Sarjana Falsafah (Pengajian Makanan)
Taylor’s University
Maklumat Utama
Lokasi kampus
Subang Jaya, مليسيا
Bahasa
Inggeris
Format kajian
Di kampus
Tempoh
18 - 30 bulan
laju
Sepenuh masa, Sambilan
Yuran tuisyen
USD 14,169 / per year
Tarikh akhir permohonan
Minta maklumat
Tarikh mula paling awal
Minta maklumat
biasiswa
Terokai peluang biasiswa untuk membantu membiayai pengajian anda
pengenalan
Pengiktirafan dan pengiktirafan dua oleh
Selama 20 tahun yang lalu, status makanan telah berubah secara dramatik. Mengatasi krisis makanan, masalah obesiti yang semakin meningkat dan banyak lagi, telah berulang kali meletakkan makanan dalam perhatian. Di hadapan ekonomi, peningkatan populasi ditambah pula dengan pertumbuhan ekonomi yang pesat dalam dekad yang lalu telah meningkatkan penggunaan bahan letupan.
Menurut Cushman
Master of Philosophy (Pengajian Makanan) bertujuan untuk mempersiapkan graduan menjadi profesional yang berkelayakan tinggi yang pakar dalam bidang Pengajian Makanan. Untuk mencapai matlamat ini, Taylor's University dan Universiti Toulouse Jean Jaurès (UT2J) telah merangka kurikulum komprehensif yang merangkumi komponen seperti kemahiran penyelidikan, antropologi dan sosiologi makanan, pemahaman budaya makanan yang berbeza, trend makanan dan pandangan perniagaan, isu sosio-politik pemakanan makanan dan kesihatan awam dan banyak lagi.
Kelebihan Kajian Makanan Taylor
- Satu-satunya universiti Malaysia dengan 'Pengerusi Kajian Makanan: Makanan, Budaya dan Kesihatan' - Prof. Dr. Jean Pierre Poulain. Beliau mengekalkan penekanan dalam kajian makanan, menyumbang kepada program akademik dan memberikan nasihat kepada pelajar dan ahli fakulti. Ahli sosio-antropologi Perancis, Prof. Dr. Poulain mempunyai kerjaya yang panjang dan berjaya dalam bidang pendidikan makanan dan pendidikan perhotelan dalam kehidupan akademik dan antarabangsa. Beliau telah menerbitkan pelbagai buku, bab buku dan artikel, serta menyampaikan ucapan utama dan persidangan secara aktif di seluruh dunia mengenai topik seperti sosiologi makanan, warisan makanan dan amalan pelancongan.
- Satu-satunya program Pengajian Makanan untuk menawarkan Program Penyelidikan Lapangan Global (GRP) yang menyediakan peluang untuk menjalankan kerja lapangan di luar negara. Pelajar mempunyai peluang yang menarik untuk melakukan kerja penyelidikan untuk tesis mereka di luar negeri jika difokuskan pada topik yang berkaitan dengan makanan khusus untuk negara tertentu selama 3 - 6 bulan. Pilih dari universiti rakan kongsi antarabangsa untuk penyelidikan di negara-negara seperti Perancis, Sepanyol, Itali, Hong Kong dan Jepun. Ini akan memberikan pelajar pengalaman penyelidikan yang lebih komprehensif kerana mereka berinteraksi dengan budaya yang berbeza, membentuk perspektif yang berbeza mengenai isu global dan terlibat secara aktif dengan masyarakat global.
- Kurikulum antarabangsa. Program Penyerapan Global dalam Makanan
- Kemudahan khas untuk sokongan penyelidikan. Ini termasuk R
- R
- Restoran Eksperimen: Restoran ini berfungsi sebagai pemerhatian, di mana eksperimen yang berkaitan dengan bidang seperti pilihan makanan, persembahan, tingkah laku, reka bentuk, rasa dan banyak lagi dilakukan kepada tetamu dengan persetujuan mereka untuk tujuan penyelidikan. Rakaman perkhidmatan makanan juga mungkin, menyediakan maklumat kualitatif dan kuantitatif berharga semasa eksperimen ini.
- Makmal Analisis Sensor: Di sini, produk makanan dianalisis untuk rasa, bau, rupa dan warna, antara lain. Ia mempunyai peralatan yang diperlukan untuk pelajar terlibat dalam menilai persepsi produk baru, memeriksa perubahan bahan dan meneliti produk yang berpotensi.
- Kemungkinan sokongan kewangan terhadap projek-projek penyelidikan. Pusat Penyelidikan dan Inovasi dalam Pelancongan, Perhotelan dan Kajian Makanan (CRiT) bertujuan untuk mempromosikan inisiatif penyelidikan, perundingan, latihan, pendidikan dan kerjasama awam-swasta dalam bidang pelancongan, perhotelan dan kajian makanan. Oleh kerana program Pengajian Makanan disokong oleh CRiT, akan ada kemungkinan sokongan kewangan untuk projek penyelidikan pelajar.
- Pengiktirafan ijazah sarjana dua oleh Taylor's University dan UT2J. Para pelajar memperoleh peluang untuk belajar dari dua program pengajian makanan terbaik di Asia dan Eropah dan mendapat ijazah sarjana dua setelah program selesai.
Bidang Penyelidikan Utama
- Dimensi sosial dan budaya makanan
- Pendekatan sosio-antropologi terhadap amalan makanan di Perancis dan luar negara
- Amalan makanan dan warisan gastronomi dalam pelancongan
- Hubungan antara diet dan kesihatan yang berkaitan dengan obesiti, dan program pendidikan makanan
- Kualiti makanan
- Rasa dan obesiti
- Kajian tingkah laku kumpulan etnik
- Barometer makanan
- Pendidikan dan kesihatan pemakanan
- Pengoptimuman pengeluaran makanan
- Keselamatan makanan
- Pemakanan dan tingkah laku
STRUKTUR PROGRAM
Master of Philosophy (Pengajian Makanan) adalah program Mode Campuran yang melibatkan kedua-dua kursus dan penyelidikan. Ia mengandungi (6) modul teras dan projek penyelidikan. Pelajar untuk program ini akan mempunyai fleksibiliti pembelajaran sepenuh masa atau sambilan.
Penuh waktu
- Tempoh minimum: 1½ tahun (18 bulan)
Paruh waktu
- Tempoh minimum: 2½ tahun (30 bulan)
Semester 1
- Kaedah Kajian
- Antropologi
- Isu Pemakanan dan Kesihatan Awam
- Reka bentuk dan Pembangunan Hotel dan Restoran
- Kultur Makanan Dunia
- Pemasaran dalam Perniagaan Makanan
Semester 2
- Disertasi sebanyak 40,000 perkataan