Sarjana Sastera dalam Pengajian Budaya: Budaya & Organisasi

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Program Sarjana canggih ini didedikasikan untuk hubungan antara budaya, seni dan organisasi. Program ini memperkenalkan teori budaya dan sosiologi sebagai lensa kritikal untuk mengkaji organisasi dan penyusunan kontemporari. Atas dasar ini, para pelajar belajar untuk terlibat dengan amalan organisasi dan keusahawanan dalam pelbagai sektor, sistem, bidang dan industri seni dan budaya.

Master Budaya dan Organisasi terletak di persimpangan organisasi budaya dan seni dan apa yang disebut sebagai 'budaya' organisasi. Dengan modul yang dikhaskan untuk bidang budaya dan seni, institusi dan rangkaian digital, program ini mempelajari budaya sebagai latar empirik. Amalan kerja dan organisasi masa kini dan masa depan disiasat dalam konteks bandar, institusi dan rangkaian mereka. Budaya dan seni, dan teori budaya, oleh itu dikaji sebagai agen kritikal untuk memahami dan membentuk masyarakat kita.

Sekali pandang

 • Ijazah yang dianugerahkan: Sarjana Sastera, MA
 • Tempoh permohonan: 1 April - 1 Jun
 • Jenis program: Perkaitan teologi
 • Tempat belajar: 25
 • Tarikh mula: Setiap musim sejuk, Oktober
 • Saiz: 120 ECTS
 • Tempoh: 4 semester
 • Bahasa: Bahasa Inggeris, beberapa pilihan dalam bahasa Jerman
 • Lokasi: Lüneburg
 • Sumbangan setiap semester: 360 EUR *

* boleh berubah

Catatan Semasa

Oleh kerana Covid-19, prosedur permohonan dan kemasukan disesuaikan untuk semester musim sejuk 2020/21. Prosedur permohonan akan bermula pada minggu pertama bulan Mei.

Topik

Kursus memperkenalkan pelajar kepada sosiologi budaya, sosiologi seni dan budaya, kajian budaya digital dan bentuk baru pengorganisasian dan pengurusan dan keusahawanan budaya. Ini dilakukan dengan mengambil pendekatan antarabangsa dan terlibat dengan penyelidikan dari pelbagai tempat dan tempat. Walaupun keseluruhan program diajarkan dalam bahasa Inggeris, beberapa pilihan ditawarkan dalam bahasa Jerman.

Program Master mendekati budaya dengan dua cara - sebagai latar empirik dan sebagai lensa kritikal dan konseptual. Pelajar belajar untuk belajar dan memahami pelbagai institusi dan organisasi dalam sektor budaya dan seni (dari pergerakan bandar ke industri kreatif dan budaya rangkaian). Mereka belajar untuk menyelidiki pelbagai cara organisasi, amalan dan teknologi keusahawanan dan sosial dan wacana yang membentuk institusi dan organisasi ini. Dengan menggunakan pemahaman yang luas tentang budaya sebagai lensa, para Master juga menggerakkan teori budaya dan sosial untuk merefleksikan secara kritis bagaimana amalan dan wacana organisasi dibentuk oleh transformasi budaya dan teknologi.

Pendekatan komprehensif terhadap budaya dan organisasi ini berdasarkan tradisi penyelidikan lama dan projek penyelidikan semasa di Universiti Leuphana. Ini termasuk sosiologi organisasi artistik dan keusahawanan budaya, dan penyelidikan interdisipliner ke dalam industri kreatif dan budaya digital. Program ini dikendalikan oleh Fakulti Ilmu Kemanusiaan dan Sains Sosial dalam kerjasama erat dengan Fakulti Perniagaan dan Ekonomi. Melalui pelbagai format penglibatan pelajar yang inovatif, program ini menggabungkan pendidikan berpusat di lapangan dengan pengajaran berasaskan penyelidikan.

Struktur

Terdapat empat komponen untuk program Budaya dan Organisasi. Dalam bidang teras pengajian, pelajar meneroka topik utama dalam bidang organisasi dan organisasi budaya dan seni, keusahawanan budaya, media digital dan sosiologi budaya.

Terdapat juga tiga komponen pelengkap: elektif, modul integrasi dan Kajian Pelengkap. Pilihan membolehkan pelajar untuk memberi tumpuan dan memperluas kajian budaya dan organisasi mereka, misalnya dengan modul mengenai teori organisasi, budaya digital atau kajian kritikal. Anda juga boleh memilih modul pengajian keusahawanan atau perniagaan sebagai pilihan. Modul integrasi untuk kajian budaya menghimpunkan pelajar dari semua program Sarjana di Fakulti Sains Kemanusiaan dan Sosial dan membiasakan mereka dengan sejarah dan kaedah dan perbahasan semasa dalam kajian budaya. Pengajian Pelengkap membolehkan pelajar mengikuti kelas di luar bidang pengajian mereka untuk meluaskan pemahaman mereka mengenai cabaran kontemporari utama untuk budaya dan masyarakat. Keempat komponen ini bersama-sama mempersiapkan pelajar untuk menulis disertasi Masters berdasarkan penyelidikan mereka dan mengambil bahagian dalam Forum Masters, kolokium yang menyertainya di mana mereka membentangkan dan membincangkan projek disertasi mereka.

Disertasi Sarjana

Semasa semester keempat program Sarjana mereka, pelajar memulakan disertasi mereka. Disertasi mengaitkan teori maju dengan hubungan mendalam dengan fenomena empirikal budaya dan organisasi. Proses kolektif yang disusun di sekitar penulisan disertasi bermaksud pelajar akan berkongsi pengalaman mereka dan mendapat sokongan berkala dari rakan sebaya dan tenaga pengajar: disertasi bukan sekadar cabaran individu. Forum Sarjana yang berdedikasi menyatukan semua pelajar dengan tenaga pengajar dan merupakan ruang di mana pelajar dapat mempersembahkan karya mereka dalam proses, belajar mengenai kaedah, dan menerima maklum balas rakan sebaya.

Prospek kerjaya

Program Sarjana memberi pelajar pemahaman tentang cara organisasi secara asasnya mengatur budaya dan masyarakat, dan ia mengajar kemahiran metodologi dan analitik untuk penyelidikan mengenai wacana, amalan dan teknologi organisasi. Program ini memberikan pengetahuan berasaskan praktik, dan kecekapan untuk, mengatur budaya dan mengajar pelajar yang boleh dipindahtangankan dalam komunikasi dan kerja berpasukan. Semua kemampuan dan kemahiran ini sangat diminati dalam pelbagai pekerjaan.

Program ini sesuai untuk pelajar yang ingin melanjutkan kerjaya akademik dan bagi mereka yang ingin mengambil peranan yang bertanggungjawab dalam industri budaya dan kreatif, dalam seni, media, sektor awam, pembangunan bandar atau yayasan dan organisasi kebajikan.

Pelajar yang berkelayakan dengan minat tertentu dalam penyelidikan mempunyai pilihan untuk mendaftar untuk Kedoktoran secara serentak. Menggabungkan fasa Sarjana dan kedoktoran menawarkan pelajar peluang unik untuk bergabung dengan komuniti ilmiah pada peringkat awal.

Syarat kemasukan

Program Sarjana terbuka untuk pelajar dari sosiologi dan sains sosial umum, dari bidang kemanusiaan, dan dari bidang perniagaan dan ekonomi. Kurikulum merapatkan jurang antara pendekatan teori budaya untuk kajian organisasi dan bidang budaya dan seni di satu pihak dan kajian berasaskan perniagaan dan ekonomi mengenai budaya dan organisasi dalam budaya dan industri kreatif dan keusahawanan budaya di sisi lain.

Bagi penutur bahasa Inggeris bukan asli, universiti penganugerahan menetapkan tahap penguasaan Bahasa Inggeris minimum. Semua ujian Bahasa Inggeris yang dinyatakan boleh diterima untuk kemasukan pelajar EU dan antarabangsa untuk program ini:

 • TOEFL berasaskan Internet sekurang-kurangnya 85 mata
 • TOEIC-Uji sekurang-kurangnya 785 mata
 • Ujian IELTS 5.5
 • Cambridge English: Advanced (CAE) bergred C atau lebih baik
 • Modul kajian sebelumnya sekurang-kurangnya 30 Mata Kredit mengikut ECTS yang telah diajar dan berjaya diselesaikan dalam Bahasa Inggeris (termasuk peperiksaan dan semua tugasan yang berkaitan)
 • Berjaya menamatkan ijazah universiti dalam pengajian Inggeris
 • Sijil sekolah menengah menengah berbahasa Inggeris yang membolehkan pemohon belajar di negara masing-masing

Pensijilan tidak boleh lebih dari empat tahun (kecuali sijil sekolah).

Kami ingin menyebut bahawa kemahiran berbahasa Jerman tidak diperlukan.

Walaupun anda belum menyelesaikan ijazah Sarjana Muda anda boleh memohon program ini. Anda perlu membuktikan kursus-kursus yang berjaya selesai pada 81% daripada jumlah keseluruhan prestasi yang diperlukan (prestasi keseluruhan 180 CP atau 210 CP bergantung kepada program pengajian anda).

Tarikh Akhir Kemaskini May 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Leuphana University established Germany’s first public college. Its Graduate School merges the academic demands of masters and doctorates, and its own Professional School offers highly regarded furthe ... Baca lebih lanjut

Leuphana University established Germany’s first public college. Its Graduate School merges the academic demands of masters and doctorates, and its own Professional School offers highly regarded further education programmes. Baca Ringkas