Sarjana Seni dalam Kaunseling Psikologi, Konsentrasi dalam Terapi Drama

Umum

Penerangan Program

"Kebebasan dan kemungkinan adalah dua kata kunci yang mula menggambarkan intipati terapi drama. Hidup ini terbatas; hanya ada banyak pengalaman yang dapat kita miliki. Tetapi dalam drama, peluang dan pilihan tidak ada habisnya, yang memungkinkan kita untuk menyelami lebih mendalam kekayaan kehidupan. Dan apabila drama-drama itu sahih dan "nyata", mereka mempunyai kekuatan untuk mempengaruhi, dan bahkan mengubah, kehidupan kita yang mendalam. Selama tiga puluh tahun yang lalu, kita telah menyiasat bagaimana proses-proses dramatis yang diadaptasi secara teratur berfungsi lebih masa untuk menyembuhkan luka, memudahkan perubahan yang berpanjangan, dan menolong orang mencapai potensi tertinggi. "
- Renée Emunah, Pengasas / Pengarah Program

Selama lebih dari 30 tahun, program CIIS Drama Therapy telah mengikuti eksplorasi bagaimana proses dramatik yang diadaptasi secara CIIS berfungsi lebih masa untuk menyembuhkan luka, memudahkan perubahan yang berpanjangan, dan membantu orang mencapai potensi tertinggi mereka. Program kami mengintegrasikan kursus pengalaman, didaktik, dan klinikal dalam kurikulum yang disusun dan disusun dengan teliti, untuk melatih pelajar untuk menjadi ahli terapi drama dan psikoterapis yang prihatin dan beradab, berpengalaman, dan kompeten.

Program kami adalah satu-satunya program sarjana di Amerika Syarikat yang diakreditasi secara rantau dan diluluskan oleh Persatuan Terapi Drama Amerika Utara dan merupakan salah satu daripada hanya sebilangan kecil program seperti ini di dunia. Tambahan pula, kami adalah satu-satunya program yang menawarkan laluan ke lesen LPCC. CIIS diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai perumahan salah satu program latihan yang paling maju dan ketat di dunia untuk ahli terapi drama.

Lulusan kami bekerja dalam pelbagai posisi kepemimpinan dan pengaturan, termasuk pusat kesihatan mental masyarakat, latihan swasta, sekolah, dan pusat pendidikan, organisasi untuk melayani komuniti LGBTQ, dan klinik yang menawarkan perkhidmatan untuk trauma, gangguan makan, kehilangan, dan rawatan diri.

Mengenai Program

Program Terapi Drama di CIIS adalah salah satu daripada dua program paling lama di Amerika Utara.

Tujuan kami adalah untuk membawa pelajar dalam perjalanan peribadi dan intelektual yang mencabar dan menarik ke arah pemahaman yang lebih mendalam dan mengembangkan kecekapan dalam terapi drama. Komitmen kami adalah untuk memberikan latihan yang serius dan berlapis-lapis dalam menggunakan media yang kuat ini secara beretika, hormat, dan terampil. Fakulti dan pelajar menyelidiki kerumitan, kehalusan, dan kemungkinan terapi drama. Kerja kursus disusun mengikut urutan dan progresif. Format teori, praktikal / klinikal, dan pengalaman digabungkan. Kelas kecil yang berorientasikan tindakan dalam model kohort menyokong perkembangan peribadi pelajar dan rasa komuniti. Walaupun banyak orang datang ke program kami yang sudah biasa dengan kekuatan transformasi drama, bahkan semester pertama program ini memperlihatkan dimensi baru di lapangan dan memberikan gambaran mengenai pelbagai penjelajahan yang akan datang.

Praktikum

Bahagian yang tidak terpisahkan dari program ini adalah tiga semester latihan dan pengawasan klinikal di lokasi di berbagai lokasi penempatan yang mungkin. Pelatih mendapat pengawasan mingguan di lokasi oleh doktor berlesen, dan juga pengawasan kumpulan kecil di CIIS dengan Ahli Terapi Drama Berdaftar (RDT).

Seminar Integratif dan Projek Capstone

Pada semester akhir program ini, pelajar mengikuti Seminar Integratif yang menyokong pembangunan projek batu penjuru. Projek akhir ini mungkin berupa artikel teoritis, persembahan teater secara langsung (terapi), atau video yang mendokumentasikan proses rawatan terapi drama. Semua format dipersembahkan secara terbuka kepada komuniti rakan sebaya, keluarga, dan rakan-rakan, yang membawa kepada pencapaian kejayaan dalam program ini.

Pentauliahan

CIIS diakreditasi oleh WASC Senior College and University Commission. Program ini mengikuti garis panduan akademik yang ditetapkan oleh Persatuan Terapi Drama Amerika Utara dan memenuhi syarat akademik untuk pendaftaran sebagai ahli terapi drama (RDT). Program ini juga memenuhi syarat akademik untuk lesen Perkahwinan dan Ahli Terapi Keluarga (MFT *) di negeri California. Kerja kursus yang menyediakan lesen sebagai Kaunselor Klinikal Profesional Berlesen (LPCC) juga disediakan.

* Harap maklum bahawa untuk menjadi Ahli Terapi Perkahwinan dan Keluarga Berlesen, anda juga harus menyelesaikan 3.000 jam magang sebagai tambahan kepada keperluan pendidikan anda. Anda akan lulus dari program kami dengan masa antara 700 dan 1,000 jam yang akan diambil kira untuk mendapatkan lesen.

144989_pexels-photo-189449.jpeg

Mengenai Lapangan

Terapi drama adalah penggunaan sistem drama dan teater yang sistematik dan disengajakan untuk mempromosikan pertumbuhan emosi dan integrasi psikologi. Bidang terapi drama, yang ditubuhkan pada tahun 1979, mempunyai asas teori yang kukuh. Banyak model dan kaedah (termasuk Model Fasa Lima Terapi Emunah Terapi Drama, Transformasi Perkembangan Johnson, dan Kaedah Peranan Landy) dikaji. Isu-isu klinikal (seperti membezakan semula tindakan kompulsif dan konstruktif, arah terapi enakmen improvisasi, tindak balas kreatif terhadap penentangan, dan penggunaan dan penyalahgunaan alat psikodramatik) dikaji dari pelbagai perspektif. Kami menggunakan role-play dan enactment dalam latihan menjadikan pembelajaran lebih menarik, tersusun, dan interaktif! Kami percaya bahawa pembelajaran boleh dan harus relevan, menarik, dan transformatif.

Sumber, Proses, dan Modaliti dalam Terapi Drama

Sumber utama terapi drama merangkumi drama, teater, main peranan, psikodrama, dan ritual dramatis. Terapi drama, sebagai salah satu terapi seni kreatif, memfasilitasi kejelasan, penguasaan, makna, dan harapan ekspresi artistik. Dalam terapi drama, kami memilih dari pelbagai proses dramatik yang disesuaikan. Bercerita, improvisasi, persembahan diri sendiri, tinjauan hidup, Playback Theatre, teater fizikal, drama kreatif, boneka, karya skrip, dan banyak lagi disesuaikan dengan keperluan kumpulan atau individu tertentu. Drama juga merangkumi seni yang lain; dalam terapi drama, muzik, tarian / pergerakan, seni, puisi, dan fotografi / video digabungkan secara selektif untuk meningkatkan sifat terapeutik dan / atau estetika karya.

Peluang kerjaya

Bidang terapi drama yang berkembang pesat menawarkan pelbagai peluang pekerjaan, dan kami mendorong pelajar untuk mengikuti minat masing-masing. Kombinasi unik latar belakang yang kuat dalam psikologi kaunseling dan latihan khusus dalam terapi drama, bersama dengan pengalaman yang cukup besar dalam kumpulan terkemuka (kemahiran yang sangat dihargai oleh kemudahan kesihatan mental masyarakat) merangkumi beberapa faktor yang menyebabkan graduan kami memperoleh pekerjaan yang memuaskan . Alumni bekerja dalam latihan swasta, persekitaran psikiatri, tempat perlindungan wanita yang lemah, sekolah, dan program rawatan penyalahgunaan bahan; mereka bekerja dengan kanak-kanak, remaja berisiko, warga tua, veteran, dan kumpulan terpolarisasi dalam komuniti. Beberapa menggunakan kaedah tindakan dan main peranan dalam perundingan korporat, latihan kepelbagaian, dan projek komuniti berskala kecil dan besar. Yang lain terlibat dalam penyelidikan, pengajaran, penerbitan, prestasi, dan penyelidikan doktoral atau pasca doktoral.

Kursus Pengajian

Kurikulum Terapi Drama telah dirancang dengan teliti untuk memberikan pengalaman akademik yang ketat yang akan mempersiapkan anda untuk menggunakan terapi drama dalam pelbagai konteks; mengasimilasikan pelbagai teori dan orientasi psikologi, dan dapat terlibat dalam perbincangan dan perundingan klinikal yang bermakna dengan profesional lain dalam bidang kesihatan mental. Kursus-kursus ini juga dibuat untuk memberikan pertemuan yang kaya dan intim dengan proses terapi drama dengan harapan dapat memupuk pertumbuhan peribadi sambil memupuk penghargaan yang kuat terhadap kekuatan kaedah ini.

Tahun Pertama - Pengalaman Peribadi dengan Modaliti yang Hebat

Semester pertama anda dalam program ini mempunyai pengalaman mendalam dalam kumpulan terapi drama sebagai peserta. Dalam Proses dan Teknik Terapi Drama, anda dan ahli kohort anda yang lain akan terlibat dalam proses kumpulan terapi drama sambil memeriksa proses tersebut pada tahap meta untuk menghargai sifat proses, teknik, dan intervensi yang digunakan oleh pengajar kumpulan . Kelas lain pada semester ini akan memberikan latar belakang dalam Teori Terapi Drama, pandangan perkembangan psikologi manusia, dan penghargaan terhadap sifat hubungan terapis / klien. Makmal Teater dalam lakonan Teater Playback improvisasi melengkapkan semester pertama.

Selama semester kedua, penekanan kerja kursus beralih dari pengalaman terapi terapi peribadi menjadi pengembangan kemahiran kepemimpinan. Amalan Terapi Drama menyediakan makmal untuk pelajar bereksperimen dengan kepemimpinan kumpulan. Begitu juga, dalam Psikodrama, pelajar diberi pengalaman mengenai bentuk dan teknik psikodramatik, sambil mengembangkan kemahiran mengarahkan. Mendorong pendedahan kepada semua terapi seni kreatif, kelas Group Dynamics mengembangkan kemampuan pelajar untuk memahami dan memudahkan terapi kumpulan. Semester kedua juga merangkumi kursus dalam Psikopatologi dan Penilaian dan latihan mengenai masalah undang-undang dan etika yang dihadapi oleh doktor kesihatan mental.

Pra Praktikum

Sebagai persediaan untuk Praktikum, pelajar diminta untuk memerhatikan sekurang-kurangnya 45 jam terapi drama berkumpulan yang difasilitasi oleh ahli terapi drama. Pra-Praktikum adalah peluang pertama bagi pelajar untuk memerhatikan dan mengalami ahli terapi drama dalam tindakan tanpa tanggungjawab untuk memimpin kumpulan. Pra-Praktikum juga memberi peluang kepada pelajar untuk membiasakan diri dengan keadaan klinikal, populasi, dan teknik.

Latihan Kepelbagaian

Semua pelajar Sarjana Psikologi Kaunseling diminta untuk mengambil bahagian dalam latihan kepelbagaian satu hari pada tahun pertama mereka. Latihan ini biasanya berlangsung pada musim luruh.

Tahun Kedua - Memulakan Kerjaya Klinikal Anda

Biasanya pada tahun kedua, pelajar memulakan Praktikum Klinikal mereka. Karya ini disokong oleh Program Terapi Drama melalui kelas 'Seminar Kes' Pengawasan Kumpulan di mana pelajar berkongsi kes mereka dan menerima maklum balas daripada ahli terapi drama yang berpengalaman. Kerana Praktikum menuntut banyak masa dan tenaga, banyak pelajar mula memperlahankan kadar kerja kursus mereka. Yang lain memilih untuk fokus menyelesaikan kerja kursus, menangguhkan Praktikum hingga tahun ke-3. Ada yang menamatkan program dalam 2 tahun termasuk 2 musim panas.

Kerja kursus tertumpu pada kelas psikologi yang diperlukan. Teori dan Amalan Psikoterapi, Dinamika Keluarga, Penyelidikan Klinikal, Trauma dan Ketahanan, Kaunseling Multikultural, Pengenalan Kesihatan Mental Komuniti, dan isu-isu tertentu yang timbul ketika bekerja dengan ketergantungan alkohol dan kimia dan penyalahgunaan suami isteri, adalah beberapa topik latihan. Pelajar juga berpeluang untuk latihan yang lebih mendalam dalam Transformasi Perkembangan atau dalam model terapi drama Renée Emunah Lima Fasa yang diperkenalkan dalam Proses dan Teknik.

Keperluan Terapi Peribadi

Pelajar mesti melengkapkan sekurang-kurangnya 50 jam terapi individu dengan doktor berlesen (MFT, LCSW, PsyD atau RDT), yang dicapai dalam jangka masa sekitar enam hingga 18 bulan selama pengajian mereka. Penasihat boleh membantu pelajar dengan ahli terapi pilihan mereka.

Seminar Integratif dan Projek Capstone

Projek Capstone yang diselesaikan dalam Seminar Integratif adalah peluang bagi pelajar untuk mengintegrasikan pembelajaran sepanjang program dan mengembangkannya menjadi persembahan akhir.

Syarat Kemasukan

Kami mencari (dan nampaknya menarik!) Pelajar kreatif, bermotivasi, matang yang telah menunjukkan minat yang kuat dalam penggabungan teater dan terapi.

Integriti, introspeksi, dan dedikasi adalah semua sifat penting. Pelajar kami datang ke program dari seluruh dunia. Pemohon mesti mempunyai latar belakang dalam drama / teater dan sekurang-kurangnya dua kursus psikologi sarjana. Pengalaman kerja sukarela atau bergaji dalam perkhidmatan manusia sangat digalakkan.

Kepelbagaian

Kami mendorong dan menerapkan kepelbagaian dalam program kami, dan memberi nilai tinggi kepada pelajar dari pelbagai latar belakang kaum dan budaya; perwakilan kepelbagaian lain (termasuk lingkungan umur) juga penting bagi kita. Kami melihat setiap pemohon secara holistik, dan jika anda berminat dengan bidang ini, kami mengalu-alukan permohonan anda.

Keperluan Permohonan

 • Permohonan Kemasukan Dalam Talian
  Mulakan proses permohonan dengan mengemukakan permohonan siswazah dalam talian dan menyerahkan pembayaran yuran permohonan $ 65 yang tidak dapat dikembalikan.
 • Keperluan Ijazah
  Ijazah sarjana muda (BA, BS, atau BFA) dari kolej atau universiti yang diiktiraf.
 • Prasyarat Akademik
  Dua kursus psikologi sarjana dari kolej atau universiti yang diiktiraf diperlukan. Mereka mungkin sedang dalam proses permohonan.
 • IPK minimum
  IPK 3.0 atau lebih tinggi dalam kerja kursus sebelumnya diperlukan. Walau bagaimanapun, IPK di bawah 3.0 tidak secara automatik mendiskualifikasi pemohon dan CIIS akan mempertimbangkan calon pelajar yang CIIS antara 2.0 dan 3.0. Individu-individu ini diminta untuk menghantar Pernyataan IPK dan digalakkan untuk menghubungi Pejabat Kemasukan untuk membincangkan pilihan mereka.
 • Transkrip
  Transkrip rasmi dari semua institusi akademik bertauliah dihadiri di mana 7 atau lebih kredit telah diperoleh. Sekiranya transkrip dihantar ke CIIS , mereka mesti sampai di sampul surat rasmi mereka. Transkrip dari institusi di luar AS atau Kanada memerlukan penilaian kredit asing melalui World Education Services (WES) atau CIIS juga akan menerima penilaian kelayakan asing yang dalam format kursus demi kursus yang komprehensif dari anggota semasa Persatuan Nasional Penilaian Kredensial Perkhidmatan (NACES).
 • Penyataan Autobiografi
  Esei introspektif lima hingga tujuh halaman (font 12 titik, jarak dua) di mana anda merenungkan pengalaman kehidupan kanak-kanak dan dewasa yang penting yang mempengaruhi perkembangan peribadi anda.
 • Penyataan Matlamat
  Satu halaman (fon 12 titik, jarak dua) pernyataan mengenai minat, matlamat, atau minat pendidikan dan profesional anda.
 • Dua Surat Syor
  Dari penasihat akademik, profesor, atau penyelia profesional. Pengesyorkan harus menggunakan format perniagaan standard dan menyertakan nama maklumat lengkap, e-mel, nombor telefon, dan alamat surat-menyurat.
 • Garis Besar Latar Belakang
  Garis besar satu halaman yang secara khusus menyenaraikan latar belakang / pengalaman anda (jika ada) dalam (1) teater / drama (2) psikologi (3) pekerjaan perkhidmatan / kaunseling manusia, dan (4) terapi seni kreatif. Sekiranya anda memiliki ijazah di salah satu bidang ini, anda hanya boleh menunjukkan bahawa (sebagai contoh, BFA di Teater. Untuk semua bidang lain, senaraikan kursus, latihan, pengalaman kerja yang berkaitan dengan kategori itu (atau menunjukkan "tidak ada")
 • Temu ramah
  Temu ramah individu dan kumpulan dengan jemputan dari jawatankuasa kemasukan.

Pelajar antarabangsa

Harap maklum: Pelajar antarabangsa dan individu yang pernah belajar di institusi di luar AS dan Kanada mempunyai syarat tambahan.

Tarikh Akhir Kemaskini Nov 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

California Institute of Integral Studies (CIIS) is an innovative, forward-thinking university based in San Francisco, California.

California Institute of Integral Studies (CIIS) is an innovative, forward-thinking university based in San Francisco, California. Baca Ringkas