Sarjana dalam Biologi Selular dan Molekul

Umum

Penerangan Program

PERMOHONAN di UniTo untuk ay 2019-2020 dibuka sehingga 14 April 2019. Memohon di https://apply.unito.it

Jabatan Sains Biologi dan Biologi Sistem dan Jabatan Sains Biologi dan Klinikal menawarkan Ijazah Sarjana dalam Biologi Selular dan Molekul (CMB). CMB adalah dua tahun (S1-S4) peringkat kedua (kelas Biologi) yang diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris, dan direka untuk graduan BA yang mencari pengetahuan yang mendalam dalam Biologi Molekul dan Selular, dan keupayaan untuk mengeksploitasikan pengetahuan ini dalam lanjutan bidang Sains Biologi Terapan, seperti Biomedicine, Bioteknologi, dan Neurosains.

Untuk tujuan ini, CMB terdiri daripada bahagian umum dan kurikulum tertentu:

 • Bioperubatan,
 • Biomolekul,
 • Neurobiologi.

60527_LM_BCM_Overview.jpg

Dalam bahagian yang sama (S1-S2), pelajar akan memperoleh pengetahuan terkini mengenai disiplin biologi Biologi dan Selular Biologi maju. Kursus khusus adalah Biologi Selular Lanjutan dan Bioteknologi, Biologi Molekul Lanjutan, Physiology Sel, Bioinformatika, Farmakologi Molekul.

Kemudian aktiviti pendidikan kurikulum Biomolekul, Biomedikal dan Neurobiologi (S3) akan membolehkan pelajar mendalami pengetahuan dan kemahiran masing-masing dalam bidang:

 • Struktur protein, proteomik, biofisika, transkriptik, bioinformatik dan biologi sistem.
 • Anatomi manusia, imunopatologi, dan onkologi, genetik perubatan dan kanser dengan khusus mengenai mekanisme penyakit selular dan molekul.
 • Neuromorfologi manusia dan komparatif, neurobiologi selular, neurobiologi molekul dan perkembangan.

Pelajar juga akan memperoleh pengetahuan terkini dalam kaedah eksperimen lanjutan yang disediakan oleh kursus teori dan praktikal dan dengan menyediakan kerja tesis eksperimen (S4 - 39 kredit) yang akan menghasilkan Disertasi, sebagai pencapaian penting dalam Program CMB. Bersama-sama, aktiviti-aktiviti ini akan memberikan pemahaman yang baik tentang kaedah penyiasatan saintifik, mencukupi untuk membolehkan bekerja secara bebas dan mengambil bahagian dalam reka bentuk dan pelaksanaan eksperimen, serta dalam tafsiran dan pembentangan data.

Ijazah Sarjana dalam Biologi Selular dan Molekul adalah sebahagian daripada NENS (Rangkaian Sekolah Neurosains Eropah).

Bagaimana dengan kemahiran saya selepas mendapat Ijazah?

Objektif Ijazah Sarjana dalam Biologi Selular dan Molekul (CMB) adalah untuk menyediakan pengetahuan mendalam dan bersepadu mengenai sistem biologi dari tahap selular dan molekul kepada organisma kompleks, bersama-sama dengan keupayaan untuk menggunakan pengetahuan sedemikian dalam bidang tertentu biologi yang digunakan seperti bioteknologi, bioperubatan, dan neurosains.

Aktiviti pendidikan khusus untuk setiap kurikulum (biomolekul, bioperubatan, neurobiologi) akan membolehkan pelajar meningkatkan pengetahuan dan kemahiran mereka dalam bidang berikut:

 • biofisika, struktur molekul, bioinformatik dan biologi sistem;
 • anatomi manusia, genetik perubatan, patologi umum (dengan rujukan khusus kepada mekanisme pathogenetik);
 • neuroanatomy manusia, sel, neurobiologi molekul dan perkembangan, neuropatologi.

Kemahiran yang luar biasa dalam metodologi yang canggih, inovatif dan eksperimen akan disediakan oleh kursus kurikulum khusus serta kepakaran yang diperoleh semasa penyediaan tesis eksperimen. Ini boleh dibangunkan di Itali atau di luar negara, dalam rangka aktiviti pengantarabangsaan dan program mobiliti pelajar (Erasmus).

Secara keseluruhan, semua aktiviti yang diterangkan di atas akan memberikan arahan yang baik dalam metodologi saintifik, memberikan tahap autonomi yang baik dalam reka bentuk dan pelaksanaan eksperimen saintifik serta dalam persembahan dan perbincangan data. Beberapa kursus mendedikasikan masa untuk membincangkan isu-isu bioetikal dan kesan sosial metodologi yang diterangkan.

Semua aktiviti yang dilaporkan di atas membuktikan graduan dalam Biologi Selular dan Molekul dengan kemahiran membaca dan kritikal membincangkan kertas saintifik berkaitan topik tertentu, membolehkan interpretasi yang betul dan penggunaan maklumat yang relevan, memanfaatkan bahasa saintifik yang sesuai.

Siapa saya akan menjadi?

Graduan dalam Biologi Selular dan Molekul boleh menjalankan aktiviti profesional dan pengurusan yang diiktiraf oleh peraturan berkuatkuasa sebagai kemahiran para ahli biologi dalam semua bidang pemohon tertentu. Walaupun ini sebahagiannya bertindih dengan graduan Sarjana Muda, Ijazah Sarjana dalam Biologi Selular dan Molekul memberikan budaya yang luas dan profil profesional yang tinggi, yang membolehkan tahap autonomi membuat keputusan yang baik. Khususnya, siswazah dalam Biologi Selular dan Molekul akan menerima alat untuk:

 • mendaftar di bahagian 'A' di Daftar Kebangsaan Biologi, setelah mendapat Peperiksaan Negeri;
 • menyelesaikan aktiviti profesional dan perancangan di Institut Penyelidikan asas dan digunakan, di makmal bioanalitik awam dan swasta, dalam industri farmaseutikal, dalam aktiviti promosi dan pembangunan dalam bidang inovasi sains dan teknologi, serta dalam aktiviti pengurusan dan perancangan yang melibatkan selular dan teknologi molekul;
 • mendaftarkan diri dalam Ph.D. Sekolah, di Itali atau di luar negara;
 • mendaftar di Sekolah Perubatan Khas dibuka kepada lulusan LM-6.

Ph.D. adalah pendakwaan pendidikan semulajadi untuk orang yang berminat dalam penyelidikan, manakala Ijazah Sekolah Perubatan Spesifik diperlukan untuk memasuki kerjaya pengurus dalam Perkhidmatan Keselamatan Sosial.

Di manakah saya akan bekerja?

Biologi bekerja di Institut Penyelidikan awam, swasta, dan industri, dalam beberapa bidang: biologi, biologi molekul dan bioteknologi, genetik, alam sekitar, air, udara, tanah dan kebersihan makanan, kimia fizikal, biokimia, mikrobiologi, toksikologi, farmakologi dan dalam prosedur kawalan kualiti.

Khususnya, siswazah dalam Biologi Selular dan Molekul boleh bekerja dalam:

 • Universiti, Pusat Penyelidikan, hospital, pusat diagnosis, Agensi Serantau untuk Perlindungan Alam Sekitar, industri (farmaseutikal, makanan, agroindustri, dll.);
 • Pendidikan Negeri, sebagai guru.

Untuk bekerja sebagai seorang ahli biologi, sama ada sebagai pekerja bebas atau sebagai pekerja di Korporat, graduan dalam Biologi Selular dan Molekul mestilah didaftarkan di bahagian 'A' dari Daftar Biologi Negara, yang hanya boleh diakses melalui Peperiksaan Negeri. Ijazah Sarjana Muda Kepakaran, yang diperolehi dengan menghadiri salah satu Sekolah Perubatan Khusus yang dibuka kepada lulusan LM-6, adalah wajib untuk bekerja dalam Sistem Keselamatan Sosial.

Siapa yang akan saya bekerjasama?

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Biologist bekerja dalam konteks yang sangat berbeza dan beberapa jenis institusi (syarikat awam dan swasta, Universiti, Pusat Penyelidikan, sekolah). Sesetengah ahli biologi menjalankan aktiviti medan dalam persekitaran semula jadi, sementara yang lain kebanyakannya bekerja di makmal. Dalam setiap bidang, kerana dia mengambil bahagian dalam eksperimen kompleks, Biologist sering terlibat dalam kerja kumpulan, di mana dia menguruskan dengan profesional lain. Dalam lingkungan alam sekitar, khususnya ahli biologi sering berinteraksi dengan Naturalists, Geologists, dan Chemists, sedangkan di lingkungan biomedikal dia sering berinteraksi dengan Doktor Perubatan dan profesional Perubatan lain. Selain itu, perkembangan baru-baru ini yang dikenali sebagai '-omik' teknik (genomik, transkriptik, proteomik, dan sebagainya), dan keperluan untuk mengurus dan menghuraikan sejumlah besar data meletakkan ahli-ahli Biologi dalam hubungan rapat dengan Bioinformatika.

Siapa yang akan mengambil kesempatan daripada kerja saya?

Seperti yang sering disaksikan oleh akhbar, Biologi menyiasat topik kepentingan umum, seperti kesan perubahan persekitaran semulajadi terhadap kehidupan haiwan dan tumbuhan, kesan organisma diubahsuai secara genetik, ciri dan fungsi genom manusia dan mikrobiotik, berkaitan dengan makanan risiko. Hasil penyelidikan yang dilakukan oleh ahli biologi dapat menyumbang secara nyata kepada peningkatan kesehatan manusia, kebajikan masyarakat serta pemeliharaan dan peningkatan alam semulajadi. Sebagai contoh, pemahaman mekanisme patogenetik dan peranan mikroorganisma, perkembangan vaksin baru, antibiotik dan ubat lain adalah antara aktiviti translasi yang dilakukan oleh graduan dalam Biologi Selular dan Molekul. Di sisi lain, aktiviti manusia di zaman moden telah menjejaskan alam sekitar, dan pada masa ini, pengetahuan biologi adalah asas untuk mengatasi pembangunan mampan.

Atas sebab ini, para ahli biologi akan menjadi penting untuk memberikan isyarat untuk membentuk keputusan di peringkat yang berbeza (kerajaan, industri, perdagangan, pendidikan), serta pendapat orang ramai. Sesungguhnya menghadapi cabaran-cabaran sosial, kesihatan, undang-undang dan etika yang ditimbulkan oleh teknologi baru adalah satu-satunya cara untuk mendamaikan pembangunan, keadilan, dan kehidupan di Bumi.

Tarikh Akhir Kemaskini Jan 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

APPLICATION for a.y. 2020-2021 at UniTo is OPEN until April 30th 2020. Apply at https://apply.unito.it The University of Turin is today one of the largest Italian Universities, open to international r ... Baca lebih lanjut

APPLICATION for a.y. 2020-2021 at UniTo is OPEN until April 30th 2020. Apply at https://apply.unito.it The University of Turin is today one of the largest Italian Universities, open to international research and training. It carries out scientific research and organizes courses in almost all disciplines. It is an integral part of the community, acting for reviving urban and suburban areas, promoting cultural interaction, social integration and development, encouraging dialogue and insight into current realities. Baca Ringkas