Baca keterangan rasmi

Mengenai

Adakah anda berminat dengan politik dan adakah anda ingin menjadi pakar dalam politik Eropah dan perspektif perbandingan? Program Sarjana Bahasa Inggeris sepenuh masa satu tahun Politik Sains: Dasar Awam Eropah mungkin menjadi pilihan yang tepat untuk anda. Dalam program Master ini, anda akan menganalisis bagaimana perubahan sosial, ekonomi dan politik memberi kesan kepada sistem politik dan institusi pentadbiran Eropah di peringkat antarabangsa dan nasional dari perspektif perbandingan.

Anda akan diarahkan dalam usaha penyelidikan dan perdebatan dasar semasa, meneroka perspektif teoritis dan mengembangkan kemahiran penyelidikan yang canggih, yang mana anda akan memohon kepada dua dimensi utama dalam politik Eropah. Satu ialah bagaimana dasar kebangsaan dan struktur politik menangani perubahan sosial dan ekonomi global dan keputusan supranasional. Yang lain adalah bagaimana institusi supranasional, seperti EU, sebaliknya, dipengaruhi oleh kepentingan nasional dan penggerak politik. Dengan mengintegrasikan kedua-dua sudut ini, pelajar pengkhususan Sains Politik: Dasar Awam Eropah akan memperoleh pengetahuan asas dan satu set kemahiran yang tinggi dalam permintaan untuk membuat keputusan di peringkat dasar dan dasar negara. Program ini menawarkan tuisyen yang diperibadikan oleh kakitangan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa yang rekod penyelidikannya baru-baru ini dinilai sebagai antara yang terbaik di Eropah dalam bidang ini.

Program ini diakreditasi oleh NVAO. Selepas menamatkan program ini, anda menerima ijazah yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dalam Sarjana Sains (MSc).

Program Pengajian

Program Sarjana Sains Politik kami memberi anda latihan menyeluruh dan menyeluruh dalam metodologi dan teori sains sosial dan politik. Ini melibatkan aplikasi dan penggunaan praktikal pelbagai kaedah penyelidikan sains politik dan mengenali pelbagai perspektif teoritis dan bagaimana mengintegrasikannya dalam penyelidikan anda. Master adalah program sepenuh masa satu tahun, diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris. Ia mempunyai beban kerja sebanyak 60 kredit.

Sains Politik: Kursus dasar awam Eropah dalam panduan kajian.

Struktur program

Program ini bermula dengan pangkalan umum yang luas dan secara beransur-ansur membolehkan anda menentukan profil anda sendiri.

 • Dalam Tempoh 1 anda mengikuti dua kursus mengenai teori asas dan pendekatan dalam dua sub-disiplin sains politik utama: politik perbandingan dan hubungan antarabangsa. Kursus-kursus ini memberikan anda pangkalan pengetahuan yang umum dan memperkenalkan anda ke seluruh bidang disiplin.
 • Dalam Tempoh 2 anda memilih dua kursus isu terpilih yang merangkumi pelbagai aspek proses politik kontemporari. Anda boleh memilih satu isu terpilih yang berkaitan dengan pengkhususan anda, dan satu untuk memperluaskan skop anda.
 • Dalam Tempoh 3 anda mengikuti kursus yang lebih umum mengenai falsafah sains dan reka bentuk penyelidikan yang akan menyumbang secara langsung kepada penyediaan tugas tesis anda dan menyediakan anda dengan kedua-dua pandangan teori dan alat metodologi.
 • Dalam Tempoh 4 anda mengamalkan kemahiran penyelidikan anda dalam bengkel dalam pengkhususan anda sendiri. Bekerja dalam kumpulan kecil pada topik tertentu, anda mengamalkan semua peringkat kitaran empirik: pilihan dan perumusan soalan penyelidikan, kajian literatur, reka bentuk penyelidikan, analisis data, dan laporan. Pengalaman praktikal dan pelbagai topik penyelidikan yang relevan dan terkini dalam pengkhususan anda yang akan dibentangkan di sini membolehkan anda menggunakan kerja di bengkel ini sebagai batu loncatan ke arah tesis Master anda.
 • Dalam Tempoh 5 dan 6 anda bekerja secara individu pada tesis Master anda, diselia oleh salah seorang ahli kakitangan dari pelbagai kumpulan penyelidikan kami.

Mengapa Menggalakkan Sains Politik di VU Amsterdam ?

 • Pangkalan luas, pengkhususan jelas

Program kami mempunyai struktur kumulatif yang unik, di mana anda mengkhususkan diri setiap bulan. Dari permulaan yang sama dalam dua sub-bidang utama bidang (Hubungan Antarabangsa dan Politik Perbandingan), anda berpisah dalam kumpulan yang lebih kecil dalam kursus isu yang dipilih dan beransur-ansur bekerja ke arah pengkhususan anda sendiri. Ini berpunca dari subjek Master tesis individu anda.

 • Pengawasan intensif, aktiviti kokurikulum

Program ini terdiri daripada tutorial interaktif, bengkel, dan pengawasan individu yang sangat interaktif. Memandangkan skala program yang agak kecil (50-70 pelajar dibahagikan kepada tiga pengkhususan), anda benar-benar dapat mengenali profesor anda, dan mereka akan mengenali anda. Seminar penyelidikan ekstrakurikuler, lawatan, dan bengkel memberi peluang kepada anda untuk melibatkan diri dengan organisasi politik dan (politik) di luar kelas.

 • Komponen penyelidikan yang kuat

Program ini menggalakkan pengambilan kedua-dua kaedah kuantitatif dan kualitatif dan menawarkan anda skop yang luas dalam pendekatan teori, dari teori-teori yang lebih tradisional disiplin kepada teori kritikal. Di dalam kursus yang berlainan perhatian khusus diberikan kepada gabungan pengetahuan dan kemahiran teoritis (penalaran, penulisan, penyampaian dan teknik penyelidikan) dan terdapat penekanan yang besar dalam membangunkan argumentasi untuk menyokong penemuan anda sendiri. Akhirnya, di bawah pengawasan seorang ahli kakitangan yang mempunyai kepakaran dalam pengkhususan anda, anda akan menjalankan penyelidikan bebas untuk tesis Master anda.

 • Reputasi antarabangsa

Program ini dibangunkan dan diajar oleh pasukan terkenal di peringkat antarabangsa dengan rangkaian antarabangsa yang luas. Kualiti pengajaran kami dibuktikan dengan hasil penilaian yang positif: dalam tahun-tahun kebelakangan ini guru-guru kami telah mengundi yang terbaik di Belanda. Program ini mempunyai watak antarabangsa sekurang-kurangnya 35% daripada kakitangan antarabangsa dan kira-kira 50% daripada pelajar yang bermula setiap tahun datang dari luar negara.

 • Ijazah ganda

Ia adalah mungkin untuk mendapatkan ijazah berganda. Memilih ini, anda akan mengikuti program selama 2 tahun di mana anda akan menghabiskan satu tahun di VU dan satu tahun di University of North Carolina di Chapel Hill. Untuk mendapatkan maklumat lanjut lihat di bawah: 'Tadbir urus dua peringkat Eropah'.

 • Apa yang dikatakan oleh pelajar

Pelajar Sains Politik Sarjana di VU telah menyatakan pada tahun 2017 kajian pelajar negara bahawa mereka berpuas hati dengan pendidikan yang mencabar, Pengantarabangsaan, kemudahan kajian, jadual waktu, beban belajar dan saiz kumpulan program.

Prospek kerjaya

Sebagai lulusan program Sarjana Sains Politik di VU Amsterdam , anda mampu bekerja dengan berkesan dalam persekitaran pelbagai disiplin: anda sudah biasa dan mempunyai landasan yang kukuh dalam pendekatan yang digunakan dalam dunia sains sosial yang lebih luas. Anda telah membangunkan kemahiran dalam metodologi penyelidikan (analisis, pengumpulan data, dan pemprosesan), menulis, menyampaikan, bercakap awam, dan kerja berpasukan.

Kerana penekanan pada metodologi dan penulisan penyelidikan, ramai graduan mencari pekerjaan sebagai penganalisis dasar atau penasihat dalam organisasi kerajaan atau bukan kerajaan antarabangsa, dalam sektor swasta, atau sebagai penjawat awam di kementerian kerajaan. Anda juga akan berkelayakan untuk bekerja dalam bidang kewartawanan. Graduan juga mendapat pekerjaan dalam komunikasi dan hubungan luar. Aplikasi menyeluruh tentang kemahiran penyelidikan yang ditawarkan oleh program ini juga mempersiapkan Anda untuk kerjaya selanjutnya dalam akademik. Ramai graduan kami mengambil bahagian dalam Ph.D. program di seluruh dunia.

Pelatih
Mencari kedudukan dalam organisasi (antarabangsa) mungkin sukar, terutamanya dalam pasaran kerja semasa. Semasa program ini, anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai kepentingan anda sendiri dan bagaimana anda boleh menggunakannya untuk kerjaya antarabangsa. Setelah menyelesaikan tuan, pelajar yang bermotivasi tinggi boleh mendekati profesor mereka untuk kemungkinan magang dalam rangkaian profesor. Pelajar penyelidikan di jabatan Sains Politik kita juga merupakan pilihan. Pengalaman kerja ini akan membantu anda dalam kerjaya anda.

Program diajar dalam:
English

Lihat 72 lagi program yang ditawarkan oleh Vrije Universiteit Amsterdam »

Tarikh Akhir Kemaskini November 8, 2018
This course is Campus based
Start Date
Sept. 1, 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
2,083 EUR
untuk pelajar EEA-EU.
Deadline
Jun 1, 2019
1 April for non-EU-students.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sept. 1, 2019
Tarikh tutup permohonan
Jun 1, 2019
1 April for non-EU-students.

Sept. 1, 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
Jun 1, 2019
1 April for non-EU-students.
End Date