Sarjana Seni Bina Interior - Reka Bentuk Objek

Umum

2 lokasi tersedia

Penerangan Program

Kurikulum 5 tahun kami sebagai Arkitek Interior - Pereka Objek

Kedua-duanya humanis dan universalis, Interior Architect-Object Designer berfungsi pada pelbagai skala, dari objek terkecil ke seluruh bandar. Sebagai tukang dan kontraktor am, dia mengembalikan seberapa banyak yang dia reka; Designer Architect-Object Interior membina materialiti yang dapat dilihat dari alam sekitar yang dapat mereka reka, apabila diminta. IA-OD mengadakan pengetahuan dan kemahiran dan meneroka konteks budaya yang dia campur tangan. Mempertimbangkan transformasi teknikal dan masyarakat, terus terbuka untuk dialog, IA-OD tahu bagaimana untuk memenuhi program yang belum pernah terjadi sebelumnya dan tampil dengan fungsi baru.

Pereka reka bentuk objek arkitek dalaman membayangkan dan mengatur hari ini dan ruang tamu esok. Dia meramalkan persekitaran, kegunaan dan pelbagai pengalaman yang diharapkan dari setiap fungsi ruang. Oleh itu, dia berfikir secara komprehensif mengenai sfera dan atmosfera dalam:

 • ruang kediaman dan tempat kerja
 • hotel, restoran,
 • persekitaran komersil dan peruncitan,
 • perkhidmatan awam atau awam,
 • pemandangan dan museografi.

Aset kurikulum 5-tahun kami

Tahap 1 peringkat RNCP yang diiktiraf oleh Ministère de l'Education Nationale, de l'Enseignement Supérieur et de la Recherche

 • Pada akhir kitaran 1 (3 tahun - bersamaan dengan ijazah Sarjana Muda), Sekolah kami mengeluarkan sijil rasmi yang menjamin 180 kredit ECTS, yang boleh dipindahkan untuk ditunaikan di Perancis atau di luar negara.
 • Pada akhir kurikulum 5 tahun kami, Ijazah dalam Seni Bina dan Reka Bentuk Interior dihantar untuk pihak Negara dan dianugerahkan dengan 300 kredit ECTS. Diploma ini diiktiraf secara rasmi oleh Kementerian Pendidikan dan Pengajian Tinggi dan Penyelidikan kami.

Rangkaian peluang pekerjaan yang aktif

90% daripada alumni kami mencari kerja dalam tempoh 6 bulan berikutan tamat pengajian mereka, dalam bidang yang mereka dilatih. Integrasi profesional bergantung kepada rangkaian 'Camondians' yang luas (hampir 1800 alumni), yang merupakan komuniti aktif dari segi pengambilan baik untuk latihan dan pasaran buruh.

Satu bon yang tiada tandingannya dengan institusi Les Arts Décoratifs - Paris

 • Kedudukan kami adalah unik di Eropah: Sekolah kami adalah salah satu komponen institusi kebudayaan yang merangkumi Les Arts Décoratifs. Pelajar kami menikmati akses istimewa ke koleksi Muzium, pustaka, acara kebudayaannya - pameran dan persidangan - semuanya menyumbang kepada memperkayakan budaya pendidikan mereka.

Bengkel, daya penggerak dalam kaedah pengajaran kami

 • Teori kolaboratif adalah suar dari kaedah pendidikan kami. Seawal tahun 1 dan sehingga tahun 5, keseimbangan yang adil ditubuhkan antara penyelidikan tulen, kelas induk, tuisyen projek, bengkel individu atau kumpulan, dan kursus pilihan, dengan itu melatih minda terbuka bersedia untuk menyertai tenaga kerja dan cepat menyesuaikan diri. Pendekatan disiplin kami membina kemahiran kreatif pelajar kami dalam pendekatan mereka kepada pelbagai projek.

Perkongsian Sekolah-Perniagaan

 • Rakan kongsi sejarah, industrialisasi, pengeluar, jenama reka bentuk dan pihak berkuasa awam yang telah lama membantu kami meningkatkan kemahiran latihan kami dengan mencadangkan projek-projek yang berakar umbi dalam bidang profesional seni bina dalaman dan reka bentuk objek. Kerjasama ini, dengan pengamal yang diakui, membawa kepada juri yang terdiri daripada guru dan profesional.

Pengurusan pemikiran dan tuisyen

 • Sebagai sebuah sekolah bersaiz manusia (400 orang pelajar), hampir 65 orang siswazah disingkirkan setiap tahun ke dalam aktiviti profesional yang sepadan dengan latihan mereka. Sekolah kami menganjurkan kebanyakan kursusnya, bergantung kepada kepelbagaian tertentu, sekitar kumpulan 12 hingga 30 pelajar.

Mobiliti dan orientasi antarabangsa

 • Sekolah kami menyokong pergerakan pelajar terima kasih kepada kursus Bahasa Inggeris yang berpusat pada perspektif profesional - kami mengesahkan tahap minimum B2 mandatori (piawaian Eropah - CEFR) - dan melalui program pertukaran asing (Université de Montréal, University of Belgrano di Buenos Aires, Institut Supérieur des Arts di Brussels, Sekolah Seni Glasgow, Politecnico di Milano, dan lain-lain). Sejak 2016, Sekolah kami telah bersetuju dengan Cumulus, rangkaian antarabangsa sekolah seni yang digunakan, dan untuk Campus France, sebuah program yang mempromosikan Sekolah Seni Perancis di luar negara.

Sumber dalam perkhidmatan pelajar kami

 • Sekolah kami menawarkan akses istimewa ke Musée des Arts Décoratifs, bengkel model, sebuah perpustakaan yang mempunyai hampir 14,000 rujukan, data digital untuk akses yang lebih mudah dari rumah, dewan pameran di Paris, program persidangan tahunan, seminar penyelidikan dalam seni bina dalaman dan akses penuh ke stok IT.

Biasiswa Camondo untuk mempromosikan kepelbagaian sosial

Program "Kesempatan Equal" kami bertujuan mempromosikan kepelbagaian sosial, budaya dan geografi, yang membawa kepada lebih banyak kekayaan. Dibuat pada tahun 2008, program kami baru-baru ini diperbaiki supaya pelajar keluarga berpendapatan rendah dapat melihat yuran pengajian mereka dibiayai 25%, 50% dan bahkan 100%, sepanjang pendidikan mereka di Camondo. Cita-cita kami seterusnya adalah untuk mengalu-alukan 10% pelajar Perancis dan antarabangsa secara percuma.

Tempat mesyuarat untuk semua Komuniti Camondo

 • Dilancarkan pada September 2016, Sekolah kami dengan bangga mempersembahkan ruang baru: 'Galeri' (atau 'Jambatan'), sebuah platform yang direka untuk menjadi hab pertukaran pandangan dan pantulan, terbuka kepada semua (pelajar, tutor, alumni, pengamal). Ia juga menawarkan lanjutan untuk pameran dan seminar seperti persidangan "Ambient pour Habiter" yang terkenal sekarang.

Pelatih profesional dari tahun 3 hingga tahun 5

 • Pelajar 6 bulan di rumah atau di luar negara dalam reka bentuk, seni bina dan firma seni bina dalaman, dan sebagainya, dengan teliti diajar dan dinilai, dan secara rasmi sebahagian daripada kurikulum Sekolah kami dari tahun 3 hingga tahun 5.

Kitaran pertama

Dianjurkan sekitar dua kitaran, pengajaran kami meliputi lebih dari 10 semester dan menawarkan proses latihan serentak dan berterusan dalam seni bina dalaman dan reka bentuk objek.

Pengambilan kemahiran progresif, dalam Reka Bentuk Objek dan Senibina Interior, berpusat pada pendekatan "dari diri sendiri ke arah yang lain". Ini membolehkan pelajar untuk menyedari sepenuhnya persekitarannya dan terlibat dalam projek-projek, yang merangkumi konteks yang lebih kaya dan lebih kompleks.

 • Tahun 1: penggunaan ruang dan peribadi: ruang individu
 • Tahun ke-2: ruang domestik: perumahan dan penginapan
 • Tahun ke-3: kehidupan kolektif: ruang tamu - ruang runcit, tempat kerja, perkhidmatan, dll.

Kursus pembangunan kreatif kami meningkatkan pendekatan artistik pelajar kami tentang mata pelajaran sekolah mereka - dalam format bengkel - dan pelbagai alat dalam pelupusan mereka semasa merancang. Ia juga membuka wawasan yang lebih luas di dunia dan evolusi sosiologi yang hebat. Setiap tahun membawa nilai tambah untuk menguasai dan bereksperimen dengan alat asas di tangan apabila menangani persoalan "Atmosfera".

 • Tahun pertama: warna
 • Tahun ke-2: cahaya
 • Tahun ke-3: bunyi

Kitaran ke-2

Bermula pada tahun 4, program reka bentuk objek arkitek dalaman adalah berdasarkan kursus lintas disiplin dan kaedah latihan progresif di mana bengkel projek sedang diajar untuk membiarkan pelajar kami meneroka Pathway mereka sendiri mengikut minat, minat dan prospek kerjaya mereka.

Kaedah pengajaran kami menyambungkan 3 blok pengajaran dari kitaran 1 (Reka Bentuk Interior Senibina / Reka Bentuk Objek / Penyelidikan Kreatif

Bengkel projek difikirkan melalui pendekatan global dan lintas disiplin dalam reka bentuk objek dan seni bina dalaman. Sehingga diploma, bengkel projek sedang ditugaskan kepada kumpulan pelajar kecil, oleh sepasang guru, seorang yang menjadi arkitek dalaman, yang lain seorang pereka objek. Pilihan khusus ini berasal dari realiti persengketaan silang yang produktif dari kedua-dua disiplin dan dari kekayaan yang dapat diperoleh oleh pengguna dari pendekatan yang sama.

Untuk meningkatkan Pathway pendidikan individu pelajar kami, Sekolah kami menawarkan pelbagai subjek: 18 kursus elektif yang merangkumi lebih dari 3 wilayah besar:

Pereka Interior Dalaman / Hiasan akhir-akhir

 • Seni dan reka bentuk kontemporari dalam projek ini
 • Budaya gaya
 • Panorama kontemporari antarabangsa
 • Reka bentuk lebih dahulu
 • Pengerjaan kecemerlangan
 • Diagnosis sejarah

Scenography / ies

 • Komunikasi visual jenama dan reka bentuk grafik
 • Reka bentuk digital dan interaktif
 • Semiotik
 • Pengalaman runcit
 • Scenography - museography
 • Scenography - reka bentuk peringkat

Ruang untuk esok

 • Ruang awam, persekitaran seni bina kontemporari
 • Pemodelan Maklumat Bangunan
 • Ruang harian baru
 • Ruang baru kitaran hayat
 • Kaedah pembuatan baru
 • Sosiologi penggunaan prospektif

Semasa kitaran kedua, pelajar kami juga diminta untuk menghasilkan penyelidikan penyelidikan.

Pendidikan Berterusan dan Akreditasi pembelajaran eksperimen sebelum ini

Akreditasi pembelajaran eksperimen sebelum ini adalah ukuran yang membolehkan seseorang, tanpa mengambil kira umur, tahap pengajian atau status, untuk mengesahkan pengetahuan dan pengalamannya yang diperoleh untuk mendapatkan sijil profesional.

Ecole Camondo menawarkan Akreditasi pembelajaran eksperimen sebelum ini. untuk mendapatkan sebahagian atau keseluruhan tajuk "Architecte intérieur - pereka" (direkodkan pada tahap 1 dari Répertoire National des Certifications Professionnelles).

Terma yang diperlukan: membuktikan sekurang-kurangnya satu tahun aktiviti (bergaji, tidak dibayar atau sukarela) dalam bidang seni bina dan / atau reka bentuk dalaman di bawah tanggungjawab konsep projek. Akreditasi pembelajaran eksperimen sebelum ini terbuka kepada calon Perancis atau asing.

Untuk Akreditasi pembelajaran eksperimen sebelum dan Pembelajaran Sepanjang Hayat, sekolah ini mempunyai status yang boleh diperbaharui di Datadock, yang memberikan kemungkinan untuk disepadukan dengan katalog rujukan para pembiaya pembelajaran profesional dan dengan cara ini mendapat faedah dari kesamaan atau pembiayaan awam.

Yuran permohonan:

 • Pemeriksaan kebolehterimaan fail permohonan: € 300
 • Peperiksaan fail akreditasi pembelajaran terdahulu: € 900

Kemasukan

Menjadi pereka reka bentuk objek arkitek dalaman: pendaftaran untuk pemeriksaan masuk

Untuk kemasukan ke Program 5 tahun yang dibahagikan kepada dua bahagian (Bahagian I dalam 3 tahun dan Bahagian II dalam 2 tahun), pelajar dikehendaki lulus baccalauréat (semua aliran) atau memperoleh sekolah menengah yang setara yang meninggalkan kelayakan .

Adalah mungkin untuk menyertai program Ecole Camondo 5 tahun pada tahun pertama, ke-2, ke-3 atau ke-4. Peperiksaan masuk adalah sama untuk kemasukan ke tahun ke-1, ke-2 dan ke-3. Untuk masuk ke tahun ke-4, kemasukan adalah melalui aplikasi dan temuduga.

Pendaftaran untuk peperiksaan masuk tertakluk kepada yuran sebanyak € 120.

Pendaftaran untuk pemeriksaan masuk dibuka.

Pendaftaran hanya boleh diselesaikan dalam talian di laman web sekolah.

Tuisyen

Untuk kursus 5 tahun, kos adalah:

 • Yuran pengajian adalah € 9000 setahun bagi kitaran 1 (tahun 1, 2, 3) dan € 12000 setahun untuk kitaran ke-2 (tahun 4 dan 5), serta
 • € 220 yuran pentadbiran, hanya untuk pendaftaran pertama kepada kurikulum.

Kemungkinan pembayaran ansuran.

Bagi kitaran persediaan, yuran pengajian berjumlah € 8300 disebabkan pendaftaran yang mana € 8000 boleh dikembalikan sekiranya berlaku kegagalan kepada kes kurikulum dan kes kekuatan utama dan fail yuran 300 €, tidak boleh dikembalikan; Kemungkinan pembayaran ansuran.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

For over 70 years, the Ecole Camondo has been training and educating designers who shape and imagine interior and exterior environments; who explore the uses and functions that one expects from privat ... Baca lebih lanjut

For over 70 years, the Ecole Camondo has been training and educating designers who shape and imagine interior and exterior environments; who explore the uses and functions that one expects from private and collective spaces. Our school stands out in the higher education landscape both at home and abroad, thanks to the high quality of its cross-curricular courses in interior architecture and object design. Baca Ringkas