Sarjana Sastera dalam Pengajian Budaya: Budaya & Organisasi

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Program Master mutakhir ini didedikasikan untuk hubungan antara budaya, seni dan organisasi. Program ini memperkenalkan teori budaya dan sosiologi sebagai lensa kritikal untuk mengkaji organisasi dan penyusunan kontemporari. Atas dasar ini, anda belajar untuk terlibat dengan amalan organisasi dan keusahawanan dalam pelbagai sektor, sistem, bidang dan industri seni dan budaya.

Program Master Budaya dan Organisasi terletak di persimpangan organisasi budaya dan seni dan apa yang disebut 'budayaisasi' organisasi. Dengan modul yang dikhaskan untuk bidang budaya dan seni, institusi dan rangkaian digital, program ini mempelajari budaya sebagai latar empirik. Amalan kerja dan organisasi masa kini dan masa depan disiasat dalam konteks bandar, institusi dan rangkaian mereka. Budaya dan seni, dan teori budaya, oleh itu dikaji sebagai agen kritikal untuk memahami dan membentuk masyarakat kita.

Topik

Kursus memperkenalkan pelajar kepada sosiologi budaya, sosiologi seni dan budaya, kajian budaya digital dan bentuk baru pengorganisasian dan pengurusan dan keusahawanan budaya. Ini dilakukan dengan mengambil pendekatan antarabangsa dan terlibat dengan penyelidikan dari pelbagai tempat dan tempat. Walaupun keseluruhan program diajarkan dalam bahasa Inggeris, beberapa pilihan ditawarkan dalam bahasa Jerman.

Program Master mendekati budaya dengan dua cara - sebagai latar empirik dan sebagai lensa kritikal dan konseptual. Anda belajar untuk mempelajari dan memahami pelbagai institusi dan organisasi dalam sektor budaya dan seni (dari pergerakan bandar ke industri kreatif dan budaya rangkaian). Anda belajar untuk menyelidiki pelbagai cara organisasi, amalan dan teknologi keusahawanan dan sosial dan wacana yang membentuk institusi dan organisasi ini. Menggunakan pemahaman yang luas tentang budaya sebagai lensa, program Master juga menggerakkan teori budaya dan sosial untuk merefleksikan secara kritis bagaimana amalan dan wacana organisasi dibentuk oleh transformasi budaya dan teknologi.

Pendekatan komprehensif terhadap budaya dan organisasi ini berdasarkan tradisi penyelidikan lama dan projek penyelidikan semasa di Universiti Leuphana. Ini termasuk sosiologi organisasi artistik dan keusahawanan budaya, dan penyelidikan interdisipliner ke dalam industri kreatif dan budaya digital. Program ini dikendalikan oleh Fakulti Ilmu Kemanusiaan dan Sains Sosial dalam kerjasama erat dengan Fakulti Perniagaan dan Ekonomi. Melalui pelbagai format penglibatan pelajar yang inovatif, program ini menggabungkan pendidikan berpusat di lapangan dengan pengajaran berasaskan penyelidikan.

Struktur

Terdapat empat komponen untuk program Budaya dan Organisasi. Di bidang teras pengajian, anda meneroka topik utama dalam bidang organisasi dan mengatur budaya dan seni, keusahawanan budaya, media digital dan sosiologi budaya.

Terdapat juga tiga komponen pelengkap: elektif, modul integrasi dan Kajian Pelengkap. Pilihan membolehkan anda memfokus dan memperluas kajian budaya dan organisasi anda, misalnya dengan modul mengenai teori organisasi, budaya digital atau kajian kritikal. Anda juga boleh memilih modul pengajian keusahawanan atau perniagaan sebagai pilihan. Modul integrasi untuk kajian budaya mengumpulkan pelajar dari semua program Master di Fakulti Sains Kemanusiaan dan Sosial dan membiasakan mereka dengan sejarah dan kaedah dan perbahasan semasa dalam kajian budaya. Pengajian Pelengkap membolehkan anda mengikuti kelas di luar bidang pengajian langsung anda untuk memperluas pemahaman anda mengenai cabaran kontemporari utama untuk budaya dan masyarakat. Keempat komponen ini bersama-sama mempersiapkan anda untuk menulis disertasi Master berdasarkan penyelidikan anda dan mengambil bahagian dalam Forum Master, kolokium yang disertakan di mana anda membentangkan dan membincangkan projek disertasi mereka.

Disertasi Sarjana

Semasa semester keempat program Sarjana mereka, anda memulakan disertasi mereka. Disertasi menghubungkan teori canggih dengan hubungan mendalam dengan fenomena empirikal budaya dan organisasi. Proses kolektif yang disusun di sekitar penulisan disertasi bermaksud anda akan berkongsi pengalaman dan mendapat sokongan berkala dari rakan sebaya dan tenaga pengajar: disertasi bukan sekadar cabaran individu. Forum Master yang berdedikasi menyatukan semua pelajar dengan tenaga pengajar dan merupakan ruang di mana anda dapat menyampaikan karya anda dalam proses, belajar tentang kaedah, dan menerima maklum balas rakan sebaya.

Prospek kerjaya

Program Master memberi anda pemahaman tentang cara organisasi secara asasnya mengatur budaya dan masyarakat, dan ia mengajar kemahiran metodologi dan analitik untuk penyelidikan mengenai wacana, amalan dan teknologi organisasi. Program ini memberikan pengetahuan berdasarkan praktik, dan kecekapan untuk, mengatur budaya dan mengajar anda kemahiran yang dapat dipindahkan dalam komunikasi dan kerja berpasukan. Semua kemampuan dan kemahiran ini sangat diminati dalam pelbagai pekerjaan.

Program ini sesuai untuk pelajar yang ingin melanjutkan kerjaya akademik dan bagi mereka yang ingin mengambil peranan yang bertanggungjawab dalam industri budaya dan kreatif, dalam seni, media, sektor awam, pembangunan bandar atau yayasan dan organisasi kebajikan.

Pelajar yang berkelayakan dengan minat khusus dalam penyelidikan mempunyai pilihan untuk mendaftar untuk Kedoktoran secara serentak. Menggabungkan fasa Sarjana dan doktoral memberi anda peluang unik untuk bergabung dengan komuniti ilmiah pada peringkat awal.

Sekali pandang

  • Ijazah yang dianugerahkan: Sarjana Sastera, MA
  • Tempoh permohonan: 1 April - 1 Jun
  • Jenis program: Perkaitan teologi
  • Tempat belajar: 25
  • Tarikh mula: Setiap musim sejuk, Oktober
  • Saiz: 120 ECTS
  • Tempoh: 4 semester
  • Bahasa: Bahasa Inggeris, beberapa pilihan dalam bahasa Jerman
  • Lokasi: Lüneburg
  • Sumbangan setiap semester: 360 EUR *

* boleh berubah

Tarikh Akhir Kemaskini Ogo 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Leuphana University established Germany’s first public college. Its Graduate School merges the academic demands of masters and doctorates, and its own Professional School offers highly regarded furthe ... Baca lebih lanjut

Leuphana University established Germany’s first public college. Its Graduate School merges the academic demands of masters and doctorates, and its own Professional School offers highly regarded further education programmes. Baca Ringkas