Sarjana Sains dalam Sains Makanan
UAEU United Arab Emirates University
Maklumat Utama
Lokasi kampus
Al Ain, Emiriah Arab Bersatu
Bahasa
Inggeris
Format kajian
Di kampus
Tempoh
2 tahun
laju
Sepenuh masa, Sambilan
Yuran tuisyen
AED 2,300 / per credit *
Tarikh akhir permohonan
Minta maklumat
Tarikh mula paling awal
Minta maklumat
* setiap jam kredit
biasiswa
Terokai peluang biasiswa untuk membantu membiayai pengajian anda
pengenalan
Gambaran keseluruhan
Jabatan Sains Makanan mencadangkan Program Sarjana dalam Sains Makanan yang akan memberi peluang kepada pelajar untuk memperoleh pengetahuan lanjutan yang berkaitan dengan Kualiti dan Keselamatan Makanan, Kimia dan Analisis Makanan, Pemprosesan dan Kejuruteraan Makanan serta Makanan Inovatif dan Berfungsi. Program sarjana dalam Sains Makanan dirancang untuk memperkuat dan meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai prinsip dan proses saintifik yang digunakan untuk menghasilkan makanan yang selamat dan berkualiti tinggi. Program ini akan menyediakan pendidikan profesional berasaskan sains yang merangkumi teori bilik darjah, penyelidikan praktikal, dan aplikasinya. Pelajar akan berpeluang mempelajari secara komprehensif aspek teori dan gunaan sains, teknologi, dan kejuruteraan makanan. Pemahaman mendalam tentang sains, seperti yang berlaku untuk makanan, akan membantu pelajar yang berminat dalam pendidikan kerjaya dan teknik, untuk memahami industri makanan dan juga penyediaan makanan dalam kehidupan seharian mereka. Program ini dirancang untuk menghasilkan pascasiswazah sains makanan pakar dengan pengetahuan dan kemahiran untuk berkembang dan terus maju dalam dunia profesional.
Galeri
Kemasukan
Kurikulum
Keperluan Ijazah
Jam Kredit yang Diperlukan: minimum 30 jam
Sains Makanan
Kursus yang diperlukan (15 jam) | Jam kredit | |
COSC501 | Kaedah Penyelidikan | 1 |
COSC502 | Etika Penyelidikan Ilmiah | 1 |
FDSC605 | Seminar Siswazah | 1 - 3 |
FDSC610 | Kimia Makanan Lanjutan - 1 | 2 |
FDSC622 | Analisis Makanan Lanjutan - I | 2 |
FDSC633 | Pemprosesan Makanan Lanjutan I | 3 |
FDSC640 | Mikrobiologi Makanan Lanjutan - I | 3 |
STAT503 | Statistik Gunaan | 2 |
Kursus Elektif - 6 CH untuk Tesis dan 12 CH untuk Non-Tesis (12 jam) | Jam kredit | |
FDSC611 | Fizik Makanan | 2 |
FDSC615 | Kehidupan Simpan Makanan Yang Disimpan | 3 |
FDSC630 | Teknologi Makanan Lanjutan | 3 |
FDSC631 | Teknologi dan Fermentasi Enzim | 3 |
FDSC650 | Pemeriksaan Makanan | 2 |
FDSC651 | Undang-undang dan Peraturan Makanan Lanjutan | 2 |
FDSC660 | Makanan Novel dan Berfungsi | 3 |
FDSC691 | Topik Khas dalam Sains Makanan | 2 |
Projek atau Tesis (9 jam) | Jam kredit | |
FDSC695 | Projek Penyelidikan Graduan 1 | 3 |
FDSC699 | Tesis Penyelidikan 2 | 9 |
1: Untuk pilihan bukan tesis 2: Untuk Pilihan Skripsi |
Anugerah Merit Fellowship
Untuk menerima Anugerah Merit, pelajar diharapkan mempunyai kelayakan akademik yang tinggi dan mengekalkan kejayaan akademik mereka di UAEU. Merit Fellowship Award menawarkan bantuan kewangan dalam bentuk pengecualian tuisyen separa kepada pelajar yang berkelayakan. Pelajar di STEM dan kawasan strategik negara (tenaga boleh diperbaharui, pengangkutan, kesihatan, sumber air, teknologi, ruang) akan mempunyai keutamaan.
Kelayakan Pelajar:
- Mempunyai Kedudukan Akademik Cemerlang (IPK ≥ 3.6 / 4.0).
- Mengekalkan IPK ≥3.6 / 4.0 semasa belajar di UAEU.
- Tiada tajaan atau anugerah kewangan lain.
Faedah:
- Diskaun 50% ke atas yuran pengajian.
Tempoh:
- Sah sehingga pengijazahan selagi pelajar mematuhi Syarat Kelayakan Siswa.
Maklumat lanjut
Pautan berguna
Kedudukan
UAEU kini menduduki tempat # 1 di UAE berdasarkan Times Higher Education Ranking! Kami juga adalah # 5 di Timur Tengah, # 49 di Asia dan # 70 di Peringkat Universiti Muda 2019.
Hasil Program
- Menyediakan pelajar dengan pengetahuan teori dan penyelidikan yang canggih di dalam bidang.
- Memberi kuasa kepada pelajar untuk mengintegrasikan dan mengaplikasikan pengetahuan sains makanan kepada isu dunia nyata dalam sistem, komponen, produk, dan proses makanan.
- Melahirkan graduan terlatih yang mampu memenuhi keperluan kepimpinan kerjaya profesional nasional dan antarabangsa.
- Kembangkan graduan yang sudah bersedia untuk menjadi pemimpin penyelidik dan inovator dalam bidang sains makanan.
Hasil Pembelajaran Program
Apabila berjaya menyiapkan program ini, pelajar akan dapat:
- Bincangkan konsep, teori, dan metodologi sains yang terkini.
- Terapkan pengetahuan teras sains makanan untuk mengenal pasti masalah dan mencadangkan penyelesaian di lapangan.
- Merancang dan menjalankan penyelidikan saintifik dalam bidang sains makanan, dan menggunakan kaedah kuantitatif untuk menganalisis hasil.
- Berkomunikasi pengetahuan saintifik dan teknikal dalam bentuk bertulis dan lisan kepada khalayak yang pelbagai.
- Menunjukkan pengetahuan mengenai sains makanan isu kontemporari, etika, dan tanggungjawab profesional.