Sarjana dalam Ekologi Evolusi dalam Persekitaran Akuatik

Umum

Penerangan Program

Matlamat program "Ekologi Evolusioner dalam Persekitaran Akuatik" adalah untuk melatih pakar-pakar saintifik yang dapat merekabentuk eksperimen dan model untuk menghasilkan pengetahuan dalam ekologi evolusi yang berkaitan dengan pengurusan ekosistem akuatik. Ia disokong oleh Persekutuan Penyelidikan dalam sumber air dan ekosistem akuatik (MIRA) yang merangkumi pakar penyelidikan dan kemahiran dalam bidang tindak balas evolusi spesies akuatik kepada tekanan antropik dan pemodelan populasi akuatik dan ekosistem.

Tuan diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris dan dihoskan di Kolej Sains dan Teknologi untuk Tenaga dan Alam Sekitar (STEE) Université de Pau et des Pays de l'Adour (UPPA) di Anglet (Perancis).

Kolej STEE telah diasaskan dalam rangka kerja Inisiatif Kecemerlangan Perancis berprestij label I-SITE (Inisiatif Sains, Inovasi, Wilayah, dan Ekonomi), diperolehi oleh projek E2S-UPPA kami.

Organisasi Kursus

Program latihan satu tahun terdiri daripada 1) semester lapan kursus (30 ECTS) yang meliputi ekologi evolusi, dinamika populasi, ekologi tingkah laku, pemulihan habitat, ruang dan analisis siri masa, strategi persampelan, inisiasi penyelidikan dan bahasa (Perancis atau Sepanyol ), dan 2) magang 6 bulan (30 ECTS) dalam makmal penyelidikan. Setiap kursus dianjurkan dalam kuliah, kelas tutorial, dan kerja praktikal, dan ditambah dengan bahan dalam talian.

Penilaian Kursus

Setiap unit kerja kursus dinilai melalui penilaian berterusan dan ringkasan. Kemahiran dan pengetahuan terutamanya dinilai melalui penulisan laporan sintesis berdasarkan kajian kes dunia sebenar. Latihan ini akan dinilai melalui tesis dan pertahanan lisan.

Objektif Program

 • Sediakan pelajar di peringkat khusus yang khusus untuk memenuhi cabaran masa kini dan masa depan dalam ekologi persekitaran akuatik,
 • Membangunkan kemahiran penyelidikan untuk terlibat dalam penyelidikan yang berkualiti dan berjaya mengenai ekologi evolusi sistem akuatik,
 • Sediakan pelajar untuk jawatan utama dalam jabatan penyelidikan korporat dan akademik.

Hasil Pembelajaran Pelajar

Pada akhir program ini, pelajar akan dapat:

 • Sediakan eksperimen yang relevan dan model teori untuk menerangkan evolusi ekosistem akuatik antropropik.
 • Mengurus dan menjalankan eksperimen daripada reka bentuk pensampelan kepada pengumpulan data dan analisis statistik.
 • Menganalisis, mentafsirkan dan mensintesis keputusan untuk membentangkannya kepada saintis, pengurus, dan orang awam.

Prospek untuk pekerjaan atau kajian lanjut

Pelajar yang mengikuti program ini diberi ijazah Sarjana. Mereka boleh memohon kepada Ph.D. jawatan dalam ekologi evolusi sistem akuatik, sama ada dalam persekitaran akademik sepenuhnya atau dalam interaksi dengan perundingan persekitaran korporat.

Penerangan Kursus

Semester 1

 • Dinamika evolusi dan aplikasi pengurusan
 • Ekologi Tingkah Laku
 • Dinamik penduduk
 • Siri masa dan analisis spatial
 • Strategi persampelan dan anggaran kelimpahan
 • Inisiatif penyelidikan
 • Kursus bahasa Perancis atau Sepanyol
 • Pemulihan ekologi sungai

Semester 2

Projek penyelidikan

Keperluan kemasukan

Keperluan Bahasa Inggeris:

 • Skor minimum yang diperlukan: Tahap CECRL B2 dalam bahasa Inggeris
 • Skor minimum yang diperlukan: Tahap CECRL B1 dalam bahasa Perancis

Keperluan akademik:

Pembentukan ini terbuka kepada pelajar yang telah menamatkan ijazah induk, atau yang telah mengesahkan ijazah M1 atau mana-mana ijazah setara dalam Ekologi dan ingin mengembangkan kemahiran dalam ekologi evolusi sistem akuatik. Pelajar asing diminta untuk memberi ijazah yang sama.

Kemasukan adalah berdasarkan selepas penyerahan dokumen permohonan berikut: surat sampul yang menggambarkan motivasi dan pelan kerjaya pelajar, transkrip rekod dan konsistensi antara kurikulum akademik dan projek (bekas mata pelajaran akademik dan magang).

Pemohon mesti juga:

 • mempunyai pengetahuan saintifik dalam bidang ekologi alam akuatik.
 • menguasai konsep utama genetik dan dinamika populasi, ekologi berfungsi, ekotoksikologi, dan formalisasi mereka
 • mempunyai cita rasa untuk konsep dan konsep pemodelan matematik dan statistik.

Keperluan kemasukan:

Pemohon mestilah fasih berbahasa Inggeris, baik secara bertulis maupun bercakap. Seorang pemohon yang bahasa ibunda tidak bahasa Inggeris harus mengambil ujian Bahasa Inggeris antarabangsa yang diiktiraf.

Maklumat lanjut

http://formation.univ-pau.fr/m-agri-ecology

Panduan pelajar antarabangsa
http://ri.univ-pau.fr/_resources/Documents/Venir%20%C3%A0%20l%27universit%C3%A9/Mobilit%C3%A9%20sur%20programme/142471_Guide_International.pdf?download=true

Meja Penyambut Tetamu Antarabangsa
http://univ-pau.fr/en/welcome-desk

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

UPPA offers its students initial or continuing education, work/study programs or apprenticeships, to obtain Bachelor’s, Master’s and vocational degrees and Doctorates through its 5 UFRs (Teaching and ... Baca lebih lanjut

UPPA offers its students initial or continuing education, work/study programs or apprenticeships, to obtain Bachelor’s, Master’s and vocational degrees and Doctorates through its 5 UFRs (Teaching and Research units) and two Doctoral schools. Baca Ringkas
Anglet , Bayonne , Mont-de-Marsan , Pau , Tarbes + 4 Lagi Kurang