Sarjana Pengajian China

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Master of China Studies (MCS) adalah program ijazah peringkat MA dengan tumpuan kuat pada konteks ekonomi, budaya, dan masyarakat China. Zhejiang University International Business School (ZIBS), bekerjasama dengan Institut Pengajian China, memasukkan aliran perniagaan ke dalam program Pengajian China yang telah lama wujud. Kurikulum antara disiplin membolehkan pelajar bekerja secara analitik, dan mendapatkan pemahaman mendalam mengenai China. ZIBS memberikan sokongan akademik, sokongan korporat, dan ruang pengajaran.

MCS mempunyai pasukan lebih daripada 20 profesor dari pelbagai jabatan dan komponen praktikal program, seperti bengkel, lawatan lapangan, dan magang, melibatkan pelajar dalam masyarakat Cina untuk mempersiapkan mereka lebih jauh untuk menjalankan penyelidikan bebas dan mengintegrasikan pengetahuan empirik dalam kehidupan dan pekerjaan seharian.

134959_pic2.jpgZhejiang University International Business School","author_url":"","source":""}" />

Butiran Program

Objektif

Melalui kurikulum antara disiplin dan penyelidikan lapangan yang mendalam dalam konteks ekonomi, budaya, dan kemasyarakatan kontemporari China, pelajar memperoleh perspektif yang unik mengenai persekitaran sosial dan perniagaan China. Pengajian China di ZIBS dibina berdasarkan premis bahawa pelajar antarabangsa seharusnya dapat berinteraksi dan berkomunikasi dengan masyarakat tempatan dengan belajar bertutur dalam bahasa Mandarin Cina semasa melanjutkan pelajaran dalam Bahasa Inggeris.

Garis Panduan Program

Program ini dibina berdasarkan dua modul interdisipliner: Memahami China Kontemporari & Melakukan Perniagaan di / dengan China, yang semuanya memastikan bahawa pelajar memperoleh pemahaman yang luas tentang China kontemporari dan isu-isu yang berkaitan dengan ekonomi dan amalan perniagaannya.

Subjek wajib dan teras merangkumi topik seperti:

 • Bahasa Cina
 • Seminar Pengajian China (Kaedah Penyelidikan Sosial & Penulisan Akademik)
 • Kecekapan antara budaya
 • Siri Kuliah Kajian China
 • Tamadun China
 • Geopolitik dan Perniagaan

Pelajar boleh memilih elektif dalam Perniagaan China, Budaya dan Masyarakat China, seperti:

 • Teknologi, Inovasi dan Transformasi
 • Kepimpinan di China
 • Enjin Fintech China
 • Perdagangan Digital di China
 • Globalisasi dan Perniagaan Antarabangsa
 • Pasaran Pertumbuhan dan BRI
 • Masyarakat Tempatan Cina dan Pemodenannya
 • Dasar Awam Cina
 • Budaya dan Masyarakat China pada abad ke-20
 • Sejarah Intelektual China

Semua pelajar akan menyelesaikan magang, biasanya 3-6 bulan. Tesis diperlukan untuk semua pelajar dalam Master of China Studies.

* Kursus yang ditunjukkan boleh berubah dan hanya menunjukkan.

Bahasa Pengajian

Bahasa pengajaran utama adalah bahasa Inggeris dengan kurikulum bahasa Mandarin yang ketat sebagai komponen tambahan untuk meningkatkan penguasaan bahasa Cina anda.

Format dan Tempoh

Tempoh program sepenuh masa adalah 2 tahun. Calon MA dari universiti rakan kongsi boleh memilih 1 tahun di Universiti Zhejiang. Lokasi pengajaran utama adalah Kampus Antarabangsa ZJU di Haining. Kurikulum formal memberikan gambaran lebih lanjut mengenai topik-topik menarik yang berkaitan dengan China.

Ijazah dan Sijil

Graduan akan memperoleh ijazah dan diploma Sarjana Pengajian China dari Universiti Zhejiang, setelah menyelesaikan 24 kredit, tesis dan magang.

Persekitaran Pelajar Antarabangsa

Program MCS menyediakan persekitaran yang unik untuk pelajar belajar antara satu sama lain. Melalui aktiviti dalam dan selepas kelas, pelajar berpeluang mengembangkan kemahiran komunikasi silang budaya mereka, menjalin hubungan antarabangsa mereka sendiri, dan meneroka peluang kerjasama yang berpotensi.

Pengalaman dalam syarikat

Semua pelajar dikehendaki menyelesaikan magang 3-6 bulan, bergantung pada sifat pertunangan. Ini adalah peluang yang luar biasa bagi para peserta untuk menerapkan pembelajaran mereka pada situasi sebenar, mencapai tahap integrasi yang tinggi antara pembelajaran dan praktik.

Sokongan Logistik dalam Haining

Kampus Antarabangsa menyediakan perkhidmatan ulang-alik ke kampus Hangzhou. Sekolah juga boleh menyediakan perkhidmatan ulang-alik lain ke stesen keretapi atas permintaan pelajar. Pusat khidmat kampus menyediakan akses ke perkhidmatan bandar, seperti bas dan bas awam, serta memberi nasihat tentang kehidupan harian di kampus dan di Haining.

Penginapan dan Kemudahan

Kampus Antarabangsa menyediakan pilihan tempat penginapan di dalam kampus, yang dibayar oleh pelajar. Kemudahan kampus merangkumi katering penuh, kemudahan sukan (di dalam dan di luar pintu), kedai serbaneka, kafe, perbankan, dan perkhidmatan pos, kawasan pertemuan umum, dan lain-lain. Ia adalah kampus yang sepenuhnya autonomi.

Bayaran

 • Tuisyen: 30,800 RMB / tahun
 • Bayaran Penginapan: 8,000 RMB / tahun
 • Insurans: 800 RMB / tahun

134965_pic4.pngZhejiang University International Business School","author_url":"","source":""}" />

Kemasukan

 1. Siapkan Permohonan Anda
  • Kelayakan:
   • Pemohon mestilah warganegara bukan Cina dalam keadaan sihat.
   • Ijazah sarjana muda minimum dalam jurusan tertentu.
   • Pemohon mesti berumur di bawah 40 tahun.
   • TOEFL, IELTS dan / atau sijil ujian Bahasa Inggeris yang diiktiraf antarabangsa yang menunjukkan kemahiran pemohon dalam Bahasa Inggeris.
   • Senarai dokumen untuk permohonan boleh didapati di sini: http://iczu.zju.edu.cn/english/redir.php?catalog_id=22211
   • Semua pemohon hendaklah menyerahkan dokumen elektronik secara dalam talian ke Pejabat Kemasukan dan Pengurusan untuk Pelajar Pascasiswazah, Kolej Antarabangsa, dan menghantar dokumen fizikal ke alamat surat-surat Institut Pengajian China selewat-lewatnya pada tarikh akhir. Tarikh akhir kemasukan adalah pada 31 Mac 2020. Pakej permohonan hendaklah dilabel sebagai "Bahan Permohonan Program Ijazah Sarjana".
   • Permohonan yang tidak lengkap tidak akan diproses. Semua bahan TIDAK akan dikembalikan tanpa mengira hasilnya.
 2. Permohonan Dalam Talian
  • Selepas itu, hantarkan permohonan anda dengan dokumen sokongan ke alamat surat yang disediakan di atas. Tarikh akhir permohonan masuk ke program dan ZJU Beasiswa 2020-2021: 31 Mac 2020.
 3. Selepas Permohonan
  • Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pendaftaran, insurans perubatan dan penginapan, sila rujuk ke International College di http://iczu.zju.edu.cn/english/redir.php?catalog_id=22211

134960_pic6.jpgZhejiang University International Business School","author_url":"","source":""}" />

Tarikh Akhir Kemaskini May 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Zhejiang University International Business School (ZIBS) was founded on the ZJU International Campus at Haining in November 2018 to facilitate academic and corporate exchange between the West and the ... Baca lebih lanjut

Zhejiang University International Business School (ZIBS) was founded on the ZJU International Campus at Haining in November 2018 to facilitate academic and corporate exchange between the West and the East. With a legacy of academic excellence, innovation, and entrepreneurship from China, ZIBS embraces and embodies the future. The business school prepares responsible and aspiring leaders, and the ecosystem it serves, to face the challenges of an increasingly complex global business environment. By connecting people and ideas, ZIBS shapes the future of business in the new global economic era. Baca Ringkas