Sarjana Sains, Kimia dan Fizik Bahan Antarabangsa

Umum

Penerangan Program

Sarjana Sains Kimia dan Fizik Bahan Antarabangsa

PROGRAM MASTER CHEMISTRY DAN FISIK MATRIK (CPM)

Masyarakat kita kini menghadapi cabaran besar dalam bidang tenaga, perubatan, ekologi, pembinaan, dan pengangkutan. Untuk kemajuan selanjutnya dalam bidang utama ini, ia menjadi penting untuk menemui dan membangunkan bahan-bahan fungsional novel.

Kandungan

Program Sarjana Kimia dan Fizik Bahan (CPM) yang ditawarkan di Jabatan Sains Bahan dan Fizik, menyediakan pelajar untuk isu-isu penting ini. Ia dibuka kepada pelajar dari semua negara dan latar belakang saintifik yang berbeza.
Ia memberi tumpuan kepada sintesis, pencirian, dan pemprosesan bahan berfungsi sintetik dan semulajadi. Melalui kedua-dua kursus sains asas dan digunakan, program ini memberikan pelajar pemahaman yang lengkap tentang pengaruh sifat-sifat fizikal, kimia dan biologi bahan-bahan dalam integrasi mereka dalam peranti fungsional dan aplikasi kehidupan sebenar. Pelajar yang mendaftar dalam program ini akan mendapat pendidikan yang baik dalam bidang sains dan kejuruteraan bahan yang memenuhi keperluan industri dan akademik.

Keperluan kemasukan

A B.Sc. ijazah dalam bidang berkaitan atau kajian yang setara di institusi pendidikan pasca sekolah menengah yang disahkan di Austria atau di negara asing (Fizik, Kimia, Kejuruteraan, Sains Bahan, dan lain-lain).

ORGANISASI DAN KURSUS PENGAJIAN

 • Ijazah Akademik: M.Sc.
 • Tempoh program: 3 semester
 • Unit ECTS: 90
 • Tarikh mula: Musim Musim Sejuk (Oktober) atau Musim Panas (Mac)

Struktur

Program Master of Science CPM adalah kurikulum berasaskan bahasa Inggeris. Ia berorientasikan penyelidikan dan tiga semester panjangnya. Campuran seimbang kursus teras yang diperlukan dan modul elektif menyediakan kurikulum yang fleksibel dan individu. Dua semester pertama memperkenalkan beberapa kaedah moden sintesis, pemprosesan, dan pencirian bahan berfungsi. Semester ketiga didedikasikan untuk kerja penyelidikan tesis Guru.

Penyelidikan

Semasa kursus M.Sc. program ijazah, pelajar akan menjadi akrab dengan cara penyelidikan saintifik eksperimen bebas, melalui interaksi yang berterusan dengan ahli Fakulti kami. Ini akan menyediakan pelajar dengan keupayaan untuk mencari penyelesaian inovatif untuk masalah yang berkaitan dengan bahan, pemprosesan dan kelestarian.

ORGANISASI DAN KURSUS PENGAJIAN

Setiap semester sepadan dengan 30 unit ECTS.

Kursus Teras

 • Kimia Bahan
 • Fizik Bahan
 • Pencirian Bahan
 • Kesihatan, Keselamatan, dan Peraturan

Lima modul elektif

 • Nanomaterials and Interfaces
 • Bahan Biologi dan Alam Sekitar
 • Bahan, Mineral, dan Sumber
 • Sains Bahan Komputasi
 • Pengurusan Industri

Skop dan Kurikulum

Teknologi yang menangani cabaran global sekarang bergantung kepada pembangunan bahan. Memperbaiki bahan-bahan hari ini serta merancang generasi akan datang bahan memerlukan pengetahuan mendalam dan kemahiran dalam sains semula jadi. Bermula dengan semester musim sejuk 2014/15, Universiti Salzburg menawarkan kurikulum baru untuk program tuan sarjana antarabangsa yang bertajuk "Kimia dan Fizik Bahan".
Program induk ini bertujuan untuk melatih siswazah cemerlang Sarjana dari bidang Kimia, Fizik, Sains Bahan dan Kejuruteraan dalam sintesis, pencirian, dan aplikasi bahan fungsional. Penekanan khusus akan diberikan kepada sumber semula jadi dan pertimbangan alam sekitar. Program sains induk dalam Kimia dan Fizik Bahan adalah program tiga semester yang menyediakan persiapan teknikal maju untuk kerjaya dalam penyelidikan dan pembangunan serta pengurusan dan keusahawanan. Keperluan program adalah fleksibel untuk menyokong para pelajar dengan minat yang beragam dan matlamat kerjaya. Kelas-kelas akan diajar dalam Bahasa Inggeris di Jabatan Sains dan Fizik Bahan oleh pakar dalam bidang.

PARIS LODRON UNIVERSITY OF SALZBURG

Dicipta oleh Putera Uskup Paris Lodron pada 1622, Universiti Salzburg (PLUS) kini terdiri daripada empat fakulti (Teologi, Undang-Undang, Kebudayaan dan Sains Sosial, Sains Alam) dengan sekitar 18,000 pelajar dan 2,800 pekerja.

Universiti Salzburg menawarkan pelajar pelbagai Sarjana Muda, Sarjana, dan Ph.D. program dengan nisbah guru yang seimbang kepada pelajar. Pelbagai aktiviti kokurikulum juga disediakan untuk pelajar PLUS di Sportscenter atau dengan pelbagai kelab pelajar.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Created by Prince Archbishop Paris Lodron in 1622, the University of Salzburg (PLUS) is now composed of four faculties (Theology, Law, Cultural and Social Sciences, Natural Sciences) with approximatel ... Baca lebih lanjut

Created by Prince Archbishop Paris Lodron in 1622, the University of Salzburg (PLUS) is now composed of four faculties (Theology, Law, Cultural and Social Sciences, Natural Sciences) with approximately 18,000 students and 2,800 employees. Baca Ringkas