Sarjana Sains dalam Pemodelan Biologi dan Penyakit Kuantitatif

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Penerangan

Lulusan MSc Eng dalam Pemodelan Biologi dan Penyakit Kuantitatif dididik dalam hubungan antara patologi, farmakologi, dan pemodelan matematik.

Dunia memerlukan lulusan dengan pengetahuan luas mengenai patologi, mekanisme, dan rawatan penyakit, dan pengendalian data biologi kuantitatif untuk membuat model matematik yang meningkatkan pemahaman kita tentang penyakit kompleks dan pencegahan atau rawatannya.

Pemodelan Biologi dan Penyakit Kuantitatif adalah program interdisipliner yang ditawarkan oleh DTU dengan kerjasama Fakulti Sains Kesihatan dan Perubatan di University of Copenhagen (UCPH).

Tumpukan program pengajian

Pada MSc Eng dalam Pemodelan Biologi dan Penyakit Kuantitatif, anda akan menggunakan pengalaman sebelumnya dalam pemodelan matematik dan matematik, farmakologi, biologi, dan patologi untuk menguasai biologi dan patologi kuantitatif dan membuat model matematik yang relevan untuk memajukan pemahaman mengenai mekanisme penyakit. Walaupun tujuan program pengajian lain adalah 'kejuruteraan untuk biologi' dengan mengembangkan penyelesaian teknikal baru untuk masalah biologi, atau 'kejuruteraan biologi' dengan mengembangkan penyelesaian bioteknologi untuk pengeluaran biologi; tujuan kami adalah untuk 'jurutera dengan biologi' untuk meningkatkan pemahaman kita tentang biologi melalui pendekatan kuantitatif dan pemodelan. Kemahiran ini akan memberi anda alat unik untuk mengembangkan ubat berkesan baru, dan memajukan pemahaman dan rawatan penyakit multifaktorial dan kompleks.

Inti program MSc Eng terdiri daripada kursus wajib dalam patologi molekul, imunologi, biologi sistem dan pemodelan PK / PD farmaseutikal yang dilengkapi dengan statistik dan pengkhususan teknologi dan pemodelan maju.

Profil yang jelas

Pemodelan Biologi dan Penyakit Kuantitatif mempunyai profil MSc Eng yang jelas dan kemasukan memerlukan latihan biologi di peringkat BSc dalam bidang biologi, kimia, dan farmakologi, serta pengaturcaraan komputer dan pemodelan matematik untuk meneruskan kursus wajib. Di luar latihan wajib, tidak ada garis kajian yang telah ditentukan atau program yang disyorkan sehingga anda dapat memilih dari sekumpulan kursus pengkhususan teknologi dan pelbagai pilihan kursus pilihan yang ditawarkan oleh DTU dan UCPH.

Anda mungkin memilih untuk fokus pada sains haiwan makmal, imunologi, mikrobiologi, pengaturcaraan lanjutan, dan pemodelan, atau memanfaatkan banyak kumpulan penyelidikan di kedua DTU dan UCPH yang terlibat dalam contohnya imunologi kanser, obesiti, atau diabetes. Di sini anda boleh merancang kursus individu khas untuk menerapkan model matematik untuk menganalisis data kuantitatif mereka, dan mungkin menindaklanjuti kerja eksperimen biologi anda sendiri dalam tesis anda untuk memajukan dan menyempurnakan model tersebut.

Gabungkan kerja dengan kajian

Program pengajian ini juga tersedia sebagai program pengajian Industri di mana anda boleh menggabungkan kerja dan belajar dalam jangka masa 4 tahun. Peraturan khas dikenakan.

Kerjaya

Pemodelan Biologi dan Penyakit Kuantitatif adalah program pengajian yang sangat khusus bermula pada tahun 2018. Oleh kerana pelajar kami akan mempelopori bidang biologi kuantitatif tidak ada statistik yang tersedia mengenai peluang pekerjaan. Walau bagaimanapun, jumlah data biologi kuantitatif meletup dan lulusan program ini sangat sesuai untuk berfungsi sebagai penghubung antara pakar bioperubatan dan pengendali data, dalam farmakologi sistem, dalam pengembangan dan pengeluaran farmaseutikal, dan dalam penyelidikan.

This illustration, created at the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), reveals ultrastructural morphology exhibited by coronaviruses. Note the spikes that adorn the outer surface of the virus, which impart the look of a corona surrounding the virion, when viewed electron microscopically. A novel coronavirus, named Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), was identified as the cause of an outbreak of respiratory illness first detected in Wuhan, China in 2019. The illness caused by this virus has been named coronavirus disease 2019 (COVID-19).

Kerjaya

Ini adalah program baru, jadi belum ada lulusan MSc Eng dari 'Model Biologi dan Penyakit Kuantitatif' di luar sana. Walau bagaimanapun, program ini dirancang dengan kerjasama syarikat farmaseutikal untuk memastikan bahawa ada pekerjaan yang menunggu dan lulusan akan menarik bagi industri ini.

Lulusan MSc Eng dalam pemodelan biologi dan penyakit kuantitatif dari DTU akan dapat menyumbang kepada sejumlah bidang - dari pengenalpastian sasaran ubat baru melalui pengembangan ubat baru hingga analisis prestasi ubat melalui farmakometrik. Bidang pekerjaan lain mungkin dalam memodelkan penyebaran penyakit, atau pada dasarnya menangani dan memahami bidang biologi dengan penjanaan data kuantitatif. Seperti yang dikatakan Sydney Brenner dalam kuliah hadiah Nobelnya pada tahun 2002: "Kami tenggelam dalam lautan data dan kelaparan untuk pengetahuan". Hari ini ini lebih benar lagi dengan ledakan data kuantitatif dari pelbagai jenis sumber, dan para saintis di mana-mana bidang berusaha untuk mengikuti.

Bidang kerja biasa

Sebagai jurutera dalam pemodelan biologi dan penyakit kuantitatif, anda akan memperoleh pengetahuan yang luas mengenai biologi dalam kesihatan dan penyakit, dalam pemodelan proses biologi - termasuk kinetik dan pengedaran dadah - dan dalam reka bentuk dan analisis statistik yang baik. Anda dapat menangani sejumlah besar data dan memahami set data yang besar, anda telah terlibat dalam kerja berpasukan yang berorientasikan projek dan interdisipliner dengan pelajar lain, dan anda juga dapat bertutur dalam bahasa pengaturcara komputer dan pakar perubatan. Oleh itu, anda akan mempunyai kelayakan untuk mendorong tafsiran data laut yang bermakna dan mengisi kedudukan pengurusan di mana sahaja data kuantitatif dihasilkan dalam konteks biologi.

Peluang kerjaya

Kami menjangkakan graduan kami akan diambil bekerja oleh syarikat farmasi Denmark, antarabangsa, hospital, universiti, dan di mana sahaja data biologi dihasilkan. Di sini mereka akan terlibat dalam berbagai tahap pengembangan obat, termasuk penelitian dan pengembangan dasar serta penafsiran penyelidikan praklinis pada model haiwan dan sel, dan di bidang yang berkaitan dengan pengeluaran seperti reka bentuk dan dokumentasi pengeluaran CMC.

Dengan program di mana pelajar belajar dan memahami kehebatan komputer dan pengaturcaraan, serta memiliki pemahaman yang mendalam mengenai proses biologi yang terlibat dalam kesihatan dan penyakit, harapannya adalah banyak yang akan segera mendapati diri mereka sebagai pemimpin projek pelbagai disiplin.

Mengikuti Ph.D.

Sebaik sahaja anda memiliki MSc dalam bidang Kejuruteraan, anda mungkin mendapat peluang untuk melanjutkan pelajaran dan memohon untuk masuk ke Ph.D tiga tahun, yang di DTU atau di University of Copenhagen adalah peringkat program berasaskan penyelidikan antara yang terbaik di dunia. Di DTU, anda boleh melakukan Ph.D. biasa atau Ph.D industri — yang terakhir dengan pekerjaan bersamaan di sebuah syarikat.

Sebagai Ph.D. pelajar, anda akan menjadi sebahagian daripada kumpulan penyelidikan dan harus menjalankan projek ilmiah yang bebas.

Prasyarat

Syarat kemasukan am

Hanya pemohon yang memiliki Ijazah Sarjana Muda Sains Kejuruteraan, Sarjana Muda Kejuruteraan atau Sarjana Muda Sains Semula jadi yang boleh diterima masuk dalam program Sarjana Sains dalam Kejuruteraan. Ijazah sarjana muda mestilah berumur kurang dari 10 tahun.

Program MSc Eng individu menyatakan secara terperinci program sarjana mana yang layak dan adakah pemohon harus menyelesaikan aktiviti pendidikan tambahan.

Keperluan untuk aktiviti pendidikan tambahan boleh menyamai hingga 30 kredit ECTS dan dinyatakan dalam bentuk senarai kursus di bawah program MSc Eng individu.

Keperluan khusus mesti dipenuhi sebelum lulus dari program sarjana atau berkaitan dengan kemasukan bersyarat ke program MSc Eng tertentu. Kursus mesti lulus sebelum bermulanya pengajian dalam satu tahun dari kemasukan bersyarat.

Kegiatan pendidikan tambahan sehubungan dengan kemasukan bersyarat ke program MSc Eng tidak menjadi sebahagian daripada program MSc Eng, dan sebahagiannya dikenakan bayaran pengajian. Sekiranya kursus tambahan belum lulus dalam tarikh akhir yang ditentukan, kemasukan bersyarat ke program ditarik balik.

Program Sarjana Sains dalam Kejuruteraan ditawarkan dalam Bahasa Inggeris. Oleh itu pemohon mesti menunjukkan kemahiran berbahasa Inggeris (B-level, IELTS, TOEFL-, CAE atau ujian Pearson). Dari Spring 2020, gred minimum B-level Bahasa Inggeris adalah 3.0 (pada skala penggredan Denmark).

DTU menawarkan Program Kepujian sebagai sebahagian daripada semua MSc Eng. program.

Program pengajian

Anda tidak akan menemui bidang fokus atau pengkhususan pada program MST Eng DTU Quantitative Biology and Disease Modeling.

Anda boleh memilih dari pelbagai kursus pengkhususan teknologi dan menggabungkannya dengan kursus elektif untuk membuat profil individu dengan tepat agar sesuai dengan minat dan latar belakang anda. Yang mengatakan, masih terdapat sebilangan kursus wajib teras yang secara jelas menentukan lulusan Pemodelan Biologi dan Penyakit Kuantitatif.

Kursus-kursus ini merangkumi pemahaman molekul mengenai proses penyakit, biologi sistem, imunologi, dan farmakometrik yang dilengkapi dengan statistik. Di samping itu, anda mungkin ingin memajukan kemahiran pengaturcaraan komputer anda, mendapatkan hasil kerja makmal haiwan anda, atau fokus pada pemahaman yang lebih mendalam mengenai imunologi dan tindak balas tuan rumah. Anda juga boleh merancang kursus khas individu dengan kumpulan penyelidikan, mungkin sebelum kerja tesis anda.

Di samping itu, kami ingin memastikan bahawa anda menggabungkan kemahiran anda dalam biologi kuantitatif dan pemodelan penyakit dalam karya tesis terakhir anda, sehingga anda lulus dengan profil yang dapat dikenali dengan jelas; pengetahuan terperinci mengenai proses penyakit dan pengalaman langsung dalam memahami data biologi kuantitatif.

Kehidupan seorang pelajar

Semasa anda belajar Pemodelan Biologi dan Penyakit Kuantitatif, pengajaran itu berlaku di DTU dan juga di University of Copenhagen (UCPH).

Biasanya, anda akan mengikuti kursus di DTU tiga hari seminggu dan di UCPH dua hari seminggu. Kami cuba merancang kursus supaya anda hanya perlu berada di satu institusi pada hari tertentu.

Sejurus selepas kajian bermula, anda akan dijemput ke mesyuarat alu-aluan oleh Ketua Pengajian, yang akan memperkenalkan anda kepada program ini.

Anda sentiasa dialu-alukan untuk meminta pertolongan dan bimbingan.

Tarikh Akhir Kemaskini Apr. 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

DTU is a vibrant elite technical university, recognized for its high level of international research and its sought-after graduates. Through collaboration, our staff and students reach out to the worl ... Baca lebih lanjut

DTU is a vibrant elite technical university, recognized for its high level of international research and its sought-after graduates. Through collaboration, our staff and students reach out to the world and work across disciplines to create value, welfare, and growth by developing technologies that work in a globalized world, transcending social and cultural differences. Baca Ringkas