Sarjana Sastera dalam Reka Bentuk Pencahayaan

Umum

Penerangan Program

Program sambilan profesional adalah Reka bentuk berasaskan rekaan dalam reka bentuk lampu yang ditawarkan oleh Universiti Sains Gunaan: Teknologi, Perniagaan, dan Reka Bentuk (Jerman).

Matlamat kursus Master profesional kami (diajar dalam Bahasa Inggeris) adalah untuk melatih pereka lampu dari seluruh dunia secara komprehensif. Kelayakan dan kemahiran yang sangat tinggi yang diperoleh melalui ijazah ini, memberi peluang kepada graduan untuk bekerja di banyak bidang yang berkaitan. Pelajar digalakkan untuk menyiasat aspek seni, fizikal, dan psikologi pencahayaan, menggunakan kaedah kreatif dan autonomi. Ini harus dilakukan sambil mengingat kesejahteraan manusia dan standard seni bina lestari.

Gabungan 'Reka Bentuk Lampu' dan 'Pengurusan Reka Bentuk' menyediakan pelajar dengan pengetahuan kreatif dan teknikal untuk menguruskan projek reka bentuk lampu serta aspek ekonomi dan pemasaran yang diperlukan untuk mengurus pejabat secara profesional. Pelajar akan memahami alat analisis pasaran dan pendekatan pengurusan strategik. Pengurusan reka bentuk juga termasuk visi reka bentuk sebagai sebahagian daripada rantaian nilai pelanggan.

Program Sarjana Antarabangsa menggabungkan belajar dalam masa anda sendiri dengan seminar minggu yang dianjurkan sekali setiap semester di Wismar, Berlin, dan Bangkok. Seminar seminar dirancang sekitar kuliah, persembahan, bengkel, dan lawatan ke lampu pengeluar dan pemasangan ringan. Bahasa pengantar adalah bahasa Inggeris, memastikan bahawa program ini tetap terbuka kepada semua yang berminat dari seluruh dunia.

Program pengajian ini berdasarkan lebih dari 15 tahun pengalaman dalam mengajar reka bentuk pencahayaan di sini di Wismar dan telah menerima bukti akreditasi dari pihak berkuasa Jerman.

Selepas tamat pengajian, pelajar akan mendapat ijazah antarabangsa 'Master of Arts (MA)'.

Lichtcampus 2019

212 peserta dari 19 negara di seluruh dunia mengunjungi Lichtcampus 2019 di Wismar. Dihoskan oleh Kursus Sarjana Reka Bentuk Pencahayaan Senibina Universiti Sains Gunaan di Wismar, ahli akademik, profesional, dan wakil industri bertemu untuk menerangi kota abad pertengahan.

Pentauliahan Reka Bentuk Pencahayaan Induk

Program sambilan 'Master Lighting Design - Architectural Lighting and Design Management' - berjaya diakreditasi oleh Central Evaluation and Accreditation Agency (ZEvA) pada bulan Disember 2014. Sebuah jawatankuasa pakar luar memeriksa program Master yang dijalankan sejak 2012. Jawatankuasa ini terdiri wakil universiti lain (dua profesor dalam bidang reka bentuk pencahayaan) dan pakar reka bentuk pencahayaan tambahan. Semasa pemeriksaan di tempat, ketua kursus Prof Dr Römhild, beberapa anggota pasukan pensyarah antarabangsa, dan sebilangan pelajar semasa program diwawancara untuk menilai kurikulum dan kaedah pengajaran. Selanjutnya, organisasi kajian dan semua bahan pengajaran diperiksa dan dibincangkan. Program ini menawarkan gabungan unik modul Reka Bentuk dan Pengurusan Pencahayaan. Ijazah Sarjana membolehkan semua graduan melakukan Ph.D.

Di samping itu, Reka Bentuk Pengajian Pencahayaan Profesional yang Profesional - Seni Lukis dan Rekabentuk Seni Bina telah diluluskan oleh Pusat Pembelajaran Jarak Jauh Negeri (ZFU) (168 816 tidak ada kelulusan).

Belajar dan Rangkaian

Pendekatan "pembelajaran campuran" memberi peluang unik bukan sahaja untuk memperoleh pengetahuan dan kemahiran tertinggi tetapi juga membantu membina rangkaian yang kuat dari awal program Master. Minggu seminar, bengkel, lawatan, dan projek kumpulan dirancang agar anda dapat berinteraksi dan bekerja secara erat dengan pelajar, profesor, dan profesional lain. Ciri unik program Master ini adalah untuk mendorong pembangunan rangkaian sosial dan profesional antara pelajar dan pada masa yang sama untuk melakukannya dengan pensyarah, profesor, dan profesional dari industri pencahayaan.

Kami bangga dengan kenyataan bahawa pelajar kami berasal dari pelbagai bahagian dunia dan mempunyai latar belakang pendidikan yang pelbagai dalam bidang seperti seni bina, reka bentuk dalaman, teater, fesyen, kejuruteraan elektrik, dan psikologi. Platform pelajar yang bervariasi seperti ini menyediakan persekitaran yang sihat untuk bertukar pengetahuan, kemahiran, dan pengalaman kerja, dan pada masa yang sama memberikan peluang yang baik untuk belajar tentang budaya, tradisi, makanan, dan bahasa baru.

Selama bertahun-tahun, komen yang paling kerap dilakukan oleh rakan sekelas adalah betapa mereka seronok bekerjasama dan menjalin persahabatan dan ikatan seumur hidup. Mereka sering menyatakan bagaimana interaksi mereka dalam program pengajian membantu mereka mengembangkan kemahiran insaniah mereka. Rangkaian dan persahabatan seperti itu menawarkan faedah nyata dan tidak ketara. Pelajar belajar bekerja dalam kumpulan dan pasukan, bekerjasama antara satu sama lain dan profesional tetapi juga memperoleh pengalaman dan kenalan berharga untuk masa depan.

Perkembangan kerjaya

Sebagai hasil dari peningkatan globalisasi, pereka pencahayaan harus mengembangkan kemampuan untuk memaksimumkan kelebihan daya saing mereka. Memperoleh latar belakang reka bentuk dan teknologi yang canggih dan pelaksanaan pengetahuan ini ke dalam projek reka bentuk akan membantu graduan kami untuk cemerlang dalam menghasilkan idea reka bentuk pencahayaan seni bina yang inovatif dan unik.

Lulusan kami akan dapat mengembangkan konsep yang berjaya dalam reka bentuk pencahayaan seni bina, menggabungkan aspek kekuatan pasaran ekonomi, dan termasuk strategi pengurusan projek. Mereka akan dapat memberikan hasil reka bentuk bersepadu yang maju. Pada masa yang sama, mereka akan bersedia untuk mengambil alih tanggungjawab sebagai pengurus projek atau sebagai ketua pasukan reka bentuk, tidak hanya dalam proses reka bentuk tetapi juga berkaitan dengan aspek ekonomi dari praktik profesional. Program pengajian sesuai untuk pelajar yang ingin mengembangkan keupayaan reka bentuk mereka atau pakar dalam reka bentuk pencahayaan seni bina. Semasa belajar, pelajar berpeluang untuk mengkhususkan diri dalam "Pencahayaan Warisan".

Program ini juga merupakan latihan yang sesuai untuk para profesional yang sudah bekerja di bidang reka bentuk pencahayaan dan ingin mengembangkan kerjaya profesional mereka lebih jauh. Sebagai faedah tambahan, anda akan bertemu dengan profesor, pensyarah, dan pelajar dari seluruh dunia dengan latar belakang budaya yang pelbagai. Anda akan dapat berteman dari negara asing dan menjalin hubungan antarabangsa yang berharga dengan pasaran yang berlainan di dunia, yang boleh menjadi asas rangkaian profesional antarabangsa masa depan anda.

1 PLDC Paris 2017 - Awardverleihung Newcomerin CarlijnTimmermans©GWEL

Pengkhususan Kursus

Pengkhususan baru dan kurikulum baru

Pengkhususan "Pencahayaan Warisan" akan memberi peluang kepada siswa untuk membahas lebih mendalam mengenai masalah seperti pencahayaan untuk situs warisan dan bangunan, pencahayaan untuk tempat yang dilindungi, pemuliharaan, teknik dan strategi untuk laman web tersebut, dan sebagainya. Pelajar akan mendapat peluang untuk memilih pengkhususan ini dari Semester ke 3 dan seterusnya dan memuncak dalam tesis Master mengenai pencahayaan warisan.

Pengkhususan ini adalah sebahagian daripada rancangan jangka panjang untuk memperkenalkan pengkhususan yang serupa dalam pelbagai bidang pencahayaan seperti "cahaya dan kesihatan", "siang hari", "Hospitality dan lampu runcit" dan lain-lain. Kami akan membuat anda semua dipaparkan pada perkembangan seterusnya.

Kami juga mengambil kesempatan ini untuk mengembangkan dan memperluas kurikulum. Bermula dari bulan September setelah berjaya menyelesaikan program Master (diajar dalam Bahasa Inggeris) para pelajar akan ditawarkan 120 mata Kredit ECTS, menjadikan Master ini setaraf dengan program Master di kampus di sini di University of Wismar. Sekiranya anda ingin mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai perincian kurikulum sila hubungi Encik Robert Friedrich r.friedrich@wings-university.com.

 1. Semester:
  Modul semester pertama menyampaikan kecekapan asas.
 2. Semester:
  Pada semester kedua, anda akan membahas lebih mendalam setiap topik dengan meneruskan projek.

  1. 2. 3. 4. 5.
  • Kriteria reka bentuk
  • Siang hari
  • Pencahayaan Buatan
  • Projek Reka Bentuk I: Reka Bentuk Pencahayaan Konseptual
  • Kaedah Reka Bentuk 1: Asas
  • Aplikasi dan Kelestarian Lampu
  • Kriteria reka bentuk
  • Siang hari
  • Pencahayaan Buatan
  • Projek Reka Bentuk I: Reka Bentuk Pencahayaan Konseptual
  • Kaedah Reka Bentuk 1: Asas
  • Aplikasi dan Kelestarian Lampu
  • Pengurusan strategik
  • Pengurusan projek
  • Projek Reka Bentuk II: Reka Bentuk Pencahayaan Terperinci
  • Projek Reka Bentuk III: Prinsip Reka Bentuk Pencahayaan Terpilih
  • Kaedah Reka Bentuk 2: Visualisasi dan Pengiraan
  • Reka Bentuk dan Ekonomi
  • Pengurusan projek
  • Projek Reka Bentuk II: Reka Bentuk Pencahayaan Terperinci
  • Projek Reka Bentuk III: Prinsip Reka Bentuk Pencahayaan Terpilih
  • Kaedah Reka Bentuk 3: Penjenamaan dan Pemasaran
  • Seminar Tesis
  • Tesis Sarjana dan Kolokium

  Lighting Design Workshop Wismar 2015@WINGS

  Pertubuhan Program

  Program Master antarabangsa terdiri daripada ceramah yang difokuskan di Wismar, Berlin, dan Bangkok. Kuliah diajar dalam bahasa Inggeris, memastikan bahawa program ini tetap terbuka untuk semua orang yang berminat di seluruh dunia. Kursus ini merangkumi pelajaran berharga yang diperoleh dari program berasaskan Wismar yang telah berkembang menjadi kursus pengajian yang sangat dicari dengan fakulti yang mapan. Pelajar secara konsisten menilai program pengajian secara positif. Pengaruh tambahan dibawa oleh kepakaran Syarikat WINGS, yang kini mendidik lebih dari 5,000 pelajar sambilan dan profesional dalam talian misalnya dari Amerika Syarikat. Kursus ini dikembangkan berdasarkan pengalaman, yang diperoleh dari kelas, program latihan, dan kursus yang ditawarkan di dalam dan luar negeri.

  Kandungan kurikulum ini dibuat dari konsep latihan yang disampaikan oleh Persatuan Pereka Pencahayaan Eropah, ELDA (sekarang PLDA). Selepas perbincangan dengan pereka pencahayaan dan pengeluar luminaire, kandungan itu telah dilanjutkan dan diselesaikan. Kami secara aktif digalakkan oleh para profesional untuk memulakan program sambilan ini pada semester musim sejuk 2012/13.

  Jadual Kursus Semester Program

  135172_schedule_mld.jpg

  Pelajar dengan Latar Belakang Antarabangsa yang pelbagai

  Universiti Wismar mempunyai tradisi yang panjang dalam mengajar Reka Bentuk Pencahayaan. Kombinasi Reka Bentuk dan Pengurusan Pencahayaan adalah unik dalam kajian profesional dan akan memberi anda pengetahuan kreatif dan teknikal untuk menguruskan projek reka bentuk pencahayaan serta aspek ekonomi dan pemasaran yang diperlukan untuk menguruskan pejabat secara profesional. Kursus terbaru, bermula pada bulan September 2017, dimulakan dengan 24 pelajar dari 11 negara yang berlainan di seluruh dunia.

  Präsentation einer Master Thesis vor Erstsemestern@WINGS

  Keperluan kemasukan

  Kami mengalu-alukan permohonan dari pelajar dari semua bangsa. Memandangkan sifatnya yang spesifik, program ini ditujukan kepada pekerja dan pihak berkepentingan ekonomi dan logistik antarabangsa.

  Sarjana profesional dalam Seni Bina dan Pengurusan Reka Bentuk adalah program pendidikan lanjut. Untuk dimasukkan ke dalam program kami, anda perlu memenuhi keperluan berikut:

  • Ijazah pertama akademik (Sarjana Muda, Sarjana atau Diploma) di:
   • Program kajian seni dan reka bentuk seperti Seni Bina, Seni Bina Dalaman, Reka Bentuk atau Kajian Teater atau
   • Program pengajian kejuruteraan seperti Kejuruteraan Mekanikal, Kejuruteraan Elektrik atau Sains Komputer atau
   • Program studi perniagaan seperti Ekonomi Perniagaan, Informatika Perniagaan atau Undang-undang Ekonomi

  Di samping itu, sila hubungi:

  • Portfolio pengalaman kerja dalam bidang berkaitan
  • Bukti penguasaan bahasa Inggeris

  Sekurang-kurangnya satu tahun pengalaman kerja profesional dalam bidang yang berkaitan.
  * Sekurang-kurangnya dua tahun pengalaman kerja profesional dalam bidang yang berkaitan.

  Pengecualian: Jika ijazah akademik yang pertama tidak berkaitan dengan bidang pengajian, kelulusan untuk belajar hanya boleh diberikan dengan bukti pengalaman kerja profesional. Sila hubungi kami untuk membincangkan keperluan kemasukan yang berkaitan dengan keadaan peribadi anda secara terperinci.

  Proses permohonan

  Permohonan terdiri daripada dua langkah. Langkah pertama ialah menyemak dokumen yang paling penting sekiranya permohonan mungkin dilakukan. Dokumen-dokumen ini boleh diserahkan melalui e-mel. Dalam langkah kedua, anda akan diminta untuk memberikan maklumat yang lebih terperinci melalui mel udara, ini bermakna dokumen perlu diperakui / disahkan.

  Dokumen untuk pra-pemeriksaan (seperti fail .pdf dan melalui e-mel r.friedrich@wings-university.com, maksimum 2MB):

  • CV
  • Ijazah universiti dan transkrip (jika anda sudah memegang ijazah sarjana kita memerlukan ijazah Sarjana Muda)
  • portfolio pengalaman kerja profesional (jika anda belum mempunyai portfolio, anda boleh menyiapkannya dan mengemukakannya setelah memeriksa ijazah universiti anda)
  • pengesahan pengalaman kerja (sekurang-kurangnya satu tahun)
  • Bukti penguasaan bahasa Inggeris

  Permohonan anda harus mengandungi dokumen berikut (selepas pra-cek dan diserahkan dengan mel udara):

  • Sijil sekolah menengah meninggalkan
  • bukti ijazah universiti (salinan yang disahkan)
  • pasport Foto identiti
  • mengisi borang permohonan
  • kontrak kursus yang ditandatangani

  dalam bahasa Inggeris

  Lighting Design Workshop Buddhistische Tempelanlage in Ayutthaya Thailand @WINGS (3)

  Yuran dan Pembiayaan

  Yuran pengajian sebanyak 3.900 EUR (kira-kira 4.550 USD) setiap semester merangkumi semua kos pengajaran dan peperiksaan, bahan kelas, dan tentu saja kos untuk tesis Master. Bengkel praktikal, katering acara, dan lawatan dua hari termasuk, serta perbelanjaan penginapan di ibu pejabat kami di Wismar dan Lokasi antarabangsa lain di Berlin dan Bangkok.

  Pembiayaan Persendirian

  Program sambilan kami berstruktur untuk memenuhi keperluan orang yang bekerja, supaya anda dapat menyelesaikan pengajian anda dan mengekalkan kestabilan profesional dan kewangan. Kerajaan mempromosikan pendidikan berterusan anda menerusi insentif cukai individu. Bergantung kepada pendapatan individu anda dan keadaan profesional anda, anda boleh menuntut perbelanjaan kursus sambilan sebagai perbelanjaan profesional yang boleh dikurangkan cukai atau perbelanjaan khas supaya menerima bayaran keseluruhan atau separa. Untuk nasihat yang lebih terperinci, sila hubungi perunding cukai anda atau pejabat cukai yang bertanggungjawab anda.

  Pembiayaan oleh Majikan

  Banyak perusahaan menyokong pendidikan berterusan pekerja mereka dengan memberikan cuti atau sokongan kewangan. Dalam kerangka perjanjian / kontrak individu, ada kemungkinan untuk menggabungkan tujuan kelayakan anda ke dalam konsep pengembangan peribadi. Penajaan lebih lanjut dapat dilakukan bagi anggota angkatan bersenjata Jerman misalnya oleh BFD.

  Beasiswa

  WINGS dan Wismar University tidak memberikan biasiswa. Tetapi kami dengan senang hati membantu anda, dengan memberi nasihat mengenai tempat untuk memohon biasiswa.

  Dashak Agrawal | THEA Cinta Cahaya

  Terangkan hubungan anda dengan Universiti Wismar - Pengajian Profesional Wings - dan faedah anda selepas tamat pengajian?

  "Saya belajar di program pembelajaran jarak jauh - Reka bentuk lampu di Universiti WINGS dari 2014 hingga 2016. Saya belajar banyak sepanjang program ini, bukan sahaja secara profesional tetapi juga secara peribadi. Dengan tenaga pengajar yang terbaik, kami dan pengalaman selama lapan tahun dalam industri pencahayaan, saya telah berjaya mengembangkan cakerawala saya mengenai bidang ini. Di samping itu, sejak kami merupakan sebilangan besar pelajar dari 15 negara, pendedahan dan interaksi hanya membantu saya mengumpulkan pengetahuan. Semua seperti perkara baik akan berakhir Wismar. Kursus di Wismar, bukan sahaja memberi saya teman seumur hidup, tetapi juga mengasah kemahiran saya dan meningkatkan pengetahuan saya dalam bidang reka bentuk pencahayaan.

Tarikh Akhir Kemaskini May 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

WINGS – Wismar International Graduation Services – a subsidiary company of Wismar University (Germany) - offers part-time programs and certified further education for professionals. The study programs ... Baca lebih lanjut

WINGS – Wismar International Graduation Services – a subsidiary company of Wismar University (Germany) - offers part-time programs and certified further education for professionals. The study programs are offered in the fields of economy, technology, and design through which you can gain a higher public education degree such as a Bachelor’s, Diploma, or Masters. WINGS was built upon this and was set up in 2004. The primary tasks are to develop, organize, and market part-time and further educational programs under the academic expertise of Wismar University. Baca Ringkas