Cabaran

Bahan adalah blok bangunan ekonomi global moden dan berperanan penting untuk peralihan kepada ekonomi hijau yang mengeluarkan kurang CO2. Dua puluh tujuh daripada bahan-bahan ini telah ditakrifkan oleh EU sebagai kritikal, yang bermaksud bahawa mereka menggabungkan kepentingan tinggi kepada ekonomi EU dengan risiko tinggi yang berkaitan dengan bekalan mereka. Mengakses sumber bahan mentah utama yang diketahui telah menjadi lebih mencabar, sementara jumlah sisa industri dan produk akhir hayat meningkat dengan pesat. Aliran buangan ini mengandungi bahan mentah sekunder, banyak yang kritikal dan boleh dipulihkan, mempelbagaikan bekalan dan menyumbang untuk memenuhi permintaan bahan yang meningkat.

Untuk memperkukuh bekalan bahan mentah untuk populasi global yang semakin meningkat dengan meningkatkan kebajikan, peningkatan kadar kitar semula dapat menyumbang. Untuk ini, profesional yang mahir dengan pengetahuan teknikal yang lebih maju mengenai kitar semula, pemahaman tentang rantaian nilai bahan mentah penuh dan kemahiran yang diperlukan untuk mengubah pengetahuan menjadi penyelesaian dan perniagaan, adalah dalam permintaan. Program AMIR Master telah diwujudkan untuk memenuhi keperluan ini dengan mendidik para profesional antarabangsa masa depan yang akan membangun laluan baharu untuk kitar semula bahan.

AMIR: Sarjana dalam Bahan Lanjutan: Kitar Semula Inovatif

Program AMIR Master memberi tumpuan kepada rantaian nilai bahan mentah, dengan penekanan khusus pada kitar semula. Kedua-dua tujuan utama program ini adalah:

 • Untuk mendidik para pelajar untuk menjadi profesional Eropah yang berkemahiran tinggi dengan kepakaran dalam pelbagai jenis bahan. Kepakaran ini akan membolehkan mereka membangun, pada skala yang besar dan bercita-cita tinggi, kaedah baru untuk kitar semula bahan. Selain itu, program AMIR merangkumi kelas-kelas kemahiran transversal seperti inovasi, etika, harta intelektual, penilaian kitaran hayat, kemampanan, dan strategi penyelidikan lanjutan.
 • Mewujudkan pemikiran keusahawanan yang mendalam di kalangan pelajar dengan bantuan dan kepakaran perniagaan berkaitan, inkubator dan perkhidmatan inovasi serta panel industri yang besar.

Para pelajar AMIR mendapat manfaat daripada persekitaran pendidikan dan penyelidikan peringkat tinggi termasuk akses kepada makmal penyelidikan lanjutan. Latihan berkualiti tinggi, bersama-sama dengan mobiliti wajib antarabangsa dan intersectoral, memastikan pelajar mendapat pengalaman praktikal dan kemahiran yang diperlukan untuk membuat perbezaan sebagai profesional kitar semula.

Kurikulum AMIR direka dengan matlamat strategik untuk menghasilkan profesional dan usahawan berbentuk T bagi sektor bahan mentah dengan:

 • pengetahuan padu sifat dan pemprosesan pelbagai jenis bahan (logam, mineral seramik, polimer), berdasarkan latihan pelbagai disiplin oleh ahli fizik, ahli kimia, jurutera proses, dan lain-lain.
 • kecekapan mendalam dalam kitar semula, pengoptimuman rantai bahan untuk produk akhir hayat, dan reka bentuk produk dan perkhidmatan untuk ekonomi pekeliling.
 • minda keusahawanan, dibentuk dengan bantuan dan kepakaran rakan kongsi dari industri dan Penyelidikan dan Teknologi (RTO), serta perniagaan dan inkubator yang berkaitan.
 • kemahiran penting yang boleh dipindahmilik untuk penyelidik seperti harta intelektual, etika penyelidikan, dan komunikasi saintifik.

Struktur program

Tahun pertama program Master berlangsung di Universiti Bordeaux atau NOVA University Lisbon. Pelajar mempelajari aspek umum dan teknikal rantaian nilai bahan mentah (kimia am, sains bahan, kitaran bahan-bahan), serta mengenai hasil pembelajaran utama yang dijangkakan dari program EIT-Dilabel: kemampanan, transformasi intelektual, penilaian nilai ( etika, cabaran saintifik dan kemampanan), kreativiti, inovasi, kepimpinan dan keusahawanan.

Tahun kedua berlaku di salah satu universiti rakan kongsi, yang membolehkan pelajar memperoleh pengetahuan pakar dalam bidang minat mereka. Ini diikuti dengan latihan perindustrian dan penyiapan tesis Master.

Universiti yang mengambil bahagian

 • Universiti Bordeaux (Perancis)
 • NOVA University Lisbon (Portugal)
 • TU Darmstadt (Jerman)
 • Universiti Liège (Belgium)
 • Politeknik Universiti Madrid (Sepanyol)
 • Universiti Miskolc (Hungary)
110552_ScreenShot2019-02-17at8.25.03AM.png

Latihan Inovasi dan Keusahawanan

Sebagai program EIT-Dilabel, AMIR Master mengintegrasikan latihan peringkat tinggi keusahawanan dan inovasi ke dalam kurikulumnya, memberikan pelajar kemahiran yang mereka perlukan untuk menjadi penukar permainan dalam sektor kitar semula.

 • Pada tahun 1, modul Inovasi dan Keusahawanan Utama memberi tumpuan kepada orientasi pasaran / pelanggan dan kerjasama dengan pihak berkepentingan. Anda akan belajar untuk membangun dan menerapkan berfikir Pelanggan / Pengguna fokus serta bagaimana untuk mengenal pasti dan bekerjasama dengan pihak berkepentingan. Objektifnya adalah untuk melatih usahawan esok, dapat mewujudkan projek inovatif, memahami masalah, mengesan keperluan dan merangka penyelesaian.
 • Universiti Bordeaux bekerjasama rapat dengan 'IRA' inkubator dan dengan organisasi pemindahan teknologi 'AST'. Ini terbuka kepada pelajar AMIR dan berinteraksi dengan makmal universiti, di mana semua pelajar AMIR menghabiskan 8 minggu semasa latihan.
 • Seminar industri membolehkan pelajar AMIR belajar dari beberapa industri yang paling penting dalam sektor ini. Sebagai contoh, Energi Alternatif Perancis dan Suruhanjaya Tenaga Atom; ArcelorMittal, pengeluar keluli terbesar di dunia dan salah satu pelakon utama dalam kitar semula logam; dan Veolia, pemimpin dunia dalam pengurusan air, sisa dan tenaga.
 • Latihan industri memberikan pelajar AMIR sehingga enam bulan pengalaman dengan rakan industri atau penyelidikan, memperoleh pengalaman hidup yang luas dalam penyelidikan atau industri. Rakan kongsi termasuk Arkema, ArcelorMittal, Veolia, dan Fraunhofer, memastikan para pelajar mendapat pengalaman peringkat tertinggi yang diperlukan untuk berjaya dalam mencari pekerjaan atau menjadi usahawan setelah tamat pengajian mereka.

Profil profesional selepas tamat pengajian

Adakah anda seorang pelajar yang:

 • Berminat dengan rantaian nilai penuh bahan mentah?
 • Berani untuk membuat perbezaan dalam menghadapi cabaran yang mengelilingi sisa, dan untuk menyumbang kepada pembangunan penyelesaian mampan untuk cabaran-cabaran ini?
 • Motivasi untuk menghabiskan masa bekerja dengan syarikat terkemuka dan organisasi penyelidikan dalam sektor kitar semula?
 • Didorong untuk menjadi seorang usahawan atau intrapreneur yang membuat inovasi berlaku?

Graduan program AMIR akan dilengkapi sepenuhnya untuk mengambil peranan profesional dalam sektor kitar semula:

 • Pengoptimuman proses
 • Reka bentuk bahan
 • Pentadbiran tumbuhan
 • Pentadbiran projek

Selain itu, kemahiran yang diperolehi secara meluas diperlukan di seluruh sektor, termasuk teknologi maklumat dan komunikasi, pembinaan bangunan, tenaga, alat jentera, dan mobiliti. Graduan juga mendapat kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk menubuhkan syarikat mereka sendiri atau bekerja dalam jualan dan pemasaran.

Akhir sekali, kajian doktoral adalah satu lagi kemungkinan, dan graduan program AMIR akan dilengkapi sepenuhnya untuk memasuki program PhD dalam sektor kitar semula untuk meneruskan kerjaya kejuruteraan atau penyelidikan akademik.

Bayaran

Yuran program tahunan untuk edisi 2019-2021 adalah 2000 € / tahun bagi pelajar EU dan 4000 € / tahun bagi pelajar antarabangsa bukan EU

biasiswa

Bagi pelajar yang bermula pada September 2019, biasiswa EIT-Label dari RAWMaterial EIT sehingga € 9,000 bagi setiap pelajar yang layak boleh didapati dengan sokongan kewangan tambahan untuk penglibatan pelajar dalam persidangan, sekolah musim panas, dan acara lain. Untuk mendapatkan maklumat mengenai cara pemberian biasiswa EIT-Label dan siapa yang layak, sila hubungi universiti penyelarasan secara langsung: amir-master@eitrawmaterials.eu.

Permohonan

Permohonan untuk edisi 2019-2021 program AMIR kini diterima (Tarikh akhir pada 15 Mac 2019 jam 23:59 malam CET)

Siapa yang boleh memohon?

Program ini akan menyampaikan ijazah Sarjana (120 ECTS) dan bertujuan untuk calon-calon yang memiliki ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan dan Sains Alam Sekitar dengan pengetahuan lanjutan dalam Kimia (minimum 3 tahun pengajian atau 180 kredit ECTS), atau Ijazah Sarjana Muda Kimia, Fizikal-Kimia, Bahan (atau Matter) Sains.

kriteria pemilihan

Pemilihan calon akan menjadi proses kerjasama antara institusi rakan kongsi dan akan berdasarkan persetujuan. Prosedur pemilihan adalah berdasarkan kelayakan akademik, aspek kualiti dan kuantiti:

 • Latar belakang akademik
 • Surat motivasi
 • Kemahiran bahasa
 • Pengalaman kerja
 • Potensi keusahawanan

Proses permohonan pemilihan pelajar

Langkah 1: Semua aplikasi mesti dikemukakan melalui sistem dalam talian kami dan tarikh akhir yang diberikan di atas. Jika anda kehilangan satu dokumen mandatori, anda boleh memuat naik huruf penjelasan, atau menghantar e-mel kepada amir-master@eitrawmaterials.eu.

Langkah ke 2: Pelajar yang permohonannya berjaya melangkah langkah pertama berdasarkan motivasi mereka dan penguasaan bahasa Inggeris akan dihubungi pada akhir bulan Mac dan dijemput untuk mengambil bahagian dalam temubual Skype pada awal April. Calon yang berjaya pada peringkat ini, dan mereka yang dipilih untuk senarai simpanan, akan dimaklumkan melalui e-mel dalam masa satu minggu selepas wawancara mereka.

Program diajar dalam:
English
Tarikh Akhir Kemaskini February 17, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
24 
Sepenuh masa
Price
2,000 EUR
setahun untuk pelajar EU dan 4000 EUR setahun untuk pelajar antarabangsa bukan EU
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Sep 2019
End Date
Sep 1, 2021
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Sep 2019
End Date
Sep 1, 2021
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date

Sep 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Sep 1, 2021
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Sep 1, 2021