Sarjana dalam Analisis Perbandingan Pertubuhan Mediterranean (COSM)

Umum

Penerangan Program

Matlamat Master dalam Analisis Perbandingan Pertubuhan Mediterranean (COSM) adalah untuk melatih para pemenang yang menguasai asas-asas sains sosial, iaitu, mampu berhadapan dengan analisis perbandingan masyarakat politik. Berikutan bahagian Sosiologi Mohammed VI Politeknik Universiti, COSM Master didasarkan pada visi terbuka sains sosial sambil mencadangkan beberapa pengkhususan: hubungan antarabangsa, komunikasi awam dan politik, serta antropologi budaya. dan etnologi.

Selama beberapa dekad, kerja dan pendekatan sains sosial menarik minat pihak berkuasa tempatan, syarikat, NGO dan persatuan. Dalam konteks peningkatan pengkhususan pengetahuan, penguasaan negara atau kawasan geografi sering dipromosikan sebagai kemahiran profesional yang sangat diperlukan. Satu menjadi "pakar" dengan melupakan bahawa pemahaman fenomena politik, sosial dan ekonomi memerlukan lebih dari satu kapasiti untuk analisis umum dan perbandingan.

Kedekatan masyarakat Mediterranean menawarkan bidang yang ideal untuk mengembangkan profil disiplin yang kuat dan keupayaan untuk menolaknya dalam masyarakat politik yang berbeza. Kedekatan geografi antara kedua pantai Mediterranean sememangnya semakin diperkuat oleh keamatan perdagangan barang, modal dan manusia, tetapi juga model kebudayaan, sosial dan politik yang mengelilingi lembangan. Untuk melatih dalam analisis perbandingan bermakna belajar bagaimana untuk menolak soalan-soalan yang sama dalam konteks yang berbeza: belajar untuk merawat "di sini" dan "di tempat lain" dengan alat analisis yang sama untuk memecahkan lebih banyak perbezaan dan konvergensi . Oleh itu, latihan itu juga akan dianjurkan dalam hubungan rapat dengan Pusat Penyelidikan Masyarakat dan Ekonomi Kebudayaan (CRESC) Mohammed VI Politeknik Universiti dan Pengerusi Pengajian Afrika Perbandingan.

Kursus-kursus

Kursus Hubungan Antarabangsa

Kursus "hubungan antarabangsa" difokuskan pada pengubahan pesanan antarabangsa dalam masa globalisasi. India dan China yang dibentangkan hari ini sebagai "Negara-negara Berkembang" di peringkat dunia akan dikaji terutamanya serta hubungan mereka dengan masyarakat Mediterranean.

Kursus ini merangkumi kehadiran pada semester 2 dan 3 di Universiti Turin dan memberikan akses kepada ijazah dua (Mohammed VI Politeknik Universiti / UNITO).

Kursus Komunikasi

Kursus "komunikasi awam dan politik" memberi tumpuan kepada modaliti pembuatan berita dan bercerita berdasarkan teknologi baru. Prospek komunikasi institusi, promosi teritorial, pemasaran politik, analisis data pemilihan dan amalan kewartawanan akan dipertimbangkan.

Kursus ini meramalkan kehadiran pada semester 2 dan 3 di Universiti Turin dan memberikan akses kepada ijazah berganda.

Kursus Anthropologie

Kursus "antropologi budaya dan etnologi" memberi tumpuan kepada mutasi interaksi sosial yang dihasilkan oleh penghijrahan dan peningkatan urbanisasi. Perspektif antropologi visual dan antropologi badan akan diambil kira untuk mengkaji fenomena ini.

Kursus ini meramalkan kehadiran pada semester 2 dan 3 di Universiti Turin dan memberikan akses kepada ijazah berganda.

Kriteria kemasukan

Master COSM dibuka setiap tahun kepada 20 orang pelajar yang memegang ijazah dalam sains sosial bersamaan dengan 180 kredit ECTS. Kuota akan disediakan untuk mempromosikan akses kepada latihan bagi pemegang ijazah sarjana muda dalam sains sosial yang diperolehi:

  • Di Ecole de Gouvernance dan Ekonomi ( EGE ) Rabat
  • Di fakulti Maghribi awam
  • Di Universiti Turin (UNITO)

Pemohon untuk program ini akan mengemukakan permohonan kepada Mohammed VI Politeknik Universiti atau UNITO dan akan diwawancara oleh juri yang terdiri daripada guru dari kedua-dua institusi. Pada akhir wawancara, juri akan membuat keputusan mengenai permohonan berdasarkan grid kriteria yang telah ditetapkan untuk tujuan ini.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Since 2014, the School of Governance and Economics Rabat (EGE) has become the political science school at the University Mohammed VI Polytechnic. The EMA was established in 2008 by a non-profit founda ... Baca lebih lanjut

Since 2014, the School of Governance and Economics Rabat (EGE) has become the political science school at the University Mohammed VI Polytechnic. The EMA was established in 2008 by a non-profit foundation, the Foundation for Teaching Economics, Political and Social (FESEPS) with the aim of reintroducing a high-level training in political science and economics in the Moroccan university environment. Baca Ringkas