Sarjana Sains Data

Umum

Penerangan Program

Pengenalan

Kami hidup dalam dunia yang didorong data yang menghasilkan jumlah maklumat yang besar pada kadar yang semakin meningkat, melalui media sosial, transaksi kewangan, telekomunikasi, dan juga penemuan saintifik.

Bidang ilmu disiplin ilmu yang baru muncul menggabungkan bidang sains komputer dengan statistik matematik dan kepakaran domain untuk mengurus dan menganalisis data ini.

Menggabungkan kaedah statistik, sains data memberikan penekanan yang lebih besar kepada kemahiran pengiraan khusus yang diperlukan untuk mengurus dan menganalisis data besar dari sumber seperti media sosial, sensor, data mudah alih dan transaksi.

Para saintis data mengembangkan keupayaan untuk memperoleh pandangan dan peluang dari repositori data yang banyak yang dikumpulkan oleh banyak organisasi. Mereka membantu organisasi dalam semua sektor ekonomi untuk memahami jumlah data yang sangat besar ini; membolehkan perniagaan memperoleh kelebihan persaingan, kerajaan untuk menyampaikan perkhidmatan yang lebih disasarkan, dan pasukan penyelidikan membuat penemuan baru.

Pembentangan program

Sarjana Sains Data adalah program bersama antara Fakulti Sains dan Fakulti Kejuruteraan Universiti Saint Joseph. Kursus diberikan dalam kedua-dua Fakulti mengambil kesempatan daripada kepelbagaian kursus-kursus pilihan pelajar boleh memilih daripada mengikuti minat mereka. Kursus boleh diberikan sama ada dalam bahasa Perancis atau bahasa Inggeris mengikut jenis kursus, sebagai kursus praktikal asumsi umum diberikan dalam bahasa Inggeris manakala kajian teori diajar dalam bahasa Perancis.

Sifat program ini menyediakan pelajar untuk dua strategi kerjaya utama; sama ada penyelidikan yang berdedikasi, atau berorientasikan pasaran. Malah, program kami menawarkan latar belakang teori pepejal dalam statistik, regresi dan topik matematik berkaitan data yang lain, bersama dengan bahagian praktikal yang menumpukan kepada alat matematik dan pengaturcaraan yang penting untuk analisis data, pembelajaran mesin, dan data besar.

Pendek kata, program ini disusun oleh profesor dari sains dan kejuruteraan dengan kerjasama rakan sejawat Eropah dari bidang sains data dan para pelajar dapat mencari semua elemen yang diperlukan untuk bekerja di pasaran kompetitif hari ini.

Prasyarat dan ringkasan program

Program ini mengalu-alukan pelajar dari latar belakang saintifik yang berbeza, pada asasnya; matematik atau sains fizikal, kejuruteraan, dan sains komputer. Pada tahun pertama, bergantung kepada latar belakang pelajar, kursus pelengkap spesifik diberikan untuk menyediakan pelajar untuk tahun kedua melalui asas yang mantap dalam sains komputer dan kemahiran teras statistik yang diperlukan untuk setiap saintis data. Oleh itu, pelajar dengan latar belakang sarjana dalam Matematik akan mengambil kursus lanjutan dalam sains komputer untuk menambah pengetahuan mereka, manakala pelajar dengan ijazah sarjana dalam sains komputer akan mengikuti kursus khusus matematik yang digunakan. Tahun kedua membawa lebih banyak usaha ke atas kemahiran yang diperlukan dalam pasaran dalam analisis data, pembelajaran mesin yang digunakan, analisis data besar dan lain-lain.

Skim Latihan

Tahun kedua dan akhir program ini termasuk latihan mandatori 3 hingga 4 bulan. Kami berusaha untuk menawarkan pelajar kami peluang terbaik untuk berinteraksi dengan pasaran dan membuka pintu pertama ke arah kerjaya yang sangat baik. Pada masa ini pelajar perlu memilih antara dua strategi kerjaya utama; karier berorientasikan industri yang boleh dimulakan sebaik sahaja mendapat ijazah Sarjana atau projek penyelidikan dengan Ph.D. dalam penglihatan. Sudah tentu, pelajar yang bercita-cita tinggi boleh memilih kedua-dua pilihan selari dengan terlibat dalam Ph.D. program bersama dengan memulakan kerjaya sebagai saintis data sambilan sehingga Ph.D. dianugerahkan.

Tinjauan kerjaya

Oleh kerana sains data masih bidang baru dan baru muncul, peranan yang tersedia untuk saintis data agak berbeza dan pelbagai. Bersama tajuk saintis data, jawatan lain termasuk pakar analisis, penganalisis / pemaju perisikan perniagaan, penganalisis data, arkitek data, jurutera data, pelombong data, saintis penyelidikan, dan penganalisis web.

Syarat kemasukan

Pelajar layak masuk jika memenuhi kriteria kemasukan berikut:

Mempunyai ijazah sarjana muda dalam salah satu bidang berikut: sains komputer, matematik atau fizik. Pelajar dalam tahun akhir pengajian peringkat sarjana mereka boleh memohon dan mungkin diterima secara kondusif, tertakluk kepada kejayaan mereka yang berjaya.

Pelajar pada tahun ke 5 dan tahun akhir kejuruteraan komputer dan komunikasi boleh memohon secara langsung untuk tahun kedua program.

Khususnya, selepas pemeriksaan kurikulum mereka dan memandangkan kecekapan mereka yang diperoleh, calon yang tidak mempunyai syarat yang disebutkan di atas mungkin juga dipertimbangkan. Dalam acara sedemikian, kemasukan boleh dibuat tertakluk kepada syarat-syarat yang berkaitan dengan kursus yang akan diikuti.

Pelajar antarabangsa

Ketahui lebih lanjut mengenai belajar sebagai pelajar antarabangsa di USJ di sini: https://www.usj.edu.lb/sri/index_en.php

Lawati halaman Sarjana Sains Data di laman web Saint Joseph University of Beirut untuk maklumat lanjut!

https://www.usj.edu.lb/formations/form.php?diplome=935

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Saint-Joseph University of Beirut (USJ) is a private Lebanese university that was established in 1875. The university and its degrees are officially recognized by the Lebanese state, in accordance wit ... Baca lebih lanjut

Saint-Joseph University of Beirut (USJ) is a private Lebanese university that was established in 1875. The university and its degrees are officially recognized by the Lebanese state, in accordance with the provisions of the private higher education that governs higher education in Lebanon. Baca Ringkas