Sarjana Matematik

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Dalam program pengajian Matematik, kami bertujuan menyediakan anda untuk kerjaya seorang ahli sains atau pakar dalam pelbagai bidang seperti industri, perbankan atau perkhidmatan insurans. Matlamat asas kami adalah untuk memberi anda pengetahuan matematik dan memperdalamnya. Selain itu, matlamat kami juga adalah untuk membangunkan kemahiran pemikiran logik bebas, abstrak dan matematik isu-isu sebenar, menyelesaikan isu-isu menggunakan kaedah matematik dan teknologi komputer, dan akhirnya mentafsirkan hasil dengan betul. Setelah menamatkan pengajian anda, anda akan bersedia untuk bekerja secara bebas dan juga dalam satu pasukan dan anda akan dapat melanjutkan dan menyelesaikan pengetahuan dan kemahiran anda.

111160_Ostrava_2.jpg

Anda boleh memilih daripada dua pengkhususan - Matematik dan Matematik Fuzzy. Dalam teras bersama mereka, anda akan memperoleh pengetahuan lanjutan analisis matematik (analisa, ukuran dan integral yang berfungsi dan kompleks), geometri dan topologi. Anda akan belajar untuk menyelesaikan masalah matematik kompleks yang mencadangkan model matematik yang sesuai, mentafsirkan hasil yang diperoleh dan membentangkannya secukupnya.

Dalam pengkhususan Matematik, anda akan melanjutkan dan memperdalam pengetahuan anda tentang disiplin matematik moden dan hubungan antara mereka, serta aplikasi yang akan memajukan anda ke hadapan dalam pemahaman daripada dunia sebenar.

Dalam pengkhususan Matematik Fuzzy, anda akan memperoleh pengetahuan yang lebih mendalam dan gambaran keseluruhan perkembangan bidang matematik yang sama. Perhatian khusus akan diberikan kepada struktur matematik, model dan kaedah yang akan membolehkan anda bekerja dengan pelbagai jenis ketidakpastian.

Dalam kedua-dua pengkhususan, anda akan membentuk profil anda dalam seminar profesional yang berbeza di mana anda akan memperdalam pengetahuan anda di kawasan matematik dan aplikasi yang dipilih atau memperoleh latihan asas untuk kerja saintifik.

Prospek kerjaya

Apakah jenis pekerjaan yang akan menjadi matematik relevan?

Kemahiran yang anda perolehi terdiri daripada pemikiran logik bebas, abstrak dan matematikkan isu sebenar, menyelesaikan isu-isu menggunakan kaedah matematik serta teknologi komputer dan mentafsirkan hasil dengan betul. Selain itu, kemahiran akan terdiri daripada bekerja secara autonomi dan / atau dalam pasukan, memperluas dan membangunkan pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh, dan menyampaikannya, dan berkomunikasi dalam bahasa Inggeris. Kemahiran sedemikian akan menentukan anda terlebih dahulu - jika anda adalah lulusan Ijazah Sarjana dalam Matematik - untuk bekerja sebagai pakar profesional bebas (atau pasukan / pemimpin kumpulan kerja) mengenai analisis, pemodelan dan menyelesaikan masalah menggunakan kaedah matematik . Graduan paling kerap dapat mencapai kedudukan seperti pakar pemprosesan data, penganalisis kanan dalam pelbagai bidang atau ahli pasukan penyelidikan yang bekerja pada pemprosesan dan penilaian data.

111161_Kopie-souboru-Ostrava.jpg

Graduan kami telah pergi bekerja untuk organisasi termasuk:

U

Yuran pengajian dan pembiayaan

Yuran tuisyen untuk program ijazah ini adalah € 2500 setiap tahun akademik.

Berdasarkan hasil pembelajaran yang dicapai, anda boleh memohon biasiswa akademik. Juga, anda boleh memohon biasiswa penginapan dan lain-lain.

Cara memohon

Syarat Kemasukan dan Bahasa

Prosedur kemasukan tidak termasuk pemeriksaan masuk. Keperluan ini adalah untuk menamatkan program sarjana muda yang sama atau serupa. Juga, anda harus memberikan salinan yang disahkan senarai gred anda sejak yang pertama sehingga, sekurang-kurangnya, tempoh kedua terakhir kajian gelar sebelumnya anda.

Kami mengesyorkan bahawa anda telah mencapai tahap bahasa Inggeris B2 (IELTS 6 dan lebih tinggi, TOEFL 50 dan yang lebih tinggi) supaya anda tidak terhad dalam kuliah dan seminar. Jika kemahiran bahasa Inggeris anda tidak mencukupi, anda mungkin tidak dapat menyelesaikan kajian ini dengan jayanya.

Mengapa belajar matematik di University of Ostrava ?

University of Ostrava adalah salah satu daripada beberapa universiti Ceko yang menawarkan kajian matematik profesional. Jabatan Matematik kami bekerjasama dengan Jabatan Informatika dan Komputer. Oleh itu, kajian ini adalah unik kerana anda boleh mendapatkan pendidikan dalam bidang kedua-dua matematik dan informatika sebahagiannya juga. Di jabatan kami, anda akan dikelilingi oleh suasana mesra, kerja dan terbuka. Semasa pengajian, anda akan mempunyai kemungkinan untuk menjadi ahli kumpulan penyelidikan. Jabatan ini menjalankan kegiatan sains dan penyelidikan dalam bidang teori nombor, algebra, geometri, dan fizik matematik. Ia turut mengambil bahagian dalam penyediaan pelbagai persidangan saintifik (http://ntc.osu.cz/) dan pertandingan antarabangsa (http://vjimc.osu.cz/). Sekiranya anda menyertai, anda akan mendapat peluang untuk mendapatkan pengalaman berharga yang lebih berharga. Di jabatan, anda akan mempunyai akses ke perpustakaan universiti moden dengan lebih daripada 250,000 buku.

111160_Ostrava_2.jpg

Mengapa matematik di Ostrava begitu spesifik / menarik? Apa yang membezakan matematik di Ostrava daripada program lain?

University of Ostrava adalah universiti muda yang ditubuhkan pada tahun 1991. Sebagai sebuah universiti moden, kami menekankan pendekatan individu kepada pelajar. Kami telah membangunkan sistem pengajian yang sangat baik di universiti asing rakan kongsi termasuk latihan. Pendidikan dalam matematik dengan gabungan sains komputer memastikan potensi pekerjaan yang tinggi di pasaran buruh. Anda, sebagai lulusan kami, akan dapat mencari pekerjaan di pelbagai syarikat dan institusi sebagai pakar dalam menganalisis, memodelkan dan menyelesaikan masalah menggunakan kaedah matematik. Jawatan yang paling kerap untuk anda sebagai pelajar lepasan ijazah Sarjana Muda akan menjadi pakar pemprosesan data, penganalisis risiko, penganalisis penyelidikan pasaran atau statistik dalam sektor yang berlainan.

Di manakah ijazah saya boleh membawa saya? Prospek kerjaya

Semasa belajar matematik, anda akan membangunkan kemahiran anda dalam pemikiran logik dan kreativiti dan mendapat gambaran mengenai teknik yang membolehkan anda memahami, menganalisis dan menyelesaikan cabaran-cabaran tertentu. Keanggunan dalaman dan keindahan matematik akan hampir tidak menimbulkan rasa tertarik pada anda. Kemahiran logik dan analisis yang dibangunkan melalui ijazah dalam matematik sangat dihargai oleh majikan. Graduan kami terus bekerja dalam kerjaya dalam industri, kerajaan dan pendidikan, serta dalam perniagaan, undang-undang, perakaunan, perbankan, dan pengkomputeran. Ph.D. program seterusnya menyediakan pelajar untuk kerjaya penyelidikan. Matematik adalah subjek yang sangat fleksibel: belajar matematik tidak semestinya bermakna bahawa anda perlu menjadi ahli matematik, tetapi ia akan memberikan anda atribut berharga yang anda boleh gunakan dalam pekerjaan lain. Graduan dalam bidang matematik amat mudah disesuaikan apabila mengubah pekerjaan dan dapat menjadi yang paling berguna dalam pelbagai cabang sains dan teknologi.

Graduan kami telah pergi bekerja untuk organisasi termasuk:

U

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The University of Ostrava (UO), with over 10,000 students, offers a very high-quality level of education and research in the humanities, social and natural sciences, health studies, medicine, and the ... Baca lebih lanjut

The University of Ostrava (UO), with over 10,000 students, offers a very high-quality level of education and research in the humanities, social and natural sciences, health studies, medicine, and the fine arts. Its 6 faculties (Faculty of Science, Faculty of Arts, Faculty of Fine Arts, Faculty of Medicine, Faculty of Social Studies, Pedagogical Faculty) offer an extremely wide range of fields of study as well as unconventional combinations of majors. Baca Ringkas