Sarjana Sains Komputer (Narvik)

Umum

Penerangan Program

Ini adalah kajian bagi mereka yang berminat dalam grafik, permainan komputer dan simulasi. Anda menyedari bahawa kehidupan seharian kita akan menjadi sebahagian daripada realiti maya, dan anda mahu mengambil bahagian dalam membangunkan masa depan ini.

Penerangan program

Dengan kajian ini, anda akan mempunyai keseluruhan prasyarat untuk dapat belajar untuk membangunkan permainan komputer canggih, realiti maya dan untuk membuat simulasi yang realistik. Anda mendapat asas teori dan praktikal yang menyeluruh untuk pembangunan perisian canggih, dengan fokus khusus pada sistem pembangunan dan pembelajaran simulasi dan pembelajaran.

Obligasi rapat Narvik mempunyai pusat penyelidikan di dalam negara, di peringkat kebangsaan dan di peringkat antarabangsa memberikan anda manfaat sebagai pelajar.

Sepanjang kajian, anda akan membina fundamental yang kuat dan berdaya saing sebagai pengaturcara teknikal dan pemaju perisian berasaskan permainan dan simulator. Anda akan menumpukan pada aspek teknikal pengaturcaraan jenis rendah dan tinggi, pemodelan geometri, penggunaan grafik komputer, realiti maya dan peningkatan, pembangunan sistem teras komputer bersepadu, kecerdasan buatan, ejen pintar dan banyak lagi.

Hasil pembelajaran

Pengetahuan:

 • Calon akan mempunyai pengetahuan dasar yang diperlukan serta pengetahuan kepakaran untuk mencabar pekerjaan dalam penyelidikan, pembangunan perindustrian, dan bidang lain. Ini bererti bahawa pengetahuan itu berada pada tahap supaya calon dapat menganalisis masalah dan menerapkan pengetahuan di bidang-bidang baru.
 • Calon akan mempunyai pengetahuan yang mendalam mengenai teori dan metodologi yang berlainan dalam pembangunan perisian dan terutamanya pengaturcaraan komputer. Ia adalah pengaturcaraan berorientasikan objek dan pengaturcaraan meta, berdasarkan pengetahuan matematik dan teknologi yang digunakan untuk kedua-dua pengaturcaraan umum dan terutamanya kepada aplikasi teknikal pada platform yang berbeza.
 • Calon akan mempunyai pengetahuan khusus dalam bidang gabungan pemodelan dan pengaturcaraan geometri, geometri yang digabungkan dengan kecerdasan buatan dan pengaturcaraan, simulasi / perhitungan dan pengaturcaraan, geometri dan grafik komputer.

Kemahiran:

 • Calon akan bekerja secara bebas dengan masalah, dengan menganalisis masalah dan membuat rencana untuk menyelesaikannya.
 • Calon akan dapat secara bebas untuk membuat program komputer besar dan / atau kompleks berjalan pada platform yang berbeza.
 • Calon boleh menjalankan projek bebas, penyelidikan atau pembangunan dalam bidang sains komputer di bawah pengawasan dan selaras dengan norma-norma yang sesuai untuk etika penyelidikan.
 • Calon dapat mencari, menganalisis dan menangani secara kritis dengan pelbagai sumber maklumat dan menggunakannya dalam pembangunan dan dalam argumentasi.
 • Calon akan dapat menulis laporan berterusan yang lebih lama dan mengemukakan penyelidikan dengan jelas dalam kerja bertulis dan secara umum menyampaikan pengetahuan secara lisan dan secara bertulis.

Kecekapan am:

 • Calon dipengaruhi untuk mempertahankan dan mengembangkan rasa ingin tahu dan nilai-nilai seperti keterbukaan, ketepatan dan kepentingan memisahkan antara pengetahuan dan pendapat.
 • Calon boleh berkomunikasi tentang isu akademik, analisis dan kesimpulan dalam bidang sains komputer dengan menggunakan istilah yang relevan untuk berkomunikasi dengan pakar dan juga orang awam.
 • Calon boleh menyumbang kepada proses pemikiran dan inovasi baru dengan kerjasama pakar dari bidang lain.

Keperluan kemasukan

Sarjana Sarjana yang berkaitan dalam program Kejuruteraan dalam sains komputer atau setaraf dengan minimum 30 kredit topik matematik / statistik.

Pengetahuan dalam Fizik (7,5 - 10 ects) pada tahap yang lebih tinggi adalah disyorkan untuk dapat mengikuti kursus yang berbeza pada program induk. Beberapa kursus dalam program sarjana muda mempunyai sejumlah fizik yang termasuk dan boleh diterima.

Pemohon dari Norway atau negara Nordik:

 • Tarikh akhir permohonan untuk pemohon Norway dan Nordic lain adalah pada 15 April untuk kemasukan ke semester musim luruh

Pemohon dari luar negara-negara Nordic:

 • Tarikh akhir permohonan untuk pemohon di luar negara Nordic adalah 1 Disember untuk kemasukan ke semester musim luruh.

Pengajaran dan penilaian

Program ini menggunakan pembelajaran berasaskan masalah. Ini bermakna bahawa arahan teoritis diikuti dengan projek, di mana pelajar belajar dengan menggunakan teori tersebut.

Sepanjang program ini, pelbagai jenis kaedah penilaian digunakan berkaitan dengan subjek yang berbeza. Dalam sesetengah kes, peperiksaan bertulis individu digunakan sebagai penggredan subjek.

Beberapa penilaian subjek berdasarkan kerja-kerja projek di mana gred ditentukan berdasarkan laporan bertulis, kod program dan program komputer yang terhasil bersama-sama dengan peperiksaan lisan di mana pelajar membuat demonstrasi, menerangkan mengapa dan apa yang mereka telah lakukan dan menjawab soalan tentang sukatan pelajaran secara umum.

Penggredan tesis tuan akhir adalah berdasarkan hanya pada laporan tertulis. dan bahan yang dihantar bersama-sama dengannya.

Maklumat lanjut tentang kaedah penilaian setiap subjek ditakrifkan dalam penerangan kursus masing-masing. Walau bagaimanapun, gred biasanya berdasarkan sistem ECTS dengan gred A, B, C, D, E dan F, di mana F tidak "diluluskan".

Prospek pekerjaan

Ijazah Sarjana dalam Sains Komputer yang diterapkan layak untuk bekerja di peringkat antarabangsa dalam pelbagai industri dan disiplin, mulai dari kejuruteraan perisian secara amnya kepada pembangunan perisian khusus khusus domain. Beberapa contoh termasuk:

 • Realiti maya dan ditambah, simulator
 • Sistem penglihatan grafik (membina teras untuk digunakan dalam sistem visualisasi)
 • Sektor minyak dan gas
 • Reka Bentuk Bantuan Komputer dan Pembuatan Berbantukan Komputer
 • Industri permainan komputer
 • Pembangunan sistem perisikan buatan
 • Kerjaya akademik dalam penyelidikan dan pembangunan

Akses kepada kajian lanjut

Pelajar mungkin berkelayakan untuk masuk ke Ph.D. program dalam Matematik Gunaan dan Kejuruteraan Komputasi.

Setelah berjaya menyelesaikan program ijazah, bergantung kepada gred memuaskan dalam ijazah Sarjana dan Sarjana Muda.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

UIT The Arctic University of Norway is the northernmost university of the world. Its location on the edge of the Arctic implies a mission. The Arctic is of increasing global importance. Climate change ... Baca lebih lanjut

UIT The Arctic University of Norway is the northernmost university of the world. Its location on the edge of the Arctic implies a mission. The Arctic is of increasing global importance. Climate change, the exploitation of Arctic resources and environmental threats are topics of great public concern, and which the University of Tromsø takes special interest in. At UiT The Arctic University of Norway you can explore global issues from a close-up perspective. Baca Ringkas
Tromsø , Alta , Narvik + 2 Lagi Kurang