Konsep

Bermula pada musim gugur 2010, Johannes Gutenberg University Mainz menawarkan program tuan dua tahun dalam Ekonomi Antarabangsa dan Dasar Awam. Program ini direka untuk pelajar yang bertujuan memahami peluang dan cabaran yang dihadapi oleh pembuat keputusan swasta dan orang awam dalam ekonomi dunia yang semakin bersepadu. Kedua-dua kandungan utama kursus ijazah ini menangani isu-isu penting dan cabaran masa depan yang sama pentingnya kepada ekonomi dan masyarakat. Graduan program akan disediakan untuk jawatan dalam sektor swasta dan sektor awam - terutamanya dalam perusahaan dan institusi yang beroperasi pada skala antarabangsa - tetapi program ini juga boleh menyediakan asas yang layak untuk kerjaya akademik.

Mengapa MIEPP

Sarjana Sains dalam Ekonomi Antarabangsa dan Dasar Awam bertujuan untuk menyediakan pemimpin-pemimpin generasi akan datang untuk menangani reka bentuk dan implikasi dasar-dasar kerajaan dalam pelbagai konteks, meletakkan penekanan terhadap akibat globalisasi ekonomi. MIEEP menawarkan latihan yang kukuh dalam teori ekonomi dan teknik ekonometrik, membolehkan para pelajar membincangkan kritikan akademik secara kritikal, dan menggalakkan mereka untuk menerapkan pengetahuan mereka kepada isu-isu berkaitan dalam dasar perniagaan dan ekonomi. Untuk mendapatkan kepakaran profesional, para pelajar disokong untuk melengkapkan latihan. Ini mungkin melalui rangkaian yang kuat dengan rakan kongsi teratas. Selain itu, kawasan Rhine-Main dengan infrastrukturnya yang hebat adalah tempat perniagaan bagi banyak syarikat yang berjaya yang mungkin menjadi majikan masa depan.

Fakulti akademik yang bermotivasi muda di Mainz sangat baik dalam komuniti saintifik, dengan jelas mengambil bahagian dalam kedua-dua perbincangan akademik dan awam, dan komited untuk menyampaikan pengetahuan ekonomi terkini kepada para pelajarnya.

Graduan program ini akan disediakan untuk peluang kerjaya dalam perniagaan global, pentadbiran, hubungan antarabangsa, (syarikat politik) perundingan pengurusan dan kerajaan. Program ini juga boleh menjadi titik permulaan bagi kerjaya akademik. Semua kursus diajar dalam bahasa Inggeris dan program ini secara jelas membincangkan penonton antarabangsa.

MIEPP: Program yang sesuai untuk saya?

Apa yang dimaksudkan dengan ekonomi antarabangsa?

Dengan Ekonomi Antarabangsa, kita memahami analisis pasaran barang dan aset global. Matlamat kami adalah untuk memahami penentu dan kesan aliran perdagangan antarabangsa dan menilai akibat mengawal aliran ini melalui pelbagai langkah dasar. Lebih-lebih lagi, kita mahu memahami kelakuan pasaran kewangan antarabangsa, kelakuan syarikat multinasional, evolusi dan struktur aset dan liabiliti asing negara, turun naik kadar pertukaran, serta sebab-sebab dan akibat krisis kewangan antarabangsa. Dalam analisis kami, kami menggunakan model ekonomi formal untuk membangunkan hipotesis, dan teknik ekonometrik untuk menganggarkan parameter dan untuk menguji hipotesis. Beberapa slaid kursus sampel menyampaikan idea tentang bagaimana pendekatan ini dilaksanakan dalam kuliah kami.

Calon pelajar yang berminat dalam program kami disarankan untuk melihat beberapa buku teks yang kami gunakan untuk mengajar ekonomi antarabangsa:

 • Krugman, Paul, Maurice Obstfeld, dan Marc Melitz (2014): Ekonomi Antarabangsa - Teori dan Dasar, Edisi ke-10. Dewan Prentice.
 • Feenstra, Robert (2015): Perdagangan Antarabangsa Lanjutan - Teori dan Bukti, Edisi ke-2. Princeton University Press.
 • Harms, Philipp (2016): Makroekonomi Antarabangsa, Edisi ke-2. Mohr Siebeck.
 • Obstfeld, Maurice dan Kenneth Rogoff (1996): Asas Makroekonomi Antarabangsa. MIT Press

Apa yang dimaksudkan dengan dasar awam?

DASAR PUBLIK, seperti yang kita ajarkan dalam program MIEPP, adalah kajian peranan kerajaan dalam ekonomi. Untuk berbuat demikian, kita bekerja sama dengan model keseimbangan umum makroekonomi serta model mikroekonomi. Kami memberi tumpuan kepada pengajaran pemahaman yang lebih baik mengenai dasar ekonomi semasa dan kami bimbang dengan bertanya kapan dan bagaimana kerajaan mungkin campur tangan dalam ekonomi, serta bagaimana intervensi kerajaan menjejaskan hasil ekonomi. Oleh itu, kita mengambil pendekatan untuk mengkaji dasar awam yang sangat berakar dalam teori ekonomi dan empirika. Kami bekerja dengan andaian standard mengenai kelakuan individu ('homo oeconomicus'), serta dengan model ekonomi tingkah laku yang berasaskan pemikiran psikologi. Walaupun dalam kajian dasar awam kita mengeksploitasi hubungan interdisipliner yang berpotensi dan meletakkan penekanan pada relevan praktikal, program kami sengaja berpusatkan ekonomi, kerana kami percaya bahawa pemahaman yang baik dan formal terhadap pergerakan ekonomi yang terlibat dalam membuat keputusan kerajaan harus menjadi bahagian penting dalam pendidikan pembuat keputusan masa depan.

Calon pelajar yang berminat dalam program kami juga harus melihat beberapa buku teks yang kami gunakan untuk mengajar dasar awam:

 • Aghion, P., dan P. Howitt (1998): Teori Pertumbuhan Endogen. MIT Press, Cambridge, Massachusetts.
 • Gayer, Ted, dan Rosen, Harvey (2013): Kewangan Awam. Edisi ke-10. Irwin: McGraw-Hill.
 • Gruber, Jonathan (2016): Kewangan Awam dan Dasar Awam, Edisi ke-5. New York: Worth Publishers.
 • Hindriks, Jean dan Gareth Myles (2006): Ekonomi Awam Pertengahan. Cambridge, MA: Press MIT.
 • Pissarides, CA (2000): Teori Pengangguran Keseimbangan. MIT Press, Cambridge, Massachusetts.
 • Romer, D. (2011): Makroekonomi Lanjutan. Pendidikan Tinggi Mcgraw-Hill, edisi ke-4

Adakah saya memerlukan kemahiran kuantitatif yang kuat?

MIEPP pada dasarnya adalah program ekonomi peringkat induk. Ini bermakna kita menangani soalan ekonomi, kewangan, sosial dan dasar terutamanya dari sudut pandangan saintifik dan menggunakan kaedah empirikal dan teori kuantitatif. Oleh itu, kami sangat mengesyorkan agar pelajar menguasai teknik dan kaedah kuantitatif yang diajar dalam program perniagaan / ekonomi sarjana muda. Jika anda memohon program kami, kami sangat menggalakkan anda - terutamanya jika anda tidak mengambil kursus matematik atau statistik dalam kajian sarjana anda - untuk melihat buku teks yang sangat baik oleh Knut Sydsaeter dan Peter Hammond ("Essential Mathematics untuk Analisis Ekonomi ") untuk memastikan sama ada anda memenuhi keperluan ini. Kami juga mengesyorkan anda untuk melihat slaid kursus sampel untuk menyemak sama ada anda selesa dengan cara kuantitatif seperti penyampaian bahan kursus.

Struktur Program

Program Master Ekonomi Antarabangsa dan Dasar Awam terdiri daripada tiga komponen utama: Modul teras, modul elektif dan tesis tuan dengan kolokium penyelidikan.

Semester Pertama: Sepanjang semester pertama, pelajar menghadiri kursus yang mengkaji dan memperluaskan konsep dan kaedah asas dalam perdagangan antarabangsa, ekonomi pembangunan, ekonomi awam dan makroekonomi.

Semester Kedua dan Ketiga: Dari semester kedua dan seterusnya, mereka mungkin pakar dalam Ekonomi Antarabangsa atau Dasar Awam, jika mereka memilih sekurang-kurangnya dua modul dalam bidang masing-masing. Selain itu, masih boleh memilih pilihan dari bidang yang tidak mereka mahir. Di bahagian pilihan, pelajar boleh memilih dari pelbagai kursus yang terdiri daripada makroekonomi antarabangsa, ekonomi tingkah laku, buruh, kewangan, perakaunan, percukaian, pengurusan antarabangsa, pemasaran, logistik, pengurusan maklumat dan matematik. Mereka mempunyai pilihan untuk memilih modul yang merangkumi satu atau dua semester. Semua modul mempunyai tumpuan yang kuat terhadap isu-isu dasar dan aplikasi empirik.

Semester Keempat: Semester terakhir dikhaskan untuk tesis tuan, di mana pelajar menunjukkan keupayaan mereka untuk menjalankan analisis yang kompeten mengenai isu penyelidikan topikal.

Syarat Kemasukan

Semua pelajar perlu menjalani prosedur permohonan rasmi, di mana peserta yang paling berbakat akan dipilih untuk program kami. Proses permohonan untuk belajar di Johannes Gutenberg University Mainz bergantung kepada sama ada anda mencapai ijazah sarjana muda di Jerman atau tidak.

Prasyarat untuk kemasukan adalah:

 • Ijazah sarjana muda dalam perniagaan, ekonomi, atau bidang pengajian yang berkaitan dengan sekurang-kurangnya 6 semester dalam tempoh pengajian biasa. Ambil perhatian bahawa jika anda belum menyelesaikan ijazah anda, anda masih boleh diterima jika - pada masa permohonan - anda telah memperoleh sekurang-kurangnya 135 ECTS dalam program sarjana muda yang mengambil masa enam semester dan mengagih sebanyak 180 ECTS mengikut Sistem titik kredit Eropah. Dalam kes ini, kami memerlukan pengesahan rasmi bertulis oleh universiti anda yang menyenaraikan semua kursus dan peperiksaan yang telah diambil setakat ini, yang mengira purata titik gred semasa anda dan yang mengesahkan bahawa program Sarjana Muda anda memperoleh sejumlah 180 ECTS.
 • Pengetahuan bahasa Inggeris yang mencukupi seperti yang didokumenkan oleh ujian TOEFL dengan sekurang-kurangnya 227 mata (ujian berasaskan komputer), 87 mata (ujian berasaskan internet), 567 mata (ujian berasaskan kertas), atau IELTS dengan minimum 5 mata jika bahasa Inggeris bukan bahasa pertama atau ijazah sarjana muda tidak dicapai dalam program yang diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris, atau, secara alternatif, memperoleh Sijil Pertama Cambridge (FCE). Bagi TOEFL, IELTS atau FCE, tarikh pengeluaran sijil tidak boleh lebih tua dari tiga tahun, berbanding tarikh akhir permohonan. Ambil perhatian bahawa lulus ujian TOEFL ITP tidak memenuhi keperluan kemasukan.
 • Surat motivasi (dalam Bahasa Inggeris, maks. 1 halaman).
 • CV Pendek (dalam bahasa Inggeris, maksimum 2 halaman).
 • Pelajar yang tidak menerima ijazah Sarjana Muda di Universiti Jerman juga perlu mendapatkan kelulusan untuk belajar di Universiti Johannes Gutenberg (lihat langkah 1 prosedur permohonan).

Jika ada (tidak diperlukan):

 • Keputusan Ujian Peperiksaan Rekod Siswazah (GRE).
 • Bukti apa-apa latihan profesional yang relevan yang telah anda selesaikan atau pada bila-bila masa anda membelanjakan kerja secara profesional dalam bidang yang berkaitan.
 • Bukti apa-apa pencapaian yang cemerlang, seperti menerima pembiayaan akademik khas, anugerah atau hadiah, mempunyai kerja yang diterbitkan, mengadakan ceramah, dll.
Program diajar dalam:
 • English

Lihat 5 lagi program yang ditawarkan oleh Johannes Gutenberg University Mainz (JGU) »

Tarikh Akhir Kemaskini Apr. 27, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Okt 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
300 EUR
Yuran pentadbiran setiap semester
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 2019
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Okt 2019
Tarikh tutup permohonan

Okt 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date