Sarjana dalam Ekonomi, Pengurusan dan Dasar untuk Cabaran Global

Umum

Penerangan Program

Pengurusan Ekonomi dan Dasar untuk Cabaran Global adalah ijazah Sarjana antarabangsa untuk pelajar Itali dan bukan Itali.

Pelajar asing dialu-alukan dan program pertukaran seperti Erasmus + sangat digalakkan dan disokong.

Ijazah kitaran kedua dalam Ekonomi, Pengurusan dan Dasar untuk Cabaran Global umumnya diselesaikan selama dua tahun setelah memperoleh 120 kredit.

Pelajar memilih kurikulum mereka pada tahun pertama.

Terdapat dua kurikulum yang ditawarkan kepada pelajar yang mendaftar pada tahun pertama Ekonomi, Pasaran dan Pengurusan pada tahun 2019/2020:

 1. PKS di Pasaran Antarabangsa
 2. Ekonomi dan kelestarian hijau

134900_134838_Picturetoincludeinprogdescription1.jpg

Gambaran keseluruhan Perusahaan Kecil dan Sederhana Kurikulum:

Ijazah kitaran ke-2 sepenuhnya diajar dalam bahasa Inggeris membentuk graduan yang berkelayakan untuk memegang jawatan pengurus atau perunding di pasaran antarabangsa. Kursus ini memberi pelajar kemampuan pengurusan bersepadu untuk membolehkan mereka menangani masalah antarabangsa dalam perusahaan kecil dan sederhana. Topik utama PKS di pasaran antarabangsa bertujuan untuk mengembangkan kemahiran yang kuat dalam bidang ekonomi dan prestasi, pengurusan organisasi dan kewangan.

Tinjauan Ekonomi Hijau dan Kelestarian Kurikulum:

Ijazah kitaran ke-2 sepenuhnya diajar dalam bahasa Inggeris membentuk graduan yang berkelayakan untuk memegang jawatan pengurus atau perunding di sektor Ekonomi Hijau. Kursus ini memberi pelajar kebolehan interdisipliner untuk membolehkan mereka menangani isu-isu yang berkaitan dengan ekonomi hijau dan pembangunan lestari. Topik utama ekonomi Hijau dan kelestarian adalah eko-inovasi, ekonomi hijau, dan pembangunan lestari. Isu-isu dasar eko yang mencabar - dari perspektif nasional dan antarabangsa - juga dikaji.

134906_134846_Picturetoincludeinprogdescription3.jpg

Struktur Ijazah Sarjana ini:

Kami menawarkan pengajaran khusus dalam bidang teras ekonomi industri dan pentadbiran perniagaan yang maju yang berkaitan dengan pengantarabangsaan UKM, dengan peluang untuk memilih dari portfolio kursus pilihan yang menarik.

Ijazah ganda

PKS Kurikulum di Pasaran Antarabangsa:

 • Universiti Kristianstad (Sweden).

Ekonomi dan Kelestarian Hijau Kurikulum:

 • Universiti Denmark Selatan (Denmark);
 • Universiti Anglia Timur (UK).

134905_134845_Picturetoincludeinprogdescription8.jpg

Kelayakan diperlukan untuk pendaftaran

Untuk mengikuti program ijazah kitaran kedua (Sarjana) dalam Ekonomi, Pengurusan dan Dasar untuk Cabaran Global, anda mesti mempunyai ijazah (sarjana muda) kitaran pertama atau setaraf dengan pengetahuan bahasa Inggeris (tahap B2).

Untuk mendaftar dalam program ijazah kitaran kedua, kelayakan berikut juga dapat diterima:

 1. Ijazah empat tahun kitaran tunggal di bawah sistem sebelumnya (ijazah dalam ekonomi politik, ekonomi dan perniagaan, ekonomi perniagaan atau yang setaraf dengannya), ijazah dalam kelas (ex 509) 17 (ekonomi dan pengurusan perniagaan) dan 28 (ekonomi) dan di kelas (ex 270) L-18 (ekonomi dan pengurusan perniagaan) dan L33 (ekonomi), atau kelayakan asing yang setara.
 2. Sekiranya tidak dari kelas di atas, pelajar mesti memperoleh jumlah kredit pendidikan yang mencukupi dalam kumpulan bidang subjek ekonomi-perniagaan dan matematik-statistik. Kompetensi tersebut mesti diperakui oleh transkrip pelajar dan dapat dikenali dalam sekurang-kurangnya 50 kredit pendidikan, sekurang-kurangnya 30 daripadanya mesti berada dalam bidang ekonomi (kelas subjek: M-GRR / 02 Geografi-politik ekonomi; SECS-P / 01 Ekonomi politik ; SECS-P / 02 Ekonomi politik; SECS-P / 03 Kewangan SECS-P / 04 Sejarah pemikiran ekonomi; SECS-P / 05 Econometrics; SECS-P / 06 Ekonomi gunaan; SECS-P / 12 Sejarah ekonomi), 10 dalam bidang perniagaan-ekonomi (kelas subjek: SECS-P / 07 Ekonomi perniagaan; SECS-P / 08 Ekonomi dan pengurusan perniagaan; SECS-P / 09 Kewangan perniagaan; SECS-P / 10 Organisasi perniagaan; SECS-P / 11 Ekonomi perantara kewangan) dan 10 dalam bidang statistik-matematik (MAT / 01 Logik matematik; MAT / 02 Algebra; MAT / 03 Geometri; MAT / 05 Analisis matematik; INF / 01 Sains komputer; MAT / 06 Kebarangkalian dan statistik matematik; SECS -S / 01 Statistik; SECS-S / 03 - Statistik ekonomi; SECS-S / 04 Demografi; SECS-S / 05 Statistik sosial SECS-S / 06 Metod matematik ds untuk ekonomi dan insurans dan kewangan).

Bagi graduan yang memiliki ijazah yang dijelaskan di titik 1, pengesahan kesiapsiagaan diri akan berdasarkan pada markah yang diberikan setelah tamat pengajian., Dengan 70/110 adalah minimum yang diterima.

Lulusan yang memegang ijazah dalam kelas yang disenaraikan di titik 1 yang tidak memenuhi minimum ini dan lulusan yang berasal dari kelas ijazah lain seperti yang dijelaskan di titik 2 akan dinilai oleh struktur pengajaran yang kompeten yang kemudian dapat melanjutkan wawancara awal untuk membuktikan calon memiliki pengetahuan dan kecekapan yang diperlukan.

134907_134847_Picturetoincludeinprogdescription11.jpg

Kaedah dan kekerapan mengajar

Program ijazah dijalankan sepenuhnya di dalam kelas (iaitu tidak ada kursus dalam talian).

Tempoh

Dua tahun

Keperluan kemasukan

Prasyarat untuk masuk ke program Master dalam Ekonomi, pengurusan dan dasar untuk cabaran global dalam bidang / kurikulum berikut:

 • Perusahaan Kecil dan Sederhana di Pasaran Antarabangsa - PKS (dalam Bahasa Inggeris)
 • Ekonomi dan Kelestarian Hijau (dalam Bahasa Inggeris)

Ijazah sarjana muda atau setaraf, dengan sekurang-kurangnya 180 kredit ECTS dalam bidang yang berkaitan (Ekonomi atau Ekonomi dan Pengurusan) dengan skor ijazah sekurang-kurangnya 70/110.

Syarat kemasukan

Ijazah sarjana muda harus merangkumi subjek dalam bidang utama Pengajian Ekonomi dan Pengurusan:

 • Disiplin bidang subjek ekonomi (30 ECTS)
 • Disiplin bidang subjek perniagaan (10 ECTS)
 • Disiplin bidang Matematik & Statistik (10 ECTS)

134901_134839_Picturetoincludeinprogdescription2.jpg

Keperluan bahasa

 • Penguasaan Bahasa Inggeris, sesuai dengan sekurang-kurangnya Tahap B2 (kurikulum 1 dan 2)

Penilaian kemahiran berbahasa

Untuk mendaftar dalam kursus ini, anda perlu menunjukkan kepada Panitia Pengajaran bahawa anda mempunyai kemahiran Bahasa Inggeris dan / atau Bahasa Itali B2.

Sekiranya anda memenuhi salah satu kriteria berikut, anda dianggap KECUALI DARI TINJAUAN INGGERIS:

 1. Sekiranya anda seorang penutur asli Bahasa Inggeris;
 2. Sekiranya anda mempunyai sijil yang diiktiraf di peringkat antarabangsa (dilampirkan ke borang permohonan pra-pendaftaran).

Kemasukan

Jawatankuasa Pengajaran akan menilai Riwayat Hidup dan Kurikulum Studiorum semua calon dan dapat memberikan temu ramah awal.

Temu ramah ini akan diadakan setiap bulan dari bulan September hingga Disember setiap tahun akademik.

 1. Sekiranya Jawatankuasa Pengajaran menilai bahawa pengetahuan dan kurikulum anda memenuhi syarat kemasukan, anda akan dapat menyelesaikan proses pendaftaran dengan https://studiare.unife.it/Home.do
 2. Namun, jika Panitia Pengajaran menilai bahawa pengetahuan dan / atau kurikulum anda tidak memenuhi syarat masuk, anda tidak akan dibenarkan menyelesaikan proses pendaftaran.

Untuk maklumat mengenai proses kemasukan, sila hubungi e-mel Tutor Antarabangsa: internationalbuddy.eco@unife.it

Pengajaran dan Kehadiran

Pelajar diminta untuk mengikuti pelajaran / kuliah / seminar.

Kadang-kadang menghadiri dan / atau belajar sendiri di rumah tidak digalakkan, kerana ini akan merosakkan pengalaman pelajar. Peperiksaan akhir adalah pengesahan proses pembelajaran yang berlangsung sepanjang semester.

134903_134843_Picturetoincludeinprogdescription6.jpg

Maklumat tambahan mengenai program ijazah

Kursus yang dipilih secara bebas Jenis-D (panduan untuk memilih)

Istilah untuk membentangkan aktiviti yang dipilih secara bebas ditetapkan oleh Senat Akademik pada 30 November. Pelajar dapat memperoleh 14 kredit, dikhaskan untuk aktiviti yang dipilih secara bebas (aktiviti pendidikan ditunjukkan dengan nombor 12 dan 13):

 • Memilih mata pelajaran yang ditawarkan dalam kurikulum mereka,
 • Memilih mata pelajaran pilihan atau mata pelajaran penting dari kurikulum lain,
 • Memilih kursus dari struktur pendidikan lain dalam bahasa Inggeris

Tidak mungkin memilih "modul" tunggal yang termasuk dalam peperiksaan bersepadu. Di samping itu, pelajar diminta untuk memilih kursus program peringkat kedua (sarjana atau pakar) atau kursus dari kursus peringkat sarjana tunggal yang diajar dalam bahasa Inggeris.

Persijilan

Pelajar yang memiliki sijil bahasa asing yang dikeluarkan oleh entiti perakuan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa boleh diiktiraf untuk peperiksaan dalam bahasa yang sesuai, jika pelajar mengemukakan permintaan ke Pejabat Pentadbiran Pelajar.

Kegiatan profesional dan pendidikan, selagi sesuai dengan program ijazah, dapat diakui atas permintaan, yang dibuat sesuai dengan borang yang terdapat di laman web struktur pendidikan, untuk diserahkan ke Pejabat Pentadbiran Pelajar.

134902_134842_Picturetoincludeinprogdescription10.jpg

Projek PIL

Pelajar yang mendaftar dalam ijazah kitaran kedua dalam Ekonomi, Pengurusan dan Dasar untuk Cabaran Global di University of Ferrara akan menjadi satu-satunya pelajar di Itali yang mempunyai akses ke PIL (program penempatan pekerjaan Itali). Matlamat PIL adalah untuk membuat program kualifikasi berdasarkan pengajaran dan iringan di pasar kerja melalui fasa terpadu pendidikan-latihan-kerja, dengan durasi keseluruhan sekitar 18 bulan yang akan dilakukan di perniagaan, pentadbiran awam dan institusi internasional. .

4 kredit jenis-F dapat diiktiraf untuk penyertaan dalam sub-projek 1 Projek PIL University of Ferrara, jika ulasan akhir adalah positif, menggantikan peperiksaan magang. Markah dari tinjauan akhir sub-projek 1 akan ditukar menjadi markah daripada 30 (jika belum) dan dikaitkan dengan kredit yang telah diberikan.

Peperiksaan negeri

Penganugerahan ijazah dalam Ekonomi, Pengurusan dan Dasar untuk Cabaran Global (kelas LM-56) memungkinkan untuk mengambil Peperiksaan Negara Itali yang seterusnya memungkinkan untuk menjadi akauntan bertauliah, setelah menyelesaikan latihan.

Lulus ujian negeri juga memungkinkan untuk mendaftar dengan Pendaftar Ahli Akuntan Berkanun dan Pakar Perakaunan di bawah bahagian A, "Akauntan".

Mematuhi perjanjian kerangka yang ditandatangani antara MIUR (Kementerian Pendidikan, Universiti dan Penyelidikan Itali) dan CNDCEC (Lembaga Pakar Akauntan Berkanun dan Ahli Perakaunan) Oktober 2014, Perintah Ahli Akauntan Berkanun dan Pakar Perakaunan Ferrara dan University of Ferrara telah merangka konvensyen khas yang bertujuan untuk mewujudkan syarat-syarat akses mudah ke peperiksaan negeri.

Ini bermaksud bahawa pelajar boleh dikecualikan dari peperiksaan bertulis pertama dan menyelesaikan latihan semasa program ijazah kitaran kedua, setelah mengesahkan bahawa mereka memenuhi syarat. University of Ferrara adalah lokasi untuk peperiksaan negeri.

134904_134844_Picturetoincludeinprogdescription7.jpg

Jangka masa tidak standard

Mematuhi tugas-tugas untuk aktiviti pendidikan / latihan yang ditetapkan oleh Peraturan Program Ijazah, pelajar dapat memperoleh gelar mereka dengan mengikuti kurikulum yang panjangnya bervariasi.

Berdasarkan Peraturan Pengajaran Universiti dan Peraturan Pelajar, pelajar yang tidak berniat untuk menyelesaikan ijazah dalam jumlah masa standard boleh memilih untuk mengikuti:

 • Kurikulum dengan jangka masa yang panjang, mendaftar dalam satu semester, atau lebih tepatnya, kursus tunggal dalam program ijazah berkenaan dengan syarat yang dinyatakan sebelumnya.
 • Kurikulum dengan jangka masa yang lebih pendek (sekurang-kurangnya dua tahun) menjangkakan beberapa aktiviti

Sekiranya pelajar memilih kurikulum dengan jangka masa lebih lama daripada biasa, dan, sementara itu, sekiranya peraturan program ijazah berubah, pelajar harus melanjutkan pelajarannya mengikut rancangan pendidikan baru, tertakluk kepada penilaian oleh Program Ijazah Dewan.

Pengiktirafan kelayakan yang diperoleh di luar negara

Pengiktirafan ijazah yang diperoleh di luar negara untuk gelar Ekonomi, Pengurusan dan Dasar untuk Cabaran Global dibuat oleh Lembaga Struktur Pendidikan, setelah menyampaikan permintaan yang disertakan dengan program kursus.

Pengiktirafan kredit

Permintaan untuk sebarang jenis pengesahan peperiksaan atau kehadiran, untuk dikemukakan ke Lembaga Struktur Pendidikan, mesti dikemukakan ke Pejabat Pentadbiran Pelajar, bersama dengan program kursus yang berkaitan.

Pengiktirafan kredit yang berasal dari kerjaya profesional boleh diberikan sekiranya memungkinkan untuk membuktikan tahap pengetahuan mengenai kecekapan yang diperoleh oleh pertandingan atau dengan kursus latihan yang merangkumi skor akhir.

Untuk pengetahuan dan aktiviti profesional sebelumnya, sesuai dengan seni. 14 par. 1 undang-undang n. 240/2010 dan tanpa menjejaskan peraturan yang ditetapkan oleh peraturan menteri yang diperuntukkan dalam par. 2 artikel yang sama, maksimum 12 kredit boleh diiktiraf.

134908_134848_Picturetoincludeinprogdescription9.jpg

Tarikh Akhir Kemaskini May 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The University of Ferrara offers a unique historical environment. Magnificent reminiscences of the Middle Ages and the Renaissance live on in palaces, houses, churches, museums, squares, courtyards an ... Baca lebih lanjut

The University of Ferrara offers a unique historical environment. Magnificent reminiscences of the Middle Ages and the Renaissance live on in palaces, houses, churches, museums, squares, courtyards and alleys. Far from being shrouded in the past, Ferrara is a cyclist- and pedestrian-friendly sustainable town where young people can experience a high quality of life, take advantage of well-maintained infrastructures, and pleasantly blend in. The Department of Economics and Management (DEM) was created in 2013 from the previous Department of Economics, Institutions and Territory founded in 1997. The Department is characterized by a highly multidisciplinary nature and its main teaching and research fields include economics, business and law. Baca Ringkas