Sarjana dalam Analisis Kewangan dan Data (MFDA)

Umum

Penerangan Program

  • Tempoh Program: 2 tahun
  • Bahasa arahan: Bahasa Inggeris
  • Pengarah Program: doc. PhDr. Jozef Baruník, Ph.D. (jozef.barunik@fsv.cuni.cz)
  • Penyelaras Program: PhDr. František Čech Ph.D. (frantisek.cech@fsv.cuni.cz)
  • Pentadbiran Kemasukan: admissions@fsv.cuni.cz
  • Yuran Pengajian: 6 000 EUR setahun
  • Pengurangan atau Pengecualian Yuran: Fakulti Sains Sosial menawarkan sekumpulan biasiswa dan pengurangan yuran.

Program sarjana dua tahun bahasa Inggeris ini dirancang untuk memasangkan bidang utama kewangan dan analisis data. Program ini menggunakan pendekatan berdasarkan data untuk analisis pasaran kewangan dan maklumat organisasi yang merangkumi prinsip-prinsip teoritis utama kewangan, pemodelan kewangan, dan pasar keuangan untuk mempersiapkan pelajar untuk kerjaya yang dinamis dalam bidang kewangan, perbankan, dan berbagai sektor lain.

Kurikulum program ini memfokuskan pada analisis statistik moden, pemodelan data, pengaturcaraan, data besar, dan teknik pembelajaran mesin. MFDA melengkapkan pelajar dengan pemahaman yang mendalam dan kemahiran maju dalam kewangan teori dan gunaan dengan penekanan pada aspek pengiraan masalah. Lulusan program akan memperoleh kemahiran kuantitatif, statistik, dan teknikal yang penting untuk kewangan moden dan akan mempunyai kepakaran untuk menentukan secara bebas dan secara kreatif menyelesaikan pelbagai masalah teori dan praktikal.

Kursus diajar oleh ahli fakulti Institut Pengajian Ekonomi (IES) dan profesional luar dari institusi antarabangsa, bank pusat, dan industri kewangan. Pensyarah memberi penekanan pada pengetahuan terperinci dan maju mengenai kedua-dua teori kewangan dan kaedah kewangan yang diaplikasikan, dengan fokus pada aspek pengiraan kaedah. Secara khusus, kursus merangkumi analisis Data Besar, pendekatan moden untuk penetapan harga aset menggunakan pembelajaran statistik, pemahaman instrumen kewangan, ekonometrik maju, kewangan tingkah laku, dan analisis siri masa.

Tarikh akhir

Istilah awal burung untuk permohonan: 28. 02. 2021

Istilah awal burung sangat digalakkan untuk pelajar dari negara yang mencari visa. Harap maklum bahawa adalah tanggungjawab pelajar untuk mendapatkan visa sebelum mendaftar dalam program ini.

Tarikh akhir penghantaran permohonan: 30. 04. 2021

Prasyarat Pengajian

Program ini terbuka untuk pelajar yang telah menamatkan Ijazah Sarjana Muda (atau setaraf). Pemohon dengan ijazah Sarjana Muda dalam bidang ekonomi, kewangan, pengajian perniagaan, matematik, fizik, atau bidang teknikal sangat dialu-alukan. Pemohon dikehendaki mempunyai kemahiran kuantitatif analisis yang sangat baik. Mereka semestinya telah menyelesaikan sekurang-kurangnya dua kursus dalam dua istilah matematik peringkat Sarjana Muda. Pemohon harus mengetahui topik kalkulus dan aljabar linear berikut: fungsi, had, derivatif, derivatif separa, teknik pengoptimuman, aljabar matriks, dan persamaan pembezaan dan perbezaan. Mereka harus memiliki pemahaman tahap pengantar mengenai taburan kebarangkalian, pengujian hipotesis, regresi linear, dan kaedah estimasi OLS. Pengetahuan sebelumnya mengenai ekonomi atau kewangan adalah kelebihan, tetapi tidak diperlukan.

Tarikh Akhir Kemaskini Nov 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Charles University (CU) was founded in Prague in 1348 by the Holy Roman Emperor Charles IV and belongs among the oldest, largest and most prestigious universities in the world. Charles University is c ... Baca lebih lanjut

Charles University (CU) was founded in Prague in 1348 by the Holy Roman Emperor Charles IV and belongs among the oldest, largest and most prestigious universities in the world. Charles University is currently ranked among the top 2% of the world´s universities in Shanghai University’s Academic Ranking of World Universities. It is the number one university in Eastern Europe according to the The Webometrics Ranking of World Universities. Baca Ringkas