Sarjana Pendidikan dan Komunikasi Sains

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Mengenai

Adakah anda mempunyai pengetahuan yang kukuh dalam salah satu sains, adakah anda menikmati berkongsi pengetahuan anda, dan adakah anda ingin mendalami wawasan anda dalam proses pendidikan dan komunikasi? Kemudian program Master dalam Pendidikan Sains dan Komunikasi mungkin menjadi pilihan anda.

Dalam program ini, anda akan memperoleh pandangan teori dan kemahiran praktikal dalam kedua-dua amalan pendidikan formal dan tidak formal. Disiplin sains anda akan diletakkan dalam perspektif sosial yang lebih luas, dan anda akan membangun pandangan anda sendiri tentang bagaimana disiplin anda harus relevan dengan pendidikan menengah dan kepada orang awam secara keseluruhannya. Latihan magang dan projek penyelidikan dalam pendidikan sains dan komunikasi akan menyokong anda untuk berkembang sebagai seorang pengamal yang mahir serta seorang inovator.

Program dua tahun ini boleh menjadi pintu masuk anda kepada karier, seperti:

 • Guru dalam pendidikan menengah atau tinggi
 • Reka bentuk pendidikan
 • Penulisan atau pengeditan sains
 • Pendidikan muzium
 • Penyelidikan pendidikan sains.

Pengkhususan

Selepas semester pertama bersama, anda akan mengkhususkan diri dalam salah satu trek program:

 • Ijazah Sarjana (dalam Biologi, Kimia, Fizik, Matematik, atau Sains Komputer)
 • Penyelidikan dan Pembangunan Pendidikan Sains dan Komunikasi

Kelayakan pengajaran ijazah kedua

Jika anda telah menamatkan ijazah Sarjana Muda yang relevan di sebuah universiti penyelidikan Belanda, anda juga boleh mempertimbangkan kerjaya sebagai guru dalam pendidikan menengah. Sila rujuk laman web Modul Educatieve kami (dalam Bahasa Belanda) untuk maklumat lanjut. Selepas tamat program ini (30 kredit ECTS), anda akan menerima kelayakan guru ijazah kedua (terhad) yang memenuhi syarat untuk mengajar di pendidikan menengah rendah (vmbo-t dan gred rendah di havo dan vwo).

Objektif program

Sebagai lulusan program ini, anda akan mempunyai:

 • Pengertian mendalam tentang disiplin sains anda dalam konteks masyarakat dan pendidikan.
 • Kemahiran profesional sebagai guru, pereka, dan komunikator.
 • Menguasai pendekatan penyelidikan yang sistematik untuk menilai dan meningkatkan amalan profesional anda.
 • Sikap dan kemahiran sebagai pengamal reflektif, dari segi pengetahuan pakar, kemahiran dan amalan pedagogi.

Kualifikasi NLT

Selain berkelayakan sebagai guru dalam bidang kimia, sains komputer, fizik dan matematik, anda juga layak mengajar Alam, Kehidupan dan Teknologi, selepas tamat program Master (Ijazah Guru)

Sudah menjadi Guru?

Sekiranya anda mempunyai MSc dalam Sains atau Matematik, anda layak untuk masuk ke program Master Pendidikan selama satu tahun dalam bahasa Inggeris (dalam bahasa Belanda), yang juga membawa kepada sijil mengajar.

Prospek kerjaya

Prospek kerjaya bagi graduan kami adalah baik. Kira-kira separuh daripada pelajar kita memulakan kerjaya sebagai guru. Orang lain mencari pekerjaan sebagai penyelidik pendidikan di sebuah universiti, atau mereka mencari pekerjaan di tempat lain di mana mereka boleh menghantar pengetahuan sains kepada orang lain.

Bermula sebagai Guru

Setelah melengkapkan lulus Ijazah Guru, anda akan berkelayakan sebagai guru untuk salah satu mata pelajaran sekolah di kedua pendidikan menengah rendah dan menengah. Prospek pekerjaan untuk guru dalam subjek sains pada umumnya baik, tetapi terdapat perbedaan antara mata pelajaran sekolah. Terdapat banyak kekosongan untuk guru dalam bidang kimia, sains komputer, fizik, dan matematik, dan terdapat lebih sedikit peluang untuk guru biologi.

Selain memenuhi syarat sebagai guru dalam bidang kimia, sains komputer, fizik, atau matematik, anda juga layak untuk mengajar Alam, Kehidupan dan Teknologi, selepas tamat program tuan ini.

Pelbagai jenis Kerjaya

Graduan dari trek Penyelidikan dan pembangunan, dan siswazah dari litar Ijazah lepasan yang tidak memilih kedudukan sebagai guru, mencari jalan mereka dalam pelbagai kerjaya:

 • Sains pendidikan dan penyelidikan komunikasi (misalnya kedudukan PhD)
 • Guru di universiti sains gunaan (HBO)
 • Pemaju pendidik di sebuah muzium (contohnya Universiteitsmuseum, Museon, Naturalis)
 • Penerbitan pendidikan (kaedah pengajaran menulis, membangunkan kurikulum)
 • Pegawai komunikasi di agensi berkaitan sains atau institusi (Sains Pelantar Kebangsaan

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Baca lebih lanjut

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Baca Ringkas