Sarjana Design

Umum

Penerangan Program

Fakulti Seni Bina

Fakulti Seni Bina telah ditubuhkan 90 tahun yang lalu. Pada mulanya ia wujud sebagai jabatan Seni Bina di Fakulti Pembinaan di bawah Akademi Oil Negeri. Sebagai hasil daripada pemisahan Jabatan Seni Bina Fakulti Pembinaan ditubuhkan Fakulti Senibina pada tahun 1968. Objektif utama aktiviti-aktiviti saintifik dan eksperimen dalam seni bina dan reka bentuk khas bertujuan untuk mendapatkan proses perancangan. Pakar terlatih dalam setiap bidang pengajian di sarjana muda, sarjana dan kedoktoran darjah. Graduan dari Fakulti boleh melakukan aktiviti mereka dalam seni bina, perancangan bandar, reka bentuk alam sekitar, pemulihan monumen, reka bentuk dan lain-lain

Maklumat mengenai Fakulti

Fakulti Senibina sentiasa berbeza dari fakulti seni bina lain yang diajar di universiti-universiti lain. Fakulti ini melatih pakar pada bujang dan master darjah. Kebanyakan professor dan guru kakitangan yang baik - dikenali pakar dan saintis dalam bidang perancangan bandar, reka bentuk, pemulihan monumen di Republik kami. Ahli bersekutu NASA, 12 doktor seni bina, 17 profesor, 33 Doktor Falsafah Seni Bina, docent mengajar di Fakulti. Dua daripada mereka adalah "Shohrat" pemenang, 12 arkitek berbesar hati dan salah seorang daripada mereka telah dianugerahkan dengan Hadiah Negeri Republik.

Terdapat 122 ahli di fakulti: 21 profesor, doktor Falsafah dalam seni bina, docent, guru besar dan guru.

Kajian di Fakulti

Pemohon bersedia untuk masuk fakulti, perlu untuk mengambil bahagian dalam peperiksaan kemasukan diadakan oleh Jawatankuasa Kemasukan Pelajar Negeri selepas pilihan raya kebolehan dan mengambil peperiksaan pada lukisan dan penggubalan. Bahasa kajian adalah Azerbaijan, Rusia dan Inggeris.

Seni Bina dan kepakaran Design Fakulti Senibina di Ijazah Sarjana Muda dan Sarjana darjah untuk bidang yang berbeza di sektor pembinaan dan perancangan.

IJAZAH SARJANA:

bidang seni bina pengajian:

  • Seni bina bangunan dan pemasangan
  • perancangan bandar
  • Pembinaan semula dan pemulihan monumen seni bina dan
  • seni bina landskap

bidang reka bentuk kajian:

  • Reka bentuk dan estetika teknikal

bidang kerjasama

Kerjasama dilaksanakan dalam bidang eksperimen dan saintifik dengan Jawatankuasa Republic di Bandar Perancangan dan Seni Bina, Kementerian Situasi Kecemasan Azerbaijan Republic, Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan Azerbaijan Republic, Baku City Power Eksekutif, Negeri sejarah - seni bina rizab "Icheri Sheher", Architectural dan Seni, Institusi Arkeologi National Academy of Sciences, "Azerberpa" Scientific Research dan Projek Institute, badan - badan bukan kerajaan di Architecture and Design.

Bidang Penyelidikan

Ciri-ciri seni bina kediaman Baku, norma kerencaman Azerbaijan Arkitek di XI - XVII, pembentukan budaya - sistem perkhidmatan kebajikan pelancongan dan rekreasi zon Azerbaijan, Pembentukan taman dan perancangan taman bandar Azerbaijan, organisasi tapak di kompleks seni bina terletak di kompleks landskap bandar Baku, kaedah perancangan seni dan seni bina persekitaran City (contoh Baku), pembangunan perancangan Architectural perusahaan industri di bandar Sumgayit, pembangunan perancangan Architectural pembinaan bandar-bandar besar kediaman Azerbaijan (1920 - 1990), Sejarah Azerbaijan Architecture (dari zaman purba hingga kini) dan lain-lain

Kira-kira 50 manual dan buku teks telah diterbitkan di Fakulti.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami