Sarjana dalam Bioinformatik

Umum

Penerangan Program

Adakah anda ingin terlibat dalam pengembangan penjagaan kesihatan dan perubatan esok? Program Master Bioinformatika lintas disiplin menggabungkan biologi dengan alat IT yang berasal dari bidang sains komputer. Anda akan berpeluang memproses, mengatur dan menganalisis set data biologi yang besar, yang akan membolehkan anda menyumbang kepada pemahaman (misalnya) perkembangan penyakit dan bagaimana pesakit bertindak balas terhadap rawatan perubatan.

Mengenai Program

Tujuan program pengajian ini adalah untuk memberi anda pelbagai kemahiran pakar dalam bidang bioinformatik. Anda juga akan mengembangkan kemampuan anda untuk menyelesaikan masalah, merancang, melakukan analisis, dan pengumpulan, pemprosesan dan penilaian hasil yang kritikal secara bebas. Dalam bidang bioinformatik, anda akan mempelajari kursus yang memfokuskan pada mata pelajaran termasuk algoritma bioinformatik, pengaturcaraan, analisis data berskala besar, dan penyelidikan dan pengembangan bioinformatik. Anda juga akan melaksanakan projek ijazah dalam bidang bioinformatik. Pengajian anda akan menggabungkan kuliah dengan kerja makmal di persekitaran IT. Anda akan belajar mengenai alat berkomputer yang berbeza untuk pengumpulan dan analisis data dari projek penyelidikan dan eksperimen biologi, serta kaedah yang berbeza untuk analisis (contohnya) urutan DNA dan data ekspresi gen.

Kursus Konstituen dalam Program Pengajian

Ini adalah program pengajian satu tahun, dan semester pertama terdiri daripada empat kursus. Dua kursus pertama adalah Konsep dan Kaedah Bioinformatik dan Analisis Bioinformatik dengan Perl. Kursus-kursus ini memberikan pengenalan luas ke lapangan dan landasan asas dalam pengaturcaraan dan pengembangan algoritma. Mereka diikuti oleh Analisis Bioinformatik dengan R dan Proses Penyelidikan Bioinformatik. Analisis Bioinformatik dengan R memperkenalkan bahasa pengaturcaraan R dan analisis statistik data biologi berskala besar. Proses Penyelidikan Bioinformatik merangkumi satu siri seminar yang memberikan pandangan mengenai penyelidikan yang relevan. Ini juga merupakan kursus persediaan untuk projek ijazah. Semester kedua dikhaskan untuk projek ijazah, di mana anda akan merumuskan dan bekerja dengan masalah penyelidikan yang berkaitan.

Peluang kerjaya

Pasaran buruh dalam bidang bioinformatik berada dalam keadaan berterusan. Sejajar dengan peningkatan akses yang cepat ke data biologi baru, ada peningkatan yang sesuai dengan kebutuhan untuk ahli bioinformatik yang berkelayakan. Kedudukan tersedia dalam syarikat biosains, termasuk syarikat farmaseutikal. Bergantung pada apa yang telah anda pelajari dalam kajian asas anda, misalnya, anda dapat bekerja sebagai ahli biologi molekul dengan menggunakan kaedah bioinformatik, atau sebagai ahli bioinformatik yang mengembangkan kaedah dan alat bioinformatik baru.

Peluang untuk Kajian Lanjut

Setelah berjaya menyelesaikan program pengajian ini, anda boleh meneruskan program penyelidikan bioinformatik.

Penyelidikan dalam Bidang Ini

Penyelidikan dalam bidang bioinformatik berjalan pesat. Ini dapat dibahagikan kepada pengembangan alat bioinformatik baru dan aplikasi alat untuk analisis data biologi. Bagi kumpulan penyelidik di University of Skövde , bidang terpenting untuk penyelidikan pada masa ini adalah mengenai pengenalan biomarker. Kumpulan ini menjalankan kajian bioinformatik dalam bidang pembezaan sel stem.

Syarat Kemasukan

Prasyarat adalah ijazah Sarjana Muda (setara dengan Ijazah Sarjana Muda Sweden) dalam biologi molekul, bioperubatan atau sains komputer. Keperluan lebih lanjut adalah bukti kemahiran dalam bahasa Inggeris yang setaraf dengan pengajian di peringkat menengah atas di Sweden, yang dikenali sebagai kursus Bahasa Inggeris 6 / kursus Bahasa Inggeris B. Ini biasanya ditunjukkan melalui ujian yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, misalnya IELTS atau TOEFL atau yang setaraf dengannya.

Pemilihan

Kredit diberikan.

Bahasa

Kursus dijalankan dalam Bahasa Inggeris.

Bila? Di mana? Bagaimana?

  • Tempoh pengajian: 18 Januari 2021 - 16 Januari 2022
  • Lokasi: Skövde, Kampus
  • Laju pengajian: 100%
Tarikh Akhir Kemaskini Nov 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The University of Skövde is a government agency under the Department of Education. The Vice-Chancellor is the head of the agency. The University Board leads the university and is responsible for makin ... Baca lebih lanjut

The University of Skövde is a government agency under the Department of Education. The Vice-Chancellor is the head of the agency. The University Board leads the university and is responsible for making sure that the agency performs according to official decisions. Baca Ringkas