Sarjana Sains dan Pengurusan Hutan

Southern Cross University

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Sarjana Sains dan Pengurusan Hutan

Southern Cross University

Sebagai tambahan kepada paru-paru Bumi, hutan mesti berjaya mengimbangi keperluan pengeluaran kayu, pemuliharaan biodiversiti, perlindungan kualiti air, penyimpanan karbon dan banyak lagi isu-isu lain.

Sarjana Sains dan Pengurusan Hutan memberikan anda peluang untuk mendapatkan kepakaran untuk industri yang penting untuk kejayaan ekonomi di banyak negara, tetapi mempunyai banyak cabaran yang berkaitan dengan perubahan iklim, komoditi produk hasil hutan dan pengurusan tanah.

Anda akan mengkaji subjek yang bertujuan menyelesaikan masalah dan inovasi untuk pengurusan sumber, dengan tumpuan terhadap kesan sains alam sekitar terhadap kehutanan. Anda juga akan mempunyai peluang untuk memfokuskan penyelidikan anda pada topik yang anda sukai, dengan bimbingan ahli penyelidik yang merupakan pemimpin dunia di lapangan.

Graduan akan mempunyai peluang kerjaya dalam pelbagai bidang yang berkaitan dengan pengurusan hutan dan hutan alam di Australia dan di seluruh dunia.

Peluang kerjaya

Kelayakan pasca siswazah dalam pengurusan hutan boleh membawa kepada peluang kerjaya dalam pengurusan ladang dan pengurusan hutan semulajadi. Graduan biasanya mencari kemajuan kerjaya dalam bidang berikut:

  • Pengurusan hutan
  • Penyerapan karbon
  • Penanaman pokok bersepadu dan perhutanan ladang
  • Taman negara dan pengurusan kawasan terlindung
  • Penilaian dan pemantauan kesan alam sekitar
  • Pendidikan dan tafsiran alam sekitar.

Pengiktirafan Profesional

Graduan sarjana layak mendapat keahlian penuh secara automatik Institut Perhutanan Australia.

Bidang Pengajian Utama

Struktur kursus adalah fleksibel untuk menampung pelajar yang berminat dalam perhutanan operasi atau mereka yang ingin meneruskan kerjaya penyelidikan.

Kursus ini menyediakan pendidikan dan latihan sains dan pengurusan hutan yang disasarkan. Ia termasuk kajian pengurusan sumber semula jadi, mengukur pokok dan hutan, ekologi dan pengurusan kebakaran, fisiologi tumbuhan dan ekologi, sains kayu, operasi hutan, silvikultur, pengurusan hutan dan pengurusan perosak. Pelajar melakukan kerja lapangan di hutan eukaliptus, hutan hujan, hutan perladangan dan ladang.

Pelajar yang mendaftar dalam kursus Sarjana juga boleh menjalankan tesis kecil, projek penyelidikan, atau kajian perintis, dan memilih dari pelbagai unit elektif termasuk pengurusan kewangan, strategik dan projek. Daripada 16 unit yang diperlukan untuk ijazah, hanya empat unit teras yang diperlukan. Sisanya boleh dipilih oleh pelajar dalam koordinasi dengan penyelaras kursus.

Kaedah penilaian

Penilaian berbeza-beza bagi setiap unit dan umumnya terdiri daripada gabungan jenis penilaian, termasuk tugasan berasaskan makmal dan bacaan, persembahan seminar, laporan bidang dan penyiasatan, dan pemeriksaan praktikal dan bertulis formal. Penyelidikan atau unit kajian bebas memberi peluang kepada pelajar untuk menyiapkan kajian literatur, tesis pendek, kajian rintis, atau projek penyelidikan di bawah pengawasan akademik.

Kaedah pengajaran

Majoriti unit kerja kursus melibatkan syarahan (dua jam) dan sesi makmal atau tutorial (dua tiga jam) setiap minggu, untuk pelajar kampus. Bagi unit yang dihantar secara dalam talian, pelajar biasanya disediakan dengan panduan belajar, bersama-sama dengan bacaan dari buku teks dan jurnal yang berkaitan.

Sesetengah unit boleh ditawarkan sebagai kursus pendek yang intensif untuk membolehkan penyertaan oleh pengusaha profesional dan mungkin termasuk kuliah, tutorial, bengkel, sesi makmal dan lawatan lapangan untuk pengalaman praktikal untuk meletakkan teori secara amalan.

Sokongan teknikal diberikan kepada pelajar di makmal pakar dan untuk penggunaan peralatan medan.

This school offers programs in:
  • English


Tarikh Akhir Kemaskini March 2, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Mac. 4, 2019
Julai 2, 2019
Duration
Tempoh
2 - 4 
Sambilan
Sepenuh masa
Price
Harga
30,800 AUD
$ 3,650 seunit, pelajar antarabangsa.
Information
Deadline
Jan. 20, 2019
Locations
Australia - Lismore, New South Wales
Tarikh mula : Mac. 4, 2019
Tarikh tutup permohonan Jan. 20, 2019
Tarikh akhir Mac. 4, 2021
Tarikh mula : Julai 2, 2019
Tarikh tutup permohonan Mei 21, 2019
Tarikh akhir Julai 2, 2021
Dates
Mac. 4, 2019
Australia - Lismore, New South Wales
Tarikh tutup permohonan Jan. 20, 2019
Tarikh akhir Mac. 4, 2021
Julai 2, 2019
Australia - Lismore, New South Wales
Tarikh tutup permohonan Mei 21, 2019
Tarikh akhir Julai 2, 2021