Sarjana Seni (MA) dalam Psikologi dengan penekanan dalam Psikologi Kaunseling

Sarjana Seni (MA) dalam bidang Psikologi Webster dengan penekanan dalam Psikologi Kaunseling adalah program antarabangsa yang maju dalam bahasa Inggeris yang telah direka untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk profesional yang berkelayakan yang membantu mereka dalam keadaan emosi dalam masyarakat antara budaya sekarang ini. MA dalam psikologi dengan penekanan dalam Psikologi Kaunseling menyediakan pelajar untuk pelbagai kerjaya yang menarik. Bidang profesional yang berkaitan termasuk agensi kesihatan mental, perkhidmatan sosial, amalan swasta, jabatan sumber manusia, jabatan kakitangan, dan pelbagai pengaturan pendidikan dan organisasi.

Kurikulum Program

Ijazah ini memerlukan penyiapan 48 jam kerja kursus kredit yang ditawarkan dalam tempoh 2 tahun.

Penerangan Kursus

 • Dasar Psikologi Kaunseling: Kursus ini memberikan pengenalan kepada bidang Psikologi Kaunseling. Peserta belajar tentang perkembangan profesion, isu etika dan profesional serta peranan penyelidikan dan sains dalam bidang. Matlamat utama kursus ini adalah untuk mewujudkan pemahaman yang lebih mendalam tentang proses kaunseling dan kepentingan hubungan terapeutik dengan kombinasi teknik penggunaan tertentu.

 • Pendekatan untuk Kaunseling dan Terapi: Kursus ini adalah tinjauan mengenai pendekatan utama berikut untuk kaunseling dan psikoterapi: psychoanalytic-psikodinamik, perilaku, kognitif-tingkah laku, dan kaunseling dan terapi sistem keluarga. Kursus ini menerangkan teori asas, prinsip, teknik, dan bidang aplikasi pendekatan utama untuk kaunseling dan psikoterapi.

 • Psikologi Pembangunan Lanjutan: Kursus ini merangkumi penyelidikan dan teori mengenai perkembangan psikologi manusia matang. Kursus ini memberi penekanan kepada asas penyelidikan psikologi perkembangan dan peranan psikologi perkembangan dalam kaunseling dan terapi.

 • Psikopatologi: Kursus ini memberi tumpuan kepada pemahaman dan pengenalpastian masalah psikologi utama seperti yang terperinci dalam isu terkini DSM (Gangguan Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental, yang dikeluarkan oleh APA) dan ICD (Klasifikasi Statistik Antarabangsa Penyakit dan Masalah Kesihatan Berkaitan, dikeluarkan oleh WHO). Manifestasi perilaku dan dinamika psikologi gangguan mental akan diterokai, berfokus pada isu penilaian terapeutik dan konseptualisasi kes. Kursus ini juga merangkumi perbincangan mengenai aspek praktikal dalam menangani psikopatologi di luar pesakit dan di dalam pesakit.

 • Reka Bentuk Penyelidikan: Kursus ini mengkaji peranan sains dan kaedah penyelidikan dalam Psikologi Kaunseling dan psikoterapi pada tahap teori dan falsafah. Aspek umum dan lanjutan penyelidikan dalam Psikologi Kaunseling, serta reka bentuk penyelidikan yang pelbagai dalam penyelidikan, penilaian, dan dokumentasi proses, diterokai, termasuk kaedah kuantitatif dan kualitatif serentak.

 • Penilaian: Kursus ini merangkumi topik yang berkaitan dengan penilaian dalam psikologi kaunseling, termasuk prosedur untuk temu ramah diagnostik, menulis laporan, mentafsir keperibadian dan penilaian prestasi dan isu etika dalam ujian. Kursus mengenali pelajar dengan konsep psikometrik utama dan beberapa instrumen penilaian yang biasa digunakan dalam psikologi kaunseling, termasuk keperibadian objektif dan inventori risikan. Ia memberi tumpuan kepada aspek penilaian spesifik dalam terapeutik dan di sekolah terapi yang berlainan.

 • Proses Kumpulan dan Terapi Kumpulan: Kursus ini memperkenalkan peserta kepada teori tentang beberapa proses dan fenomena yang paling penting dalam kumpulan. Ia meneroka pelbagai jenis kumpulan, peranan pemimpin kumpulan atau fasilitator, dan proses kumpulan. Fenomena kumpulan, yang akan dibincangkan dan berpengalaman, meliputi pelbagai bidang dan bentuk kumpulan. Aspek termasuk adalah pengaruh sosial terhadap individu dalam kumpulan, kepercayaan dan sikap, fasilitasi sosial, norma kumpulan dan penyimpangan, pengaruh minoriti, membantu dalam kumpulan, fasilitasi kumpulan, dinamika kuasa dan kawalan, pembangunan kelompok, model interaksi kelompok, prestasi kumpulan, dan konflik dalam kumpulan.

 • Psychopharmacology: Kursus ini meneroka hubungan antara Psikologi Kaunseling, psikoterapi, dan ubat psikotropik. Neuroanatomi otak, pelbagai jenis agen psikofarmakologi dan mekanisme mereka dibincangkan. Status semasa penyelidikan psikofarmakologi dan aplikasi moden dimasukkan.

 • Etika Etika dan Perundangan: Kursus ini memberi tumpuan kepada mengenal pasti dan menyelesaikan dilema etika, hubungan nilai peribadi dengan amalan etika, dan asas falsafah amalan etika. Di samping menerokai asas etika, kursus ini juga mengkaji keadaan sekitar dan kerangka peraturan yang berkaitan dengan amalan Psikologi Kaunseling dan psikoterapi. Peraturan undang-undang antarabangsa dan kebangsaan dari pelbagai bidang undang-undang akan diterokai.

 • Statistik Gunaan dan Kaedah Penyelidikan Gunaan: Kursus ini membina pengetahuan sarjana statistik dan kaedah penyelidikan. Ia bertujuan untuk pelajar siswazah yang terlibat dalam atau akan segera terlibat dalam penyelidikan empirikal mereka sendiri (Tesis Sarjana). Kursus (1) menyediakan gambaran praktikal yang berorientasikan mengenai prosedur statistik terpilih dan kaedah penyelidikan kuantitatif dan kualitatif dan (2) menyediakan kemungkinan untuk membangunkan idea dan kemahiran untuk menjalankan penyelidikan sendiri dan menganalisis data sendiri.

 • Tesis Sarjana: Tesis Sarjana terdiri daripada satu projek penyelidikan individu yang dirancang oleh pelajar dan dijalankan selama sekurang-kurangnya satu semester, di bawah arahan penasihat fakulti tesis. Projek tesis membolehkan pelajar menyumbang kepada penyelidikan di lapangan dan memperoleh pengalaman penyelidikan penting yang perlu untuk masuk ke program doktoral.

 • Amalan dan Pengawasan: Kursus ini memberi peluang kepada pelajar untuk mengamalkan dan mengembangkan kemahiran kaunseling mereka dengan orang lain, dan memberi pengajar peluang untuk melihat, menilai, dan membangunkan kemahiran pelajar dalam interaksi kaunseling. Asas kelas bergantung pada kegiatan dan latihan di laboratorium kaunseling, disokong oleh peralatan teknis modern dan pengawasan kelompok.

 • Latihan magang: Latihan magang, pengalaman kerja lapangan, menyediakan peralihan yang diawasi dari pembelajaran di dalam bilik darjah ke bidang kaunseling profesional dalam menyediakan pelajar dengan aplikasi praktikal kaunseling pengetahuan dan kemahiran. Ia terdiri daripada 480 jam pengalaman profesional dalam institusi yang berkelayakan dalam sistem penjagaan sosial dan / atau kesihatan, yang menyediakan peluang untuk melakukan pelbagai aktiviti yang berkaitan dengan psikologi dan terapi kaunseling.
Program diajar dalam:
 • English

Lihat 3 lagi program yang ditawarkan oleh Webster Vienna Private University »

Tarikh Akhir Kemaskini Oktober 29, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Jan 7, 2020
Ogo 17, 2020
Duration
2 - 3 
Sambilan
Sepenuh masa
Price
37,000 EUR
jumlah yuran pengajian program adalah anggaran; pelajar adalah invois setiap kursus dan setiap semester
Deadline
Nov 30, 2019
for EU / EEA Citizens
Feb 28, 2020
for Non-EU Citizens
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Jan 7, 2020
End Date
Mei 2020
Tarikh tutup permohonan
Nov 30, 2019
for EU / EEA Citizens
Start Date
Ogo 17, 2020
End Date
Dis 2020
Tarikh tutup permohonan
Feb 28, 2020
for Non-EU Citizens

Jan 7, 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
Nov 30, 2019
for EU / EEA Citizens
End Date
Mei 2020

Ogo 17, 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
Feb 28, 2020
for Non-EU Citizens
End Date
Dis 2020