ENVIRONMENTS- EKONOMI GEOLOGI-TANAH MANAGEMENT-GEOTEKNIKAL-GEOMATERIAL-bahan nano IMACS merupakan Master bersepadu Sains direka oleh 4 institusi dengan pelbagai kepimpinan dalam bidang sains tanah;

  • Universiti Poitiers (UP) di Perancis (penyelaras),
  • Universiti Aveiro (UA) dalam Portugal,
  • Universiti Teknikal Crete (TUC) (Chania) di Greece,
  • Universiti Persekutuan Rio Grande do Sul (UFRGS) (Porto Alegre) di Brazil.
IMACS5

Mengapa mineral tanah liat?

Kepentingan dalam tanah liat hasil daripada ketersediaan bersama mereka, dan sifat-sifat fizikal dan kimia yang unik. Tiada mineral lain kini menarik begitu besar kepentingan.

Selain penggunaan purba konvensional mereka batu-bata, jubin, seramik dan untuk lapisan kertas dan pengurusan sisa yang lebih baru-baru ini, tanah liat mendapati banyak aplikasi novel. mineral tanah liat telah menyediakan rangsangan dalam teknologi, kerana mereka adalah bahan nano murah, dan oleh itu, mereka mempunyai potensi yang besar untuk sintesis nanocomposites polimer dengan sifat-sifat mekanikal dan haba yang unggul. Pengoptimuman penjerapan, koloid dan sifat-sifat reologi juga membuka prospek menggunakan mineral tanah liat untuk kegunaan perubatan, kawalan pencemaran dan perlindungan alam sekitar. mineral tanah liat memainkan peranan dalam bidang geologi ekonomi (kedua-dua sebagai sumber mineral penting dan dalam sumber tenaga penerokaan) dan pengurusan tanah. Tanah liat juga mempunyai banyak kesan negatif dalam bidang kejuruteraan geoteknikal, dimanifestasikan dalam bentuk tanah runtuh, aliran lumpur, dan kemerosotan bahan binaan berasaskan tanah liat.

pengetahuan Clay amat antara dan pelbagai disiplin kerana ia termasuk geologi, geoteknik, mineralogi, fiziko-kimia dan aspek bio-geokimia. IMACS ini adalah kursus master pertama menangani teknik analisis dan perkembangan terkini mereka, sifat-sifat tanah liat mineral serta domain aplikasi utama mereka.

Oleh itu, sifat kompleks dan serba tanah liat, serta pelbagai kegunaan dan aplikasi mereka, menuntut bahawa jurutera tanah liat mempunyai pendidikan pelbagai disiplin.

Objektif program IMACS yang

Kebanyakan Masters sedia ada Kursus berurusan dengan tanah liat tumpuan kepada disiplin tunggal atau domain di mana Clay Sains tidak semestinya bermaksud bahagian utama kursus (Sains Bumi, Sivil dan Geoteknik Kejuruteraan, Sains Bahan, Alam Sekitar dan Sains Hayat, Kimia dan Kejuruteraan Kimia) . Walau bagaimanapun, Clay Sains adalah usaha pelbagai disiplin, menggabungkan geologi, mineralogi, kristalografi, dengan fizik, Geotechnology dan tanah mekanik bersama-sama dengan bukan organik, organik, kimia koloid dan biokimia.

IMACS (Master Antarabangsa Advanced Clay Sains) merupakan program pelbagai disiplin pertama yang membawa bersama pengetahuan secara meluas diedarkan tanah liat. IMACS adalah program master 2 tahun bersepadu disampaikan oleh empat Universiti: Universiti Poitiers (Perancis), Universiti Teknikal Crete (Chania - Greece), Universiti Aveiro (Portugal) dan Universiti Persekutuan Rio Grande Do Sul (Porto Alegre - Brazil), dan disokong oleh Perancis Clay Group (GFA) dan AIPEA (Persatuan Antarabangsa bagi Kajian Clay Minerals) yang menjadi ahli bersekutu daripada IMACS. Program ini diluluskan oleh Suruhanjaya Eropah di bawah skim aplikasi yang sangat kompetitif sebagai program Erasmus Mundus Bersama Master pada Julai 2009. Pada tahun pertama, pengetahuan asas mengenai tanah liat, perkembangan terkini dalam tanah liat dan teknik analisis disediakan, diikuti dengan pengkhususan pertama dalam Persekitaran, tanah dan sistem geologi. Selepas tempoh latihan ini, satu projek sarjana melengkapkan program tahun pertama. Tahun kedua menggabungkan dua pengkhususan 1) Geomaterials dan kejuruteraan awam, dan 2) tanah liat Advanced - bahan nano, dan Penyembuhan mineral. Tesis master (4-6 bulan) melengkapkan tahun kedua ini dan boleh dijalankan di mana-mana makmal penyelidikan rakan kongsi yang merupakan satu rangkaian lebih daripada 20 makmal penyelidikan dilabel dan banyak syarikat-syarikat swasta.

Objektif Induk ini adalah untuk membentuk graduan peringkat tinggi dengan menyediakan mereka pelbagai kecekapan dengan aplikasi dalam Alam Sekitar, Sains Bumi, Bahan (Geomaterials dan Bahan Nano) ... Antara disiplin program IMACS memberikan akses kepada pasaran kerja yang besar di peringkat antarabangsa. Sebilangan besar makmal penyelidikan akan dapat mengalu-alukan untuk pelajar PhD IMACS. IMACS pelajar akan menarik bagi mana-mana jurutera jawatan kosong yang memerlukan pengetahuan tanah liat (Alam Sekitar dan pengurusan sisa, Kejuruteraan Awam, Tanah, Industries dikaitkan dengan mineral dan sumber bertenaga, bahan Geo, simen dan industri seramik, Nano-bahan, kosmetik dan ubat-ubatan ... ).

Bahasa pengajaran adalah Bahasa Inggeris. Menyiapkan kurikulum diberi ganjaran oleh Ijazah Sarjana atau berbilang Ijazah Sarjana bergantung kepada mobiliti pelajar.

Ini Course Masters terbuka kepada pelajar memegang Ijazah Sarjana Muda Sains (atau ijazah bersamaan dengan 180 ECTS) atau kesetaraan akademik berdasarkan pengalaman profesional (pengesahan pengalaman yang diperolehi diperlukan), dan pemahaman yang fasih bahasa Inggeris.

Kekuatan kami:

  • Sehubungan dengan permintaan industri.
  • kepakaran analisis untuk pencirian mineral-geomaterial: X-Ray Diffraction, Inframerah Spektroskopi, Mengimbas dan Transmission Electron Microscopy, Analisis Thermal, Tomography ...
  • Pendekatan transdisiplinari.
  • Dua tempoh latihan dalam makmal rakan kongsi (universiti atau industri), dingin oleh gred yang diperolehi.
  • Kursus latihan antarabangsa.

dokumen yang diperlukan

Pemohon perlu menghantar dokumen-dokumen berikut: Ijazah Sarjana Muda Sains bersamaan dengan A disahkan (diterjemahkan dalam bahasa Inggeris) salinan ijazah yang diperlukan untuk aplikasi dalam Kursus Sarjana (sekurang-kurangnya Ijazah Sarjana Muda atau ijazah yang setaraf yang diiktiraf 180 ECTS).

Jika diminta, pemohon mesti membuktikan pengiktirafan antarabangsa Ijazah disebut sebagai setaraf dengan Ijazah Sarjana Muda dan memberikan pengiktirafan rasmi seperti diterjemahkan dalam bahasa Inggeris. An kesetaraan akademik boleh dikaitkan berdasarkan pengalaman profesional pemohon (pengesahan pengalaman diperolehi). Akibatnya, program ini tidak hanya terbuka kepada B.Sc. pelajar.

Nota: Permohonan boleh dihantar walaupun B.Sc. tidak siap sepenuhnya pada tarikh akhir. Keadaan ini akan dijelaskan dengan tepat dalam surat penjelasan tambahan. Lembaga pemilihan IMACS akan memutuskan sama ada permohonan itu akan diproses atau tidak.

Pelajar-pelajar dari negara-negara berikut mesti menghubungi Kedutaan Perancis atau Konsulat di negara mereka secepat mungkin: Algeria, Argentina, Benin, Brazil, Burkina Faso, Cameroon, Chile, China, Colombia, Comoros, Congo Brazzaville, Cote d'Ivoire, Gabon, Guinea, India, Indonesia, Iran, Jepun, Lebanon, Madagascar, Mali, Marocco, Mauritius , Mexico, Peru, Senegal, Rusia, Korea Selatan, Taiwan, Tunisia, Turki, Amerika Syarikat, Vietnam. Pelajar-pelajar ini mesti mengikut CEF standard (Pusat Kajian di Perancis) proses permohonan dalam talian di Campus laman web Perancis.The Campus France sijil pra-pendaftaran adalah wajib.

Kemahiran bahasa Terkecuali untuk penutur asli, tahap fasih yang diperakui dalam bahasa Inggeris diperlukan sebagai bukti pengetahuan yang mencukupi mengenai bahasa Inggeris. penguasaan tambahan di Perancis, Greek atau Portugis juga boleh dihantar.

Transkrip rekod

Transkrip rekod membentangkan senarai lengkap kursus disahkan semasa Ijazah Sarjana Muda dengan gred yang diperolehi dalam skala yang menjelaskan (preferentially skala ECTS penggredan atau norma antarabangsa yang ditakrifkan oleh NCEFEC pada skala dari A + E).

Dokumen ini mesti menjadi satu dokumen rasmi yang berpunca daripada institusi yang berkenaan dengan nama dan tandatangan orang yang bertanggungjawab bagi pembentukan dan mestilah dalam Bahasa Inggeris atau salinan terjemahan yang disahkan dalam bahasa Inggeris perlu disediakan.

cadangan

Dua surat rujukan berpunca daripada dua orang guru yang berbeza, penyelidik dan / atau profesional, yang secara langsung mengenali pemohon semasa pengajaran atau kerja tempoh, menjelaskan kesesuaian pemohon ialah berkenaan dengan program yang dipohon.

Borang penilaian diselesaikan oleh orang yang bertanggungjawab bagi latihan terakhir (Sarjana Muda atau Sarjana kursus).

Surat motivasi

Ditaip atau perkataan-diproses, dalam bahasa Inggeris, di mana pemohon menjelaskan mengapa dia / dia memohon, bagaimana dia / dia berfikir bahawa permohonan ini boleh membantu dia / dia dan memihak / projek peribadinya, apakah / objektif profesional beliau.

Surat ini perlu mengemukakan hujah-hujah calon menjelaskan / keutamaan beliau untuk mobiliti latihan.

CV Europass

A vitae kurikulum (dalam bahasa Inggeris) memberi maklumat tambahan yang berguna untuk penilaian dan persepsi kepentingan pemohon dan kesesuaian dengan program IMACS yang (pengalaman pemohon, projek, latihan atau pengajian di luar negara; pengalaman kerja, aktiviti-aktiviti profesional sebenar dan masa lalu, pelbagai & bahasa kemahiran).

Penciptaan CV Europass dilakukan di laman web EU.

Yang telah dilengkapkan dan ditandatangani Borang permohonan.

fotografi baru-baru ini

Salinan pasport (atau Id)

Nota yang dipilih pelajar bukan Eropah perlu mempunyai pasport dengan tarikh luput posterior setakat biasa akhir kursus yang dia / dia mendaftar untuk (contohnya sekitar 3 tahun).

surat penjelasan tambahan (jika perlu)

Pemohon boleh menjelaskan dalam surat yang berasingan isu-isu tertentu, contohnya: keperluan khas, dokumen yang hilang ...

Vivez Poitiers dari Coralie Lali pada Vimeo.

Yuran Pendaftaran

Yuran pengajian untuk University of Poitiers EUR 270 selama setahun untuk pelajar Eropah dan bukan Eropah (kadar 2014-2015). Wajib asas insurans kesihatan "Keselamatan Sosial" untuk penduduk bukan Eropah adalah EUR 220 menjelang tahun (kadar 2014-2015). Untuk semua pelajar dari universiti EU datang ke sebuah universiti Perancis, EHIC (European Kad Insurans Kesihatan) mengecualikan mereka daripada skim insurans kesihatan pelajar Perancis.

yuran pengajian bagi Universiti Teknikal Crete EUR 700 setiap semester bagi penduduk Eropah dan bukan Eropah.

Yuran pengajian untuk University of Aveiro EUR 500 setiap semester bagi penduduk Eropah dan Brazil dan EUR 2750 untuk penduduk bukan Eropah (kecuali pelajar Brazil) Tiada yuran pengajian bagi Universiti Persekutuan Rio Grande do Sul.

Semua pelajar akan membayar yuran tahunan pada bulan September untuk pejabat Pendaftaran institusi hosting.

Yuran ini termasuk institusi, pengajaran, logistik, dan kos organisasi semasa yuran courses.These tidak termasuk (I) perbelanjaan perjalanan antara tempoh latihan yang berbeza, (II) sewa rumah, (III) kos pentadbiran yang lain daripada orang-orang akademik ( kos akibat prosedur penghijrahan, perbankan ...).

Program diajar dalam:
English
University of Poitiers
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2019
Okt 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
- Yuran berbeza-beza mengikut institusi; Sila lihat Penerangan Program: Yuran Pendaftaran untuk maklumat lanjut
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Mac 2020
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Okt 2019
Tarikh tutup permohonan

Sep 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date

Okt 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date

Mac 2020