Sarjana Sains

Umum

Penerangan Program

Kalinga University telah dikonseptualisasikan sebagai pusat kecemerlangan akademik. Kampus wi-fi 30 hektar telah dirancang dengan teliti untuk mematuhi piawaian dunia. Blok Akademik sepenuhnya ditangguhkan dan terdiri daripada ruang pejabat untuk ahli fakulti, makmal komputer, bilik kelas biasa dengan kemudahan audio-visual terkini dan auditorium yang lengkap. Blok Kediaman Pelajar menampung pelajar dan memastikan pelajar mempunyai kemudahan bertaraf dunia dari bilik-bilik yang luas yang disediakan dengan sambungan internet, bilik rekreasi dan bacaan. Dewan makan menyediakan pelbagai jenis kesihatan kesihatan yang disediakan untuk memenuhi tuntutan para pelajar. Secara keseluruhan pencemaran bebas, kampus menawarkan laluan pejalan kaki yang penuh dengan pohon, rumput yang luas, dan padang permainan. Universiti menyediakan suasana yang sangat kondusif untuk pengajaran, pembelajaran dan penyelidikan. Infrastruktur bertaraf dunia termasuk sebuah auditorium moden, perpustakaan yang lengkap, dan pusat komputer yang berfungsi sepanjang masa, dewan makan / katering eksekutif, kantin, perbankan dan perkhidmatan pos.

Universiti ini mempunyai asrama yang berasingan untuk pelajar sarjana dan pascasiswazah. Asrama lelaki dan perempuan yang berasingan terletak di sekitar kampus. Keamanan pelajar dan kebersihan pada keadaan huru-hara adalah aspek penting. Sambungan internet 24 jam disediakan di setiap bilik asrama pada kelajuan jalur lebar yang tinggi.

Pengkhususan M. Sc.

Matematik, Kimia, Zoologi, Fizik, Botani

Kelayakan

B. Sc. dengan Subject yang berkaitan

Penambahan Nilai KU

Dalam dunia kompetitif hari ini, setiap keputusan yang anda buat mempunyai kesan ke atas kerjaya anda. Kami memahami kritikal peluang dan menyediakan calon-calon dengan penuh keyakinan untuk menjadikan mereka pemenang. Pada masa kini syarikat cuba cara kontemporari untuk memilih calon. Kami tahu jurang antara apa yang ditanya oleh penemuduga dan apa yang mereka dapat dari calon dan dapat mengisi jurang dengan program intensif kami yang meliputi:

 • Program Persijilan Kursus Aplikasi Komputer Peribadi dalam Persatuan dengan First Edu India Ltd.
 • Latihan Percuma untuk Pelajar Perbankan dan peperiksaan kompetitif yang lain.

Integrasi Industri

Integrasi Industri adalah proses mengintegrasikan kurikulum akademik dengan keperluan Industri yang menjadikan produk akhir sebagai input berguna bagi Industri. Integrasi Industri adalah satu aspek unik dari program kami yang bukan sahaja membezakan program kami dari semua yang lain tetapi memberi manfaat kepada pelajar serta industri.

Persediaan kelayakan pengurusan TRADISIONAL terdiri daripada pengajaran, ujian, perkembangan personaliti kelas

Sebaliknya dalam sistem pendidikan Industri Bersepadu, seorang pelajar setelah mempelajari konsep pengurusan dasar mengambil latihan dalam industri pengkhususan yang diinginkannya sebagai pekerja tetap di bawah bimbingan panduan lembaga internal

Hasil bersih adalah integrasi sempurna pembelajaran kelas dengan prestasi tempat kerja. Ini adalah keadaan menang-menang bagi pelajar dan Industri. Seorang pelajar tidak mendekati industri dengan hanya ijazah atau diploma tetapi dengan pengalaman yang relevan. Mereka juga berada dalam kedudukan untuk menuntut gaji yang lebih tinggi daripada pengurusan tradisional mereka yang berkelayakan. Organisasi menerima pengurusan yang berkelayakan, terlatih

Rakan Penempatan Kami

Suzuki, Tata, Dabur, Eicher, NIIT, Wipro, HCL, L

Fakulti dan Kakitangan

Kumpulan fakulti yang pelbagai di Universiti terdiri daripada ahli akademik dan pengamal terkemuka, dibezakan oleh penekanan mereka terhadap integrasi penyelidikan dan amalan di bilik darjah. Ini diterjemahkan kepada gabungan teori dan amalan yang memperkayakan kurikulum, proses pembelajaran, kerja lapangan dan reka bentuk institusi di semua peringkat. Ahli fakulti juga menjadi mentor untuk pelajar. Di bawah program bimbingan pelajar, ahli fakulti bergabung dengan pelajar untuk mewujudkan komuniti yang rapat. Melalui pertemuan dan interaksi yang kerap, persekitaran pembelajaran yang bersemangat dicipta di kampus.

Dengan interaksi berterusan Fakulti dengan pelajar, mereka digalakkan untuk mendapatkan perspektif yang lebih mendalam tentang implikasi praktikal sistem pendidikan mereka. Universiti memberi penekanan pada hasil kursus yang ditawarkan dan fakulti memainkan peranan penting dalam proses ini.

Pedagogi

 • Kuliah Bilik Kelas
 • Kajian kes
 • Perbincangan kumpulan
 • Tugasan Bertulis
 • Persembahan Individu Dan Kumpulan
 • Latihan Aplikasi Konsep
 • Kelas Tutorial
 • Analisa situasi
 • Kuiz

Borang permohonan

Calon-calon boleh memohon pada borang pra-cetakan yang dilampirkan dengan prospektus atau boleh dimuat turun dari laman web kami www.Kalingauniversity.org atau boleh dikutip dari Penerimaan dengan membayar Rs. 500 / - secara tunai atau melalui draf permintaan memihak kepada Kalinga University boleh dibayar di Raipur Borang yang dimuat turun akan diterima hanya dengan Rs. 500 / - draf wang atau permintaan seperti yang dinyatakan di atas.

Sijil

Borang permohonan mesti dilampirkan dengan fotokopi yang diperakui atau diperakui (dari pegawai Gazetted) semua sijil kelayakan seperti yang diberikan di bawah:

 • Untuk Program Siswazah Salinan X, XII Mark Kad
 • Untuk Program Siswazah Salinan X, XII, Sijil Pengijazahan (semua 3 tahun Marksheet, Ijazah / Ijazah Sementara)

Deposit Yuran

Calon-calon terpilih perlu mendepositkan bayaran dalam tempoh sepuluh hari kerja selepas pengisytiharan senarai calon yang berjaya. Sekiranya bayaran tidak didepositkan dalam masa yang ditetapkan, tuntutan pelajar untuk kemasukan tamat

Pada masa deposit yuran, pelajar perlu mendepositkan sijil asal dengan Jabatan Kemasukan / Pentadbiran

Lampiran akan dilampirkan dengan borang permohonan yang diisi:

 • Fotokopi yang disahkan sendiri yang menyokong akademik dan keterangan bukti untuk pekerjaan, calon yang bekerja sendiri mesti melampirkan dokumen yang relevan sebagai bukti pengalaman kerja untuk organisasi mereka.
 • Calon-calon perlu mengemukakan asal semua dokumen pada waktu wawancara peribadi dan pada masa penerimaan jika dipilih

Kalendar Akademik

Kalender akademik Kalinga University akan diikuti untuk semua perkara akademik dan peperiksaan.

Disiplin

Pelajar program ini akan ditadbir oleh peraturan Universiti berkenaan dengan kehadiran minimum, penilaian bagi penganugerahan Sijil Ijazah. Pelajar hendaklah mematuhi peraturan-peraturan peraturan, Kaedah-Kaedah, dan Peraturan-Peraturan Universiti yang berkuat kuasa dari semasa ke semasa. Mereka akan memberi penghormatan kepada guru dan kakitangan di Universiti dan akan menunjukkan tingkah laku yang baik dan mesra kepada rakan-rakan pelajar.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Kalinga University, a premier institution of teaching and research in the country, is established under Chhattisgarh Private Universities (Establishment and Operations) Act 2005 and under section ... Baca lebih lanjut

The Kalinga University, a premier institution of teaching and research in the country, is established under Chhattisgarh Private Universities (Establishment and Operations) Act 2005 and under section 2 (f) of UGC Act 1956. Baca Ringkas