Sarjana falsafah di bahasa inggeris linguistik

UIT The Arctic University of Norway

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Sarjana falsafah di bahasa inggeris linguistik

UIT The Arctic University of Norway

phil

Program ini memberi penekanan khas kepada aspek formal tatabahasa, sintaksis dan fonologi tertentu. Program ini mempunyai komponen perbandingan yang kuat, walaupun pembelajaran bahasa Inggeris secara semulajadi mengekalkan tempat di dalam program ini.

Huraian Program

program ijazah Sarjana dalam bahasa Inggeris Linguistik merangkumi pengajian peringkat siswazah dalam linguistik bahasa Inggeris, dan adalah untuk dilihat sebagai lanjutan daripada kerja di peringkat Sarjana Muda. Program ini memberi penekanan khas kepada aspek formal tatabahasa, sintaksis dan fonologi tertentu. Program ini mempunyai komponen perbandingan yang kuat, walaupun pembelajaran bahasa Inggeris secara semulajadi mengekalkan tempat di dalam program ini. Pelajar akan membangunkan wawasan ke dalam struktur bahasa secara umum dan bahasa Inggeris dalam variasi tertentu, sosial dan geografi, serta sejarah perkembangan dan pemerolehan bahasa Inggeris. Di peringkat Sarjana, pelajar akan membangunkan kepentingan khas berdasarkan kerja kursus mereka dan akan menulis sama ada Tesis Sarjana atau dua kertas artikel-panjang yang utama empirikal tumpuan harus diberikan kepada bahasa Inggeris.

Program ini terdiri daripada komponen-komponen berikut:

  • 60 ECTS kerja kursus dan
  • 60 ECTS untuk sama ada satu (1) tesis, atau dua (2) artikel

Kedua-dua kursus dan tesis / artikel mesti mempunyai bahasa Inggeris sebagai fokus utama mereka empirikal. Tiga elektif sepuluh kursus kredit boleh datang dari mana-mana kursus 3000 peringkat dalam bahasa atau linguistik yang ditawarkan oleh kumpulan untuk Bahasa Inggeris dan Linguistik Am. Jika relevan untuk program ini dapat dibuktikan, kursus-kursus lain boleh diterima dengan permohonan.

tesis Sarjana

ijazah ini termasuk 60 ECTS yang mesti diperolehi sama ada (i) dengan menulis satu Tesis Sarjana (60 ECTS) atau (ii) dengan menulis dua kertas (30 ECTS setiap satu). Kerja ini biasanya dilakukan secara individu, tetapi boleh menjadi sebahagian daripada projek penyelidikan yang lebih besar yang dijalankan di fakulti, terutamanya projek-projek yang dijalankan di Pusat Pengajian Lanjutan dalam Teori Linguistik (CASTL). Topik-topik untuk kerja-kerja ini akan dipilih melalui rundingan dengan salah satu daripada staf akademik, yang akan berkhidmat sebagai penyelia. Mereka yang memilih untuk menulis dua kertas, mesti menulis salah seorang daripada mereka dalam fonologi disiplin teras atau sintaksis. Kedua-dua kertas tidak boleh berada dalam bidang yang sama.

Kajian Separuh masa

Pada dasarnya, program ini adalah terbuka untuk pengajian separuh masa, bagaimanapun struktur program yang tidak direka untuk menampung pelajar-pelajar separuh masa.

kursus disiplin

Sebahagian daripada program ijazah Sarjana yang ditawarkan oleh pertindihan fakulti pada tahap tertentu di mana mereka menawarkan pelbagai kursus "disiplin". Sebagai contoh, disiplin teras fonologi dan sintaks diajar sebagai sebahagian daripada kedua-dua Linguistik teori dan Bahasa Inggeris Linguistik, dan oleh itu diberikan HIF-kod di dalam katalog universiti. Tidak semua HIF-kursus, bagaimanapun, mungkin sesuai untuk dimasukkan ke dalam program yang diberikan. Untuk mengetahui HIF-kursus yang diterima sebagai sebahagian daripada program ijazah Sarjana dalam bahasa Inggeris Linguistik, sila hubungi kakitangan program ini.

Perkembangan

Kursus-kursus berikut adalah wajib dalam Semester 1: HIF-3010 Syntax I, HIF-3022 Fonologi I. Di samping itu pelajar perlu melengkapkan kursus elektif.

Kursus berikut adalah wajib dalam Semester 2: Sama ada HIF-3011 Syntax II atau HIF-3021 Fonologi II. Di samping itu pelajar dikehendaki untuk melengkapkan dua kursus elektif.

Hasil pembelajaran

Selepas menamatkan Sarjana Falsafah dalam bahasa Inggeris Linguistik pelajar akan memperoleh berikut:

Pengetahuan dan pemahaman:

  • pengetahuan khusus daripada subfield linguistik melalui kerja dengan Tesis Sarjana
  • pengetahuan lebih dalam linguistik bahasa Inggeris melalui kajian mata pelajaran teras
  • pengetahuan meluaskan bidang bersebelahan melalui kursus-kursus elektif
  • pandangan yang kritikal terhadap teori-teori dan kaedah yang telah mendasari penyelidikan linguistik

kemahiran:

Pelajar-pelajar akan mencapai

  • keupayaan untuk menyesuaikan diri dalam kesusasteraan saintifik linguistik dengan mengambil kira khusus kepada pembangunan teori dan kaedah, serta menjalankan kajian yang lebih awal
  • kemahiran dalam penyelesaian masalah, analisis data linguistik, dan dalam pembentangan hasil mengikut piawaian akademik
  • kemahiran dalam berkomunikasi kandungan sains dalam bahasa Inggeris pada tahap yang tinggi

kecekapan:

Matlamat utama program ini adalah untuk menyediakan pelajar untuk pengajian di peringkat PhD. Ia juga layak untuk kerja-kerja dalam pekerjaan yang memerlukan pengetahuan yang menyeluruh mengenai bahasa dan / atau pengalaman dengan kerja projek bebas manusia.

Syarat Kemasukan

Kemasukan ke program Sarjana dalam bahasa Inggeris Linguistik memerlukan ijazah Sarjana Muda (180 ECTS) dalam bahasa Inggeris Linguistik, atau ijazah menggabungkan bahasa Inggeris dan sastera, atau kelulusan yang setaraf. Pemohon hendaklah mempunyai sekurang-kurangnya tiga semester (minimum 80 ECTS) kerja pekat dalam linguistik bahasa Inggeris dan / atau bahasa. Gred purata bersamaan dengan C atau lebih baik dalam sistem penggredan Norway diperlukan.

Pemohon mestilah menyertakan esei permohonan (Penyata tujuan) yang ditulis dalam bahasa Inggeris (maksimum dua muka surat). Ini termasuk penerangan motivasi mereka untuk kepentingan dalam dan jangkaan yang berkaitan dengan pengajian ijazah Sarjana dan idea untuk projek Tesis Sarjana mereka.

Maklumat lanjut mengenai syarat kemasukan:

Pemohon dari Norway atau negara-negara Nordic:

Tarikh akhir permohonan bagi pemohon Nordic Norway dan lain-lain adalah 15 April ini untuk kemasukan ke semester musim luruh

Pemohon dari luar negara-negara Nordic:

Tarikh akhir permohonan bagi pemohon antarabangsa adalah 1 Disember untuk kemasukan ke semester musim luruh.

Pengajaran dan penilaian

Pengajaran berbentuk kuliah dan seminar. Penilaian dijalankan pada akhir setiap kursus atas dasar portfolio pelajar kerja bertulis. Sebagai seorang pelajar Sarjana, anda akan diberikan seorang penyelia yang akan memantau kemajuan anda sepanjang pengajian. Tesis Sarjana akan diberikan gred (dari A ke F); kerja kursus akan diberi markah pada skala yang sama. Untuk maklumat mengenai peperiksaan; sila lihat penerangan kursus individu.

kemungkinan pertukaran

Pelajar boleh memohon pengajian pertukaran atau kerja lapangan di luar negara mengikut perjanjian kerjasama yang terdapat di dalam program biasiswa seperti Erasmus, Nordplus, Barentsplus atau North2North. Sila berunding dengan penyelaras antarabangsa di fakulti untuk maklumat lanjut.

Potensial kerja

Matlamat utama program ini adalah untuk menyediakan pelajar untuk pengajian di peringkat PhD. Ia juga layak untuk kerja-kerja dalam pekerjaan yang memerlukan pengetahuan yang menyeluruh mengenai bahasa dan / atau pengalaman dengan kerja projek bebas manusia, sebagai contoh pengajaran, pengaturcaraan, pentadbiran, industri atau media.

Akses kepada kajian lanjut

Selepas berjaya menamatkan program ijazah, pelajar boleh layak untuk kemasukan ke PhD dalam Linguistik.

This school offers programs in:
  • English
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Ogos. 2018
Jan. 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Information
Deadline
Permintaan Maklumat
The application deadline for international applicants is 1 December for admission to the autumn semester.
Locations
Norway - Tromsø, Troms
Tarikh mula : Ogos. 2018, Jan. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
The application deadline for international applicants is 1 December for admission to the autumn semester.
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Ogos. 2018, Jan. 2019
Norway - Tromsø, Troms
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
The application deadline for international applicants is 1 December for admission to the autumn semester.
Tarikh akhir Permintaan Maklumat