Sarjana Sains dalam Photonics

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Mempelajari photonics bertaraf dunia

Program Sarjana ini sangat antarabangsa, diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris, dan menyediakan liputan pelbagai disiplin bidang optik dan fotonik.

Kami sangat menghargai dan sangat menggalakkan permohonan daripada pelajar yang telah memperoleh atau akan memperoleh ijazah Sarjana Muda atau kelayakan yang setara dalam Fizik, Sains Semula jadi, atau Kejuruteraan.

Kenapa Photonics?

Penciptaan laser pada tahun 1960 membuka jalan bagi era penyelidikan baru dalam optik dan fotonik. Dengan optik dan fotonik bertindak sebagai pemboleh dan pemangkin, penciptaan teknologi fotonik mempunyai akibat yang meluas, mencetuskan revolusi dalam banyak bidang sains, perubatan, dan teknologi.

Contoh-contoh terkemuka yang telah terjejas adalah mikroskop dan pengimejan, spektroskopi, rawatan perubatan, sains hayat, astronomi, biologi, kimia, dan teknologi komunikasi. Elektronik, teknologi dominan abad ke-20 itu kehilangan kedudukannya untuk optik dan fotonik pada abad ke-21, yang sering disebut "abad cahaya". Cabaran besar dalam penyelidikan asas dan pasaran yang besar untuk produk optik yang dikuasai memacu evolusi optik dan fotonik.

Pada masa kini, fotonik adalah salah satu teknologi utama untuk mengatasi cabaran besar abad ke-21, contohnya dalam bidang tenaga, mobiliti, kesihatan, komunikasi, alam sekitar, dan keselamatan. Terdapat beberapa teknologi, yang memerintah dan mentadbir dalam kehidupan seharian kita seperti photonics.

114488_ger52502.jpg

Kenapa Jena?

Jena adalah buaian photonics moden! Tidak ada bandar lain di mana photonics sangat terendam dalam setiap aspek masyarakat dan kehidupan seharian. Jena mempunyai tradisi lama yang dicirikan oleh simbiosis antara penyelidikan akademik dan industri optik yang berkembang pesat termasuk potensi tinggi untuk inovasi yang telah didokumenkan oleh pelopor Jena Carl Zeiss, Otto Schott dan Ernst Abbe. Malah, Jena telah menjadi sumber inovasi dalam bidang kemanusiaan dan sains sejak abad ke-17. Pendekatan multidisiplin yang lazim di kalangan para penyelidik Jena, reputasi antarabangsa Jena dalam bidang penyelidikan teratas, syarikat terkemuka di dunia dalam teknologi fotonik, serta kemampuan hidup yang sangat tinggi membezakan Jena dari setiap tempat lain di dunia.

Abbe School of Photonics di Jena

Pendidikan akademik yang luas di peringkat antarabangsa yang paling tinggi dalam persekitaran penyelidikan moden memberikan pengetahuan terkini yang mendalam dalam pelbagai bidang - dari sains asas dan fizik laser kepada sains dan sains hayat - itu Abbe School of Photonics kami. Makmal state-of-the-art pada piawaian antarabangsa tertinggi menawarkan syarat-syarat optimum untuk penyelidikan di sempadan photonics.

Satu asas falsafah kami adalah untuk menganggap dan menghargai Ph.D. dan calon doktor sebagai saintis benar dalam semua aspek. Oleh itu, kami menawarkan program yang diselaraskan secara individu dan fleksibel untuk memenuhi setiap latar belakang dan kepentingan saintifik calon. Ini menjamin tahap persediaan yang optimum untuk kedudukan utama dan utama dalam sains, industri atau jawatan kerajaan.

114490_ACP-Lab_Limpert_Klas_ka.jpg

Lulusan Sarjana kami

Program alumni kami membolehkan hubungan profesional jangka panjang dengan guru dan saintis utama kami. Ia direka bentuk untuk membolehkan alumni mendapatkan maklumat langsung tentang perkembangan terbaru dalam akademik. Pembelajaran sepanjang hayat dan penciptaan rangkaian merupakan prasyarat penting yang terkini untuk berubah dengan cepat aliran sains, teknologi dan pendidikan. Lihatlah graduan Sarjana kami di sini: www.asp.uni-jena.de/msc_alumni .

114491_ger21704.jpg

Sarjana Sains dalam Photonics dari Jena

  • Program Sarjana kami didasarkan pada dekad pengalaman dalam pendidikan fotonika di Fakulti Fizik dan Astronomi Universiti Friedrich Schiller yang terkenal di dunia Jena.
  • Pada masa yang sama, program ini tertanam dalam persekitaran penyelidikan moden Abbe Centre of Photonics , sebuah pusat Eropah yang terkemuka dalam sains photonics, dan institut photonics tempatan persatuan penyelidikan Jerman terkenal Fraunhofer, Leibniz dan Helmholtz.
  • Program Master adalah sebahagian daripada keseluruhan program pendidikan di Fakulti Fizik dan Astronomi Friedrich-Schiller-Universität Jena pakar dalam fotonik, bermula untuk peringkat Sarjana (BSc dalam Fizik), meneruskan program Sarjana, dan memuncak dalam berstruktur Ph.D. program (Sekolah Pengajian Siswazah di Photonics). Setiap modul direka khusus untuk memberi pelajar kemahiran yang diperlukan untuk mengisi jawatan yang mencukupi dalam industri dan akademik.
  • Kami menawarkan biasiswa khas yang meliputi sokongan kewangan penuh untuk pemohon yang terbaik.
  • Program Master dikaitkan dengan universiti terkenal di seluruh dunia, disokong oleh pelbagai program yang dibiayai oleh Kesatuan Eropah. Oleh itu, pelajar kami boleh menghabiskan sehingga satu tahun pengajian mereka di salah satu universiti rakan kongsi. Senarai panjang rakan kongsi ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada, Universiti Kebangsaan Australia Canberra dan University of Sydney (kedua-dua Australia), CREOL - Universiti Florida Tengah, University of Arizona, University of Rochester (semua Amerika Syarikat), University of Toronto, INRS - Université de Rechèrche di Montréal, Université Laval di Québec City (semua Kanada), dan Massey University di Wellington (New Zealand).

114492_j04101211.jpg

Struktur Program

Program ijazah Sarjana terdiri daripada empat peringkat pendidikan dan dilengkapi dengan kursus Bahasa Jerman dan Bahasa Inggeris serta kursus latihan ASP:

  • I - Pelarasan: Tahap ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan latar belakang yang diperlukan dalam optik, struktur materi dan dalam fisika benda terkondensasi.
  • II - Asas-asas: Tahap ini menyediakan pelajar dengan latar belakang yang kukuh dalam topik penting berikut yang berurusan dengan optik dan fotonik: fizik laser, metrologi optik dan reka bentuk optik. Ia juga menyediakan pengalaman tangan dalam makmal optik.

  • III - Pengkhususan: Tahap ini membolehkan pelajar memperoleh pengetahuan khusus yang dipilih dari kira-kira 20 kursus lanjutan.

  • IV - Latihan fotonika praktikal dan tesis Sarjana: Pelajar industri selama 8 minggu dijadualkan untuk setiap pelajar selepas semester kedua pengajian. Mengikut pengkhususan mereka, pelajar melakukan projek penyelidikan sembilan bulan berdasarkan topik penyelidikan semasa. Pada akhir program, para pelajar menjalankan kursus makmal sains lanjutan dalam fotonik dan mendokumentasikan hasilnya dalam tesis ijazah Sarjana.

ASP_MSc_program

Program ijazah Sarjana ini dilengkapi dengan kursus bahasa Jerman, latihan antar budaya, latihan aplikasi, latihan dalam amalan saintifik yang baik, serta kuliah khusus dan kursus yang diberikan oleh profesor tetamu terkenal di peringkat antarabangsa.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Abbe School of Photonics (ASP) provides and coordinates the graduate studies in optics and photonics at the Friedrich Schiller University Jena, promoting their academic careers and providing job e ... Baca lebih lanjut

The Abbe School of Photonics (ASP) provides and coordinates the graduate studies in optics and photonics at the Friedrich Schiller University Jena, promoting their academic careers and providing job experience in the photonics industry. The School's interdisciplinary education programs are embedded within the framework of a world-class, cross-fertilizing research environment. Offered graduate degrees are our distinguished Master's degree programs (M.Sc. Photonics and M.Sc. Physics with focus on photonics) and a broad-based doctoral (PhD) program in optics and photonics. In the current Academic Ranking of World Universities, the so-called Shanghai ranking, the Friedrich Schiller University Jena ranks among the 300 best Universities worldwide. In the 2017 ranking, the University of Jena belongs to the 22 best German universities. Jena is traditionally one of the most important and famous places in the world for optics and photonics. Baca Ringkas