Sarjana dalam Fizik Gunaan

Umum

Penerangan Program

Program Fizik Terapan adalah program sarjana disiplin baru di KAUST yang akan bermula pada Kejatuhan 2019. Kursus dalam program Fizik Gunaan dipilih dan direka untuk menyediakan pelajar dengan asas pengetahuan dan asas intelektual yang diperlukan untuk memajukan penyelidikan saintifik dan penyelesaian kejuruteraan dalam fizik terpakai.

Program Fizik Gunaan untuk kedua-dua MS dan Ph.D. pelajar bertujuan memberikan pengetahuan yang kukuh tentang sains asas untuk memahami fizik yang berlaku di nanoscale, dan alat untuk menerapkan pengetahuan ini untuk memupuk terobosan teknologi dan saintifik dalam fizik terpakai. Program ini memberi tumpuan kepada fizik peranti, photonics, dan elektronik kuantum. Pelajar dalam program ini menerima latihan luas dalam konsep saintifik asas dalam fizik bahan terpelajar, elektrodinamik, dan fizik statistik. Pelajar mengambil bahagian dalam aktiviti penyelidikan saintifik yang mungkin termasuk kajian makmal dan pemodelan komputasi. Ph.D. calon menumpukan pada penyelidikan asli yang didorong untuk memajukan sempadan pengetahuan. Kebolehpasaran graduan Fizik Gunaan terdiri daripada institusi penyelidikan akademik untuk jawatan penyelidikan dan pembangunan dalam persekitaran industri atau keusahawanan berteknologi tinggi.

Ijazah Sarjana

Ijazah Sarjana (MS) diberikan apabila berjaya menyelesaikan sekurang-kurangnya 36 jam kredit. IPK minimum 3.0 mesti dicapai untuk siswazah. Kursus individu memerlukan kredit B yang minimum. Pelajar dijangka melengkapkan ijazah MS dalam tiga semester dan satu sesi musim panas.

Keperluan kursus

  • Kursus Teras (12 kredit)
  • Kursus Elektif (12 kredit)
  • Pengalaman Penyelidikan / Capstone (dua belas kredit untuk pilihan tesis, enam kredit untuk pilihan bukan tesis):
  • Seminar Siswazah AP 298 atau AP 398 (bukan kredit)

Opsyen tesis MS dan opsyen bukan tesis MS untuk tamat pengajian.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Established in 2009, King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) is a graduate-level research university located on the shores of the Red Sea. Ranked 1st in the world for citations per ... Baca lebih lanjut

Established in 2009, King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) is a graduate-level research university located on the shores of the Red Sea. Ranked 1st in the world for citations per faculty for past 3 consecutive years running (Qs world university rankings), we’re dedicated to advancing science and technology through interdisciplinary research, education, and innovation. Baca Ringkas