Program Master dalam "Bahasa dan Minda. Linguistik dan Pengajian Kognitif " diartikulasikan dalam dua kurikulum:

 • Linguistik dan Kognisi
 • Falsafah dan Kognisi

Program ini memfokuskan, dalam kurikulum, kajian bahasa dalam perspektif kajian kognitif dan falsafah bahasa dan minda. Ini terutamanya ditujukan kepada pelajar yang berminat dalam:

 • penerangan mendalam bahasa manusia, dalam pelbagai jenisnya termasuk dialek yang berlainan;
 • kajian bahasa sebagai kapasiti kognitif dan kaitannya dalam domain pemerolehan bahasa pertama dan kedua dan patologi bahasa;
 • kajian dasar bahasa dan kognisi falsafah, psikologi, biologi dan sosial;
 • kajian tentang kaitan analisis bahasa manusia untuk kajian falsafah.
Arkib foto Universita di Siena

Pelajar program Sarjana dalam "Bahasa dan Pikiran. Linguistik dan Pengajian Kognitif "akan memperoleh:

 • pengetahuan mendalam mengenai model teoritis dan kaedah analisis linguistik kontemporari, termasuk kaedah eksperimen dan penyelidikan lapangan;
 • keupayaan untuk menerapkan teori dan kaedah penyelidikan linguistik untuk penerangan dan analisis bahasa yang berbeza, dalam perspektif perbandingan;
 • kebiasaan dengan dimensi yang berbeza dalam kajian interdisipliner bahasa sebagai kapasiti kognitif, pemerolehan bahasa pertama dan kedua, hubungan antara fikiran, bahasa dan otak;
 • kebiasaan dengan isu falsafah yang mendasari kajian bahasa sebagai kemampuan kognitif dan hubungan antara bahasa dan fikiran, serta hubungan antara logik, kesimpulan dan makna dalam bahasa semula jadi;
 • keupayaan untuk menggunakan teori dan kaedah linguistik formal di domain yang berlainan, seperti pengajaran bahasa, kajian patologi bahasa, aplikasi komputasi dan eksperimen psikolinguistik.

Artikulasi dalam dua kurikulum bertujuan untuk membina pengalaman belajar yang pada masa yang sama adalah koheren dan kepelbagaian, di mana bilangan kursus utama yang dikongsi oleh dua kurikulum hadir pada tahun pertama manakala tahun kedua dikhaskan untuk mendalam belajar salah satu daripada dua kurikulum.

Tahap bahasa Inggeris yang diperlukan untuk mencukupi dalam program ini adalah B2, yang mesti diperoleh menjelang akhir tahun pertama.

PROGRAM BELAJAR AKTIF UNTUK PROGRAM MASTER DALAM LANGUAGE DAN MIND

Pelajar mempunyai pilihan untuk memohon ijazah sarjana berganda yang menggabungkan program Sarjana dalam Bahasa dan Pikiran. Linguistik dan Pengajian Kognitif University of Siena dengan program Sarjana Logik dan falsafah sains (LoPhiSc) dari University of Paris 1, Panthéon Sorbonne (kelas dalam bahasa Perancis). Tambahan pula, melalui perjanjian perkongsian antara LoPhiSc dan program Master CogMaster-École Normale Supérieure (Ulm) -Paris, para pelajar yang memohon untuk gelar sarjana berganda juga akan berpeluang menghadiri kelas-kelas yang ditawarkan dalam rangka CogMaster.

Syarat kemasukan

Pelajar antarabangsa yang ingin memohon Laurea Magistrale (Ijazah Sarjana) mestilah mempunyai ijazah atau diploma tiga tahun universiti, atau satu lagi kelayakan pengajian dari luar negara, diiktiraf sebagai sesuai, dan dengan syarat kurikulum tertentu dan persediaan peribadi yang mencukupi, disahkan dengan mod dinyatakan dalam peraturan pembelajaran untuk setiap kursus ijazah induk, yang juga menyatakan kriteria akses khusus.

Sila ambil perhatian bahawa sesetengah program mungkin mempunyai akses terhad dan permohonan itu mungkin tertakluk kepada ujian kemasukan.

Pelajar antarabangsa yang ingin mendaftarkan diri pada program ijazah pertama (sarjana-laurea triennale) yang diajarkan dalam Bahasa Itali atau Bahasa Inggeris atau kepada gelaran kitaran tunggal yang tidak terhad dalam Giurisprudenza di University of Siena , boleh mengemukakan dokumen mereka untuk menerima surat penerimaan melalui platform dalam talian dalam tarikh akhir yang ditetapkan oleh Universiti untuk setiap tahun akademik.

Aplikasi pada platform dalam talian untuk penilaian kelayakan kemasukan pelajar antarabangsa yang ingin mendaftar pada program sarjana kitaran pertama (sarjana) atau kedua (sarjana) yang diajar dalam bahasa Itali atau Bahasa Inggeris di University of Siena akan mempunyai bingkai masa yang berbeza mengikut kursus yang berlainan. Pelajar dijemput untuk melawat platform ini secara berkala - http://enrolment.unisi.it/ - untuk melihat aplikasi mana yang terbuka dan tarikh akhir yang berkaitan.

Universiti dan Institusi Pengajian Tinggi berhak secara rasmi mengiktiraf kelayakan antarabangsa.

Harap maklum bahawa prosedur ini tidak mengubah diploma sekolah menengah asing menjadi kelayakan Itali.

Università di Siena arkib foto / Shutterstock

Kalendar Akademik

Jabatan di University of Siena telah menggunakan sistem semester.

Tahun akademik dibahagikan kepada dua syarat: dari Oktober hingga Januari, dan dari bulan Mac hingga Mei. Pada akhir setiap tempoh, satu tempoh peperiksaan dijadualkan.

Walau bagaimanapun, setiap jabatan mempunyai kalendar akademik sendiri, yang boleh didapati di laman web jabatan (pada bahagian "Didattica"): http://www.unisi.it/strutture/dipartimenti

2018-2019 kalendar akademik petunjuk

Tempoh musim luruh (semester 1)

 • Tempoh kuliah: 1 Oktober, 2018 - 18 Januari 2019
 • Tempoh peperiksaan: 21 Januari - 1 Mac, 2019

Tempoh musim semi (semester 2)

 • Tempoh kuliah: 4 Mac - 14 Jun, 2019
 • Tempoh pemeriksaan: 17 Jun - 31 Julai, 2019

Yuran tuisyen

Penentuan jumlah sumbangan

Jumlah sumbangan yang diterima oleh setiap pelajar yang mendaftar dalam kursus ijazah, kursus ijazah sarjana atau kursus gelar sarjana tunggal yang ditawarkan oleh University of Siena ditakrifkan berdasarkan unsur-unsur berikut:

a) kategori kursus ijazah kepunyaan

b) status ekonomi keluarga terdekat pelajar, kerana ini dinyatakan oleh penunjuk keadaan ekonomi setara (ISEE) untuk tahun sebelum tahun pendaftaran

c) tahun pendaftaran

d) Kredit universiti yang diperolehi (kredit ECTS) pada dua belas bulan sebelum 10 Ogos

Kursus pengajian berada di bawah satu daripada tiga kategori di bawah:

a) kemanusiaan-kajian sosial (AS)

b) teknikal-saintifik (TS)

c) Penjagaan kesihatan EU yang dikawal selia (EU)

Nota: Bagi pelajar yang merupakan warganegara negara anggota bukan EU dan yang bukan penduduk Itali dan bagi pelajar yang pengiraan ISEE tidak terpakai kepada keluarga terdekat mereka, pekali pelarasan bergantung kepada negara asal boleh digunakan.

University of Siena menyediakan halaman pengiraan yuran pelajaran: http://www.maprin.unisi.it/tasse18_19/index_eng.php

Università di Siena arkib foto / Shutterstock

Misi Antarabangsa yang Kukuh

Dalam lapan abad sejarah, University of Siena telah menghasilkan pelbagai kajian dalam pelbagai bidang budaya.

Selama bertahun-tahun University of Siena telah meningkatkan strategi untuk pengantarabangsaan, bertujuan untuk memperkuat hubungan akademik antarabangsa dan menarik pelajar dan penyelidik dari berbagai belahan dunia.

Pada awal abad ke-21 Institusi sejarah ini telah dapat menghadapi cabaran yang berkaitan dengan globalisasi pembelajaran, pengetahuan, dan penyelidikan dengan sejumlah besar kerjasama antarabangsa.

Perjanjian dan projek kerjasama antarabangsa baru yang ditubuhkan setiap tahun, meningkatkan bilangan Darjah dan kursus yang disampaikan dalam Bahasa Inggeris, memegang penempatan yang baik dalam Kedudukan Negara dan Antarabangsa; ini adalah beberapa perkara kuat dari University of Siena .

Selamat datang di Siena

University of Siena adalah salah satu universiti tertua di Eropah, setelah ditubuhkan pada tahun 1240.

Sejarahnya telah berkembang bersama dengan tradisi budaya Tuscany dari Zaman Pertengahan hingga zaman moden.

Siena terletak di tengah-tengah Tuscany di tengah-tengah landskap bukit-bukau perlahan-lahan. Dibina di atas tiga bukit curam dan dikelilingi oleh dinding purba, ia adalah sebuah bandar yang unik di mana para pelajar boleh menghabiskan masa belajar yang menguntungkan, penuh peluang untuk pengayaan peribadi mereka.

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 11 lagi program yang ditawarkan oleh University of Siena »

Tarikh Akhir Kemaskini Sept. 8, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Okt 2019
Duration
Sepenuh masa
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 2019
Tarikh tutup permohonan

Okt 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date