafsirkan penyelesaian.
 • mempunyai kemahiran praktikal yang baik dalam menggunakan alat pengaturcaraan yang relevan.
 • boleh bekerjasama, jika perlu dengan cara interdisipliner, dengan pakar lain.
 • boleh mencari formulasi yang tepat dan saintifik, dalam bahasa lisan dan bertulis, dalam bahasa Norway serta dalam bahasa Inggeris.
 • boleh menggunakan kesusasteraan sedia ada dengan cara yang aktif untuk memahami karya saintis lain, dan sebagai sokongan untuk menyelesaikan masalah matematik sendiri.

Kecekapan Am

 • mempunyai pengetahuan yang kukuh tentang pelbagai kaedah dan teknik untuk analisis dan penyelesaian masalah dalam bidang pengkhususan yang dipilih.
 • telah memperoleh pemahaman teoritis yang baik dan keupayaan untuk menerapkan teori bagi pembangunan kaedah dan teknik untuk menyelesaikan masalah.
 • memiliki kelayakan yang diperlukan untuk bekerja dalam industri, teknologi, sains, teknologi maklumat, dan sekolah.
 • boleh menggunakan pengetahuan dalam matematik dan statistik mengenai isu-isu masalah dalam sains sosial dan sains.
 • boleh melakukan kerja saintifik bebas dan merumuskan kandungan kerja dalam rangka istilah terminologi lapangan.
 • boleh membuat penilaian berasaskan pengetahuan mengenai isu saintifik umum dan menyampaikannya secara terbuka.

Keperluan kemasukan

Kemasukan ke program Matematik - sarjana, memerlukan ijazah Sarjana Muda (180 ECTS) dalam Matematik atau kelayakan yang setara dalam Matematik; atau ijazah lain berikutan program pengajian tidak kurang dari tiga tahun, atau pendidikan yang serupa yang diluluskan mengikut Akta Universiti Universities 3-4.

Di samping itu, pengkhususan dalam matematik bernilai setara dengan tidak kurang daripada 80 kredit ECTS diperlukan.

 • Pemohon yang memegang ijazah sarjana muda atau setaraf yang dikeluarkan di Eropah, Kanada, Amerika Syarikat, Australia dan New Zealand: gred purata C sebagai keperluan minimum,
 • Pemohon yang memegang ijazah sarjana muda atau setaraf yang dikeluarkan di negara-negara selain daripada rantau / negara yang disebutkan di atas: gred purata B sebagai syarat minimum.

Pemohon dari Norway atau negara Nordik:

Tarikh akhir permohonan untuk pemohon Norway dan Nordic lain adalah pada 15 April untuk kemasukan ke semester musim luruh.

Pemohon dari luar negara-negara Nordic:

Tarikh akhir permohonan pemohon pembiayaan diri adalah 1 Disember untuk kemasukan ke semester musim luruh.

Pengajaran dan penilaian

Ijazah Sarjana dalam Matematik terdiri daripada ceramah dan kursus. Gred lulus pada set kerja rumah mandatori biasanya diperlukan untuk kebenaran untuk mengambil peperiksaan. Peperiksaan lisan adalah yang paling biasa untuk kursus ijazah Sarjana. Lihat huraian kursus untuk maklumat lanjut. Tesis Sarjana dinilai oleh jawatankuasa berdasarkan Tesis itu sendiri, persembahan lisan Tesis dan peperiksaan lisan.

Bahasa arahan

Bahasa pengajaran dan bahan silabus adalah dalam bahasa Inggeris. Soalan peperiksaan akan diberikan dalam bahasa Inggeris tetapi boleh dijawab sama ada dalam bahasa Inggeris atau bahasa Scandinavia.

Tesis Master juga boleh ditulis sama ada dalam Bahasa Inggeris atau bahasa Scandinavia.

Prospek pekerjaan

Ijazah Sarjana Sains dalam bidang Matematik menyediakan asas yang kukuh dalam matematik dan aplikasinya. Ia menyediakan kelayakan yang sesuai untuk kerjaya dalam industri, teknologi, kewangan dan teknologi maklumat. Ijazah ini juga menyediakan pengetahuan matematik yang diperlukan untuk pengajaran di sekolah menengah dan kajian lanjut dalam matematik.

Akses kepada kajian lanjut

Apabila berjaya menyelesaikan program ijazah, pelajar mungkin layak untuk masuk ke program PhD dalam Matematik di Universiti Tromsø atau di tempat lain.

Kemungkinan pertukaran

Selepas perjanjian dengan jabatan, tempoh pengajian di luar negeri boleh diatur dalam tempoh pertama atau kedua program.

Jabatan matematik dan statistik mengesyorkan perjanjian pertukaran kami dengan

 • Universiti Primorska, Slovenia dan
 • Universiti Saskatchewan, Kanada

Terdapat juga kemungkinan melalui perjanjian Erasmus terbuka dan program pertukaran antarabangsa terbuka yang lain di UiT.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

UIT The Arctic University of Norway is the northernmost university of the world. Its location on the edge of the Arctic implies a mission. The Arctic is of increasing global importance. Climate change ... Baca lebih lanjut

UIT The Arctic University of Norway is the northernmost university of the world. Its location on the edge of the Arctic implies a mission. The Arctic is of increasing global importance. Climate change, the exploitation of Arctic resources and environmental threats are topics of great public concern, and which the University of Tromsø takes special interest in. At UiT The Arctic University of Norway you can explore global issues from a close-up perspective. Baca Ringkas
Tromsø , Alta , Narvik + 2 Lagi Kurang