Mengenai AMIR

Program AMIR Master dalam Bahan-Bahan Lanjutan: Kitar Semula Inovatif berfokus pada rantaian nilai bahan mentah, dengan penekanan khusus pada kitar semula. Program ini mengintegrasikan pengetahuan teknikal yang mendalam tentang kitar semula bahan dengan latihan peringkat tinggi keusahawanan dan inovasi, memberikan pelajar kemahiran yang mereka perlukan untuk menjadi penukar permainan dalam sektor kitar semula. Sebagai program induk EIT-Dilengkapi, AMIR direka dan diserahkan oleh sebuah konsortium universiti-universiti terkemuka EU dalam bidang bahan mentah. Pelajar AMIR belajar di dua negara Eropah yang berbeza sebagai sebahagian daripada latihan mereka, dan menerima pelbagai faedah termasuk sekolah musim panas, acara perangkaian dan sokongan kewangan dari EAW RawMaterials. Semua pengajaran dan penilaian dijalankan dalam bahasa Inggeris.

Para pelajar AMIR mendapat manfaat daripada persekitaran pendidikan dan penyelidikan peringkat tinggi termasuk akses kepada makmal penyelidikan lanjutan. Latihan berkualiti tinggi, bersama-sama dengan mobiliti wajib antarabangsa dan intersectoral, memastikan pelajar mendapat pengalaman praktikal dan kemahiran yang diperlukan untuk membuat perbezaan sebagai profesional kitar semula.

Struktur program

Tahun pertama program Master berlangsung di Universiti Bordeaux di Perancis, atau di NOVA University Lisbon di Portugal. Pelajar mempelajari aspek umum dan teknikal rantaian nilai bahan mentah (kimia am, sains bahan, kitaran bahan-bahan), serta mengenai hasil pembelajaran utama yang dijangkakan dari program EIT-Dilabel: kemampanan, transformasi intelektual, penilaian nilai ( etika, cabaran saintifik dan kemampanan), kreativiti, inovasi, kepimpinan dan keusahawanan.

Tahun kedua berlaku di salah satu universiti rakan kongsi yang lain, yang membolehkan pelajar memperoleh pengetahuan pakar dalam bidang minat mereka. Ini diikuti dengan latihan perindustrian dan penyiapan tesis Master.

Universiti yang mengambil bahagian

 • Universiti Bordeaux (Perancis)
 • NOVA University Lisbon (Portugal)
 • TU Darmstadt (Jerman)
 • Universiti Liège (Belgium)
 • Politeknik Universiti Madrid (Sepanyol)
 • Universiti Miskolc (Hungary)
110552_ScreenShot2019-02-17at8.25.03AM.png

Latihan Inovasi dan Keusahawanan

Sebagai program EIT-Dilabel, AMIR Master mengintegrasikan latihan peringkat tinggi keusahawanan dan inovasi ke dalam kurikulumnya, memberikan pelajar kemahiran yang mereka perlukan untuk menjadi penukar permainan dalam sektor kitar semula.

 • Pada tahun 1, modul Inovasi dan Keusahawanan Utama memberi tumpuan kepada orientasi pasaran / pelanggan dan kerjasama dengan pihak berkepentingan. Anda akan belajar untuk membangun dan menerapkan berfikir Pelanggan / Pengguna fokus serta bagaimana untuk mengenal pasti dan bekerjasama dengan pihak berkepentingan. Objektifnya adalah untuk melatih usahawan esok, dapat mewujudkan projek inovatif, memahami masalah, mengesan keperluan dan merangka penyelesaian.
 • Universiti Bordeaux bekerjasama rapat dengan 'IRA' inkubator dan dengan organisasi pemindahan teknologi 'AST'. Ini terbuka kepada pelajar AMIR dan berinteraksi dengan makmal universiti, di mana semua pelajar AMIR menghabiskan 8 minggu semasa latihan.
 • Seminar industri membolehkan pelajar AMIR belajar dari beberapa industri yang paling penting dalam sektor ini. Sebagai contoh, Energi Alternatif Perancis dan Suruhanjaya Tenaga Atom; ArcelorMittal, pengeluar keluli terbesar di dunia dan salah satu pelakon utama dalam kitar semula logam; dan Veolia, pemimpin dunia dalam pengurusan air, sisa dan tenaga.
 • Latihan industri memberikan pelajar AMIR sehingga enam bulan pengalaman dengan rakan industri atau penyelidikan, memperoleh pengalaman hidup yang luas dalam penyelidikan atau industri. Rakan kongsi termasuk Arkema, ArcelorMittal, Veolia, dan Fraunhofer, memastikan para pelajar mendapat pengalaman peringkat tertinggi yang diperlukan untuk berjaya dalam mencari pekerjaan atau menjadi usahawan setelah tamat pengajian mereka.

Profil profesional selepas tamat pengajian

"Saya memilih kajian master AMIR untuk meluaskan skop pengajian saya ke Kimia yang membolehkan saya memahami bagaimana bahan boleh dimanipulasi untuk kepentingan masyarakat. Setelah tamat pengajian saya berhasrat untuk menggunakan ilmu bahan kimia dan fizikal saya untuk memulakan kerjaya dalam kemapanan R

Adakah anda seorang pelajar yang:

 • Berminat dengan rantaian nilai penuh bahan mentah?
 • Berani untuk membuat perbezaan dalam menghadapi cabaran yang mengelilingi sisa, dan untuk menyumbang kepada pembangunan penyelesaian mampan untuk cabaran-cabaran ini?
 • Motivasi untuk menghabiskan masa bekerja dengan syarikat terkemuka dan organisasi penyelidikan dalam sektor kitar semula?
 • Didorong untuk menjadi seorang usahawan atau intrapreneur yang membuat inovasi berlaku?

Kemudian program AMIR boleh menjadi untuk anda!

Graduan program AMIR akan dilengkapi sepenuhnya untuk mengambil peranan profesional dalam sektor kitar semula:

 • Pengoptimuman proses
 • Reka bentuk bahan
 • Pentadbiran tumbuhan
 • Pentadbiran projek

Selain itu, kemahiran yang diperolehi secara meluas diperlukan di seluruh sektor, termasuk teknologi maklumat dan komunikasi, pembinaan bangunan, tenaga, alat jentera, dan mobiliti. Graduan juga mendapat kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk menubuhkan syarikat mereka sendiri atau bekerja dalam jualan dan pemasaran.

Akhirnya, kajian doktoral adalah kemungkinan lain, dan graduan program AMIR akan dilengkapi sepenuhnya untuk memasuki Ph.D. program dalam sektor kitar semula untuk meneruskan kerjaya kejuruteraan atau penyelidikan akademik.

Bayaran

Yuran program tahunan untuk edisi 2019-2021 adalah € 2,000 / tahun untuk pelajar EU dan € 4,000 / tahun untuk pelajar antarabangsa bukan EU

biasiswa

Bagi pelajar yang bermula pada September 2020, beasiswa EIT-Label dari Bahan Raw Bahan EIT sebanyak € 13,500 bagi setiap pelajar yang layak boleh didapati. Untuk mendapatkan maklumat mengenai cara pemberian biasiswa EIT-Label dan siapa yang layak, sila hubungi universiti penyelarasan secara langsung: amir-master@eitrawmaterials.eu.

Permohonan

Permohonan untuk edisi 2020-2022 program AMIR akan dibuka dari awal tahun 2020. Sila semak www.amir-master.com untuk butirannya.

Siapa yang boleh memohon?

Program ini akan menyampaikan ijazah Sarjana (120 ECTS) dan bertujuan untuk calon-calon yang memiliki ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan dan Sains Alam Sekitar dengan pengetahuan lanjutan dalam Kimia (minimum 3 tahun pengajian atau 180 kredit ECTS), atau Ijazah Sarjana Muda Kimia, Fizikal-Kimia, Bahan (atau Matter) Sains.

kriteria pemilihan

Pemilihan calon akan menjadi proses kerjasama antara institusi rakan kongsi dan akan berdasarkan persetujuan. Prosedur pemilihan adalah berdasarkan kelayakan akademik, aspek kualiti dan kuantiti:

 • Latar belakang akademik
 • Surat motivasi
 • Kemahiran bahasa
 • Pengalaman kerja
 • Potensi keusahawanan

Proses permohonan pemilihan pelajar

Langkah 1: Semua aplikasi mesti dikemukakan melalui sistem dalam talian kami dan tarikh akhir yang diberikan di atas. Jika anda kehilangan satu dokumen mandatori, anda boleh memuat naik huruf penjelasan, atau menghantar e-mel kepada amir-master@eitrawmaterials.eu.

Langkah ke 2: Pelajar yang permohonannya berjaya melangkah langkah pertama berdasarkan motivasi mereka dan penguasaan bahasa Inggeris akan dihubungi pada akhir bulan Mac dan dijemput untuk mengambil bahagian dalam temubual Skype pada awal April. Calon yang berjaya pada peringkat ini, dan mereka yang dipilih untuk senarai simpanan, akan dimaklumkan melalui e-mel dalam masa satu minggu selepas wawancara mereka.

Program diajar dalam:
 • English
Tarikh Akhir Kemaskini November 6, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
24 
Sepenuh masa
Price
2,000 EUR
setiap tahun untuk pelajar EU dan 4000 EUR setahun untuk pelajar antarabangsa bukan EU (2019 entry)
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Sep 2020
End Date
Sep 2022
Tarikh tutup permohonan
Mac 15, 2020
Applications will open in early 2020. Please check www.amir-master.com for up-to-date application deadlines.
Start Date
Sep 2020
End Date
Sep 2022
Tarikh tutup permohonan
Mac 15, 2020
Applications will open in early 2020. Please check www.amir-master.com for up-to-date application deadlines.
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date

Sep 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
Mac 15, 2020
Applications will open in early 2020. Please check www.amir-master.com for up-to-date application deadlines.
End Date
Sep 2022
Location
Tarikh tutup permohonan
Mac 15, 2020
Applications will open in early 2020. Please check www.amir-master.com for up-to-date application deadlines.
End Date
Sep 2022