Sarjana dalam Bioteknologi dan Sains Makanan
University of Chemistry and Technology, Prague
Maklumat Utama
Lokasi kampus
Prague, Republik Czech
Bahasa
Inggeris
Format kajian
Di kampus
Tempoh
2 tahun
laju
Sepenuh masa
Yuran tuisyen
CZK 77,500 / per year
Tarikh akhir permohonan
Minta maklumat
Tarikh mula paling awal
Sep 2024
pengenalan
Program pengajian Sarjana ini direka khas untuk pemohon dari luar negara. Pelajar dikehendaki membayar yuran pengajian. Semua kursus dijalankan dalam bahasa Inggeris. Program pengajian ini diakreditasi oleh Kementerian Pendidikan, Belia dan Sukan Czech dan mengikut keperluan Proses Bologna - Kawasan Pendidikan Tinggi Eropah.
Program ini menyediakan graduan untuk menjadi pakar dengan pengetahuan peringkat tinggi dalam bioteknologi dan biokejuruteraan dan sains makanan, dengan penekanan pada kualiti dan keselamatan makanan. Struktur yang direka secara meluas bagi program ini—bersama-sama dengan perkaitan yang disengajakan antara pendidikan kimia, biologi dan kejuruteraan—membuka pelbagai pilihan kerjaya kepada graduan. Program ini memanjangkan dan mendalami pengetahuan am yang diperoleh di peringkat Sarjana Muda dalam biokimia, kimia organik dan fizikal, biologi, mikrobiologi, teknologi dan analisis makanan, dan dalam asas dalam bioteknologi dan biokejuruteraan. Pelajar boleh mengasah kepakaran mereka dengan memilih kursus elektif dengan betul.
Kurikulum
1 tahun pengajian
Semester Musim Sejuk
Mata Pelajaran Wajib
- AM319001 Biologi Molekul
- AM320010 Enzimologi
- AM320017 Kejuruteraan Genetik
- AM321001 Kejuruteraan Proses Makanan dan Biokimia
- AM323004 Mekanisme Tindak Balas dalam Kimia Makanan
- AM323015 Analisis Makanan Khas
- Seminar dan projek program AM352008 - Bioteknologi dan Sains Makanan
Semester Musim Panas
Mata Pelajaran Wajib
- AM320027 Mikrobiologi Makanan
- AM323001 Keselamatan Makanan Kimia
- AM324005 Prinsip Pengawetan Makanan
- AM342001 Sebatian Semula Jadi Bioaktif
- AM352001 Amalan Khusus
- AM352009 Bioteknologi dan Sains Makanan - Projek Makmal I
Mata Pelajaran Elektif A
Jumlah minimum mata pelajaran: 1
- AM323016 Analisis Sebatian Bioaktif
- AM323019 Kawalan Bahan Mentah Makanan dan Komoditi: Makmal
2 tahun pengajian
Semester Musim Sejuk
Mata Pelajaran Wajib
- AM319004 Bioengineering I
- AM319018 Bioteknologi dalam Industri Makanan
- AM319024 Risiko dalam Bioteknologi
- AM323010 Kaedah Pengasingan dan Pemisahan
- AM352010 Bioteknologi dan Sains Makanan - Projek Makmal II
Mata Pelajaran Elektif A
Jumlah minimum mata pelajaran: 1
- Teknologi Pembuatan Bir AM319009
- AM319025 Trend dalam Bioteknologi
Semester Musim Panas
Mata Pelajaran Wajib
- AM963001 Tesis Diploma
Peluang kerjaya
Graduan bersedia untuk jawatan yang berkelayakan tinggi dalam syarikat bioteknologi, dalam kilang pengeluaran makanan, dalam syarikat yang berorientasikan kepada komoditi pertanian, dan dalam syarikat penjagaan kesihatan atau farmaseutikal. Mereka layak untuk memegang jawatan dalam reka bentuk dan kawalan proses (bio-) dan pengurusan kualiti di jabatan penyelidikan dan pembangunan. Oleh kerana fleksibiliti pendidikan mereka, graduan bersedia untuk menyesuaikan diri dengan mudah dengan keadaan yang berubah-ubah dan tugasan baharu. Graduan juga bersedia untuk jawatan dalam pentadbiran dan agensi penyeliaan dan pengajian kedoktoran.