Sarjana Seni dalam Budaya Muslim

Umum

Penerangan Program

Berasaskan di London tengah, Program Universiti MA Aga Khan untuk Kajian Tamadun Muslim (ISMC) dua tahun menawarkan:

 • Cara tersendiri untuk memahami peradaban Islam kerana mereka telah berkembang dari masa ke masa.
 • Menekankan pluralitas dan kerumitan budaya Muslim yang lalu dan sekarang, mengkaji mereka sebagai sebahagian daripada budaya dunia.
 • Memanfaatkan alat-alat sains sosial dan kemanusiaan sebagai kerangka pembelajaran.

Di dalam disiplin sains sosial dan kemanusiaan, pelajar kami mengkaji beberapa subjek termasuk, kajian pembangunan, ekonomi, sains politik, seni, seni bina, sejarah, kesusasteraan, agama dan undang-undang perbandingan.

Program MA terdiri daripada beberapa kursus teras dan elektif yang merangkumi Program Penyerapan Bahasa yang berasaskan medan (Bahasa Arab, Parsi), Program Komunikasi dan Kepimpinan serta kerja lapangan yang menyumbang kepada disertasi.

Bantuan kewangan tersedia dalam bentuk pinjaman dan pemberian sebahagian.

Pengajaran dan Pembelajaran

Pembelajaran di ISMC adalah bilik darjah dan berasaskan medan. Semasa musim panas tahun pertama mereka, pelajar mempunyai pilihan untuk menyertai Program Penyerapan Bahasa - perjalanan ke negara yang berkaitan untuk melibatkan diri dalam bahasa dan budaya yang berbeza dari mereka sendiri. Semasa tahun kedua mereka, pelajar mesti menyediakan disertasi berikutan projek medan pilihan mengenai tema pilihan mereka.

Pelajar juga mengambil bahagian dalam pelbagai lawatan akademik semasa Program MA dan mendapat manfaat daripada kemudahan dan aktiviti yang ditawarkan oleh institusi jiran seperti Sekolah Pengajian Oriental dan Afrika (SOAS), London School of Economics (LSE) dan Perpustakaan British, antara lain.

Belajar di London menawarkan peluang yang baik untuk mendengar dan bertemu penceramah antarabangsa yang terkenal.

Selain itu, acara budaya Institut, bengkel dan seminar akademik menawarkan pelajar rangka kerja lain yang boleh dipertimbangkan oleh budaya umat Islam. Acara-acara ini juga menjadi peluang untuk didedahkan kepada idea dan memenuhi akademik terkenal dari pelbagai disiplin.

Struktur Program

MA dalam Budaya Islam adalah program tiga semester yang terdiri daripada beberapa elemen yang berbeza: kursus teras dan elektif, Program Penyerapan Bahasa berasaskan medan pilihan, Program Komunikasi dan Kepimpinan dan kerja lapangan yang menyumbang kepada tesis.

Dalam Program MA tiga semester, pelajar mesti menyiapkan sejumlah 30 kredit, yang terdiri daripada:

 • 15 kredit kursus teras
 • 6 kredit tesis
 • 9 kredit kursus elektif

Semasa semester ketiga mereka, pelajar menyediakan tesis sehingga 20,000 perkataan berikutan projek medan pilihan mengenai tema pilihan mereka.

Pada umumnya, penilaian adalah berdasarkan persembahan, tugasan bertulis dan peperiksaan. Meluluskan tesis adalah prasyarat untuk tamat pengajian dari Program MA.

Kursus dikumpulkan ke dalam lima komponen.

 • Pengenalan kepada Kemanusiaan dan Sains Sosial
 • Heritages Muslim sebagai Sebahagian daripada Budaya Dunia
 • Konteks Muslim Kontemporari
 • Kaedah
 • Bahasa

Dalam Program MA tiga semester, pelajar mesti melengkapkan sejumlah 24 kursus, yang terdiri daripada:

 • 15 kursus teras
 • 9 pilihan

Pelajar juga perlu melengkapkan program perendaman bahasa dan program kemahiran kepimpinan.

Semasa tahun kedua mereka, pelajar menyediakan disertasi sehingga 20,000 perkataan berikutan projek medan pilihan mengenai tema pilihan mereka.

Pada umumnya, penilaian adalah berdasarkan persembahan, tugasan bertulis dan peperiksaan. Meluluskan disertasi adalah prasyarat untuk tamat pengajian dari Program MA.

Kelayakan

Untuk dipertimbangkan untuk kemasukan ke Program MA, pemohon dikehendaki memegang yang berikut:

 • Ijazah Sarjana (bersamaan dengan ijazah Sarjana Muda UK), dari universiti yang diiktiraf / diiktiraf, sebaik-baiknya dalam bidang kemanusiaan atau sains sosial.

Keperluan Kemahiran Bahasa Inggeris

 • Hasil IELTS (Akademik) yang sah - Skor jalur keseluruhan: 6.5 (dengan minimum 5.5 dalam semua empat komponen). Kedua-dua keperluan komponen keseluruhan dan individu mesti dipenuhi. Sila ambil perhatian bahawa kami hanya menerima keputusan IELTS dari pusat ujian yang diluluskan oleh UK Visa dan Imigresen. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web mereka (UKVI). Sila ambil perhatian bahawa tanpa keputusan ujian IELTS yang sah dan diluluskan, kami tidak akan dapat mempertimbangkan permohonan anda.
 • Seorang pemohon dianggap telah memenuhi keperluan bahasa jika mereka adalah negara salah satu negara berikut: Antigua dan Barbuda, Australia, Bahamas, Barbados, Belize, Kanada, Dominika, Grenada, Guyana, Jamaica, New Zealand, St Kitts dan Nevis, St Lucia, St Vincent dan Grenadines, Trinidad dan Tobago, United Kingdom dan Amerika Syarikat.
 • AKU-ISMC menggunakan pangkalan data UK NARIC untuk menentukan kesamaan kelayakan antarabangsa. Jika anda tidak pasti tentang kesesuaian kelayakan anda, anda digalakkan menghubungi Penolong Pendaftar, ISMC sebelum membuat permohonan.

Yuran tuisyen

Yuran pengajian semasa kami tersedia di laman web kami.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

ISMC was founded in 2002, seeking to occupy vacant space in the discourse on the Muslim world by promoting scholarship that opens new perspectives on Muslim societies. We consider key issues such as t ... Baca lebih lanjut

ISMC was founded in 2002, seeking to occupy vacant space in the discourse on the Muslim world by promoting scholarship that opens new perspectives on Muslim societies. We consider key issues such as tradition and modernity, religion and the state, pluralism and unity, and the nature of community in an era of global connection and change. Our mandate is to address the fundamental challenges of the human condition as they are expressed across the diverse societies of the Muslim world and its diasporas. London offers the ideal location for the Institute, with its international flavour; excellent cultural scene, both historic and contemporary; thriving arts and academic communities; and as a city in which freedom of thought and expression are encouraged. Baca Ringkas